Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова благосиља чисто обожавање

Јехова благосиља чисто обожавање

Двадесет седмо поглавље

Јехова благосиља чисто обожавање

Исаија 66:1-14

1. Које се теме истичу у задњем поглављу Исаије, и на која питања добијамо одговор?

 У ЗАДЊЕМ поглављу Исаије неке од важних тема ове пророчанске књиге достижу драматичан врхунац и добијамо одговор на нека важна питања. Међу истакнутим темама су Јеховина узвишеност, мржња коју осећа према лицемерству, решеност да казни зле као и љубав и брига коју осећа према вернима. Сем тога, добијамо одговор на следећа питања: по чему се право обожавање разликује од кривог? Како можемо бити сигурни да ће Јехова казнити лицемере који се праве да су свети док у исто време угњетавају Божји народ? И како ће Јехова благословити оне који му остају верни?

Кључ за чисто обожавање

2. Шта Јехова каже о свом величанству, и шта то не значи?

2 Пророчанство најпре истиче Јеховино величанство: „Овако говори Јехова: Небо је престо мој, земља је подножје ногама мојим. Какав ми ви дом сазидати можете и за моје почивање које место дати?“ (Исаија 66:1). Неки сматрају да пророк сада, када је нација враћена у домовину, одвраћа Јевреје од тога да поново изграде храм Јехови. Али то није тачно; сам Јехова ће заповедити да храм буде поново изграђен (Јездра 1:1-6; Исаија 60:13; Агеј 1:7, 8). Шта онда овај стих значи?

3. Зашто је прикладно што је земља описана као Јеховино „подножје“?

3 Размотримо прво зашто је земља описана као Јеховино „подножје“. То није понижавајући израз. Од свих милијарди небеских тела у свемиру, само је земља добила тај посебан назив. Наша планета ће заувек бити јединствена, јер је на њој Јеховин јединорођени Син платио откупнину и ту ће Јехова оправдати свој суверенитет посредством Месијанског Краљевства. Зато је сасвим прикладно што је земља названа Јеховиним подножјем! Неки краљ користи подножје да би се попео на свој узвишени престо и користи га као место на коме одмара ноге.

4. (а) Зашто је немогуће да нека грађевина на земљи буде место почивања за Јехову Бога? (б) Шта се мисли изразом ’све то‘, и шта морамо закључити што се тиче обожавања Јехове?

4 Наравно, као што један краљ не пребива на свом подножју тако ни Јехова не пребива на земљи. Па чак ни огромна дословна небеса не могу га обухватити! Још мање би нека обична грађевина на земљи могла сместити Јехову и бити његова дословна кућа (1. Краљевима 8:27). Јеховин престо и место на коме почива налазе се у духовном подручју, на које се и односи израз „небо“ из Исаије 66:1. Следећи стих јасно наглашава ту мисао: „Све је моја рука то створила, и све је то постало, говори Јехова“ (Исаија 66:2а). Замисли Јехову како једним покретом руке показује ’све то‘ — све на небу и на земљи (Исаија 40:26; Откривење 10:6). Као Величанствени Створитељ читавог свемира он заслужује да има више од неке грађевине која му је посвећена. Он заслужује више од формалног обожавања.

5. Како показујемо да смо ’невољни и клонулог духа‘?

5 Који је прикладан начин да се обожава Суверен Свемира? Он сам нам каже: „Ево на ког ћу ја погледати: На невољног и на оног коме клоне дух, на онога који се моје речи боји [’који дрхће од моје речи‘, ДК]!“ (Исаија 66:2б). Да, за чисто обожавање је неопходно да обожавалац има исправан став срца (Откривење 4:11). Онај који обожава Јехову мора бити ’невољан и клонулог духа‘. Да ли то значи да Јехова жели да будемо несрећни? Не, он је ’срећан Бог‘, и жели да његови обожаваоци исто тако буду радосни (1. Тимотеју 1:11; Филипљанима 4:4). Међутим, сви ми често грешимо и не смемо олако схватати наше грехе. Треба да будемо ’невољни‘ због њих, жалосни што нисмо удовољили Јеховиним праведним мерилима (Псалам 51:19). Треба да покажемо да смо ’клонули у духу‘ тако што се кајемо, боримо против грешних склоности и молимо се Јехови да нам опрости (Лука 11:4; 1. Јованова 1:8-10).

6. У ком смислу прави обожаваоци треба да се ’боје Божје речи‘?

6 Сем тога, Јехова гледа на оне који ’дрхте од његове речи‘. Да ли то значи да он жели да се тресемо од страха кад год читамо његове речи? Не, он жели да на оно што каже гледамо са страхом и поштовањем. Ми искрено тражимо његов савет и користимо га као водич у свим ситуацијама у животу (Псалам 119:105). Ми се можемо ’бојати‘ и у том смислу што се плашимо и саме помисли да будемо непослушни Богу, да упрљамо његову истину људским традицијама или да се олако односимо према њој. Такав понизан став је неопходан за чисто обожавање — али нажалост, он је реткост у данашњем свету.

Јехова мрзи лицемерно обожавање

7, 8. Како Јехова гледа на формално обожавање које спроводе религиозни лицемери?

7 Док Исаија размишља о својим савременицима, он добро зна да мало њих има став какав Јехова тражи од својих обожавалаца. Због тога отпаднички Јерусалим заслужује предстојећу пресуду. Запази како Јехова гледа на обожавање које се у њему врши: „Који вола коље он је као онај који човека убија, који јагње туче он је као онај који главу псу разбија, који дар приноси он је као онај који прасећу крв лије, који кадом кади он је као онај који идола обожава. Сви се ови диче путевима својим и души се њиховој миле гадови њихови“ (Исаија 66:3).

8 Ово нас подсећа на Јеховине речи записане у првом поглављу Исаије. Јехова је тамо рекао свом тврдовратом народу не само да није задовољан њиховим формалним обожавањем већ да оно у ствари појачава његов праведан гнев, јер су ти обожаваоци лицемерни (Исаија 1:11-17). Слично томе, Јехова сада упоређује њихове приносе са гнусним злочинима. То што жртвују скупог вола не може умирити Јехову као што га не би умирило убиство неког човека! Друге жртве су упоређене с приношењем пса или свиње, животиња које су по Мојсијевом Закону биле нечисте и свакако неподесне као жртве (Левитска 11:7, 27). Да ли Јехова дозвољава да такво религиозно лицемерство прође некажњено?

9. Како је већина Јевреја реаговала на Јеховине опомене упућене преко Исаије, и које ће бити неизбежне последице?

9 Јехова сада каже: „Дичићу се и ја пропашћу њиховом, и пустићу на њих што им страх задаје! јер сам звао, ал’ се нико не одазва, говорио сам, али не слушаше, и чинише што је зло пред очима мојим, изабраше што по мојој вољи није“ (Исаија 66:4). Исаија несумњиво са искреним уверењем може да изговори ове речи. Он је годинама био средство којим је Јехова „звао“ свој народ и „говорио“ му. Тај пророк врло добро зна да углавном нико неће слушати. Одмазда је неизбежна зато што и даље чине зло. Јехова ће заиста изабрати казну и проузроковаће да страшни догађаји задесе његов отпаднички народ.

10. Шта нам начин на који је Јехова поступао с Јудом говори о томе како он гледа на хришћански свет?

10 Савремена религија хришћанског света на сличан начин упражњава оно што Јехови није угодно. У њеним црквама цвета идолопоклонство, са проповедаоница се узвисују небиблијске филозофије и традиције, а жеђ за политичком влашћу води је још дубље у духовно прељубнички однос с народима света (Марко 7:13; Откривење 18:4, 5, 9). Као што је то било с древним Јерусалимом, хришћански свет неумољиво сустиже праведна одмазда, то јест оно што му „страх задаје“. Међу разлозима за ту сигурну казну јесте и начин на који се опходио према Божјем народу.

11. (а) Шта још отпадници Исаијиног времена додају на свој грех? (б) У ком смислу Исаијини савременици изгоне верне ’због Божјег имена‘?

11 Исаија даље каже: „Слушајте реч Јеховину ви, који се речи његове бојите. Ево што говоре браћа ваша која мрзе на вас и изгоне вас због имена мога: Нек покаже славу своју Јехова па да вашу радост ми видимо! Али ће се они посрамити“ (Исаија 66:5). Исаијина „браћа“, његови сународници, имају од Бога дату одговорност да представљају Јехову Бога и да се подложе његовом суверенитету. Њихов грех што то не раде заиста је озбиљан. Али на свој грех додају још и то што мрзе људе који су верни и понизни, као што је Исаија. Ти отпадници мрзе и изгоне верне јер истинито представљају Јехову Бога. У том смислу их изгоне ’због Божјег имена‘. У исто време те лажне Јеховине слуге тврде да га представљају и побожно користе такве религиозне изразе као на пример: „Нек покаже славу своју Јехова.“ a

12. Који су неки случајеви прогонства верних Јеховиних слугу од стране религиозних лицемера?

12 Мржња коју крива религија осећа према присталицама чистог обожавања није ништа ново. Она је даљње испуњење пророчанства из Постања 3:15, где је проречено дуготрајно непријатељство између Сатаниног семена и Семена Божје жене. Исус је рекао својим помазаним следбеницима у првом веку да ће и они страдати од својих сународника — избациваће их из синагога и прогониће их чак до смрти (Јован 16:2). А како је у савремено доба? На почетку ’последњих дана‘, Божји народ је увидео да му предстоји слично прогонство (2. Тимотеју 3:1). Давне 1914. године Кула стражара је цитирајући Исаију 66:5 запазила следеће: „Скоро сва прогонства која сналазе Божји народ потичу од такозваних хришћана.“ У том истом чланку такође је писало: „Ми не знамо да ли ће у наше време можда отићи у ту крајност — да нас убију у друштвеном смислу, организационо или можда дословно.“ Показало се да су ове речи стварно истините! Убрзо после објављивања тог чланка, прогонство које је покренуло свештенство достигло је крајње границе током Првог светског рата. Али хришћански свет је био посрамљен, као што је и проречено. Како?

Брза и изненадна обнова

13. Шта је у првобитном испуњењу ’силан глас који се из града чује‘?

13 Исаија прориче следеће: „Силан глас се из града чује, глас се из храма чује. Глас је то Јеховин који душманима својим надницу плаћа“ (Исаија 66:6). У првобитном испуњењу ових речи, ’град‘ је Јерусалим у коме се налази Јеховин храм. „Силан глас“ означава ратни метеж који се 607. пре н. е. чује у граду док вавилонска војска извршава напад. Међутим, какво је савремено испуњење?

14. (а) Шта је Малахија прорекао о Јеховином доласку у свој храм? (б) Шта се према Језекиљевом пророчанству десило када је Јехова дошао у свој храм? (в) Када су Јехова и Христ прегледали духовни храм и како је то утицало на оне који тврде да представљају чисто обожавање?

14 Ове речи у Исаији су у складу с друге две пророчанске изјаве, једна је записана у Језекиљу 43:4, 6-9, а друга у Малахији 3:1-5. И Језекиљ и Малахија проричу време када Јехова Бог долази у свој храм. Малахијино пророчанство показује да Јехова долази да прегледа свој дом чистог обожавања и да поступи као Ливац који одбацује оне који га погрешно представљају. Језекиљева визија описује Јехову како улази у храм и тражи да се уклоне сви трагови неморала и идолопоклонства. b У савременом испуњењу тих пророчанстава 1918. године се у духовном подручју одиграо важан догађај у вези са обожавањем Јехове. Јехова и Исус су очигледно прегледали све оне који тврде да врше чисто обожавање. То прегледање је водило до коначног одбацивања исквареног хришћанског света. За помазане Христове следбенике то прегледање је подразумевало једно кратко раздобље прочишћавања после ког је уследила брза духовна обнова 1919. године (1. Петрова 4:17).

15. Које рођење је проречено, и како се то испунило 537. пре н. е.?

15 Та обнова је прикладно описана у следећим стиховима Исаије: „Пре но што болове осети она се породи; пре но што на њу дођоше муке роди она дете. Ко ли је то игде чуо; Ко је то игда видео? Може ли земља за један дан настати? Може ли се народ у један дан родити? А Сион роди децу чим болове осети“ (Исаија 66:7, 8). Ове речи су се на узбудљив начин првобитно испуниле на изгнаним Јеврејима у Вавилону. Сион, то јест Јерусалим, поново је приказан као жена која се порађа, али то је један необичан порођај! Толико је брз, толико изненадан, да наступа пре него што уопште почну порођајни болови! То је подесна слика. Поновно рођење Божјег народа као посебне нације 537. пре н. е. толико је брзо и изненадно да личи на неко чудо. Од времена када је Кир ослободио Јевреје из заробљеништва па до времена када је верни остатак поново у својој домовини једва да је прошло неколико месеци! Каква разлика у односу на догађаје који су водили до првобитног рођења нације Израел! Године 537. пре н. е. нема потребе да владара који се противи моле да их пусти на слободу, нема потребе да беже од непријатељске војске, нема потребе да 40 година путују кроз пустош.

16. Шта представља Сион у савременом испуњењу Исаије 66:7, 8, и како је његово потомство поново рођено?

16 У савременом испуњењу Сион представља Јеховину небеску ’жену‘, његову небеску организацију духовних бића. Године 1919. та жена се радовала што су њени помазани синови на земљи рођени као организован „народ“. То поновно рођење је било брзо и изненадно. c За само неколико месеци помазаници су као група изашли из неактивног стања налик смрти у један узбудљив, активан живот у својој ’земљи‘, на подручју духовне активности које им је дао Бог (Откривење 11:8-12). У јесен 1919. године чак су објавили излажење новог часописа који ће допуњавати Кулу стражару. Та нова публикација која се звала Златни век (сада Пробудите се!) била је доказ да је Божји народ поново оживео и да је још једном организован за службу.

17. Како Јехова уверава свој народ да га ништа не може спречити да спроведе своју намеру што се тиче духовног Израела?

17 Никаква сила у свемиру није могла спречити то поновно духовно рађање. Следећи стих живописно говори о томе: „Хоћу ли ја утробе материне отворити, па да не дам да се зачне? говори Јехова. Хоћу ли ја, који стварам, сметати да се рађа? говори Бог твој“ (Исаија 66:9). Као што је порођај неизбежан када једном почне, тако и поновно рађање духовног Израела када је једном почело није се могло зауставити. Истини за вољу било је противљења и вероватно ће га у будућности бити још и више. Али само Јехова може зауставити оно што сам почне, а он то никада не ради! Међутим, како се Јехова опходи са својим народом који је поново оживео?

Јеховина нежна брига

18, 19. (а) Коју дирљиву илустрацију Јехова користи, и како се она односи на његов изгнани народ? (б) Како помазани остатак данас има користи од исхране и бриге пуне љубави?

18 Следећа четири стиха пружају дирљиву слику о Јеховиној нежној бризи. Исаија најпре каже: „Радујте се с Јерусалимом и веселите се у њему сви који га љубите; радујте се с њим сви који га жалисте. Јер ћете сати сисе од утјехе његове, и наситићете се, саћете и наслађиваћете се у свјетлости славе његове“ (Исаија 66:10, 11 ДК). Јехова овде користи илустрацију о жени која доји дете. Кад беба осети глад она упорно плаче. Али кад се принесе мајчиним грудима да се подоји, њена жалост се претвара у срећу и задовољство. На сличан начин кад дође време ослобођења и обнове, жалосно стање остатка верних Јевреја у Вавилону брзо ће се претворити у срећу и задовољство. Биће радосни. Док се Јерусалим буде изграђивао и поново насељавао биће обновљена и његова слава. А тада ће слава тога града обухватити његове верне становнике. Поново ће се духовно хранити посредством активног свештенства (Језекиљ 44:15, 23).

19 Духовни Израел је такође био благословљен обилном храном после обнове 1919. године. Од тада духовна храна стално притиче и дели се преко ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45-47). То је заиста време утехе и радости за помазани остатак. Али има и даљњих благослова.

20. Како је Јерусалим благословљен ’бујним потоком‘ и у древно и у савремено доба?

20 Пророчанство даље каже: „Овако говори Јехова: Гле, ја ћу као реку мир на њега навратити, а славу народа као бујан поток; и подојићете се, и на рукама ће вас носити, на коленима ћете миловани бити“ (Исаија 66:12). Овде се слика дојења комбинује са сликом течења обилних благослова — ’реком‘ и ’бујним потоком‘. Јерусалим ће бити благословљен не само обиљем мира од Јехове већ и ’славом народа‘, која тече и благосиља Божји народ. То значи да ће се народи стицати ка Јеховином народу (Агеј 2:7). У древном испуњењу многи људи из разних народа заиста су се придружили Израелу и постали јеврејски прозелити. Међутим, далеко веће испуњење се дешава у наше време када се „велико мноштво... из свих нација и племена и народа и језика“ — што је стварно бујни поток људи — придружује остатку духовних Јевреја (Откривење 7:9; Захарија 8:23).

21. Каква утеха је проречена једном привлачном сликом у речима?

21 Исаија 66:12 такође говори о изразима материнске љубави — како се дете милује на крилима и како се носи на рукама. У следећем стиху се изражава слична мисао са интересантном променом угла посматрања. „Као човека кога матер теши, тако ћу ја вас тешити; утешићете се у Јерусалиму“ (Исаија 66:13). То дете је сада ’човек‘, одрасла особа. Али његова мајка није изгубила жељу да га теши у време невоље.

22. Како Јехова показује нежност и снагу своје љубави?

22 На овакав привлачан начин Јехова илуструје снагу и нежност своје љубави према свом народу. Чак и најјача материнска љубав је само бледа слика дубоке љубави коју Јехова осећа према свом верном народу (Исаија 49:15). Колико је само важно да сви хришћани одражавају ту особину свог небеског Оца! Апостол Павле је то радио и тако је оставио изврстан пример старешинама у хришћанској скупштини (1. Солуњанима 2:7). Исус је рекао да ће братска љубав бити главни знак препознавања његових следбеника (Јован 13:34, 35).

23. Опиши срећно стање Јеховиног обновљеног народа.

23 Јехова показује љубав на делу. Зато даље каже: „Ви ћете га видети и обрадоваће се срце ваше, и кости ће се ваше као трава помладити. Показаће Јехова силу своју [’знаће се рука Јеховина‘, ДК] на слугама својим а гнев његов осетиће душмани његови“ (Исаија 66:14). Један граматичар хебрејског језика каже да израз „ви ћете га видети“ значи да ће изгнаници који су се вратили, где год да погледају по својој обновљеној земљи, „видети само радост“. Заиста ће клицати и биће неописиво одушевљени што су поново у својој вољеној домовини. Имаће осећај да су се подмладили, да су им кости опет јаке и да су окрепљени као трава у пролеће. Сви ће знати да ти благослови нису дошли посредством људског труда већ од ’руке Јеховине‘.

24. (а) До ког закључка долазиш кад разматраш догађаје који се тичу данашњег Јеховиног народа? (б) На шта треба да будемо решени?

24 Да ли међу Јеховиним данашњим народом препознајеш његову руку на делу? Ниједан човек ни у ком случају не би могао обновити чисто обожавање. Ниједан човек ни случајно не би могао проузроковати да се бујица милиона драгоцених људи из свих народа придружи верном остатку у њиховој духовној земљи. Само Јехова Бог може тако нешто да уради. Ти изрази Јеховине љубави дају нам разлог за дубоку радост. Никада немојмо његову љубав узети здраво за готово. И даље се ’бојмо његове речи‘. Будимо решени да живимо по библијским мерилима и да уживамо у служењу Јехови.

[Фусноте]

a Данас многи људи у хришћанском свету не желе да користе Јеховино лично име, чак га и уклањају из многих превода Библије. Неки се ругају Божјем народу што користи Божје лично име. А ипак многи од њих побожно користе израз „Алелуја“, што значи „хвалите Јах“.

b Израз ’лешеви њихових краљева‘ који се користи у Језекиљу 43:7, 9, указује на идоле. Бунтовне јерусалимске вође и народ загадили су Божји храм идолима од којих су направили краљеве.

c Рођење које је овде проречено није исто оно које је описано у Откривењу 12:1, 2, 5. У том поглављу Откривења ’син, мушко‘ представља Месијанско Краљевство које је почело да делује 1914. Међутим, „жена“ је у оба пророчанства иста.

[Питања за разматрање]

[Слика на 395. страни]

’Све је то моја рука створила‘

[Слика на 402. страни]

Јехова ће довести на Сион „славу народа“