Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова оживљује дух понизних

Јехова оживљује дух понизних

Осамнаесто поглавље

Јехова оживљује дух понизних

Исаија 57:1-21

1. Какву је гаранцију Јехова дао, и која питања проистичу из његових речи?

 „ОВАКО говори Свевишњи, чији је дом вечан и чије је име свето: На висини и у светости станујем али сам ја с човеком скрушеним и смерним, да оживим духове понизне, да оживим сва срца скрушена“ (Исаија 57:15). То је написао пророк Исаија у осмом веку пре н. е. Шта се то дешавало у Јуди па је ова порука тако охрабрујућа? Како те надахнуте речи помажу данашњим хришћанима? Разматрање 57. поглавља Исаије помоћи ће нам да одговоримо на ова питања.

’Ви, овамо приступите‘

2. (а) На које се време изгледа односе речи из 57. поглавља Исаије? (б) Каква је ситуација праведника у Исаијино време?

2 Изгледа да се овај део Исаијиног пророчанства односи баш на Исаијино време. Погледај само колико се зло укоренило: „Праведник пропада [„мре“, ДК], и нико за то не мари, поштени се људи одводе, а да нико се не сети да се гони праведник из злобе. Улазиће у мир, на одру ће своме почивати онај који правим путем ходи“ (Исаија 57:1, 2). Никога није брига кад праведник нестане. То што је прерано умро пролази незапажено. Смртни сан му доноси мир, ослобођење од патњи које су му нанели безбожници, и бег од невоље. Божји изабрани народ је запао у јадно стање. Али оне који су остали верни сигурно ће охрабрити сазнање да Јехова не само што види шта се дешава већ ће их и подржати!

3. Како се Јехова обраћа злом нараштају Јуде, и зашто?

3 Јехова позива зли нараштај Јуде следећим речима: „Али ви, врачарини синови, блуднички и браколомни роде, овамо приступите!“ (Исаија 57:3). Сасвим су заслужили да буду описани као срамотни врачарини синови и блудничко и браколомно потомство. Криво обожавање коме су се окренули обухвата одвратна идолопоклоничка и спиритистичка дела као и неморалне сексуалне навике. Зато Јехова пита те грешнике: „Чему се ви ругате [’Над ким се добро забављате‘, NW]? На кога ли уста разваљујете и језик плазите? Нисте ли ви синови преступа, род лажи, који се под луговима упаљујете и под сваким зеленим дрветом, који по долинама децу своју кољете и под врлетима каменим?“ (Исаија 57:4, 5).

4. За шта су криви зли људи у Јуди?

4 Зли људи у Јуди јавно врше ужасно паганско обожавање, и при томе се ’добро забављају‘. Божјим пророцима који су послати да их исправе презирно се ругају тако што им бесрамно и дрско плазе језик. Иако су Аврахамова деца, због бунтовног поступања постали су синови преступа и род лажи (Исаија 1:4; 30:9; Јован 8:39, 44). По луговима распаљују религиозне страсти у идолопоклоничком обожавању. Како је само окрутно то обожавање! Чак и кољу рођену децу, као народи које је Јехова баш због таквих гадости истерао из те земље! (1. Краљевима 14:23; 2. Краљевима 16:3, 4; Исаија 1:29).

Изливање жртве леванице камењу

5, 6. (а) Шта су становници Јуде изабрали да раде уместо да обожавају Јехову? (б) Колико је нападно и распрострањено идолско обожавање у Јуди?

5 Погледај колико су само становници Јуде огрезли у идолопоклонству: „У глатком је поточном камењу део твој; ето то је део твој. Њему налив свој ти ливаш, њему дар приносиш. Могу ли ја то трпети?“ (Исаија 57:6). Јевреји су народ који је у савезу с Богом, па ипак уместо да обожавају њега они ваде камење из реке и од њега праве богове. Давид је објавио да је Јехова његов део, али ови грешници су изабрали беживотне камене идоле за своју судбину и њима изливају жртве леванице (Псалам 16:5; Авакум 2:19). Може ли Јехова трпети да народ који носи његово име врши тако изопачено обожавање?

6 На сваком месту — по луговима, у долинама, на брдима, у градовима — Јуда врши идолопоклонство. Али Јехова све то види и преко Исаије разоткрива њену поквареност: „На високој, узвишеној гори ти постељу своју, гле, простиреш и онамо ти излазиш жртве своје да принесеш. Ти свој спомен иза врата и довратка мећеш“ (Исаија 57:7, 8а). Јуда на висинама простире свој кревет духовне нечистоће, и ту приноси жртве туђим боговима. a Чак и у приватним кућама иза врата и довратака има идола.

7. С каквим духом се Јуда упушта у неморално обожавање?

7 Неки се можда питају зашто се Јуда у толикој мери упустила у нечисто обожавање. Да ли ју је нека јача сила натерала да напусти Јехову? Одговор је одричан. Она је то сама учинила, драге воље. Јехова каже: „Ти [се] далеко од мене откриваш и пењеш. Одар свој ти шириш и с њиме савез чиниш; мило ти је општење с њиме, и ти себи место ту избираш“ (Исаија 57:8б). Јуда је склопила савез с лажним боговима, и воли недопуштене односе с њима. Нарочито воли неморалне сексуалне навике карактеристичне за обожавање тих богова — што вероватно подразумева коришћење симбола фалуса!

8. За време ког краља је идолопоклонство нарочито цветало у Јуди?

8 Овај опис страшно неморалног и окрутног идолског обожавања слаже се са оним што знамо о неким злим краљевима Јуде. На пример, Манасија је саградио висине, подигао олтаре Валу и начинио олтаре лажним боговима у два храмска трема. Проводио је своје синове кроз огањ, користио магију, прорицање и унапређивао бављење спиритизмом. Краљ Манасија је такође ставио у Јеховин храм изрезбарен свети стуб који је сам направио. b Он је навео Јуду да ’чини зло још више него народи које је Јехова истребио‘ (2. Краљевима 21:2-9). Неки сматрају да је Манасија наредио да се Исаија погуби, премда се Манасијино име не појављује у Исаији 1:1.

„Далеко шаљеш посланике своје“

9. Зашто Јуда ’далеко‘ шаље своје посланике?

9 Јудин преступ није само у томе што служи лажним боговима. Користећи Исаију као свог говорника Јехова каже: „Ти са уљем краљу [’Мелеху‘, NW] идеш и мирисе своје множиш, и далеко шаљеш посланике своје, до Шеола се ти спушташ“ (Исаија 57:9). Неверно краљевство Јуде одлази ’Мелеху‘, што је на хебрејском ’краљ‘ — вероватно краљ неке стране силе — и нуди му скупе и привлачне поклоне представљене уљем и миришљавим кремама. Јуда шаље посланике у удаљена места. Зашто? Да наговоре паганске народе да с њом склопе политичке савезе. Пошто је окренула леђа Јехови, узда се у туђе краљеве.

10. (а) Како краљ Ахаз тражи савез с краљем Асирије? (б) У ком смислу се Јуда ’спушта до Шеола‘?

10 Један пример тога одиграва се у данима краља Ахаза. Сматрајући да је угрожен савезом између Израела и Сирије, тај неверни краљ Јуде шаље гласнике асирском краљу Теглат-Феласару III, са следећом поруком: „Ја сам слуга твој и син твој; крени се и избави ме из руку краља Сирскога и из руку краља Израелова који се подигоше на мене.“ Ахаз шаље краљу Асирије сребро и злато као мито, и тај краљ се одазива и креће у разоран напад на Сирију (2. Краљевима 16:7-9). У опхођењу с паганским народима Јуда се ’спушта до Шеола‘. Због тога ће умрети, то јест неће више постојати као независан народ који има краља.

11. Какав лажан осећај сигурности испољава Јуда?

11 Јехова се и даље обраћа Јуди: „Уморна си од пустога пута свога, ал’ не кажеш: Одричем се њега. Налазиш још снаге у руци својој, и не сустајеш“ (Исаија 57:10). Да, народ напорно ради на отпадничким путевима, и не увиђа безнадежност свога труда. Напротив, заварава себе мислећи да је успео својом силом. Осећа се крепко и здраво. Баш глупо!

12. Која ситуација у хришћанском свету одговара ситуацији у Јуди?

12 Данас постоји једна организација чије понашање подсећа на понашање Јуде у Исаијино време. Хришћански свет користи Исусово име, али склапа савезе с народима и идолима је напунио своја места обожавања. Његове присталице стављају идолопоклоничке ликове чак и у своје приватне куће. Хришћански свет је жртвовао младе људе у ратовима. Колико је све то одвратно истинитом Богу који хришћанима заповеда: „Бежите од идолопоклонства“! (1. Коринћанима 10:14). Пошто се меша у политику хришћански свет је ’починио блуд с краљевима земље‘ (Откривење 17:1, 2). Он је у ствари главни присталица Уједињених нација. Шта очекује ту религиозну блудницу? Па, шта Јехова каже њеном прототипу, неверној Јуди, нарочито главном граду Јерусалиму?

’Твоја војска те неће избавити‘

13. Како Јуда почиње да ’лаже‘, и како реагује на Јеховино стрпљење?

13 „Од кога ли си се уплашила, од кога се побојала, те си ме се изневерила [’почела да лажеш‘, NW]?“, пита Јехова. Добро питање! Јуда сигурно не показује здрав побожан страх пред Јеховом. Иначе не би постала нација лажова, обожавалаца лажних богова. Јехова даље каже: „Нит си ме помињала, ни марила за ме. Зар не ћутим ја одавна? Зато ли се мене ти не бојиш?“ (Исаија 57:11). Јехова ћути и не кажњава Јуду одмах. Да ли Јуда то цени? Не, то што је Бог трпи она сматра равнодушношћу. Изгубила је сваки страх пред њим.

14, 15. Шта Јехова каже о Јудиним делима и њеној ’војсци‘?

14 Међутим, раздобље Божје дуготрпљивости ће се завршити. Гледајући на то време Јехова објављује: „Ја ћу твоје разгласити поштење, ал’ ти твоја неће помоћ дела. Кад станеш викати хоће ли те избавити војска од идола твојих? Све ће њих однети ветар, издуваће се“ (Исаија 57:12, 13а). Јехова ће разоткрити Јудино привидно поштење. Лицемерна дела јој неће бити ни од какве користи. „Војска“ њених нагомиланих идола неће је спасти. Кад избије невоља, богове у које се узда однеће обичан дашак ветра.

15 Јеховине речи су се испуниле 607. пре н. е. Тада је вавилонски краљ Навуходоносор уништио Јерусалим, спалио храм и одвео већину народа у заробљеништво. „Тако је Јуда одведена у робље далеко од земље своје“ (2. Краљевима 25:1-22).

16. Шта очекује хришћански свет и остатак ’Вавилона Великог‘?

16 Слично томе, огромна гомила идола хришћанског света неће га избавити у дан Јеховиног гнева (Исаија 2:19-22; 2. Солуњанима 1:6-10). Заједно са остатком ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије, хришћански свет ће бити уништен. Симболична скерлетна дивља звер и њених десет рогова ’опустошиће [Вавилон Велики], оголиће га, и појешће његово месо и потпуно ће га спалити ватром‘ (Откривење 17:3, 16, 17). Колико смо само срећни што смо послушали заповест: „Изађите из ње, народе мој, ако не желите да учествујете с њом у њеним гресима, и ако не желите да примите део њених невоља“! (Откривење 18:4, 5). Немојмо се више никада вратити њему и његовим путевима.

„Ко се у ме узда тај ће земљу наследити“

17. Које обећање имају ’они који се уздају у Јехову‘, и када се то остварује?

17 Међутим, шта је са следећим речима из Исаијиног пророчанства? „Ко се у ме узда тај ће земљу наследити и свету ће гору добити моју“ (Исаија 57:13б). Коме Јехова сада говори? Он гледа иза предстојеће катаклизме и прориче ослобођење свог народа из Вавилона и обнову чистог обожавања на његовој светој гори, у Јерусалиму (Исаија 66:20; Данило 9:16). То је сигурно извор охрабрења сваком Јеврејину који остаје веран! Сем тога, Јехова каже: „Рећи ће се: Поравните, поравните, приправите пут, уклоните сваку сметњу мом народу с пута“ (Исаија 57:14). Кад дође време да Бог ослободи свој народ, пут ће бити спреман и све препреке уклоњене (2. Летописа 36:22, 23).

18. Како је описана Јеховина узвишеност, и упркос томе какву љубазну бригу показује?

18 То је тренутак када пророк Исаија каже речи цитиране на почетку: „Овако говори Свевишњи, чији је дом вечан и чије је име свето: На висини и у светости станујем али сам ја с човеком скрушеним и смерним, да оживим духове понизне, да оживим сва срца скрушена“ (Исаија 57:15). Јеховин престо је на највишим небесима. Нема већег и узвишенијег положаја. Колико је само утешно знати да он одатле види све — не само грехе злих већ и праведне поступке оних који се труде да му служе! (Псалам 102:20; 103:6). Осим тога, он чује уздахе потлачених и оживљује срца скрушених. Ове речи су сигурно дирнуле у срце покајничке Јевреје у древно доба. А исто је и с нама данас.

19. Када престаје Јеховин гнев?

19 Такође су утешне и Јеховине следеће речи: „Нећу се ја једнако препирати, нити ћу се довека гневити када клону духови преда мном, душе које сам створио“ (Исаија 57:16). Ниједно Божје створење не би могло преживети кад би се Јехова стално, без престанка гневио. На сву срећу, Божји гнев траје само једно ограничено време. Кад испуни своју сврху престаје. Овај надахнути увид помаже нам да развијемо дубоко цењење за Јеховину љубав према својим створењима.

20. (а) Како се Јехова опходи с непокајничким преступником? (б) На који начин Јехова теши скрушеног?

20 Дубљи увид добијамо из Јеховиних даљњих речи. Он најпре каже: „За грешну лакомост његову разгневио сам се и ударио га, сакрио сам се у гневу своме и одметник путем срца свог отиде“ (Исаија 57:17). Неправде почињене због похлепе сигурно изазивају Божји гнев. Све дотле док је човек одметник у срцу, Јехова се гневи. Али шта ако одметник позитивно реагује на дисциплиновање? Онда Јехова показује како га љубав и самилост подстичу да реагује: „Видео сам путеве његове и исцелићу га, и водићу га и утешићу га, њега и све оне који с њим плачу“ (Исаија 57:18). После дисциплиновања Јехова исцељује скрушеног, и теши њега и оне који плачу с њим. Зато су 537. пре н. е. Јевреји могли да се врате кући. Истини за вољу, Јуда више никада није била независно краљевство под краљем из Давидове лозе. Па ипак, храм у Јерусалиму је био поново изграђен, а право обожавање обновљено.

21. (а) Како је Јехова 1919. године оживео дух помазаних хришћана? (б) Коју особину свако од нас треба да развија?

21 „Свевишњи“ Јехова такође је бринуо о добробити помазаног остатка 1919. године. Пошто су били скрушеног, понизног духа, велики Бог Јехова је предусретљиво приметио њихове патње и избавио их из вавилонског ропства. Уклонио је све препреке и повео их у слободу тако да су могли на чист начин да га обожавају. Тако су се тада испуниле Јеховине речи преко Исаије. Иза ових речи стоје вечна начела која се примењују на свакога од нас. Јехова прихвата обожавање само од оних који су понизни. Ако неко од Божјих слугу згреши, треба брзо да призна своју грешку, да прихвати укор и исправи своје путеве. Никада немојмо заборавити да Јехова исцељује и теши понизне али се „супротставља охолима“ (Јаков 4:6).

’Мир оном који је далеко и оном који је близу‘

22. Какву будућност Јехова прориче (а) покајницима? (б) злима?

22 Упоређујући будућност оних који се кају и оних који истрајавају на злим путевима, Јехова објављује: „Метнућу ја хвалу на усне његове [„Ја стварам плод уснама“, ДК]. Мир, мир оном који је далеко и оном који је близу... Исцелићу их! Ал’ су бездушници као море узбуркано које се не може умирити, и вода његова нечистоту и блато измеће. Нема мира бездушницима“ (Исаија 57:19-21).

23. Шта је плод усана, и на који начин га Јехова ’ствара‘?

23 Плод усана је жртва хвале коју приносимо Богу — јавна изјава за његово име (Јеврејима 13:15). Како Јехова ’ствара‘ ту јавну изјаву? Да би неко приносио жртву хвале најпре мора да научи нешто о Богу и да затим поверује у њега. Вера — плод Божјег духа — подстиче таквог човека да прича другима о ономе што је чуо. Другим речима, он даје јавну изјаву (Римљанима 10:13-15; Галатима 5:22). Такође треба имати на уму да је Јехова тај који је опуномоћио своје слуге да га хвале. Јехова је тај који ослобађа свој народ и омогућује му да приноси такве жртве хвале (1. Петрова 2:9). Дакле, с правом се може рећи да Јехова ствара тај плод усана.

24. (а) Ко спознаје Божји мир, и с којим резултатом? (б) Ко не зна за мир, и какве су последице?

24 Јевреји сигурно с одушевљењем приносе плод усана док се враћају у домовину певајући хвале Јехови! Сигурно су срећни што су спознали Божји мир, било да су „далеко“ — удаљени од Јуде, још увек чекајући на повратак — или „близу“ — већ у својој домовини. Колико су само зли у другачијој ситуацији! Сви који не реагују на Јеховино дисциплиновање, сви зли ко год да су и где год да се налазе, уопште немају мир. Узбуркани као немирно море, не стварају плод усана већ „нечистоту и блато“, то јест све што је прљаво.

25. Како многи широм света спознају мир?

25 Јеховини обожаваоци и данас посвуда објављују добру вест о Божјем Краљевству. Хришћани широм света у више од 230 земаља дају плод својих усана, разглашавајући хвалу једином правом Богу. Хвале које певају чују се ’до крајева земље‘ (Исаија 42:10-12). Они који их слушају и одазивају се прихватају истину из Божје Речи, Библије. Такви људи спознају мир који проистиче из служења ’Богу који даје мир‘ (Римљанима 16:20).

26. (а) Шта предстоји злима? (б) Које величанствено обећање имају смерни, и у чему треба да будемо одлучни?

26 Тачно је да зли не обраћају пажњу на поруку о Краљевству. Међутим, ускоро им се више неће дозвољавати да краду мир праведнима. „Још мало и нестаће бездушника“, Јехова обећава. Они који налазе уточиште у Јехови на диван ће начин наследити земљу. „Смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11, 29). Тада ће наша планета заиста бити предивно место! Будимо сви одлучни да никада не изгубимо Божји мир, тако да можемо певати Богу хвале у сву вечност.

[Фусноте]

a Израз ’постеља‘ вероватно се односи или на олтар или на место паганског обожавања. Тај израз нас подсећа да је такво обожавање у ствари духовни блуд.

b Света дебла су представљала женска обележја, а свети стубови су били симболи фалуса. Неверни становници Јуде су користили и једно и друго (2. Краљевима 18:4; 23:14).

[Питања за разматрање]

[Слика на 263. страни]

Јуда упражњава неморално обожавање по свим луговима

[Слика на 267. страни]

Јуда гради олтаре по целој земљи

[Слика на 275. страни]

’Ја стварам плод усана‘