Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова — ’праведан Бог и Спаситељ‘

Јехова — ’праведан Бог и Спаситељ‘

Шесто поглавље

Јехова — ’праведан Бог и Спаситељ‘

Исаија 45:1-25

1, 2. Која се обећања дају у 45. поглављу Исаије, и која ће питања бити размотрена?

 ЈЕХОВИНА обећања су поуздана. Он је Бог откривења и Бог стварања. Увек изнова доказује да је праведан Бог и Спаситељ људи из свих народа. Ово су нека од дирљивих обећања која се налазе у 45. поглављу Исаије.

2 Сем тога, 45. поглавље Исаије садржи изванредан пример Јеховине способности прорицања. Божји дух омогућује Исаији да завири у далеке земље и да погледа догађаје у будућим вековима, а то га подстиче да опише једну епизоду коју само Јехова, Бог истинитог пророчанства, може прорећи с таквом тачношћу. Који је то догађај? Како он утиче на Божји народ у Исаијино доба? Какво значење има за нас данас? Размотримо сада речи овог пророка.

Јеховина објава против Вавилона

3. Којим сликовитим изразима Исаија 45:1-3а описује Кирово освајање?

3 „Овако говори Јехова помазанику своме Киру, кога за десницу држи да обори пред њим народе и распаше краљеве, да се пред њим отварају врата, да не буду више затворена: Ићи ћу ја пред тобом, поравнићу путеве неравне, разбићу врата бакрена преворнице сломићу гвоздене; и даћу ти благо тајно и богатство сакривено“ (Исаија 45:1-).

4. (а) Зашто Јехова назива Кира својим ’помазаником‘? (б) Како ће Јехова Киру обезбедити победу?

4 Јехова преко Исаије говори Киру као да је жив, иако у Исаијино време он још није ни био рођен (Римљанима 4:17). Пошто је Јехова унапред наименовао Кира да изврши један специфичан задатак, за њега се може рећи да је Божји ’помазаник‘. Пошто га Бог води, он ће потчинити народе, а краљеве учинити слабим и немоћним да пруже отпор. Затим, кад Кир нападне Вавилон, Јехова ће се постарати да врата града остану отворена, због чега ће бити бескорисна као разваљене капије. Он ће ићи пред Киром и уклањати све препреке. На крају ће Кирове трупе освојити град и дочепати се његовог ’скривеног богатства‘, блага које се чува у мрачним трезорима. То је оно што Исаија прориче. Да ли су се његове речи обистиниле?

5, 6. Када и како се обистинило пророчанство о паду Вавилона?

5 Године 539. пре н. е. — отприлике 200 година након што Исаија бележи ово пророчанство — Кир заиста долази до вавилонских зидина да нападне град (Јеремија 51:11, 12). Међутим, Вавилонци нису баш нешто забринути. Сматрају да је њихов град неосвојив. Огромне зидине израњају из дубоких шанаца пуних воде из Еуфрата, који представљају део градског одбрамбеног система. Више од сто година ниједан непријатељ није могао на јуриш да освоји Вавилон! У ствари, вавилонски владар Валтасар се у својој резиденцији осећа толико сигурно да се гости с дворским великашима (Данило 5:1). Те ноћи — између 5. и 6. октобра — Кир довршава бриљантни војни маневар.

6 Узводно од Вавилона Кирови инжењери пробијају насипе на Еуфрату, и скрећу његове воде тако да више не тече на југ према граду. Убрзо је ниво реке у Вавилону и око њега толико низак да Кирове трупе могу коритом реке газити према центру града (Исаија 44:27; Јеремија 50:38). Стварно је запањујуће, али баш као што је Исаија прорекао, капије на реци су отворене. Кирова војска јуриша на Вавилон, заузима дворац и убија краља Валтасара (Данило 5:30). За само једну ноћ освајање је завршено. Вавилон је пао, а пророчанство се испунило до последњег словца.

7. Како су хришћани ојачани изванредним испуњењем Исаијиног пророчанства о Киру?

7 Прецизно испуњење овог пророчанства јача веру данашњим хришћанима. Пружа им чврсте разлоге да верују да су библијска пророчанства која се још нису испунила такође потпуно поуздана (2. Петрова 1:20, 21). Јеховини обожаваоци знају да се догађај који је био предочен падом Вавилона 539. пре н. е. — пад ’Вавилона Великог‘ — већ десио давне 1919. године. Међутим, они очекују уништење те савремене религиозне организације као и обећано уклањање политичког система који је под Сатанином влашћу, затварање Сатане у бездан и долазак нових небеса и нове земље (Откривење 18:2, 21; 19:19-21; 20:1-3, 12, 13; 21:1-4). Знају да Јеховина пророчанства нису празна обећања већ су то описи конкретних, будућих догађаја. Прави хришћани јачају своје поуздање кад имају у мислима испуњење свих детаља Исаијиног пророчанства о паду Вавилона. Они знају да Јехова увек одржи своју реч.

Зашто ће Јехова помоћи Киру

8. Који је један од разлога што Јехова даје Киру победу над Вавилоном?

8 Након што је рекао ко ће освојити Вавилон и како ће то урадити, Јехова даље објашњава један од разлога зашто ће Киру бити дата победа. Обраћајући се Киру, Јехова у пророчанству каже да је то зато „да познаш да сам ја Јехова, Бог Израелов, који те по имену зовем“ (Исаија 45:3б). Сасвим је подесно да владар четврте светске силе по библијској историји схвати да је његова највећа победа резултат подршке некога ко је већи од њега — Јехове, Суверена свемира. Кир треба да зна да је Јехова, Бог Израела, тај који га зове, то јест даје му задатак. Библијски извештај показује да је Кир заиста признао да му је Јехова дао ту велику победу (Јездра 1:2, 3).

9. Из ког другог разлога Јехова доводи Кира да освоји Вавилон?

9 Јехова објашњава други разлог зашто доводи Кира да освоји Вавилон: „Ради љубави слуге свог Јакова и Израела, изабраника свога, прозвах те именом твојим, и милостиво ти говорих пре но што си ме познао“ (Исаија 45:4). Кирова победа над Вавилоном је од великог значаја. Она представља пад једне светске силе и успон друге, и ставља трајни печат на историју за будуће генерације. Ипак, околни народи који забринуто посматрају догађаје вероватно ће бити запрепашћени сазнањем да се све то дешава због неколико хиљада „безначајних“ изгнаника у Вавилону — Јевреја, Јаковљевих потомака. Међутим, они из древног Израела који су преживели нису нимало безначајни у Јеховиним очима. Они су његов ’слуга‘. Од свих народа на земљи, они су његов ’изабраник‘. Иако Кир пре тога није познавао Јехову, Јехова га користи као свог помазаника да освоји град који није хтео да преда своје заробљенике. Бог нема намеру да његов изабрани народ вечито труне у страној земљи.

10. Који је најважнији разлог зашто Јехова користи Кира да сломи Вавилонску светску силу?

10 Постоји и трећи, још важнији разлог зашто Јехова користи Кира да сруши Вавилон. Јехова каже: „Ја сам Јехова и другога нема, осим мене нема Бога, опасах те пре но што си ме познао, да се зна до истока сунчаног и до запада његовог да сем мене нема другог Бога. Ја сам Јехова и другога нема“ (Исаија 45:5, 6). Да, пад Вавилонске светске силе је демонстрација Јеховиног Божанства, доказ свакоме да је само он достојан обожавања. Зато што је Божји народ ослобођен, појединци из многих народа — од истока до запада — признаће да је Јехова једини истинити Бог (Малахија 1:11).

11. Како Јехова илуструје чињеницу да има моћ да испуни своју намеру у вези с Вавилоном?

11 Сети се да је ово Исаијино пророчанство записано око 200 година пре тог догађаја. Кад су то чули можда су се неки питали: „Да ли Јехова заиста има моћ да то и оствари?“ Одговор је потврдан као што то историја показује. Јехова објашњава зашто је разумно веровати да он може извршити оно што каже: „Ја сам светлост стварам, а и мрак ја правим, срећу [„мир“, ДК] дајем и невољу припремам. Ја, Јехова, све то чиним“ (Исаија 45:7). Све у природи — од светлости до таме — и све у историји — од мира до невоље — налази се под Јеховином контролом. Баш као што ствара светлост дана и таму ноћи, тако ће донети мир Израелу, а пропаст Вавилону. Јехова има моћ да створи свемир, и има моћ да испуни своја пророчанства. То утешно делује на данашње хришћане који брижљиво проучавају његову пророчанску реч.

12. (а) Шта по Јеховином налогу стварају симболична небеса и земља? (б) Које утешно обећање за данашње хришћане садрже речи из Исаије 45:8?

12 Јехова сасвим прикладно користи процесе који се редовно дешавају у природи, како би илустровао оно што очекује заточене Јевреје: „Росите небеса, озго, облаци нека правдом капљу! Нек се отвори земља и спасење цвате, и нек из ње избављење никне! Ја, Јехова све то чиним“ (Исаија 45:8). Баш као што с дословних небеса пада животодајна киша, тако ће Јехова учинити да његов народ буде обасут праведним утицајима са симболичних небеса. И баш као што се дословна земља отвара да би дала обилне жетве, тако ће Јехова од симболичне земље тражити да створи догађаје у складу с његовом праведном намером — нарочито спасење његовог народа заточеног у Вавилону. Слично томе, Јехова је 1919. године проузроковао да ’небо‘ и „земља“ изазову догађаје како би ослободио свој народ. Све то данашњим хришћанима даје разлог за радост. Зашто? Зато што ти догађаји јачају њихову веру док очекују време када ће симболична небеса, то јест Божје Краљевство, донети благослове праведној земљи. У то време праведност и спасење који притичу од симболичних небеса и земље имаће далеко веће размере него када је освојен древни Вавилон. То ће стварно бити славно коначно испуњење Исаијиних речи! (2. Петрова 3:13; Откривење 21:1).

Благослови признавања Јеховиног суверенитета

13. Зашто је смешно што људи доводе у питање Јеховине намере?

13 После овог описа будућих радосних благослова, карактер пророчанства се нагло мења, и Исаија објављује двоструку невољу: „Тешко оном који се с творцем својим препире — црепу међу цреповима земаљским! Каже л’ глина лончару који је ради: ’Шта то радиш?‘ и дело твоје: ’Он нема руку?‘ Тешко оном који оцу своме каже: ’Што си ме градио?‘ и мајци својој: ’Што си ме родила?‘“ (Исаија 45:9, 10). Синови Израелови се очигледно буне против онога што Јехова прориче. Можда не верују да ће Јехова дозволити да његов народ буде изгнан. Или можда приговарају што ће Израелце ослободити краљ неког незнабожачког народа уместо да то буде краљ из Давидовог дома. Да би показао колико су такви приговори апсурдни, Исаија оне који приговарају упоређује са одбаченим груменима глине и комадима грнчарије који се усуђују да оспоре мудрост свог творца. Предмет који је грнчар направио сада каже да грнчар нема руке или моћ да обликује. Каква глупост! Они који приговарају су као мала деца која се усуђују да критикују ауторитет својих родитеља.

14, 15. Шта изрази „Светац“ и „Творац“ откривају о Јехови?

14 Исаија наводи Јеховин одговор упућен таквим приговарачима: „Овако говори Јехова, Светац Израелов и творац његов: Питате ме што ће даље бити? За синове моје и за дело руку мојих хоћете ли ми наредбе дати? Ја сам земљу начинио и човека на њој сам створио, ја сам својом руком небеса разапео и сву војску њихову уредио. У правди сам својој Кира подигао, и путеве његове све ћу поравнити. Он ће град мој президати и робље моје отпустити, не за сребро ни за даре, вели Јехова над војскама“ (Исаија 45:11-13).

15 То што је Јехова описан као „Светац“ наглашава његову светост. То што је назван ’Творцем‘, наглашава његово право да као Створитељ одлучи како ће се ситуација одвијати. Јехова може да обавести синове Израелове о ономе што ће доћи, и може да се брине о делу својих руку, то јест о свом народу. Још једном је показано да су принципи стварања и откривања повезани. Као Створитељ читавог свемира Јехова има право да управља догађајима онако како он одлучи (1. Летописа 29:11, 12). У случају који се разматра, Суверени Владар је одлучио да подигне Кира, једног незнабошца, као ослободиоца Израела. Киров долазак, премда још у будућности, толико је сигуран као и то да небо и земља постоје. Који ће се син Израела онда усудити да критикује Оца, ’Јехову над војскама‘?

16. Зашто Јеховине слуге треба да му се подложе?

16 У овим истим стиховима Исаије налази се још један разлог зашто Божје слуге треба да му се подложе. Његове одлуке су увек у интересу његових слугу (Јов 36:3). Донео је законе за добро свог народа (Исаија 48:17). Јевреји који су у Кирово време прихватили Јеховин суверенитет установили су да је то истина. Поступајући у складу с Јеховином праведношћу, Кир их шаље из Вавилона кући да би могли да изграде храм (Јездра 6:3-5). Исто тако и данас, благослове доживљавају они који у свакодневном животу примењују Божје законе и који се подлажу његовом суверенитету (Псалам 1:1-3; 19:8; 119:105; Јован 8:31, 32).

Благослови за друге народе

17. Ко ће сем Израелаца имати користи од Јеховиних спасоносних дела, и како?

17 Израелци неће бити једини народ који ће имати користи од пада Вавилона. Исаија каже: „Овако говори Јехова! Труд [„радници“, NW] египатски и корист од Етиопије [„етиопски трговци“, NW] и од Саваца висока раста, доћи ће к теби и твоји ће бити. За тобом ће ти народи ићи, у оковима ће пролазити; пред тобом ће се клањати, и рећи ће, молећи те: Само се код тебе Бог налази, и другога Бога осим њега нема“ (Исаија 45:14). У Мојсијево време се „велико мноштво“ неизраелаца придружило Израелцима приликом изласка из Египта (Излазак 12:37, 38). На сличан начин ће се странци придружити јеврејским изгнаницима на повратку из Вавилона. Ти нејевреји неће бити присиљени ’да дођу‘. Кад Јехова каже „пред тобом ће се клањати“ и ’молиће те‘, он указује на вољну подложност и приврженост коју ће ти странци показати према Израелцима. Уколико буду имали окове, то ће бити добровољно, чиме ће испољити своју спремност да служе народу који је у савезу с Богом, коме ће рећи: ’Код тебе се Бог налази.‘ Они ће обожавати Јехову као прозелити, по одредбама његовог савеза са Израелом (Исаија 56:6).

18. Ко данас има користи од тога што је Јехова ослободио ’Израел Божји‘, и на које начине?

18 Од кад је 1919. године ’Израел Божји‘ био ослобођен из духовног ропства, Исаијине речи имају једно веће испуњење него у Кирово време. Милиони људи широм света показују спремност да служе Јехови (Галатима 6:16; Захарија 8:23). Попут ’радника‘ и ’трговаца‘ које Исаија спомиње, они радосно нуде своју физичку снагу и финансијска средства и подупиру право обожавање (Матеј 25:34-40; Марко 12:30). Они се предају Богу и ходе његовим путевима тако што драговољно постају његови робови (Лука 9:23). Они обожавају само Јехову, и имају користи што су повезани с Јеховиним ’верним и разборитим робом‘, који је у посебном савезу с Богом (Матеј 24:45-47; 26:28; Јеврејима 8:8-13). Иако не учествују у том савезу ти ’радници‘ и ’трговци‘ извлаче корист из њега и слушају законе повезане с њим, одважно објављујући: „Другога Бога осим њега нема.“ Стварно је узбудљиво што смо данас очевици великог пораста броја оних који спремно подупиру право обожавање! (Исаија 60:22).

19. Шта ће се десити онима који упорно обожавају идоле?

19 Након што је обелоданио да ће се људи из народа придружити обожавању Јехове, пророк узвикује: „Али си ти Бог који се кријеш, Боже Израелов, спаситељу!“ (Исаија 45:15). Иако се Јехова за сада уздржава од тога да покаже своју силу, у будућности се више неће крити. Показаће да је Бог Израелов, Спаситељ свог народа. Међутим, Јехова неће бити Спаситељ оних који се уздају у идоле. О таквима Исаија каже: „Сви су постиђени и посрамљени сви осрамоћени иду који идоле граде“ (Исаија 45:16). Њихово понижење биће више од привременог осећаја бруке и срамоте. То ће значити смрт — насупрот ономе што Јехова затим обећава Израелу.

20. На који ће начин Израел доживети „вечно спасење“?

20 „Од Јехове спас Израел добија [’биће сигурно спасен у јединству с Јеховом‘, NW], вечно спасење. Нећете се постидети ни збунити довека“ (Исаија 45:17). Јехова обећава Израелу вечно спасење, али оно је нечим условљено. Израел мора остати ’у јединству с Јеховом‘. Пошто ће Израел растурити то јединство тиме што ће одбацити Исуса као Месију, тај народ ће изгубити могућност ’вечног спасења‘. Међутим, неки у Израелу ће исказати веру у Исуса, и тако постати језгро Израела Божјег који ће заузети место телесног Израела (Матеј 21:43; Галатима 3:28, 29; 1. Петрова 2:9). Духовни Израел никада неће бити понижен. Биће узет у ’вечни савез‘ (Јеврејима 13:20).

Јехова је поуздан што се тиче стварања и откривења

21. Како Јехова показује да је потпуно поуздан што се тиче стварања и откривења?

21 Могу ли се Јевреји ослонити на Јеховино обећање о вечном спасењу за Израел? Исаија одговара: „Овако говори Јехова, створитељ неба, једини Бог, који је саздо и утврдио земљу, начинио да не буде пуста, начинио да се у њој настава: Ја сам Јехова и другога нема. Нисам тајно говорио на мрачноме месту на земљи; нисам ја народу Јаковљеву рекао: ’Тражите ме узалуд!‘ Ја, Јехова, истину говорим, јављам што је право“ (Исаија 45:18, 19). Четврти и последњи пут у овом поглављу Исаија почиње један важан пророчански одломак изразом: „Овако говори Јехова“ (Исаија 45:1, 11, 14). Шта Јехова каже? Да је и што се тиче стварања и што се тиче откривења поуздан. Он није створио земљу ’да буде пуста‘. Исто тако, он не захтева од свог народа Израела да га тражи „узалуд“. Баш као што ће се остварити Божја намера са земљом, тако ће се остварити и Божја намера с његовим изабраним народом. За разлику од нејасних исказа оних који служе лажним боговима, Јеховине речи се отворено говоре. Његове речи су праведне и обистиниће се. Они који му служе неће то радити узалуд.

22. (а) У шта могу бити сигурни јеврејски изгнаници у Вавилону? (б) У шта могу бити сигурни данашњи хришћани?

22 За Божји изгнани народ у Вавилону, ове речи представљају засигурање да Обећана земља неће остати ненастањена. У њој ће се поново живети. Јеховина обећања су се у њиховом случају обистинила. У проширеном смислу, Исаијине речи представљају засигурање Божјем данашњем народу да Земља неће постати ненастањена рушевина — спаљена ватром, како неки мисле, или уништена нуклеарним бомбама, од чега се други плаше. Бог намерава да Земља заувек постоји, одевена у рајску лепоту и настањена праведним становницима (Псалам 37:11, 29; 115:16; Матеј 6:9, 10; Откривење 21:3, 4). Да, као што је то било са Израелом, показаће се да су Јеховине речи поуздане.

Јехова проширује своју милост

23. Какав је исход за оне који обожавају идоле, а како пролазе они који обожавају Јехову?

23 Спасење Израела се наглашава Јеховиним следећим речима: „Скупите се и дођите, приступите сви који сте од народа избављени! Ништа не знају који носе своје идоле дрвене и моле се богу који не може помоћи. Огласите то и доведите их! Нека међу собом савете деле! Ко је то од почетка унапред казао, још одавна јавио? Нисам ли ја, Јехова? Нема осим мене другог Бога; једини сам ја Бог који спасава“ (Исаија 45:20, 21). Јехова позива ’избављене‘ да упореде своје спасење с тим што се дешава онима који обожавају идоле (Поновљени закони 30:3; Јеремија 29:14; 50:28). Пошто се идолопоклоници моле и пошто служе немоћним боговима који их не могу спасти, они „ништа не знају“. Њихово обожавање је испразно — једноставно узалудно. Међутим, они који обожавају Јехову откривају да он има моћ да изазове догађаје које је прорекао ’одавно‘, укључујући и спасење свог народа изгнаног у Вавилон. Таква моћ и предвиђање издвајају Јехову од свих других богова. Он је заиста ’праведан Бог и Спаситељ‘.

„Спасење дугујемо свом Богу“

24, 25. (а) Који позив Јехова упућује, и зашто ће се његово обећање сигурно испунити? (б) Шта Јехова с правом захтева?

24 Милосрђе подстиче Јехову да упути један позив: „Обратите се к мени и бићете спасени сви који сте на свима крајевима земље, јер сам ја Бог и другога нема. Собом се ја кунем, истина из мојих уста излази, реч се моја не пориче. Свако ће се колено преда мном преклонити, и сваки ће језик мноме се заклињати. И казаће: Само у Јехови [„потпуна“, NW] правда је и сила; ка њему ће доћи да се збуне сви који се на њега гневише. У Јехови ће се оправдати и прославити сви потомци Израелови“ (Исаија 45:22-25).

25 Јехова обећава Израелцима да ће из Вавилона спасти оне који се обрате к њему. Немогуће је да се ово пророчанство не оствари јер Јехова има и жељу и способност да избави свој народ (Исаија 55:11). Божје речи су саме по себи поуздане, али су још поузданије кад их Јехова потврђује заклетвом (Јеврејима 6:13). Он с правом захтева подложност (’свако ће се колено преклонити‘) и преданост (’сваки ће се језик заклињати‘) од оних који желе његову наклоност. Израелци који су постојани у обожавању Јехове биће спасени. Моћи ће да се хвале оним што Јехова чини за њих (2. Коринћанима 10:17).

26. Како се „велико мноштво“ из свих народа одазива на Јеховин позив да му се обрате?

26 Међутим, Божји позив да му се обрате није ограничен на изгнанике у древном Вавилону (Дела апостолска 14:14, 15; 15:19; 1. Тимотеју 2:3, 4). Тај позив се још увек чује, и „велико мноштво... из свих нација“ се одазива и објављује: „Спасење дугујемо свом Богу... и Јагњету [Исусу]“ (Откривење 7:9, 10; 15:4). Сваке године велико мноштво се повећава, јер му се прикључују стотине хиљада нових који се обраћају Богу, потпуно признајући његов суверенитет и јавно објављујући да су му одани. Сем тога, они лојално подупиру духовни Израел, ’семе Аврахамово‘ (Галатима 3:29). Љубав према Јеховиној праведној владавини изражавају тако што широм света објављују: ’Само у Јехови је потпуна правда и сила.‘ a У писму упућеном Римљанима апостол Павле је из Септуагинте цитирао Исаију 45:23 да би показао да ће на крају сви живи признати Божји суверенитет и непрестано хвалити његово име (Римљанима 14:11; Филипљанима 2:9-11; Откривење 21:22-27).

27. Зашто данашњи хришћани могу апсолутно да се уздају у Јеховина обећања?

27 Зашто се припадници великог мноштва могу уздати у то да обраћење Богу значи спасење? Зато што су Јеховина обећања поуздана, као што то јасно показују пророчанске речи које се налазе у 45. поглављу Исаије. Баш као што је Јехова имао моћ и мудрост да створи небеса и земљу, тако има моћ и мудрост да проузрокује да се његова пророчанства остваре. И баш као што се побринуо да се пророчанство о Киру испуни, тако ће у будућности испунити и свако друго библијско пророчанство. Дакле, они који обожавају Јехову могу бити сигурни да ће Јехова ускоро поново доказати да је ’праведан Бог и Спаситељ‘.

[Фуснота]

a Пошто у хебрејском тексту реч „праведност“ стоји у множини, New World Translation користи израз „потпуна праведност“. Множина се овде користи да би се изразио високи степен Јеховине праведности.

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 80, 81]

Јехова, који даје светлост и таму, може донети мир и пропаст

[Слика на 83. страни]

Јехова ће учинити да „небеса“ излију благослове и да „земља“ донесе спасење

[Слика на 84. страни]

Могу ли одбачени комади грнчарије оспорити мудрост њиховог творца?

[Слика на 89. страни]

Јехова није створио Земљу да буде ненастањена