Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова себи стиче славно име

Јехова себи стиче славно име

Двадесет четврто поглавље

Јехова себи стиче славно име

Исаија 63:1-14

1, 2. (а) Зашто се хришћани лично интересују за предстојећи ’Јеховин дан‘? (б) Које значајно питање је укључено у долазак Јеховиног дана?

 ВЕЋ скоро две хиљаде година хришћани ’очекују и чврсто држе у мислима присутност Јеховиног дана‘ (2. Петрова 3:12; Титу 2:13). Зато је сасвим разумљиво што једва чекају да тај дан дође. На крају крајева, тај дан ће означити почетак ослобођења од разорних последица које је донело несавршенство (Римљанима 8:22). Он ће значити и крај притисака које подносимо у овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1).

2 Међутим, док ће Јеховин дан донети олакшање праведницима, он ће такође значити уништење ’оних који не познају Бога и оних који нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу‘ (2. Солуњанима 1:7, 8). То је отрежњавајућа мисао. Да ли ће Бог стварно уништити зле само зато да би избавио свој народ из тешке ситуације? Шездесет и треће поглавље Исаије показује да је у то укључено једно много значајније питање, наиме, посвећење Божјег имена.

Марш ратника победника

3, 4. (а) Каква је позадина пророчанства из 63. поглавља Исаије? (б) Кога Исаија види како маршира према Јерусалиму, и шта неки изучаваоци мисле о његовом идентитету?

3 У 62. поглављу Исаије читамо о ослобођењу Јевреја из вавилонског заробљеништва и о повратку у њихову домовину. Наравно, поставља се питање: да ли обновљени остатак Јевреја треба да се плаши напада других непријатељских народа? Исаијина визија умногоме ублажава њихов страх. Пророчанство почиње следећим речима: „Ко је оно што из Едома иде, из Восора у црвеним хаљинама, у красним хаљинама, крочећи смело у напону снаге?“ (Исаија 63:1а).

4 Исаија види једног ратника, енергичног и победоносног, како маршира према Јерусалиму. Његова величанствена одећа показује да је највишег ранга. Долази из правца најистакнутијег едомског града Восора, што указује да је однео велику победу над том непријатељском земљом. Ко може бити тај ратник? Неки изучаваоци сматрају да је то Исус Христ. Други мисле да је то јеврејски војсковођа Јуда Макабејац. Међутим, сам ратник открива свој идентитет кад одговара на постављено питање следећим речима: „Ја сам то, који сам спасење обећао и моћ имам да спасавам“ (Исаија 63:1б).

5. Ко је ратник кога види Исаија, и зашто тако одговараш?

5 Без поговора, тај ратник је сам Јехова Бог. На другим местима је описан као особа која има ’обиље динамичке енергије‘ и из чијих уста ’излази истина‘ (Исаија 40:26, NW; 45:19, 23). Величанствена одећа тог ратника нас подсећа на псалмистине речи: „Јехова, Боже мој, неизмерно си велик! Обучен си у светлост и у величанство“ (Псалам 104:1). Премда је Јехова Бог љубави, Библија показује да он огрће ратнички плашт кад је то неопходно (Исаија 34:2; 1. Јованова 4:16).

6. Зашто се Јехова враћа из битке у Едому?

6 Међутим, зашто се Јехова враћа из битке у Едому? Едомци су вековни непријатељи народа који је у савезу с Богом, и стално подгревају непријатељство које је започео њихов праотац Исав (Постање 25:24-34; Бројеви 20:14-21). Колико Едомци мрзе Јуду постало је нарочито очигледно за време разорења Јерусалима када су бодрили вавилонске војнике (Псалам 137:7). Јехова сматра да је то непријатељство усмерено директно против њега. Није ни чудо што је одлучио да замахне својим мачем освете против Едома! (Исаија 34:5-15; Јеремија 49:7-22).

7. (а) Како се првобитно испунило пророчанство против Едома? (б) Шта симболизује Едом?

7 Према томе, Исаијина визија много охрабрује Јевреје који се враћају у Јерусалим. Она им гарантује да ће безбедно пребивати у свом новом дому. Заиста, до времена пророка Малахије, Бог је од Едомових ’гора учинио пустињу, и његово наслеђе предао шакалима из пустиње‘ (Малахија 1:3). Да ли то онда значи да се до Малахијиног времена Исаијино пророчанство потпуно испунило? Не, јер упркос томе што је био опустошен Едом је решио да презида разрушена места, а Малахија и даље Едом назива ’земљом безакоња‘ и ’народом на коме је занавек Јеховин гнев‘ a (Малахија 1:4, 5). Међутим, у пророчанском смислу Едом не обухвата само потомке Исава. Он служи као симбол свих народа који показују да су непријатељи обожавалаца Јехове. Народи хришћанског света се нарочито истичу у том погледу. Шта ће се десити с тим савременим Едомом?

Винска преса

8, 9. (а) Шта ради ратник кога Исаија види? (б) Када и како почиње гажење у симболичној винској преси?

8 Исаија пита ратника који се враћа: „Зашто су ти хаљине црвене и одећа твоја као одећа оног који грожђе муља [„у винској преси“, NW]?“ Јехова одговара: „Сам сам муљао у бадњу, нико са мном не би из народа. У гневу их своме изгнах, у својој их јарости погазих; хаљине је моје крв њихова попрскала и одећу моју искаљала“ (Исаија 63:2, 3).

9 Ове сликовите речи описују крвопролиће. Чак је и Божја елегантна одећа упрљана, као одећа некога ко у преси муља грожђе! Винска преса је одговарајући симбол тога да су непријатељи Јехове Бога ухваћени у замку кад он креће да их уништи. Када ће та симболична преса бити употребљена? Пророчанства Јоила и апостола Јована такође говоре о једној симболичној винској преси. Преса из тих пророчанстава треба да буде употребљена кад Јехова почне да гази своје непријатеље приликом уништења у Армагедону (Јоил 3:13; Откривење 14:18-20; 16:16). Пророчанска преса коју Исаија спомиње указује на то исто време.

10. Зашто Јехова каже да сам гази винску пресу?

10 Међутим, зашто Јехова каже да сам гази ту пресу, и да с њим нема ниједног човека из народа? Зар неће Исус Христ, као Божји представник, преузети вођство у гажењу? (Откривење 19:11-16). Да, али Јехова говори о људима, а не о духовним створењима. Он каже да ниједан човек није дорастао том задатку да ослободи земљу од Сатаниних следбеника (Исаија 59:15, 16). Свемоћном Богу је препуштено да их у свом гневу гази док не буду потпуно згњечени.

11. (а) Зашто Јехова објављује „дан освете“? (б) Ко су ’искупљени‘ у древно доба и ко су они данас?

11 Јехова даље објашњава зашто лично извршава тај задатак: „Јер у срцу моме дан освете беше, и стиже година искупљених мојих“ (Исаија 63:4). b Једино Јехова има право да се освети онима који наносе зло његовом народу (Поновљени закони 32:35). У древно доба они који су ’искупљени‘ били су Јевреји који су страдали од руку Вавилонаца (Исаија 35:10; 43:1; 48:20). У савремено доба то је помазани остатак (Откривење 12:17). Попут древних пандана, они су откупљени из религиозног ропства. И попут тих Јевреја, помазаници су заједно са својим сарадницима ’другим овцама‘, жртве прогонства и противљења (Јован 10:16). Исаијино пророчанство зато гарантује данашњим хришћанима да ће Бог у време које је одредио интервенисати у њихову користи.

12, 13. (а) У ком смислу Јехова нема помоћника? (б) Како Јеховина мишица избавља, и како га јарост подржава?

12 Јехова даље каже: „Погледах и нико да ми поможе; пренеразих се што нико мене не подржа; ал’ ме моја избави десница, и јарост ме моја подржа. У гневу своме изгазих народе, и јарошћу опојих их својом, и на земљу крв њихову пролих“ (Исаија 63:5, 6).

13 Ниједном људском помоћнику не може припасти заслуга за Јеховин величанствени дан освете. Јехови није потребна подршка ниједног човека да би спровео своју вољу. c Његова неизмерно моћна мишица је довољна за тај задатак (Псалам 44:4; 98:1; Јеремија 27:5). Штавише, подржава га његова јарост. Како? Тако што Божја јарост не представља неконтролисане емоције већ праведну срџбу. Пошто Јехова увек поступа на темељу праведних начела, јарост га подржава и мотивише да ’на земљу пролије крв‘ својих непријатеља, на њихово понижење и срамоту (Псалам 75:9; Исаија 25:10; 26:5).

Божја љубазна доброта

14. На шта Исаија сада подсећа?

14 Јевреји су у прошлости брзо изгубили цењење за оно што је Јехова урадио за њих. Зато их Исаија подсећа зашто је Јехова учинио све то. Исаија каже: „Прогласићу милости Јеховине, хвале Јеховине, за све што нам Јехова учини, и казаћу велику доброту његову за дом Израелов, који је он милосрђем својим и богатством своје љубави [„љубазне доброте“, NW] обдарио. Јер он рече: Заиста су они мој народ, синови који неће бити неверни! И њима је он спаситељ био. У тескоби њиховој нису без помоћи били [’у свакој тузи њиховој он беше тужан‘, ДК] и анђео који је пред њим спасе их. Он их сам љубављу својом и милошћу својом избави, и подиже их и подржа у старе дане“ (Исаија 63:7-9).

15. Како и зашто је Јехова показао љубазну доброту према Аврахамовом потомству у Египту?

15 Какав изванредан пример Јехова даје у показивању љубазне доброте, то јест лојалне љубави! (Псалам 36:8; 62:13). Јехова је заволео Аврахама (Михеј 7:20). Он је обећао том патријарху да ће се посредством његовог семена, то јест потомства, благословити сви народи на земљи (Постање 22:17, 18ДК). Јехова се држао тог обећања показујући велику доброту према дому Израеловом. Једно од изванредних дела његове лојалности било је избављење Аврахамовог потомства из египатског ропства (Излазак 14:30).

16. (а) Које је гледиште Јехова имао када је склопио савез са Израелом? (б) Како Бог поступа са својим народом?

16 После изласка из Египта Јехова је довео Израелце до Синајске горе и дао им следеће обећање: „Ако ви слушате глас мој, и чувате савез мој, бићете моји испред свих народа... Ви ћете за мене бити краљевство свештеника и свет народ“ (Излазак 19:5, 6). Да ли их је Јехова обмањивао када им је ово понудио? Није, јер Исаија открива да је Јехова рекао себи: „Заиста су они мој народ, синови који неће бити неверни.“ Један изучавалац запажа следеће: „Овај израз ’заиста‘ не проистиче из тога што је Јехова суверен који је то наредио нити из тога што Јехова унапред зна; то су нада и поверење засновани на љубави.“ Да, Јехова је склопио тај савез без скривених мотива, искрено желећи да његов народ успе. Упркос очигледним манама које су имали он је показао поверење у њих. Заиста је дивно обожавати Бога који има такво поверење у своје обожаваоце! Данашње старешине се много труде да јачају оне који су им поверени на бригу када показују слично поуздање на основу доброте Божјег народа (2. Солуњанима 3:4; Јеврејима 6:9, 10).

17. (а) Какав је доказ Јехова пружио да воли Израелце? (б) Какво поуздање данас можемо имати?

17 Међутим, псалмиста о Израелцима каже следеће: „Заборавише Бога, спаситеља свога, који учини дела велика у Египту“ (Псалам 106:21). Због непослушног, тврдовратог става често су западали у катастрофалне околности (Поновљени закони 9:6). Да ли је Јехова престао да показује према њима љубазну доброту? Напротив, Исаија каже да је ’у свакој тузи њиховој он био тужан‘. Како је Јехова саосећајан! Као и сваког брижног оца и Бога је болело кад је гледао како његова деца пате, иако је то била последица њихове неразумности. Као што је проречено и као доказ своје љубави он је слао свог ’анђела‘, вероватно Исуса пре него што је постао човек, да их води у Обећану земљу (Излазак 23:20). Тако је Јехова подигао народ и носио га „као што човек носи сина свога“ (Поновљени закони 1:31; Псалам 106:10). Данас можемо бити сигурни да је Јехова исто тако свестан наших патњи и да саосећа с нама када смо у неком шкрипцу. С поуздањем можемо ’све своје бриге бацити на њега јер се он брине за нас‘ (1. Петрова 5:7).

Бог постаје непријатељ

18. Зашто је Јехова постао непријатељ свом народу?

18 Међутим, никада не би требало да превише рачунамо на Божју љубазну доброту. Исаија даље каже: „Ал’ се они одметаше и жалостише свети дух његов, и он им непријатељ поста и ратова на њих“ (Исаија 63:10). Јехова је упозорио да иако је милостив и милосрдан Бог, он ’кажњава‘ (Излазак 34:6, 7). Израелци су сами криви што их чека казна, јер се стално буне. „Не заборави како си гневио Јехову, Бога свога, у пустињи“, подсетио их је Мојсије. „Од дана кад изиђосте из земље египатске па док дођосте на ово место непокорни бејасте Јехови“ (Поновљени закони 9:7). Пошто су се одупирали здравом утицају Божјег духа, они су жалостили тај дух (Ефешанима 4:30). Присилили су Јехову да им постане непријатељ (Левитска 26:17; Поновљени закони 28:63).

19, 20. Чега се Јевреји сећају и зашто?

19 Усред свог јада неки Јевреји су подстакнути да размишљају о прошлости. Исаија каже: ’Опомену се тад народ његов старих времена Мојсија. Где је онај који их из мора изведе са пастирем стада свога? Где је онај који усред њих свети дух свој метну? Који је Мојсијеву десницу водио славном својом мишицом; који пред њима воду раздвоји да би себи вечно име стекао; који их води кроз валове као коње кроз пустињу, а да се не спотакоше? Дух Јеховин их одмору води, као кад стадо у долину слази‘ (Исаија 63:11-14а).

20 Да, пошто пате због последица непослушности Јевреји жуде за данима када је Јехова био њихов Избавитељ, а не непријатељ. Присећају се како су их њихови ’пастири‘, Мојсије и Арон, безбедно водили кроз Црвено море (Псалам 77:21; Исаија 51:10). Сећају се времена када нису вређали Божји дух већ су били вођени њиме преко Мојсија и других духом наименованих старешина (Бројеви 11:16, 17). Сећају се и Јеховине ’мишице‘ коју је преко Мојсија употребио у њихову корист! Бог их је с временом извео из велике и страшне пустиње и одвео их у земљу у којој тече млеко и мед — на место починка (Поновљени закони 1:19; Исус Навин 5:6; 22:4). Међутим, сада Израелци пате јер су изгубили повлашћени однос с Богом!

’Славно име за себе‘

21. (а) Коју велику предност су Израелци могли имати у вези с Божјим именом? (б) Који је био првенствени разлог што је Бог ослободио Аврахамове потомке из Египта?

21 Ипак, материјални губитак који су Израелци претрпели није ништа у поређењу с губитком предности коју су одбацили, наиме, да учествују у прослављању Божјег имена. Мојсије је обећао Израелцима следеће: „Ти ћеш бити за Јехову свет народ, као што ти се заклео, кад држиш заповести Јехове, Бога свог, и идеш путевима његовим. Сви ће народи на земљи видети да се име Јеховино призива на тебе, и бојаће се тебе“ (Поновљени закони 28:9, 10). Када је Јехова заштитио Аврахамове потомке тако што их је избавио из египатског ропства, он то није чинио једноставно зато да би им живот био лакши и удобнији. Он је деловао у корист нечег много важнијег — свог имена. Да, побринуо се да се његово име ’прогласи по свој земљи‘ (Излазак 9:15, 16). Када је Бог показао милосрђе после побуне Израелаца у пустињи, он то није учинио само из саосећања. Сам Јехова је рекао: „Ја ипак делах ради имена свога, да се оно не оскврни пред очима народа“ (Језекиљ 20:8-10).

22. (а) Зашто ће се Бог у будућности још једном борити у корист свог народа? (б) На који начин наша љубав према Божјем имену утиче на наше поступке?

22 Каквим снажним речима Исаија закључује своје пророчанство! Он каже: „Тако си ти народ свој водио да би себи славно име стекао“ (Исаија 63:14б). Сада се јасно види зашто се Јехова тако моћно бори за свој народ. Зато да би себи стекао славно име. Исаијино пророчанство зато служи као снажан подсетник да носити Јеховино име јесте како изванредна предност тако и велика одговорност. Прави хришћани данас воле Јеховино име чак и више од свог живота (Исаија 56:6; Јеврејима 6:10). Они нипошто не желе да ураде нешто што би евентуално могло нанети срамоту том светом имену. Они одговарају на Божју лојалну љубав тако што му остају лојални. Пошто воле Јеховино славно име чезну за даном када ће он газити своје непријатеље у винској преси свога гнева — не само зато што ће они имати користи већ зато што ће то водити до прослављања имена Бога кога воле (Матеј 6:9).

[Фусноте]

a У првом веку н. е. припадници иродовске династије пореклом су били Едомци.

b Израз „година искупљених мојих“ може да се односи на исто раздобље као и израз „дан освете“. Запази како се слични изрази одговарајуће користе у Исаији 34:8.

c Јехова изражава чуђење што му нико не притиче у помоћ. И заиста је зачуђујуће што се скоро 2 000 година после Исусове смрти моћни људи још увек супротстављају Божјој вољи (Псалам 2:2-12; Исаија 59:16).

[Питања за разматрање]

[Слика на 359. страни]

Јехова је полагао велике наде у свој народ