Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ви сте моји сведоци!“

„Ви сте моји сведоци!“

Четврто поглавље

„Ви сте моји сведоци!“

Исаија 43:1-28

1. Како Јехова користи пророчанство, и како његов народ треба да реагује на испуњење пророчанства?

 СПОСОБНОСТ да предвиди будућност јесте оно по чему се, између осталог, истинити Бог разликује од свих лажних богова. Али кад Јехова прориче онда има у мислима и нешто више од доказивања свог Божанства. Као што то показује 43. поглавље Исаије, пророчанство које Јехова изриче је доказ и његовог Божанства и његове љубави према народу с којим је у савезу. Његов народ, пак, који распознаје испуњење пророчанства не треба да ћути; треба да сведочи о ономе што види. Да, они треба да буду Јеховини сведоци!

2. (а) Какво је духовно стање Израела у Исаијино време? (б) Како Јехова отвара очи свом народу?

2 Нажалост, у Исаијино време Израел је у тако јадном стању да Јехова сматра да тај народ у духовном смислу осакаћен. „Нек’ се изведе народ слепи који очи има а и глухи који уши има“ (Исаија 43:8). Како могу људи који су у духовном смислу слепи и глуви да служе Јехови као живи сведоци? Постоји само један начин. Да им се очи и уши чудом отворе. Јехова их заиста отвара! Како? Јехова најпре спроводи строго дисциплиновање — становници северног краљевства Израела изгнани су 740. пре н. е., а становници Јуде 607. пре н. е. Затим Јехова на моћан начин реагује у корист свог народа тако што га ослобађа, и што покајнички остатак који је у духовном смислу оживео враћа у њихову домовину 537. пре н. е. У ствари, Јехова је толико сигуран да његова намера у том погледу не може бити осујећена да око 200 година унапред говори о ослобођењу Израела као да се оно већ догодило.

3. Какво охрабрење Јехова пружа будућим изгнаницима?

3 „А сад овако говори Јехова који те створи, Јакове! онај који те сазда, Израелу! Не бој се, јер те ја откупљујем, именом те твојим називам: Мој си! Ако преко воде прођеш, ја ћу с тобом бити, и неће те реке потопити; идеш ли кроз ватру, нећеш изгорети, и неће те пламен опалити. Јер сам ја, Јехова, Бог твој, Светац Израелов, избавитељ твој“ (Исаија 43:1-).

4. Како је то Јехова Израелов Створитељ, и које засигурање даје свом народу што се тиче повратка у домовину?

4 Јехова се посебно занима за Израел јер му тај народ припада. Тај народ је лично његово дело у испуњењу Аврахамског савеза (Постање 12:1-3). Зато Псалам 100:3 каже: „Знајте да је Јехова Бог! Он нас је створио, његови смо; његов народ и његове паше стадо.“ Као Израелов Створитељ и Откупитељ, Јехова ће безбедно вратити свој народ у домовину. Препреке, као што су воде, набујале реке, и ужарене пустиње, неће их задржати нити ће им наудити, баш као што сличне препреке нису хиљадама година раније успориле њихове претке када су ишли у Обећану земљу.

5. (а) Како Јеховине речи теше духовни Израел? (б) Ко су другови духовног Израела, и ко их је предочавао?

5 Јеховине речи такође пружају утеху савременом остатку духовног Израела, чији чланови чине духом рођено „ново стварство“ (2. Коринћанима 5:17). Пошто су одважно крочили пред „воде“ човечанства, Бог их с љубављу штити кроз симболичне бујице. Ватра која долази од њихових непријатеља није их озледила већ напротив, послужила је да се прочисте (Захарија 13:9; Откривење 12:15-17). Јехова се брине и за „велико мноштво“ ’других оваца‘, које се придружило Божјем духовном народу (Откривење 7:9; Јован 10:16). Они су били предочени ’великим мноштвом других људи‘ који су изашли из Египта заједно са Израелцима, и такође су предочени нејеврејима који су из Вавилона дошли са ослобођеним изгнаницима (Излазак 12:38; Јездра 2:1, 43, 55, 58).

6. Како Јехова показује да је Бог правде када откупљује (а) телесни Израел? (б) духовни Израел?

6 Јехова обећава да ће избавити свој народ из Вавилона помоћу војске Медије и Персије (Исаија 13:17-19; 21:2, 9; 44:28; Данило 5:28). Као Бог правде, Јехова ће својим медо-персијским „слугама“ исплатити одговарајућу откупнину у замену за Израел. „За те Египат ја у откуп дајем, Етиопску и Севу место тебе. Јер си драг ти пред очима мојим, јер си чашћен и ја тебе волим. Дајем за те људе, народе за живот твој“ (Исаија 43:3б, 4). Историја потврђује да је Персијско царство заиста освојило Египат, Етиопију и суседну Севу, баш као што је Бог прорекао (Пословице 21:18). Године 1919. Јехова је посредством Исуса Христа на сличан начин ослободио остатак духовног Израела из ропства. Међутим, Исусу није требала награда за то што је урадио. Он није био пагански владар. Ослободио је своју духовну браћу. Сем тога, 1914. године Јехова му је већ дао ’народе у наслеђе и крајеве земље у државу‘ (Псалам 2:8).

7. Шта Јехова осећа према свом народу како у древно тако и у савремено доба?

7 Запази како Јехова отворено изражава своја нежна осећања према откупљеним изгнаницима. Каже им да су ’драги‘ и ’почашћени‘ и да их ’воли‘ (Јеремија 31:3). Исто то — и још и више — осећа према својим данашњим лојалним слугама. Помазани хришћани нису дошли у везу с Богом рођењем већ деловањем Божјег светог духа након што су се лично предали свом Створитељу. Јехова је такве особе привукао свом Сину и себи, и написао своје законе и начела на њихово пријемљиво срце (Јеремија 31:31-34; Јован 6:44).

8. Којим речима Јехова умирује изгнанике, и шта они мисле о свом ослобођењу?

8 Желећи да још више умири изгнанике, Јехова даље каже: „Не бој се, јер сам ја с тобом, од истока род ћу твој довести, сабраћу те од запада. Казаћу северу: Дај! а југу: Не брани!, из далека доведи ми синове, кћери моје из крајева земље, све који се мојим именом зову, које створих ја себи на славу, које саздах и начиних“ (Исаија 43:5-7). Чак ни најудаљенији делови земље неће бити ван Јеховиног домашаја кад дође време да ослободи своје синове и кћери, и да их врати у вољену домовину (Јеремија 30:10, 11). Без поговора, у њиховим очима ће то ослобођење бацити у засенак раније ослобођење тог народа из Египта (Јеремија 16:14, 15).

9. На која два начина Јехова повезује ослобођење са својим именом?

9 Подсећајући свој народ да носе његово име, Јехова потврђује своје обећање да ће избавити Израел (Исаија 54:5, 6). Штавише, Јехова своје име везује за обећања о ослобођењу. Тиме засигурава да ће он примити славу када се његова пророчанска реч испуни. Чак се ни освајачу Вавилона неће дати част која припада јединоме и живоме Богу.

Богови на испиту

10. Какав изазов Јехова ставља пред народе и њихове богове?

10 Јехова сада своје обећање да ће ослободити Израел користи као основу за један свеопшти судски случај у коме ставља на испит богове народа. Читамо следеће: „Сви народи нека се скупе, и нека се саберу племена; ко је између њих [од њихових богова] напријед казао то или нам казао што је било прије? Нека [њихови богови] доведу свједоке своје и оправдају се; или нека чују, и реку: истина је“ (Исаија 43:9 ДК ). Јехова ставља тежак изазов пред народе света. Он у ствари каже: ’Нека ваши богови докажу да су богови тако што ће тачно прорећи будућност.‘ Пошто само истинити Бог може непогрешиво прорицати, овај испит ће разоткрити све варалице (Исаија 48:5). Али Свемоћни додаје још једну законску одредбу: сви који тврде да су истинити богови морају прибавити сведоке, и за своја пророчанства и за испуњења истих. Наравно, Јехова не изоставља себе из овог законског захтева.

11. Које опуномоћење Јехова даје свом слуги, и шта Јехова открива о свом Божанству?

11 Пошто су немоћни, лажни богови не могу прибавити ниједног сведока. Дакле, на њихову срамоту место за сведоке остаје празно. Али сада долази време да Јехова потврди своје Божанство. Гледајући према свом народу он каже: „Ви сте моји сведоци... слуга мој, кога изабрах, да знате, да верујете и да разумете да сам то ја. Пре мене није Бога било нити ће га после мене бити. Ја сам, ја сам Јехова, осим мене нема спаситеља. Ја сам који сам објавио спасао и пророковао, а ни који туђи бог међ вама; и ви сте сведоци... ја сам Бог. Ја сам од искона, и нико из моје руке не избавља! Ја ћу деловати: ко ли ће се [мојој руци] противити?“ (Исаија 43:10-13).

12, 13. (а) Које обимно сведочанство Јеховин народ мора изнети? (б) Како је Јеховино име истакнуто у савремено доба?

12 Као одзив на Јеховине речи, место за сведоке је убрзо преплављено радосном гомилом сведока. Њихово сведочанство је јасно и необориво. Као и Исус Навин они сведоче да се ’испунило све што је Јехова рекао. Ништа није остало неиспуњено‘ (Исус Навин 23:14). У ушима Јеховиног народа још увек одзвањају речи Исаије, Јеремије, Језекиља и других пророка који су, као у један глас, прорекли изгнанство Јуде и чудесно избављење из изгнанства (Јеремија 25:11, 12). Избавитељ Јуде, то јест Кир, наведен је по имену много пре него што се уопште и родио! (Исаија 44:26–45:1).

13 С обзиром на ову гомилу доказа, ко може порећи да је Јехова једини истинити Бог? За разлику од паганских богова, само Јехова није створен; само он је истинити Бог. a Сходно томе, народ који носи Јеховино име има јединствену и узбудљиву предност да о његовим дивним делима прича будућим генерацијама и другима који се распитују о њему (Псалам 78:5-7). На сличан начин Јеховини савремени Сведоци имају предност да објављују Јеховино име по целој земљи. Истраживачи Библије су током 1920-их све више схватали дубоко значење Божјег имена Јехова. Зато је 26. јула 1931. године, на конгресу у Колумбусу (Охајо), председник Societyja Џозеф Ф. Ратерфорд, изнео једну резолуцију под насловом „Ново име“. Речи „ми желимо да нас знају и зову тим именом, то јест, Јеховини сведоци“, одушевиле су конгресне делегате који су усвојили ту резолуцију громогласним: „Да!“ Од тада је Јеховино име добило истакнуто место широм света (Псалам 83:19).

14. На шта Јехова подсећа Израелце, и зашто је то правовремено?

14 Јехова се брине за оне који часно носе његово име, и сматра их ’зеницом свога ока‘. Он подсећа Израелце на то говорећи им како их је избавио из Египта и сигурно их водио кроз пустињу (Поновљени закони 32:10, 12). Тада није било ниједног туђег бога међу њима, јер су рођеним очима видели потпуно понижење свих египатских богова. Да, читав египатски пантеон није могао нити да заштити Египат нити да спречи одлазак Израелаца (Излазак 12:12). Исто тако, моћни Вавилон, чијом градском панорамом доминира барем 50 храмова лажних богова, неће моћи да заустави руку Свемоћног кад буде ослобађао свој народ. Сасвим је јасно да „нема спаситеља“ сем Јехове.

Бојни коњи падају, затвори се отварају

15. Шта Јехова прориче о Вавилону?

15 „Овако говори Јехова, избавитељ ваш, Светац Израелов: Ради вас душмана на Вавилон ја шаљем и расејем избеглице његове, и Халдејце с лађама којима се хвалише. Ја сам Јехова, Светац ваш, створитељ Израелов, краљ ваш. Овако говори Јехова који начини пут по мору и по силним водама стазу; који изводи и кола и коње, војску и ратнике силне, да сви попадају и више не устају, и да се угасе као што се стењак гаси“ (Исаија 43:14-17).

16. Шта ће задесити Вавилон, халдејске трговце и тобожње браниоце Вавилона?

16 Изгнаницима је Вавилон као затвор јер спречава њихов повратак у Јерусалим. Али вавилонске одбране нису никаква препрека за Свемоћног, за Оног који је раније отворио ’пут кроз [Црвено море] и стазу кроз силне воде‘ — што су очигледно воде Јордана (Излазак 14:16; Исус Навин 3:13). На сличан начин ће Кир, Јеховин заступник, снизити ниво моћног Еуфрата и омогућити својим ратницима да уђу у град. Халдејски трговци који веслају Вавилонским каналима — воденим путевима за хиљаде трговачких лађи и барки које носе вавилонску робу — плакаће од жалости када њихова моћна престоница падне. Као и Фараонова бојна кола у Црвеном мору, тако ће и вавилонска брза бојна кола бити бескорисна. Неће га спасти. Као што човек лако угаси тињајући фитиљ на уљаној лампи, тако ће и освајачи лако угасити животе свих тобожњих бранилаца.

Јехова свој народ безбедно води кући

17, 18. (а) Шта то „ново“ Јехова прориче? (б) У ком смислу народ не треба да се сећа прошлости, и зашто?

17 Упоређујући раније избављење са оним што намерава да учини, Јехова каже: „Што је било пре не помињите, о делима старим не мислите. Ево ја ћу ново учинити и одмах ће то настати: Нећете ли га препознати? У пустињи ћу пут пробити, реке у пустој земљи. Славиће ме звери пољске, шакали и ноје, што ћу у пустињу воде да изведем и у пусту земљу реке, да напојим народ свој, изабраника свога. Народ који себи саздах прогласиће хвалу моју“ (Исаија 43:18-21).

18 Речима „што је пре било не помињите“, Јехова не мисли да његове слуге избришу из памћења претходне случајеве спасења. У ствари, многа таква спасења јесу део божански надахнуте историје Израела, и Јехова је заповедио да Пасха буде годишња прослава успомене на бег из Египта (Левитска 23:5; Поновљени закони 16:1-4). Међутим, Јехова сада жели да га његов народ слави на основу нечег ’новог‘ — нечег у шта ће се уверити из прве руке. То је не само избављење из Вавилона већ и чудесно путовање кући, можда баш непосредно кроз пустињу. У тој неплодној земљи Јехова ће им пробити „пут“ и извршити моћна дела која подсећају на оно што је урадио за Израелце у Мојсијевим данима — он ће стварно у пустињи нахранити повратнике и утолити им жеђ правим рекама. Јеховине припреме ће бити толико обимне да ће чак и дивље звери славити Бога и неће нападати тај народ.

19. Како остатак духовног Израела и његови другови ходе ’светим путем‘?

19 Слично томе, остатак духовног Израела је 1919. године био ослобођен из вавилонског ропства, и кренуо је путем који му је Јехова припремио, ’светим путем‘ (Исаија 35:8). За разлику од Израелаца, нису морали да иду кроз ужарену пустињу из једног места у друго, и њихово путовање се није завршило после неколико месеци доласком у Јерусалим. Али „свети пут“ је заиста водио остатак помазаних хришћана у духовни рај. Они су још увек на том ’светом путу‘ јер још увек морају путовати кроз овај систем ствари. Докле год су на том путу — докле год се држе Божјих мерила чистоће и светости — остају у духовном рају. И колико су само срећни што им се придружује велико мноштво „неизраелаца“! У оштрој супротности са онима који се ослањају на Сатанин систем, остатак и његови другови и даље уживају у богатој духовној гозби из Јеховине руке (Исаија 25:6; 65:13, 14). Запажајући како Јехова благосиља свој народ, многи људи који се зверски понашају мењају своје путеве и славе истинитог Бога (Исаија 11:6-9).

Јехова открива шта га боли

20. Како су Израелци Исаијиног доба изневерили Јехову?

20 У древна времена обновљени остатак Израела је сасвим другачији у поређењу са злим нараштајем Исаијиног доба. О овим другима Јехова каже: „Не призва ме ти, Јакове, и бејах ти досадио, Израелу! Јагањаца својих ниси ми на жртву ти принео, нити ме жртвама својим почастио. Нисам да ми служиш тебе нагонио, нити да ми кадиш [’тамјаном‘, NW] ја тебе трудио. Ниси ми за сребро када ти купио, ни жртава својих претилином [„салом“, NW] ме наситио; него си ме гресима својим ти мучио и неправдама ми својим досадио“ (Исаија 43:22-24).

21, 22. (а) Зашто се може рећи да Јеховини захтеви нису тегобни? (б) Како народ у ствари присиљава Јехову да им служи?

21 Речима: „Нисам да ми служиш тебе нагонио, нити да ми кадиш [’тамјаном‘, NW] ја тебе трудио“, Јехова не мисли да жртве и тамјан (састојак светог када) нису потребни. Они су заиста саставни део правог обожавања под савезом Закона. Исто је и са ’кадом‘, што указује на ароматичну трску, миришљави састојак светог уља за помазање. Израелци су занемаривали употребу ових састојака у храмској служби. Али да ли су ти захтеви тегобни? Стварно нису! Јеховини захтеви су лагани у поређењу са захтевима лажних богова. На пример, лажни бог Молох је тражио да се деца приносе на жртву — а то је нешто што Јехова никада није тражио! (Поновљени закони 30:11; Михеј 6:3, 4, 8).

22 Да су Израелци имали моћ запажања у духовном смислу, онда се никада не би ’уморили од Јехове‘. Да су завирили у његов Закон видели би дубоку љубав према њима и драговољно му принели ’сало‘, то јест најбољи део жртава. Али они похлепно задржавају сало за себе (Левитска 3:9-11, 16). Како тај зли нараштај оптерећује Јехову бременом својих греха — у ствари, присиљавају га да он њима служи! (Немија 9:28-30).

Дисциплиновање доноси плод

23. (а) Зашто је дисциплиновање од Јехове сасвим заслужено? (б) Шта је обухваћено Божјим дисциплиновањем Израела?

23 Премда оштро, али и заслужено, дисциплиновање које Јехова спроводи доноси жељене резултате и омогућује милосрђе. „Ја, сам ја, преступе твоје ради себе бришем и грехе твоје не помињем. Опомени ме, па да се судимо, сам ти казуј, да би се оправдао. Први отац твој сагреши, учитељи твоји [„тумачи“, фуснота у NW] скривише ми. Зато сам избацио кнезове из светилишта и Јакова у проклетство дао, Израел у срамоту“ (Исаија 43:25-28). Као и сви народи на свету, Израелци потичу од Адама, ’првог‘. Дакле, ниједан Израелац не може да се ’оправда‘. Чак су и израелски „учитељи“ — то јест, тумачи Закона — сагрешили Јехови и научавају лажи. Јехова ће зато цео народ одвести у уништење и „срамоту“. Понизиће и све оне који служе у његовом ’светилишту‘.

24. Због чега ће Јехова првенствено опростити свом народу — и древном и савременом — и шта ипак осећа према њему?

24 Међутим, запази да Божје милосрђе неће проистећи једноставно из тога што се Израелци кају; то ће бити због самог Јехове. Да, ради се о његовом имену. Када би оставио Израелце да стално буду у изгнанству, посматрачи би хулили на његово име (Псалам 79:9; Језекиљ 20:8-10). Исто тако и данас, спасење људи је од другоразредног значаја у односу на посвећење Јеховиног имена и оправдање његовог суверенитета. Па ипак, Јехова воли оне који без устезања прихватају дисциплиновање и који га обожавају духом и истином. Он показује своју љубав према таквима — било да су помазаници или друге овце — тиме што брише њихове грехе на основу жртве Исуса Христа (Јован 3:16; 4:23, 24).

25. Шта ће то у блиској будућности Јехова учинити што улива страхопоштовање, и како сада можемо показати своје цењење?

25 Поред тога, Јехова ће ускоро показати своју љубав према великом мноштву својих лојалних обожавалаца кад учини нешто ново у њихову корист тиме што ће их избавити из „велике невоље“ и увести у очишћену „нову земљу“ (Откривење 7: 14; 2. Петрова 3:13). Они ће бити сведоци најстрашнијег испољавања Јеховине силе коју су људи икада видели. Извесност тог догађаја наводи помазани остатак и све који ће сачињавати велико мноштво да се радују и да сваки дан живе у складу с тим узвишеним опуномоћењем: „Ви сте моји сведоци“! (Исаија 43:10).

[Фусноте]

a У митологијама народа, многи богови су „рођени“ и „имају децу“.

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 48, 49]

Јехова ће подржати Јевреје на повратку у Јерусалим

[Слике на 52. страни]

Јехова изазива народе да својим боговима прибаве сведоке

1. Бронзана статуа Вала 2. Глинене фигурице Астароте 3. Египатска тријада Хоруса, Озириса и Изиде 4. Грчке богиње Атена (лево) и Афродита

[Слике на 58. страни]

„Ви сте моји сведоци“ (Исаија 43:10).