Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Изабраник мој, мио души мојој!‘

’Изабраник мој, мио души мојој!‘

Треће поглавље

’Изабраник мој, мио души мојој!‘

Исаија 42:1-25

1, 2. Зашто је 42. поглавље Исаије значајно за данашње хришћане?

 ’ВИ СТЕ моји сведоци, вели Јехова, слуга мој кога изабрах‘ (Исаија 43:10). Ова Јеховина изјава коју је пророк Исаија записао у осмом веку пре н. е., показује да је древни народ који је био у савезу са Јеховом био народ сведока. Они су били Божји изабрани слуга. Око 2 600 година касније, 1931. године, помазани хришћани су јавно објавили да се ове речи односе на њих. Узели су име Јеховини сведоци и свесрдно прихватили одговорност која иде уз то што су Божји земаљски слуга.

2 Јеховини сведоци искрено желе да угоде Богу. Зато је 42. поглавље књиге Исаије од нарочитог значаја за свакога од њих, јер описује слугу ког Јехова одобрава и слугу ког одбацује. Разматрање овог пророчанства и његовог испуњења пружа увид у то шта води до Божјег одобравања, а шта води до његовог негодовања.

„На њега сам дух свој ја метнуо“

3. Шта Јехова преко Исаије прориче о ’свом слуги‘?

3 Јехова преко Исаије прориче долазак једног слуге кога ће он сам изабрати: „Ево слуге мога, ког ћу подржати, изабраника мога, милог души мојој. На њега сам дух свој ја метнуо; и он ће јављати народима правду. Неће он викати нити гласа подизати, нити ће се његов глас по улицама чути. Трске он стучене неће преломити, и стењак који још гори неће угасити. По истини правду ће јављати. Неће клонути нити малаксати докле год на земљи правду не постави, а у закон његов надају се острва“ (Исаија 42:1-4).

4. Ко је проречени ’изабраник‘, и како то знамо?

4 Ко је тај Слуга који се овде спомиње? Нема сумње што се тога тиче. Ове речи су цитиране у Јеванђељу по Матеју и односе се на Исуса Христа (Матеј 12:15-21). Исус је вољени Слуга, ’изабраник‘. Када је Јехова ставио свој дух на Исуса? У време Исусовог крштења 29. н. е. Надахнути извештај описује то крштење и каже шта се десило када је Исус изашао из воде: „Отвори се небо и свети дух сиђе на њега у телесном облику као голуб, и с неба дође глас: ’Ти си мој Син, вољени; ја те признајем.‘“ На овај начин Јехова је лично идентификовао свог вољеног Слугу. Служба коју је Исус после тога вршио и чуда која је чинио доказали су да је Јеховин дух заиста био на њему (Лука 3:21, 22; 4:14-21; Матеј 3:16, 17).

’Он ће народима јављати правду‘

5. Зашто је у првом веку н. е. требало објаснити шта је правда?

5 Требало је да Јеховин Изабраник ’јавља‘, то јест да истакне, истинску правду. „Он ће нацијама јасно показати шта је правда“ (Матеј 12:18). То је стварно било потребно у првом веку н. е.! Јеврејске религиозне вође су имале искривљено гледиште о правди и праведности, и томе су поучавали и друге. Покушавали су да постигну праведност тиме што су следили један крути кодекс закона — а многе од тих закона су сами измислили. У њиховој строго законској правди није било милосрђа ни саосећања.

6. На које је начине Исус обзнанио истинску правду?

6 Насупрот томе, Исус је открио Божје гледиште о правди. Он је кроз своје поуке и начин живота показао да је истинска праведност саосећајна и милосрдна. Погледајмо само његову чувену Проповед на гори. (Матеј, од 5. до 7. поглавља.) Какво мајсторско објашњење о томе како треба показивати правду и праведност! Кад читамо извештаје из Јеванђеља, зар нисмо дирнути Исусовим саосећањем према сиромашнима и угњетаванима? (Матеј 20:34; Марко 1:41; 6:34; Лука 7:13). Носио је утешну поруку многима који су били попут стучене трске, савијени и измучени. Били су попут тињајућег фитиља, и последња искра живота само што се није угасила. Исус није сломио ’стучену трску‘ нити је угасио ’тињајући фитиљ‘. Напротив, његове љубазне и саосећајне речи и поступци охрабривали су срца кротких (Матеј 11:28-30).

7. Зашто пророчанство каже да Исус ’неће викати нити ће се његов глас по улицама чути‘?

7 Зашто онда пророчанство каже да Исус ’неће викати нити гласа подизати, нити ће се његов глас по улицама чути‘? Зато што се није истицао, као што су то радили многи у његово време (Матеј 6:5). Када је излечио једног губавца рекао му је: „Гледај да никоме ништа не говориш“ (Марко 1:40-44). Исус није настојао да привуче пажњу јавности нити је желео да људи дођу до неких закључака на основу извештаја из друге руке, већ је желео да на основу чврстих доказа сами закључе да је он Христ, то јест Јеховин помазани Слуга.

8. (а) Како је Исус јавио ’правду народима‘? (б) Чему нас, што се тиче правде, учи Исусова прича о милосрдном Самарићанину?

8 Требало је да Изабрани Слуга јави ’правду народима‘. Исус је то и урадио. Осим што је истакао самилосну природу Божје правде, Исус је учио да та правда треба да обухвата све људе. Једном приликом је Исус подсетио једног човека упућеног у Закон да треба да воли Бога и свог ближњег. Тај човек је питао Исуса: „Ко је у ствари мој ближњи?“ Можда је очекивао да Исус одговори: „Остали Јевреји.“ Али Исус је испричао причу о милосрдном Самарићанину. У тој причи један Самарићанин је прискочио у помоћ човеку кога су напали пљачкаши, а коме један Левит и свештеник нису помогли. Онај који је поставио питање морао је да призна да је у овој прилици презрени Самарићанин био ближњи, а не Левит нити свештеник. Исус је закључио своју причу следећим саветом: „И ти чини тако“ (Лука 10:25-37; Левитска 19:18).

„Неће клонути нити малаксати“

9. Како ће на нас утицати разумевање тога каква је природа истинске правде?

9 Пошто је Исус разјаснио суштину истинске правде његови ученици су научили да испољавају ту особину. Морамо и ми. Пре свега, треба да прихватимо Божја мерила за добро и зло, пошто он има право да одлучује шта је исправно и праведно. Док се трудимо да поступамо на Јеховин начин, наше честито понашање ће речито говорити о томе шта је истинска правда (1. Петрова 2:12).

10. Зашто испољавање правде подразумева да учествујемо у делу проповедања и поучавања?

10 Ми такође испољавамо истинску правду када вредно учествујемо у делу проповедања и поучавања. Јехова је великодушно обезбедио спасоносно спознање о себи, свом Сину и својим намерама (Јован 17:3). Не би било исправно нити праведно да то спознање чувамо само за себе. „Не одреци добра оном који на њих право има, кад му можеш учинити“, каже Соломон (Пословице 3:27). Оно што знамо о Богу свесрдно пренесимо свим људима, без обзира на њихово расно, етничко или национално порекло (Дела апостолска 10:34, 35).

11. По угледу на Исуса како треба да се опходимо према другима?

11 Надаље, прави хришћани се опходе према другима онако како се Исус опходио. Многи се данас суочавају са обесхрабрујућим проблемима и треба им саосећање и охрабрење. Чак и неки предани хришћани могу бити толико измучени неким околностима да почињу да личе на стучену трску или тињајући фитиљ. Зар им није потребна наша подршка? (Лука 22:32; Дела апостолска 11:23). Колико је само окрепљујуће што смо део друштва правих хришћана који се труде да опонашају Исуса у исказивању правде!

12. Зашто можемо бити сигурни да ће правда за све ускоро постати стварност?

12 Хоће ли икада бити правде за све? Сигурно да хоће. Јеховин Изабраник „неће клонути нити малаксати докле год на земљи правду не постави“. Ускоро ће устоличени Краљ, ускрснути Христ Исус, ’донети освету онима који не познају Бога‘ (2. Солуњанима 1:6-9; Откривење 16:14-16). Божје Краљевство ће заменити људске владавине. Правде и праведности биће у обиљу (Пословице 2:21, 22; Исаија 11:3-5; Данило 2:44; 2. Петрова 3:13). Јеховине слуге свугде — чак и на удаљеним местима, на ’острвима‘ — једва чекају тај дан.

’Даћу га као светлост народима‘

13. Шта Јехова прориче о свом Изабраном Слуги?

13 Исаија даље каже: „Овако говори Бог, Јехова који је створио и разапео небеса, који је земљу и плодове њене распростро и дисање даје онима који су на њој, и дах онима који по њој ходе“ (Исаија 42:5). Какав моћан опис Створитеља Јехове! Ово подсећање на Јеховину силу даје велику тежину његовим речима. Јехова каже: „Ја те, Јехова, за спасење зазвах и за руку ћу те ухватити и чуваћу и учврстићу те, да учиним са народом савез [„даћу те као савез народу“, NW ] и да будем светлост народима, да отворим свим слепима очи и да сужње из затвора пустим, и из таме који у мраку седе“ (Исаија 42:6, 7).

14. (а) Шта значи то што Јехова држи за руку свог признатог Слугу? (б) Коју улогу игра Изабрани Слуга?

14 Величанствени Створитељ свемира, Онај који даје и подржава живот, држи за руку свог Изабраног Слугу и обећава потпуну и сталну подршку. То је стварно охрабрујуће! Надаље, Јехова га чува да би га дао као ’савез народу‘. Савез је један уговор, споразум, свечано обећање. Тај налог је непромењив. Да, Јехова је свог Слугу учинио ’залогом народима‘ (An American Translation).

15, 16. На који начин је Исус служио као „светлост народима“?

15 Као „светлост народима“, обећани Слуга ће отворити ’очи слепима‘ и ослободити оне „који у мраку седе“. Исус је то урадио. Сведочећи за истину прославио је име свог небеског Оца (Јован 17:4, 6). Он је разоткрио религиозне лажи, проповедао добру вест о Краљевству и онима који су у оковима криве религије отворио је врата ка духовној слободи (Матеј 15:3-9; Лука 4:43; Јован 18:37). Опоменуо је да се не чине дела која припадају тами и разоткрио је Сатану као ’оца лажи‘ и ’владара овога света‘ (Јован 3:19-21; 8:44; 16:11).

16 Исус је рекао: „Ја сам светло света“ (Јован 8:12). Он је то доказао на изванредан начин када је дао свој савршени људски живот као откупнину. На тај начин је онима који исказују веру омогућио да им буду опроштени греси, да буду признати пред Богом и да добију могућност да вечно живе (Матеј 20:28; Јован 3:16). Сачувавши савршену оданост Богу током целог живота, Исус је подржао Јеховин суверенитет и доказао да је Ђаво лажов. Он је заиста дао вид слепима и ослободио оне који су били заточени у духовној тами.

17. На које све начине служимо као носиоци светла?

17 Исус је у Проповеди на гори рекао својим ученицима: „Ви сте светло света“ (Матеј 5:14). Зар и ми нисмо носиоци светла? Нашим начином живота и делом проповедања имамо предност да друге усмеримо ка Јехови, Извору истинског просветљења. Опонашајући Исуса ми обзнањујемо Јеховино име, подржавамо његов суверенитет и објављујемо његово Краљевство као једину наду за човечанство. Надаље, као носиоци светла ми разоткривамо религиозне лажи, упозоравамо на нечиста дела која припадају тами и разоткривамо Сатану, злога (Дела апостолска 1:8; 1. Јованова 5:19).

„Песму нову Јехови певајте“

18. Шта Јехова проузрокује да његов народ зна?

18 Јехова сада обраћа пажњу свом народу следећим речима: „Ја сам Јехова, то је име моје, и ја славе своје нећу другом дати, нити хвале своје идолима. Ево су се прва дела испунила и ја вама опет нова јављам, казујем их пре но што настану“ (Исаија 42:8, 9). Пророчанство о ’слуги‘ није изрекао неки безначајни бог већ једини живи и истинити Бог. Било је сигурно да ће се то остварити, и остварило се. Јехова Бог је заиста Творац нових ствари и он проузрокује да његов народ зна за њих пре него што се десе. Како би требало да реагујемо на то?

19, 20. (а) Која песма се мора певати? (б) Ко данас пева песму хвале Јехови?

19 Исаија пише: „Песму нову Јехови певајте, певајте хвалу његову крајевима земље, ви који по мору веслате и у њему живите, острва и становници њихови! Пустиња и градови њезини нек подигну глас! Села која Кидар држи нек подигну глас! Нека се горштаци радују по брдима, нека са врх гора кликују! Нек се да Јехови слава и хвала његова нека се по острвима јавља“ (Исаија 42:10-12).

20 Становници градова, села у пустињи, они који живе на острвима, чак и кидарска села, то јест логори у пустињи — где год има народа — подстакнути су да певају песму хвале Јехови. Колико је само узбудљиво што су се у наше време милиони одазвали на тај пророчански позив! Прихватили су истину из Божје Речи и Јехова је постао њихов Бог. Јеховин народ пева ту нову песму — приписујући славу Јехови — у више од 230 земаља. Колико је само узбудљиво певати у том хору у коме има много култура, језика и раса!

21. Зашто непријатељи Божјег народа не могу да угуше песму хвале Јехови?

21 Могу ли противници устати против Бога и угушити ту песму хвале? То је немогуће! „Јехова као јунак иде, као ратник ревност своју диже. Диже глас, покликује, силу своју над душманима својим показује“ (Исаија 42:13). Која сила се може супротставити Јехови? Пророк Мојсије и синови Израелови су пре око 3 500 година певали: „Јехова је велики ратник, име му је Јехова. Он је кола Фараона и војску његову у море ринуо. Најбоље се војводе његове утопише у мору Црвеноме“ (Излазак 15:3, 4). Јехова је победио најмоћнију војну силу тог доба. Ниједан непријатељ Божјег народа не може успети кад Јехова крене као моћни ратник.

’Дуго сам ћутао‘

22, 23. Зашто Јехова ’дуго ћути‘?

22 Јехова је непристран и праведан, чак и када извршава пресуду над својим непријатељима. Он каже: „Дуго сам се уздржао, ћутао сам, устезао сам се, ал’ ћу сад као породиља да завичем, и све ћу истребити и потрти. Опустићу горе и брегове и на њима исушићу сваку траву, од река ћу суху земљу направити и језера сва ћу исушити“ (Исаија 42:14, 15).

23 Пре него што предузме судски поступак, Јехова дозвољава да прође време да би преступницима пружио прилику да се окане лоших путева (Јеремија 18:7-10; 2. Петрова 3:9). Погледајмо случај Вавилонаца који, као владајућа светска сила, 607. године пре н. е. пустоше Јерусалим. Јехова то дозвољава да би дисциплиновао Израелце јер су неверни. Међутим, Вавилонци не схватају своју улогу у томе. Опходе се према Божјем народу далеко суровије него што то Божја осуда захтева (Исаија 47:6, 7; Захарија 1:15). Колико само истинитог Бога боли кад види како његов народ пати! Али он се уздржава од акције док за то не дође време. А онда се мучи — као жена која се порађа — да ослободи народ с којим је у савезу и да га учини независним. Да би то постигао, 539. пре н. е. исушује и опустошује Вавилон и његову одбрану.

24. Коју могућност Јехова отвара свом народу Израелу?

24 Божји народ је сигурно узбуђен када му се после толико година изгнанства напокон отвара могућност да се врати кући! (2. Летописа 36:22, 23). Сигурно је усхићен што доживљава испуњење Јеховиног обећања: „Упутићу слепе на пут који нису знали, водићу их стазама што нису познали; мрак ћу пред њима у светлост претворити, и неравне крајеве у равне. То ћу њима учинити и нећу их напустити“ (Исаија 42:16).

25. (а) У шта данас може бити сигуран Јеховин народ? (б) У чему треба да будемо одлучни?

25 Како се данас примењују ове речи? Па, Јехова већ дуго — већ вековима — дозвољава народима да иду својим путем. Међутим, ближи се време које је одредио за свођење рачуна. У савремено доба је подигао један народ да сведочи за његово име. Поравнавајући свако противљење њима, утро им је пут да га обожавају „духом и истином“ (Јован 4:24). Он је обећао: „Нећу их напустити“, и одржао је реч. Шта је са онима који и даље обожавају лажне богове? Јехова каже: „Устукнуће тад и посрамиће се који се у идоле резане уздају, који идолима ливеним говоре: Ви сте наши богови“ (Исаија 42:17). Колико је онда битно да останемо верни Јехови, као што је то био Изабраник!

’Слепи и глуви слуга‘

26, 27. Како се Израел показао као ’слепи и глуви слуга‘, и какве су последице?

26 Божји Изабрани Слуга, Исус Христ, остао је веран до смрти. Међутим, Јеховин народ Израел се показао као неверни слуга, глув и слеп у духовном смислу. Обраћајући се том народу Јехова каже: „Чујте глухи! Прогледајте слепи и видите! Ко је слеп осим слуге мога, и глух као весник кога шаљем? Ко је глух као пријатељ Божји и слеп као слуга Јеховин? Многе ствари гледао си, ал’ их ниси видео, отворише се уши, али не чуше. Јехова је за срећу Израела хтео велик и сјајан закон прогласити“ (Исаија 42:18-21).

27 Какав је само жалостан промашај Израел направио! Тај народ се стално упушта у обожавање демонских богова других народа. Јехова увек изнова шаље гласнике, али његов народ не обраћа пажњу (2. Летописа 36:14-16). Исаија прориче последице: „А то је народ оплењен и опљачкан! Сви су по пећинама повезани, и по тамницама сакривени; опљачкани, и нико их не избавља! оплењени, а нико да рече: Враћај! Ко ће од вас слушати те ствари? Ко ће пазити да и даље слуша? Ко даде Јакова да с’ оплени и пљачкашима Израела издаде? Није ли то Јехова?... Ми смо њему згрешили. Не хтедоше путевима његовим ходити, нити слушати закона његова. Зато он изли на њих јарост своју жестоку и ратну страхоту; рат га са свих страна пламеном захвати, али он не разуме, запали га, али он не мари“ (Исаија 42:22-25).

28. (а) Шта можемо научити из примера становника Јуде? (б) Како можемо тражити Јеховино одобравање?

28 Јехова због неверства становника Јуде дозвољава да 607. пре н. е. земља буде похарана и опљачкана. Вавилонци пале Јеховин храм, пустоше Јерусалим, а Јевреје одводе у ропство (2. Летописа 36:17-21). Узмимо к срцу овај упозоравајући пример и никада немојмо бити глуви за Јеховине поуке нити слепи за његову писану Реч. Радије тражимо Јеховино одобравање тиме што опонашамо Христа Исуса, Слугу кога сам Јехова признаје. Попут Исуса, обзнањујмо истинску правду оним што кажемо и чинимо. Тако ћемо остати међу Јеховиним народом и служићемо као носиоци светла који хвале истинитог Бога и славе га.

[Питања за разматрање]

[Слике на 33. страни]

Истинска правда је саосећајна и милосрдна

[Слика на 34. страни]

У причи о милосрдном Самарићанину Исус је показао да истинска правда треба да обухвата све људе

[Слике на 36. страни]

Ако смо љубазни и охрабрујемо друге ми исказујемо Божју правду

[Слике на 39. страни]

Кад проповедамо онда испољавамо Божју правду

[Слика на 40. страни]

Признати Слуга био је дат као „светлост народима“