Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крива религија — предвиђен њен драматични пад

Крива религија — предвиђен њен драматични пад

Осмо поглавље

Крива религија — предвиђен њен драматични пад

Исаија 47:1-15

1, 2. (а) Зашто некима изгледа невероватно да ће се ускоро десити коренита промена у светској религиозној клими? (б) Како знамо да се речи из 47. поглавља Исаије односе и на будућност? (в) Зашто је „Вавилон Велики“ прикладна ознака за све криве религије?

 „РЕЛИГИЈА поново ступа на сцену.“ Била је то порука објављена у једном чланку у новинама The New York Times Magazine. Чланак је показао да изгледа да религија још увек чврсто приања уз срце и мисли милиона људи. Зато је можда тешко веровати да се у светској религиозној клими спрема једна коренита промена. Али на такву промену указује 47. поглавље Исаије.

2 Исаијине речи су се испуниле пре 2 500 година. Међутим, речи забележене у Исаији 47:8 цитиране су у књизи Откривења што показује да ће се испунити и у будућности. Ту Библија прориче крај организације сличне блудници која се зове „Вавилон Велики“ — светско царство криве религије (Откривење 16:19). Сасвим је прикладно што су криве религије у свету означене као „Вавилон“, јер је у древном Вавилону и настала крива религија. Одатле се проширила на све четири стране света (Постање 11:1-9). Религиозне доктрине настале у Вавилону, као што су бесмртност душе, паклена ватра и обожавање троједних богова, налазе се практично у свим религијама, укључујући и хришћански свет. a Да ли Исаијино пророчанство баца икакво светло на будућност религије?

Вавилон је смрвљен у прах

3. Опиши величину Вавилонске светске силе.

3 Послушај ову узбудљиву Божју објаву: „Сиђи и на прашину седи, девице, кћери Вавилонска! Седи, без престола, на земљу, кћери Халдејска! Нећеш се ти више љупка и нежна назвати“ (Исаија 47:1). Вавилон је годинама био владајућа светска сила. Био је „украс краљевства“ — напредан религиозни, трговачки и војни центар (Исаија 13:19). Вавилонско царство се на врхунцу своје моћи протезало на југ све до Египта. А када је 607. пре н. е. Вавилон уништио Јерусалим, изгледало је као да ни сам Бог не може да заустави његова освајања! Зато себе сматра ’девицом‘, која никада неће бити жртва стране инвазије. b

4. Шта ће Вавилон доживети?

4 Међутим, ова охола ’девица‘ ће бити збачена са свог престола неприкосновене светске силе и приморана да понижена ’седи у праху‘ (Исаија 26:5). Више се неће сматрати ’љупком и нежном‘, попут размажене краљице. Јехова зато заповеда: „Узми жрвње и мељи брашно, скини копрену своју, подигни скуте хаљине своје, изуј обућу своју, иди преко реке“ (Исаија 47:2). Сада ће се с Вавилоном, који је поробио читав народ Јуде, поступати као с робом! Међани и Персијанци, који су га збацили с моћног положаја, присилиће га да за њих обавља понижавајуће послове.

5. (а) Како ће се Вавилону скинути ’копрена и скутови хаљине‘? (б) На шта може указивати заповест да ’пређе преко реке‘?

5 Вавилону ће се скинути ’копрена и скутови хаљине‘, те ће тако изгубити сваки траг бивше величине и достојанства. „Иди преко реке“, наредиће му надзорници. Можда ће неким Вавилонцима конкретно бити наређено да обављају ропске послове под ведрим небом. Или пророчанство можда значи да ће неки дословно бити одведени преко реке као да их воде у изгнанство. У сваком случају, Вавилон више неће путовати у величанственом стилу краљице коју носе преко реке на столици или носиљци. Напротив, биће попут робиње која да би прегазила реку мора да се одрекне стида подижући скутове хаљине и откривајући ноге. Какво понижење!

6. (а) У ком смислу ће се разоткрити голотиња Вавилона? (б) Како Бог неће ’ниједном човеку љубазно изаћи у сусрет‘? (Види фусноту.)

6 Јехова наставља да му се подсмева: „Откриће се голотиња твоја, видеће се срамота твоја. Извршићу ја освету своју, никог нећу поштедети [„ниједном човеку нећу љубазно изаћи у сусрет“, NW] (Исаија 47:3). c Да, Вавилон ће претрпети срамоту и понижење. Зло и окрутност које чини Божјем народу биће јавно разоткривени. Ниједан човек не може спречити Божју освету!

7. (а) Како ће јеврејски изгнаници реаговати на вест о паду Вавилона? (б) На који начин ће Јехова откупити свој народ?

7 После 70 година проведених у заточеништву у моћном Вавилону, Божји народ ће се веома радовати његовом паду. Узвикнуће: „Спаситељ [„Откупитељ“, NW] је наш онај коме је име Јехова над војскама, Светац Израелов“ (Исаија 47:4). По Мојсијевом Закону, ако је неки Израелац продао себе у ропство да би отплатио дугове, откупитељ (неко с ким је у крвном сродству) могао је да га поново купи, то јест откупи из ропства (Левитска 25:47-54). Пошто ће Јевреји бити продани у ропство у Вавилон, мораће да буду откупљени, то јест ослобођени. За робове би освајање обично значило само промену господара. Али Јехова ће подстаћи освајача, краља Кира, да ослободи Јевреје из ропства. Египат, Етиопија и Сева даће се Киру као „откуп“ за Јевреје (Исаија 43:3). Сходно томе, Откупитељ Израелаца је назван „Јехова над војскама“. Вавилонска на изглед моћна војна сила је слабашна у поређењу с Јеховиним невидљивим, анђеоским војскама.

Цена окрутности

8. У ком смислу ће Вавилон ’ући у таму‘?

8 Јехова наставља своју пророчанску осуда Вавилона: „Седи ћутећи и уђи у таму, кћери Халдејска! Нећеш се ти више госпођом над краљевствима назвати“ (Исаија 47:5). Вавилону неће остати ништа сем мрака и таме. Више неће доминирати над другим краљевствима као окрутна господарица (Исаија 14:4).

9. Зашто се Јехова гневио на Јевреје?

9 Зашто је Вавилону уопште дозвољено да нанесе штету Божјем народу? Јехова објашњава: „Гневан бејах, на свој народ, оскврних наслеђе своје, и теби га у руке предадох“ (Исаија 47:6а). Јехова има добар разлог што се гневи на Јевреје. Претходно их је упозорио да ће их због непослушности његовом Закону истерати из земље (Поновљени закони 28:64). Када су упали у идолопоклонство и полни неморал, Јехова је с љубављу слао пророке да им помогну да обнове чисто обожавање. Али они се „ругаху гласницима Божјим и не мараху за речи његове и смејаху се пророцима његовим, докле се не распали гнев Јеховин на народ, те не би више лека“ (2. Летописа 36:16). Бог је зато дозволио да његово наслеђе, Јуда, буде понижена кад Вавилон окупира земљу и оскрнави Његов свети храм (Псалам 79:1; Језекиљ 24:21).

10, 11. Зашто је Јехова љут на Вавилон кад је његова воља да освоји његов народ?

10 С обзиром на то, да ли Вавилон једноставно извршава Божју вољу кад поробљује Јевреје? Не, јер Бог каже: „Ти ниси за њега милости имала; на старце си јарам свој претешки метла, и говорила си: Довека ћу ја владарка бити! Никад ниси на ум узимала, никад ниси помишљала да ће то престати“ (Исаија 47:6б, 7). Бог није заповедио Вавилону да поступа претерано окрутно, не показујући милост ’чак ни према старцима‘ (Јеремијине тужбалице 4:16; 5:12). Није их ни подстакао да садистички уживају у исмевању јеврејских заробљеника (Псалам 137:3).

11 Вавилон не схвата да је његова контрола над Јеврејима привремена. Он игнорише Исаијина упозорења да ће Јехова с временом ослободити свој народ. Понаша се као да има право да трајно доминира над Јеврејима и да заувек остане господарица вазалних народа. Не обазире се на поруку да ће доћи ’крај‘ том тлачитељском владању!

Пад Вавилона проречен

12. Зашто је Вавилон назван женом ’која живи у сластима‘?

12 Јехова објављује: „Слушај сада ово, љубазна [„која живиш у сластима“, ДК], ти која безбрижно седиш и у срцу своме велиш: ’Ја, па ја! Нећу никад удовица бити, нећу никад без деце ја бити‘“ (Исаија 47:8). Вавилон је добро познат по томе да тежи за задовољствима. Херодот, историчар из петог века пре н. е., прича о „најсрамнијем обичају“ Вавилонаца, наиме да се од свих жена захтевало да се одају блуду у част својој богињи љубави. Древни историчар Курције исто тако је рекао: „Никаква загађеност не може надмашити обичаје овога града; никаква систематска корупција не може бити већа стимулација и мамац за разврат.“

13. Како ће склоност Вавилона ка задовољствима убрзати његов пад?

13 Склоност Вавилона ка задовољствима убрзаће његов пад. Уочи пада његов краљ и његови великаши гостиће се омамљени пићем. Неће се обазирати на то што медо-персијска војска напада град (Данило 5:1-4). ’Безбрижно седећи‘, Вавилон ће замишљати да ће га на изглед неосвојиве зидине и шанац заштитити од инвазије. Говори себи да нема ’никога‘ ко може заузети његово надмоћно место. Не пада му на памет да може остати „удовица“ тако што ће изгубити цара као и своју ’децу‘, то јест становништво. Међутим, ниједан зид га не може заштитити од осветничке руке Јехове Бога! Јехова ће касније рећи: „Да се Вавилон и до неба уздигне и градове своје неприступачне чини, доћи ће од мене затирачи на њ“ (Јеремија 51:53).

14. На које ће начине Вавилон ’бити удовица и остати без деце‘.

14 Какве ће бити последице по Вавилон? Јехова даље каже: „То ће ти обоје у једанпут доћи, у један дан; и да немаш деце и да си удовица. Обоје ће тебе оштро ошинути, поред свих чини твојих, и поред свих чарања твојих“ (Исаија 47:9). Да, надмоћ Вавилона као светске силе изненада ће престати. Највећа несрећа која је могла задесити једну жену у древним источним земљама била је да остане удовица и да изгуби децу. Ми не знамо колико „деце“ Вавилон губи у ноћи свог пада. d Међутим, тај град ће с временом бити потпуно напуштен (Јеремија 51:29). Постаће удовица јер ће његови краљеви бити свргнути с престола.

15. Сем окрутности Вавилона према Јеврејима, који је још разлог Јехова имао да се гневи на њега?

15 Међутим, то што је Вавилон злостављао Јевреје није једини разлог за Јеховин гнев. ’Сва његова чарања‘ такође су га разгневила. Божји Закон дат Израелу забрањује бављење спиритизмом, а Вавилон се ипак незајажљиво бави окултизмом (Поновљени закони 18:10-12; Језекиљ 21:26). Књига Social Life Among the Assyrians and Babylonians каже да су Вавилонци живели „у непрестаном страху од многобројних демона за које су веровали да их окружују“.

Поуздање у злоћу

16, 17. (а) Како се Вавилон ’узда у своју злоћу‘? (б) Зашто се крај Вавилона не може спречити?

16 Да ли ће вавилонски гатари успети да га спасу? Јехова одговара: „У злоћу си своју се уздала, говорила си: ’Нико ме не види!‘ Памет твоја и знање те твоје заведоше. Ти си у свом срцу говорила: Ја, па ја! [„осим мене нема друге“, ДК] (Исаија 47:10). Вавилон рачуна да ће помоћу световне и религиозне мудрости, своје војне силе, лукавства и немилосрдности успети да сачува свој положај светске силе. Сматра да га нико „не види“, то јест да га нико не сматра одговорним за злодела. А на хоризонту не види никаквог ривала. „Осим мене нема друге“, говори себи.

17 Међутим, преко једног другог пророка Јехова упозорава: „Може ли се сакрити ко на скровито место а да га ја не видим?“ (Јеремија 23:24; Јеврејима 4:13). Јехова зато објављује: „Зло ће доћи на те, а да му зоре не видиш [’нећеш знати како да га чарањем одагнаш‘, NW], невоља ће на те пасти да је нећеш моћи одвраћати; пропаст ће се одједном на тебе сручити, изненада“ (Исаија 47:11). Ни вавилонски богови ни ’чарање‘ оних који се баве спиритизмом не могу спречити предстојећу несрећу — какву до тада није доживео!

Вавилонски саветници подбацују

18, 19. Како ће се ослањање Вавилона на његове саветнике показати погубним?

18 Оштрим сарказмом Јехова заповеда: „Остани ти, дакле, код врачања свога и код многих чини својих, којима си од младости своје труд свој посветила; ваљда ће ти то помоћи, ваљда ћеш постати силна“ (Исаија 47:12). Вавилон је позван да ’остане‘, то јест да се и даље непоправљиво ослања на магију. На крају крајева, Вавилонци су се од „младости“ као народ трудили да развију окултне вештине.

19 Али Јехова му се руга говорећи: „Уморила си се од силног пропитивања [„од мноштва саветника“, NW]! Нек устају сад и нек те спасу ти који небо знају [„обожавају“, NW] и звезде гледају; који по новом месецу проричу све што има да те снађе!“ (Исаија 47:13). e Вавилон ће се суочити с потпуним неуспехом својих саветника. Истина, векови астрономских посматрања уложени су у развој вавилонске астрологије. Али оне ноћи када буде пао, бедан неуспех астролога разоткриће колико је гатање бескорисно (Данило 5:7, 8).

20. Каква ће бити судбина вавилонских саветника?

20 Јехова завршава овај део пророчанства следећим речима: „Гле, они су као слама, огањ их прождире! Неће они живот од пламена спасти; неће то бити угљен за грејање, нити ватра код које се седи. То ће бити судбина оних које си се трудила да питаш и оних с којима си од младости своје трговала. Разбећи ће се сваки на своју страну, никог неће бити да би те избавио“ (Исаија 47:14, 15). Жестока времена долазе на те лажне саветнике. Неће то бити пријатна ватра око које се људи могу огрејати, већ разорна, прождирућа ватра која ће показати да су лажни саветници као бескорисна слама. Није чудо што ће се вавилонски саветници у паници разбежати! Кад Вавилон изгуби и последњу подршку, нико га неће спасти. Доживеће исту судбину коју ће он донети Јерусалиму (Јеремија 11:12).

21. Како и када су се обистиниле Исаијине пророчанске речи?

21 Године 539. пре н. е. ове надахнуте речи су почеле да се испуњавају. Војске Медије и Персије под командом Кира, освајају град и убијају краља Валтасара (Данило 5:1-4, 30). За само једну ноћ Вавилон је свргнут са свог положаја светске доминације. Тако се завршавају векови семитске надмоћи и свет сада пада под аријевску власт. За сам Вавилон наступа вековима дуго раздобље пропасти. До четвртог века н. е. постао је само „гомила рушевина“ (Јеремија 51:37). Тако се Исаијино пророчанство потпуно испунило.

Савремени Вавилон

22. Коју нам лекцију о поносу пружа пад Вавилона?

22 Исаијино пророчанство пружа данашњим правим хришћанима много тема за размишљање. Као прво, наглашава колико су опасни понос и охолост. Пад поносног Вавилона потврђује библијску пословицу: „Дрскост [„понос“, NW] претходи погибли, а охолост претходи пропасти“ (Пословице 16:18). Понос понекад доминира нашом несавршеном природом, али ако смо ’надути од поноса‘ може се десити да паднемо „у срамоту и Ђаволову замку“ (1. Тимотеју 3:6, 7). Зато је добро да послушамо Јаковљев савет: „Понизите се у Јеховиним очима, и он ће вас узвисити“ (Јаков 4:10).

23. Које нам поуздање пружа Исаијино пророчанство?

23 Ове пророчанске речи нам такође помажу да се уздамо у Јехову који је далеко моћнији од свих својих противника (Псалам 24:8; 34:8; 50:15; 91:14, 15). Утешно је подсетити се на то у овим тешким данима. Поуздање у Јехову јача нашу одлучност да останемо беспрекорни у његовим очима, јер знамо да ће беспрекоран човек имати ’мирну будућност‘ (Псалам 37:37, 38NW). Увек је мудро да се уздамо у Јехову, а не да се ослањамо на своју снагу када се суочавамо са Сатаниним ’лукавствима‘ (Ефесцима 6:10-13Бакотић).

24, 25. (а) Зашто је астрологија нелогична, и зашто јој се многи ипак окрећу? (б) Који су неки разлози због којих се хришћани клоне сујеверја?

24 Значајно је што смо упозорени на спиритистичке обичаје, а посебно на астрологију (Галатима 5:20, 21). Када је Вавилон пао, астрологија није изгубила власт над људима. Занимљиво је да књига Great Cities of the Ancient World запажа да су се сазвежђа која су исцртали Вавилонци „померила“ са својих древних положаја, „чинећи бесмисленом целу ту замисао [астрологије]“. Па ипак, астрологија и даље цвета, а многе новине обезбеђују хороскопе својим читаоцима.

25 Шта то наводи људе — чак и многе добро образоване — да се консултују са звездама или да се упуштају у друге нелогичне, сујеверне обичаје? The World Book Encyclopedia каже: „Сујеверје ће вероватно бити део живота све док се људи боје једни других и све док су несигурни што се тиче будућности.“ Страх и несигурност могу навести људе да постану сујеверни. Међутим, хришћани се клоне сујеверја. Они се не боје човека — њих подупире Јехова (Псалам 6:5-10). Нису ни у неизвесности што се тиче будућности; они знају Јеховине откривене намере и не сумњају да ће ’намисао Јеховина вечно постојати‘ (Псалам 33:11). Ако свој живот ускладимо с Јеховиним намерама сигурно ћемо имати срећну, трајну будућност.

26. Како су се „размишљања мудраца“ показала ’ништавним‘?

26 Протеклих година неки су покушали да одгонетну будућност на неке „научније“ начине. Чак постоји и једна дисциплина која се зове футурологија, која је дефинисана као „проучавање које се бави будућим изгледима на основу садашњих трендова“. Примера ради, још 1972. године једна група академика и бизнисмена позната као Римски клуб, предсказивала је да ће до 1992. године бити исцрпљене све светске залихе злата, живе, цинка и нафте. Свет се од 1972. суочава са ужасним проблемима, али то предсказање је било погрешно у сваком погледу. Земља још увек има залихе злата, живе, цинка и нафте. Човек се стварно мучи покушавајући да предскаже будућност, али његова нагађања су увек непоуздана. Заиста, „размишљања мудраца [су] ништавна“! (1. Коринћанима 3:20).

Предстојећи крај Вавилона Великог

27. Када и на који начин је Вавилон Велики претрпео пад попут пада Вавилона 539. пре н. е.?

27 Савремене религије су овековечиле многе доктрине древног Вавилона. Зато је светско царство криве религије сасвим прикладно названо Вавилон Велики (Откривење 17:5). Тај међународни религиозни конгломерат је већ претрпео пад сличан паду древног Вавилона 539. пре н. е. (Откривење 14:8; 18:2). Године 1919. остатак Христове браће је изашао из духовног ропства и отарасио се религиозног утицаја хришћанског света, доминантног дела Вавилона Великог. Од тада је хришћански свет изгубио значајан утицај у многим земљама у којима је раније био јак.

28. Чиме се Вавилон Велики поноси, и шта га очекује?

28 Међутим, тај пад само претходи коначном уништењу криве религије. Занимљиво је да нас пророчанство из Откривења о уништењу Вавилона Великог подсећа на пророчанске речи записане у Исаији 47:8, 9. Попут древног Вавилона, савремени Вавилон Велики каже: „Седим као краљица, и нисам удовица, и никад нећу видети туге.“ Али ће „у једном дану доћи њене невоље: смрт и туга и глад, и биће потпуно спаљена ватром, јер је јак Јехова Бог, који јој суди.“ Дакле, пророчанске речи из 47. поглавља Исаије јесу упозорење онима који су још увек повезани с кривом религијом. Ако не желе да буду уништени заједно с њом, нека следе надахнуту заповест: „Изађите из ње“! (Откривење 18:4, 7, 8).

[Фусноте]

a Детаљне информације о развоју кривих религиозних доктрина можеш наћи у књизи Човечанство у потрази за Богом, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

b На хебрејском језику израз ’девица, кћер вавилонска‘ јесте један идиом који се односи на Вавилон или на становнике Вавилона. Он је ’девица‘ зато што га ниједан освајач није опленио откад је постао светска сила.

c Хебрејски израз који је преведен речима „ниједном човеку нећу љубазно изаћи у сусрет“, изучаваоци сматрају „изузетно тешком фразом“ за превођење. Превод Нови свет убацује реч „љубазно“ да би пренео мисао да се никоме са стране неће дозволити да спасе Вавилон. Један превод Јеврејског издавачког друштва преводи ову реченицу на следећи начин: „Нећу... дозволити ниједном човеку да се заузме за њега.“

d Књига Nabonidus and Belshazzar, од Рајмонда Филипа Дохертија, бележи да иако Набонидова хроника тврди да су освајачи Вавилона ушли „без борбе“, грчки историчар Ксенофонт указује да је можда било великог крвопролића.

e Хебрејски израз преведен речима ’они који небо обожавају‘ неки преводе као „они који небеса деле“. То би указивало на обичај поделе небеса да би се исцртали хороскопи.

[Питања за разматрање]

[Слике на 111. страни]

Вавилон који тежи за задовољствима биће смрвљен у прах

[Слика на 114. страни]

Астролози Вавилона неће моћи да предвиде његов пад

[Слика на 116. страни]

Вавилонски астролошки календар, први миленијум пре н. е.

[Слике на 119. страни]

Ускоро више неће бити савременог Вавилона