Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лицемерство разоткривено!

Лицемерство разоткривено!

Деветнаесто поглавље

Лицемерство разоткривено!

Исаија 58:1-14

1. Како Исус и Јехова гледају на лицемерство, и какав облик оно поприма у Исаијино време?

 „СПОЉА људима изгледате праведни“, рекао је Исус религиозним вођама свог доба, „а изнутра сте пуни лицемерства и безакоња“ (Матеј 23:28). Када је осудио лицемерство Исус је одражавао гледиште свог небеског Оца. Педесет и осмо поглавље Исаијиног пророчанства се посебно усредсређује на огромно лицемерство у Јуди. Сукоби, угњетавање и насиље су свакодневна појава, а држање Сабата се претворило у бесмислени ритуал. Народ приноси чисто симболичну службу Јехови и упадљиво показује побожност неискреним постом. Није чудо што Јехова разоткрива какви су!

’Објави народу безакоња његова‘

2. Какав дух Исаија показује док објављује Јеховину поруку, и ко данас личи на њега?

2 Иако је Јехови одвратно Јудино понашање, његове речи садрже искрен позив том народу да се покаје. Па ипак, Јехова не жели да његов прекор буде нејасан. Зато заповеда Исаији: „Вичи из свега грла, не устежи се, нека глас твој буде као трубни поклич, и објави мом народу безакоња његова, дому Јаковљеву грехе његове“ (Исаија 58:1). Због храброг објављивања Јеховиних речи Исаија може навући на себе непријатељство народа, али он се не повлачи. Још увек има исти дух преданости какав је показао када је рекао: „Ево мене, мене пошаљи“ (Исаија 6:8). Исаија је стварно одличан пример истрајности за савремене Јеховине сведоке, којима је такође заповеђено да проповедају Божју Реч и да разоткривају религиозно лицемерство! (Псалам 118:6; 2. Тимотеју 4:1-5).

3, 4. (а) Како се народ у Исаијино време лажно приказује? (б) Каква је права ситуација у Јуди?

3 Народ у Исаијино време наводно тражи Јехову и одушевљава се његовим праведним пресудама. Читамо следеће Јеховине речи: „Сваки дан ме траже, моје хоће путеве да знају, као народ који твори правду и не оставља закон Бога свога; ишту од мене решења од правде, желе да се њима Бог приближи“ (Исаија 58:2). Да ли је та наводна жеља да знају Јеховине путеве искрена? Није. Они су као „народ који твори правду“, али то је само привидна сличност. Тај народ је у стварности ’оставио закон Бога свога‘.

4 Та ситуација је доста слична оној коју је касније открио пророк Језекиљ. Јехова је рекао Језекиљу да Јевреји говоре један другоме: „Ходите и чујте каква је реч која од Јехове дође.“ Али Бог је упозорио Језекиља на њихову неискреност: „Много их к теби долази... и слуша речи твоје, али их не извршује, јер уста њихова праве од њих предмет подругивања, и срце њихово за лакомством иде. И гле ти си за њих као један пријатан певач, који има леп глас и који је вешт музици. Они слушају речи твоје, али их не извршују“ (Језекиљ 33:30-32). Исаијини савременици такође тврде да стално траже Јехову, али не слушају његове речи.

Лицемеран пост

5. Како Јевреји покушавају да стекну Божју наклоност, и како Јехова реагује на то?

5 Да би стекли Божју наклоност Јевреји формално посте, али та наводна побожност их само отуђује од Јехове. Очигледно збуњени питају: „Нашто ми постисмо, ако ти не гледаш, и мучимо душе своје, ако ти на то не пазиш?“ Јехова отворено одговара следећим речима: „Ви и у посни дан своју чините вољу и тврди сте надничарима својим. Ето ви постите да се свађате и препирете и бездушно песницом бијете. Не постите ви као што овај дан то тражи, да би се ваш глас на висини чуо. Је ли то пост који ми је по вољи и дан у коме човек треба душу своју да смири? да савија главу своју као сита и да на кострет и на пепео легне? [’То ли ћеш звати пост и дан угодан Јехови‘, ДК] (Исаија 58:3-5).

6. Који поступци показују да Јевреји лицемерно посте?

6 Док пости, док изиграва праведност и чак тражи од Јехове праведне пресуде, народ у ствари тежи за себичним задовољствима и пословним интересима. Упуштају се у свађе, угњетавање и насиље. Покушавајући да све то заташкају, упадљиво показују своје жаљење — савијајући главе као ситу, то јест рогоз, и седећи у кострети и пепелу — и тако се наводно кају за своје грехе. Од какве је користи све то кад су и даље бунтовни? Не показују никакву жалост у складу с Божјом вољом, нити покајање, што је све повезано са искреним постом. Њихово јадиковање — премда гласно — не чује се на небу.

7. Како су Јевреји у Исусово доба поступали лицемерно, и како многи данас раде то исто?

7 Јевреји Исусовог доба су на сличан начин правили представу од церемонијалног поста, а неки су то радили чак два пута недељно! (Матеј 6:16-18; Лука 18:11, 12). Многе религиозне вође такође су опонашале Исаијин нараштај тако што су били груби и надмени. Зато је Исус храбро разоткрио те религиозне лицемере рекавши им да је њихов облик обожавања ништаван (Матеј 15:7-9). И данас милиони људи „изјављују да познају Бога, али га се одричу својим делима, јер су одвратни и непослушни и неприкладни за било какво добро дело“ (Титу 1:16). Такви се можда надају Божјој милости, али њихово понашање открива да су неискрени. За разлику од њих Јеховини сведоци испољавају истинску оданост Богу и искрену братску љубав (Јован 13:35).

Шта све подразумева истинско покајање

8, 9. Који позитивни поступци морају ићи уз искрено покајање?

8 Јехова жели да његов народ чини више од тога што пости због својих греха; он жели да се тај народ покаје. Тада ће стећи његову наклоност (Језекиљ 18:23, 32). Он објашњава да пост мора бити пропраћен исправком прошлих грехова, да би имао неког смисла. Размотри питања која Јехова поставља, а која испитују срце: „Није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздријешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?“ (Исаија 58:6ДК).

9 Свезе и ремење прикладно симболизују сурово ропство. Зато уместо што посте и у исто време тлаче своје ближње, треба да поштују заповест: „Љуби ближњега свога као самога себе“ (Левитска 19:18). Треба да ослободе све које су тлачили и неправедно поробили. a Такви упадљиви религиозни поступци попут поста, нису замена за истинску оданост Богу и исказивање братске љубави. Исаијин савременик, пророк Михеј, пише: „Што Јехова од тебе захтева! То је да по правди идеш и да волиш милосрђе, и да смерно пред Богом својим ходиш“ (Михеј 6:8).

10, 11. (а) Шта би Јеврејима било боље да раде него што посте? (б) Како данашњи хришћани могу применити савет који је Јехова упутио Јеврејима?

10 Правда, љубазност и скромност изискују да се чини добро другима, што је сама суштина Јеховиног Закона (Матеј 7:12). Било би много боље да сиромашнима дају нешто од свог богатства, уместо да посте. Јехова каже: „С оним који гладује хлеб ти свој подели и у кућу своју сироту без стана уведи; кад човека голог видиш, одени га, и од ближњег свога не клони се“ (Исаија 58:7). Да, уместо да праве представу од поста, они који имају средстава треба да дају храну, одећу и кров над главом својим сиромашним земљацима — онима који су им род рођени.

11 Та дивна начела братске љубави и самилости које је Јехова изразио, не односе се само на Јевреје Исаијиног времена. Та начела воде и хришћане. Зато је апостол Павле написао: „Зато, дакле, док за то имамо погодно време, чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10). Хришћанска скупштина мора бити лука љубави и братске наклоности, нарочито у овим све критичнијим временима у којима живимо (2. Тимотеју 3:1; Јаков 1:27).

Послушност доноси богате благослове

12. Шта ће Јехова учинити ако га његов народ послуша?

12 Ех, да је Јеховин народ био оштроуман да послуша љубазну опомену! Јехова каже: „Тад ће светлост твоја као зора синути и здравље ће твоје брзо да процвате; правда твоја пред тобом ће ићи и слава Јеховина тебе ће пратити. Тад ћеш призивати, и Јехова ће ти се одазвати, завапићеш, и он ће ти рећи: Ево ме!“ (Исаија 58:8, ). Какве срдачне, допадљиве речи! Јехова благосиља и штити оне који воле љубазну доброту и праведност. Ако се Јеховин народ покаје за своју грубост и лицемерство и послуша га, све ће им кренути набоље. Јехова ће им дати „здравље“, то јест народ ће се у духовном и физичком смислу опоравити. Такође ће их чувати, као што је чувао њихове претке кад су одлазили из Египта. Одмах ће се одазвати на њихове вапаје (Излазак 14:19, 20, 31).

13. Који благослови очекују Јевреје ако буду реаговали на Јеховине опомене?

13 Јехова сада на претходну опомену додаје следеће речи: „Ако од себе ти јарам [суровог, неправедног ропства] одбациш, претње и говоре бесне [вероватно презир или лажне оптужбе], наситиш ли оног кога глад мори; ако душу невољнику крепиш, тада ће над мраком засјати светлост твоја, и тама ће твоја као подне бити“ (Исаија 58:9б, 10). Себичност и окрутност се обијају о главу и изазивају Јеховин гнев. С друге стране, доброта и великодушност, нарочито када се исказују према гладнима и потлаченима, доносе Божји богати благослов. Ех, да су Јевреји узели к срцу те истине! Тада би због духовног сјаја и напретка заблистали као подневно сунце, и одагнали би сву таму. Поврх свега, донели би част и хвалу Јехови, Извору њихове славе и благослова (1. Краљевима 8:41-43).

Обновљен народ

14. (а) Како Исаијини савременици реагују на његове речи? (б) Шта Јехова и даље пружа?

14 Нажалост, народ игнорише Јеховину молбу и још дубље тоне у зло. На крају Јехови не остаје ништа друго него да их пошаље у изгнанство, баш као што их је упозорио (Поновљени закони 28:15, 36, 37, 64, 65). Па ипак, Јеховине следеће речи изречене преко Исаије и даље пружају наду. Бог предсказује да ће се један скрушени остатак који је примио дисциплину, радосно вратити у Јуду, иако је она опустошена.

15. Коју радосну обнову Јехова прориче?

15 Говорећи о будућој обнови свог народа 537. пре н. е., Јехова преко Исаије каже: „Јехова ће твој увек вођем теби бити и душу ће твоју на суши ситити, и мишиће [„кости“, ДК] твоје он ће да ти крепи. Бићеш као врт заливен, као извор коме вода не пресуши“ (Исаија 58:11). Јехова ће сасушену домовину Израелаца претворити у јако плодну земљу. Што је још дивније, он ће благословити свој покајнички народ тако што ће окрепити њихове „кости“ које су у духовно беживотном стању и вратити их у стање потпуне виталности (Језекиљ 37:1-14). Тај народ ће бити као „врт заливен“ пун духовних плодова.

16. Како ће земља бити обновљена?

16 Обнова ће обухватати и поновну изградњу градова које су уништили вавилонски освајачи 607. пре н. е. „Твоји ће на старим темељима президати, давне ћеш темеље подигнути и прозваћеш се: Оправитељ развалина, који оправља путеве, који земљу уређује“ (Исаија 58:12). Слични изрази ’стари темељи‘ и ’давни темељи‘ (то јест, темељи који су генерацијама били у рушевинама) показују да ће остатак који се врати у домовину президати разорене градове у Јуди, а нарочито Јерусалим (Немија 2:5; 12:27; Исаија 44:28). Поправиће ’развалине‘ — што је заједнички назив за рупе у јерусалимским зидинама и несумњиво у зидинама других градова (Јеремија 31:38-40; Амос 9:14).

Благослови због верног држања Сабата

17. Како Јехова позива свој народ да се држи сабатних закона?

17 Сабат је био израз Божје дубоке бриге за физичку и духовну добробит његовог народа. Исус је рекао: „Сабат је настао ради човека“ (Марко 2:27). Тај дан који је Јехова посветио пружао је Израелцима једну посебну прилику да покажу своју љубав према Богу. Нажалост, у Исаијино време то се свело на дан када су се вршили испразни ритуали и када се удовољавало себичним жељама. Зато Јехова има разлог да прекори свој народ. Али он поново покушава да им допре до срца. Он каже: „Ако ногу своју у суботу устегнеш, да не чиниш вољу своју на мој свети дан, ако од суботе милину своју чиниш, да Јехову светкујеш и славиш, и частиш га не идући путевима својим, не чинећи што је теби драго и празне не говорећи речи, веселићеш се тада у Јехови, и ја ћу те извести на висине земље и даћу ти да уживаш у наслеђу [’да једеш наследство‘, ДК] оца свог Јакова. Јер уста Јеховина проговорише“ (Исаија 58:13, 14).

18. Шта ће бити последица тога што Јуда не поштује Сабат?

18 Сабат је дан за размишљање о духовним стварима, за молитву и породично обожавање. То треба да помогне Јеврејима да размишљају о дивним делима која је Јехова учинио за њих, и о правди и љубави које се исказују у Закону. Зато верно држање овог светог дана треба да помогне народу да се приближи свом Богу. Али уместо тога, тај народ је изопачио Сабат и зато је у опасности да изгуби благослов од Јехове (Левитска 26:34; 2. Летописа 36:21).

19. Који богати благослови очекују Божји народ ако се врати држању Сабата?

19 Ипак, ако Јевреји науче нешто из тог дисциплиновања и почну да поштују припрему Сабата, очекују их богати благослови. Позитиван учинак правог обожавања и поштовања Сабата у великој мери ће се одразити на све аспекте њиховог живота (Поновљени закони 28:1-13; Псалам 19:8-12). На пример, Јехова ће свој народ „извести на висине земље“. Тај израз означава сигурност и победу над непријатељима. Ко управља висинама — брдима и планинама — управља земљом (Поновљени закони 32:13; 33:29). Једно време је Израел слушао Јехову и народ је уживао његову заштиту, а други народи су га поштовали, чак су га се и бојали (Исус Навин 2:9-11; 1. Краљевима 4:20, 21). Ако се опет буду окренули Јехови и слушали га, вратиће се нешто од те пређашње славе. Јехова ће дати свом народу да потпуно ужива у „наслеђу оца свог Јакова“ — што су благослови обећани преко савеза који је склопио с њиховим прецима, а нарочито благослов безбедног поседовања Обећане земље (Псалам 105:8-11).

20. Који „сабатни починак“ постоји за хришћане?

20 Има ли у томе неке поуке за хришћане? После смрти Исуса Христа, Мојсијев закон је укинут, укључујући и захтеве за Сабат (Колошанима 2:16, 17). Међутим, дух који је држање Сабата требало да шири у Јуди — стављање духовних интереса на прво место и приближавање Јехови — још увек је врло важан за обожаваоце Јехове (Матеј 6:33; Јаков 4:8). Сем тога, Павле у писму упућеном Јеврејима каже: „Остаје један сабатни починак за Божји народ.“ Хришћани улазе у тај „сабатни починак“ тиме што су послушни Јехови и што теже за праведношћу која је заснована на вери у проливену крв Исуса Христа (Јеврејима 3:12, 18, 19; 4:6, 9-11, 14-16). Ову врсту сабата хришћани држе не само један дан у недељи већ сваки дан (Колошанима 3:23, 24).

Духовни Израел ’изведен на висине земље‘

21, 22. У ком смислу је Јехова извео Израел Божји ’на висине земље‘?

21 Од ослобођења из вавилонског ропства 1919, помазани хришћани верно држе оно што је било предочено Сабатом. Зато их је Јехова ’извео на висине земље‘. У ком смислу? Давне 1513. пре н. е., Јехова је склопио савез са Аврахамовим потомцима да ће ако буду послушни постати краљевство свештеника и свети народ (Излазак 19:5, 6). Током 40 година у пустоши Јехова их је безбедно носио, као што орао носи своје птиће, и благословио их мноштвом добрих ствари (Поновљени закони 32:10-12). Међутим, тај народ није имао веру, и на крају је изгубио све предности које је могао имати. Упркос томе, Јехова данас ипак има једно краљевство свештеника. То је духовни Израел Божји (Галатима 6:16; 1. Петрова 2:9).

22 Током ’времена краја‘ ова духовна нација је успела у ономе у чему древни Израел није успео. Та духовна нација је задржала веру у Јехову (Данило 8:17). Пошто се припадници те нације строго држе Јеховиних високих мерила и узвишених путева, Јехова их у духовном смислу уздиже на висину (Пословице 4:4, 5, 8; Откривење 11:12). Заштићени од околне нечистоће они имају узвишени начин живота, и уместо да инсистирају на томе да следе сопствене путеве ’налазе право задовољство у Јехови‘ и у његовој Речи (Псалам 37:4NW). Јехова их у духовном смислу чува упркос непопустљивом противљењу широм света. Од 1919. њихова духовна ’земља‘ није пробијена (Исаија 66:8). Они су и даље народ за његово узвишено име, које радосно објављују широм света (Поновљени закони 32:2; Дела апостолска 15:14). Сем тога, све више кротких људи из свих народа има заједно с њима величанствену предност да буду поучени Јеховиним путевима и да им се помогне да ходе његовим стазама.

23. Како је Јехова учинио да његове помазане слуге ’једу наследство Јакова‘?

23 Јехова је учинио да његове помазане слуге ’једу наследство оца свога Јакова‘. Када је Исак благословио Јакова уместо Исава, тај патријарх је прорекао благослове свима који буду исказивали веру у обећано Аврахамово Семе (Постање 27:27-29; Галатима 3:16, 17). Попут Јакова — а за разлику од Исава — помазани хришћани и њихови сарадници ’цене свете ствари‘, нарочито духовну храну коју Бог обезбеђује у изобиљу (Јеврејима 12:16, 17; Матеј 4:4). Та духовна храна — што обухвата спознање о томе шта Јехова постиже посредством обећаног Семена и његових сарадника — јесте оно што их јача и крепи и што је неопходно за њихов духовни живот. Зато је од суштинске важности да се стално духовно хране кроз читање Божје Речи и дубоко размишљање о њој (Псалам 1:1-3). Преко је потребно да се друже са суверницима на хришћанским састанцима. И јако је битно да се држе високих мерила чистог обожавања док радосно деле ту храну с другима.

24. Како се данас владају прави хришћани?

24 Док жељно ишчекују испуњење Јеховиних обећања нека прави хришћани и даље одбацују сваку врсту лицемерства. Док се хране ’Јаковљевим наследством‘ нека и даље уживају у духовној сигурности на ’висинама земље‘.

[Фуснота]

a Јехова је извршио припрему да припадници његовог народа који су запали у дугове могу себе да продају у ропство — у ствари да постану најамни радници — како би отплатили дуг (Левитска 25:39-43). Међутим, Закон је налагао да се с робовима добро поступа. Оне робове према којима се брутално поступало требало је ослободити (Излазак 21:2, 3, 26, 27; Поновљени закони 15:12-15).

[Питања за разматрање]

[Слика на 278. страни]

Јевреји су постили и савијали главу у привидном покајању — али нису променили своје путеве

[Слика на 283. страни]

Они који имају средстава за то дају сиромашнима кров над главом, одећу и храну

[Слика на 286. страни]

Ако се Јуда покаје, поново ће изградити разорене градове