Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Ново име‘

’Ново име‘

Двадесет треће поглавље

’Ново име‘

Исаија 62:1-12

1. Које је обећање записано у 62. поглављу Исаије?

 ОХРАБРЕЊЕ, утеха, нада у обнову — то је оно што треба очајним Јеврејима у Вавилону. Прошло је неколико деценија откад су Јерусалим и његов храм уништени. Око 800 километара од Вавилона налази се напуштена Јуда, и чини се да је Јехова заборавио Јевреје. Шта може побољшати њихову ситуацију? Јеховино обећање да ће их вратити кући и дозволити им да обнове чисто обожавање. Тада ће описе као што су „остављена“ и ’пуста‘ заменити називи који указују на Божје одобравање (Исаија 62:4ДК; Захарија 2:12). Шездесет и друго поглавље Исаије је пуно таквих обећања. Међутим, као што је то и с другим пророчанствима о обнови, и ово поглавље се бави питањима која се тичу будућег времена доста после ослобођења Јевреја из вавилонског ропства. Што се тиче његовог главног испуњења, 62. поглавље Исаије нас уверава да је спасење Јеховиног духовног народа, ’Израела Божјег‘, сасвим сигурно (Галатима 6:16).

Јехова не остаје миран

2. На који начин Јехова поново показује наклоност према Сиону?

2 Вавилон је пао 539. пре н. е. После тога је персијски краљ Кир издао декрет којим омогућује богобојазним Јеврејима да се врате у Јерусалим и обнове обожавање Јехове (Јездра 1:2-4). Године 537. пре н. е. први Јевреји стижу у домовину. Јехова још једном показује наклоност према Јерусалиму, што се види по срдачним осећањима израженим у пророчанској објави: „За љубав Сиона нећу ућутати, за љубав Јерусалима нећу се смирити, док не сине као зора спасење његово, као буктиња упаљена избављење његово“ (Исаија 62:1).

3. (а) Зашто је Јехова на крају одбацио земаљски Сион, и ко га је заменио? (б) Који отпад се десио и када, и у ком периоду данас живимо?

3 Јехова је 537 пре н. е. испунио обећање да ће обновити Сион, то јест Јерусалим. Његови становници су доживели да их он спасе и њихова праведност је јасно засјала. Међутим, касније су опет застранили од чистог обожавања. На крају нису прихватили Исуса као Месију, и Јехова их је одбацио те више нису били његов изабрани народ (Матеј 21:43; 23:38; Јован 1:9-13). Јехова је учинио да се роди једна нова нација, ’Израел Божји‘. Та нова нација је постала његов посебан народ, и у првом веку су припадници тог народа ревно проповедали добру вест широм тада познатог света (Галатима 6:16; Колошанима 1:23). Нажалост, после смрти апостола̂ дошло је до отпада од праве религије. Тако је настао отпаднички облик хришћанства којег данас налазимо у хришћанском свету (Матеј 13:24-30, 36-43; Дела апостолска 20:29, 30). Вековима се хришћанском свету дозвољавало да наноси велику срамоту Јеховином имену. Међутим, 1914. је напокон почела Јеховина ’година милости‘ заједно с главним испуњењем овог дела Исаијиног пророчанства (Исаија 61:2).

4, 5. (а) Кога данас симболизују Сион и његова деца? (б) На који је начин Јехова користио Сион да би његово спасење било као „буктиња упаљена“?

4 Данас се Јеховино обећање да ће обновити Сион испуњава на његовој небеској организацији, то јест на ’горњем Јерусалиму‘ кога на земљи представљају његова деца, духом помазани хришћани (Галатима 4:26). Јеховина небеска организација служи као одани помоћник — опрезан, љубазан и вредан. Био је то стварно узбудљив догађај када је 1914. та организација родила Месијанско Краљевство! (Откривење 12:1-5). Нарочито од 1919. њена земаљска деца проповедају народима о њеној праведности и спасењу. Као што је Исаија прорекао, та деца су као буктиња обасјала таму, дозвољавајући да њихово светло светли (Матеј 5:15, 16; Филипљанима 2:15).

5 Јехова је јако заинтересован за своје обожаваоце и неће почивати, то јест неће се смирити, док не испуни сва обећања која је дао Сиону и његовој деци. Преостали помазаници као и њихови сарадници ’друге овце‘ такође не ћуте (Јован 10:16). Стварно су гласни док указују људима на једини начин за спасење (Римљанима 10:10).

Јехова даје ’ново име‘

6. Шта Јехова намерава са Сионом?

6 Шта Јехова намерава са Сионом, својом небеском ’женом‘ предоченом древним Јерусалимом? Он каже: „Видеће тад народи спасење твоје [„твоју праведност“, NW], сви краљеви славу твоју, и прозваћеш се новим именом које ће уста Јеховина изрећи“ (Исаија 62:2). Док Израелци поступају праведно, народи су приморани да пажљиво посматрају. Чак су и краљеви приморани да признају да Јехова користи Јерусалим и да је свака њихова владавина безначајна у поређењу с Јеховиним Краљевством (Исаија 49:23).

7. Шта означава ново име Сиона?

7 Јехова сада потврђује промењено стање Сиона тако што му даје ново име. То ново име означава благослове и частан статус који земаљска деца Сиона имају од 537. пре н. е. a Оно показује да Јехова признаје да Сион припада њему. Данас је Израел Божји одушевљен што је на овај начин предмет Јеховине радости, а и друге овце се радују с њима.

8. На које начине Јехова исказује част Сиону?

8 Пошто је Сиону дао ново име, Јехова сада обећава: „Светао ћеш бити венац у руци Јеховиној, краљска чалма у руци Бога свога“ (Исаија 62:3). Јехова држи у руци своју симболичну жену, небески Сион, тако да други могу да је посматрају с дивљењем (Псалам 48:3; 50:2). Светао венац и ’краљевска чалма‘ указују да је одевена чашћу и ауторитетом (Захарија 9:16). Израел Божји, који представља небески Сион, то јест „горњи Јерусалим“, јесте изванредно дело Божјих руку — његове примењене силе — на делу (Галатима 4:26). Уз Јеховину помоћ ова духовна нација је током времена показала изванредну беспрекорност и оданост. Милиони људи, укључујући и помазанике и друге овце, ојачани су да показују изванредну веру и љубав. Пошто су добили славну небеску награду помазаници ће за време Христове хиљадугодишње владавине бити оруђе у Јеховиним рукама помоћу кога ће се стварство које уздише довести до вечног живота (Римљанима 8:21, 22; Откривење 22:2).

’Јехова те заволе‘

9. Опиши преображај Сиона.

9 Давање новог имена је део дивног преображаја небеског Сиона представљеног земаљском децом. Читамо следеће: „Нећеш се ти више напуштена звати него ћете мојом милином прозвати, и невестом земљу твоју; јер те Јехова заволе, и земља ће твоја свог мужа имати“ (Исаија 62:4). Земаљски Сион је био опустошен од уништења 607. пре н. е. Међутим, Јеховине речи га уверавају у обнову и поновно насељавање земље. Некада опустошени Сион више неће бити као напуштена жена, и његова земља више неће бити пуста. Обнова Јерусалима 537. пре н. е. значи ново стање за њега, потпуно другачије од пређашње пустоши. Јехова објављује да ће се Сион прозвати ’његовом милином‘, и да ће та земља имати „свог мужа“ (Исаија 54:1, 5, 6; 66:8; Јеремија 23:5-8; 30:17; Галатима 4:27-31).

10. (а) Како је Израел Божји доживео преображај? (б) Шта је ’земља‘ Израела Божјег?

10 Почев од 1919. године сличну промену је доживео и Израел Божји. Током Првог светског рата изгледало је да се Бог одрекао помазаних хришћана. Али 1919. године обновљен је њихов повлашћени положај, а њихов начин обожавања је прочишћен. То је утицало на њихова учења, на њихову организацију и активности. Израел Божји је дошао у своју „земљу“, на духовни посед, то јест подручје активности (Исаија 66:7, 8, 20-22).

11. Како се Јевреји жене својом мајком?

11 Наглашавајући надаље нови, повлашћени положај свог народа, Јехова објављује: „Јер као што се момак жени дјевојком, тако ће се синови твоји оженити тобом; и како се радује женик невјести, тако ће се теби радовати Бог твој“ (Исаија 62:5ДК). Како се Јевреји, „синови“ Сиона, могу оженити својом мајком? Тако што синови Сиона који се враћају ослобођени из изгнанства у Вавилону запоседају своју стару престоницу и поново се насељавају у њој. Кад се то деси Сион више није опустошен већ је пун синова (Јеремија 3:14).

12. (а) На који начин је Јехова показао да су помазани хришћани део организације која је с њим у браку? (б) Како начин на који Јехова поступа са својим народом пружа узвишени пример за данашње бракове? (Види оквир на 342. страни.)

12 Као паралела тога, од 1919. деца небеског Сиона узела су у посед своју земљу, духовни посед, који се пророчански зове ’невеста‘. Њихова хришћанска активност у тој земљи доказала је да су ти помазани хришћани „народ за [Јеховино] име“ (Дела апостолска 15:14). То што доносе плодове Краљевства и објављују Јеховино име очигледно показује да су Јехови милина. Он је разјаснио да су они део организације која је нераскидиво повезана с њим. Тиме што је те хришћане помазао светим духом, ослободио их из духовног ропства и тиме што их користи да читавом човечанству проповедају наду Краљевства, Јехова је показао да им се радује као што се женик радује невести (Јеремија 32:41).

’Немојте ћутати‘

13, 14. (а) Како је у древно доба Јерусалим постао град који пружа безбедност? (б) Како је у савремено доба Сион постао ’славан на земљи?

13 Фигуративно ново име које је Јехова дао доприноси томе да се његов народ осећа сигурно. Припадници тог народа знају да их он признаје и да су његово власништво. А сада, користећи другачију илустрацију Јехова говори свом народу као да је град опасан бедемима: „На бедеме твоје, Јерусалиме страже поставих; неће оне ни дању ни ноћу ћутати. Ви који Јехову призивате, не дајте себи одмора [„немојте ћутати“, NW]! И не дајте да се опочине [’ћути о Јехови‘, NW] док он Јерусалим не поврати, и славним га на земљи направи“ (Исаија 62:6, 7). У време које је Јехова одредио после повратка верног остатка из Вавилона, Јерусалим постаје ’славан на земљи‘ — град опасан бедемима који својим становницима пружа сигурност. Стражари на тим бедемима су дан и ноћ на опрезу како би обезбедили сигурност граду и становницима пренели упозоравајуће поруке (Немија 6:15; 7:3; Исаија 52:8).

14 У савремено доба Јехова користи своје помазане стражаре да покажу кротким људима пут у слободу из окова криве религије. Такви људи су позвани да уђу у његову организацију где ће наћи заштиту од духовног загађења, безбожних утицаја и Јеховиног неодобравања (Јеремија 33:9; Софонија 3:19). У таквој заштити битну улогу игра класа стражара, то јест „верни и разборити роб“ који обезбеђује духовну „храну у право време“ (Матеј 24:45-47). Пошто сарађује с класом стражара, „велико мноштво“ такође игра значајну улогу у томе да Сион буде ’славан на земљи‘ (Откривење 7:9).

15. Како класа стражара и њихови сарадници непрекидно служе Јехови?

15 Служба класе стражара и њихових сарадника се наставља! Њихов свесрдан став се види у ревној активности милиона верних појединаца које подупиру путујући надгледници и њихове супруге, добровољци у многим бетелским домовима и штампаријама Јеховиних сведока, мисионари, специјални, општи и помоћни пионири. Сем тога, они вредно раде на изградњи нових Дворана Краљевства, посећују болесне, помажу онима који се суочавају с тешким здравственим ситуацијама и пружају правовремену помоћ жртвама катастрофа и несрећа. Многи од ових самопожртвованих људи често дословно служе „дан и ноћ“! (Откривење 7:14, 15).

16. На који начин Јеховине слуге ’не ћуте о њему‘?

16 Јеховине слуге су охрабрене да се моле без престанка, да моле Бога да ’буде његова воља како на небу тако и на земљи‘ (Матеј 6:9, 10; 1. Солуњанима 5:17). Подстакнути су да ’не ћуте о Јехови‘ док се жеље и наде у вези са обновом правог обожавања не остваре. Исус је нагласио потребу да се стално моли подстичући своје следбенике да „вапе [Богу] дан и ноћ“ (Лука 18:1-8).

Служба Богу биће награђена

17, 18. (а) На који начин становници Сиона могу очекивати да уживају у плодовима свога рада? (б) Како Јеховин народ данас ужива у плодовима свога рада?

17 Ново име које Јехова даје припадницима свог народа гарантује им да њихов труд није узалудан. „Десницом се својом Јехова закле и мишицом својом крепком: Нећу више жита твога непријатељима твојим дати, нити ће туђин пити вина твога, плода труда твога; него који га жању они ће од жита јести и хвалиће Јехову, а који грожђе беру ти ће вино пити у тремовима светилишта мога“ (Исаија 62:8, 9). Јеховина десница и мишица су симболи његове силе и моћи (Поновљени закони 32:40; Језекиљ 20:5). То што се њима куне показује да је одлучио да промени стање ствари у Сиону. Јехова 607. пре н. е. дозвољава непријатељима Сиона да га опљачкају (Поновљени закони 28:33, 51). Али сада, у поседима Сиона уживаће само они који имају право на њега (Поновљени закони 14:22-27).

18 У савременом испуњењу овог обећања, Јеховин обновљени народ доживљава велико духовно благостање. Они у потпуности уживају у плодовима свога рада јер има све више хришћанских ученика и обиља духовне хране (Исаија 55:1, 2; 65:14). Пошто су припадници Јеховиног народа верни он не дозвољава њиховим непријатељима да им ремете духовно благостање нити да им отму плодове свесрдне службе. Никакав посао који се обавља у Јеховиној служби није узалудан (Малахија 3:10-12; Јеврејима 6:10).

19, 20. (а) Како је рашчишћен пут Јеврејима који се враћају у Јерусалим? (б) Како је у савремено доба рашчишћен пут кроткима да дођу у Јеховину организацију?

19 То ново име такође чини Јеховину организацију привлачном за искрене људе. Мноштво људи се стиче ка њој, и пут им је још увек отворен. Исаијино пророчанство каже: „Уђите, уђите на врата! Приправите пут народу! Поравните, поравните пут, камење уклоните, заставу испред народа подигните“ (Исаија 62:10). У првом случају тај позив вероватно указује на пролазак кроз капије вавилонских градова ради повратка у Јерусалим. Повратници треба да склоне камење с пута да би олакшали путовање и да подигну заставу, то јест барјак, да би показали пут (Исаија 11:12).

20 Од 1919. године помазани хришћани су издвојени за службу Богу и иду ’светим путем‘ (Исаија 35:8). Они су први кренули тим духовним путем који води из Вавилона Великог (Исаија 40:3; 48:20). Бог им је дао предност да предводе у објављивању његових моћних дела и да покажу другима како да дођу на тај пут. Уклањање камења — рашчишћавање каменова спотицања — било је углавном на њихову корист (Исаија 57:14). Требало је да јасно виде Божје намере и учења. Лажна учења су каменови спотицања на путу у живот, али Јеховина Реч је „као маљ који камен разбија“. С њом су помазани хришћани разбили каменове спотицања који су могли саплести оне који желе да служе Јехови (Јеремија 23:29).

21, 22. Који барјак је Јехова успоставио за оне који напуштају криву религију, и како то знамо?

21 Јерусалим је 537. пре н. е. постао барјак који је позивао остатак Јевреја да се врате и поново изграде храм (Исаија 49:22). Када је 1919. помазани остатак ослобођен робовања кривој религији није бесциљно лутао. Знао је одредиште јер је Јехова за њих поставио барјак. Какав барјак? Исти онај који је проречен у Исаији 11:10 где читамо: „У то време грана Јесејева биће као барјак народима; народи ће к њему се окренути и стан његов биће слава.“ Апостол Павле примењује ове речи на Исуса (Римљанима 15:8, 12). Да, барјак је Христ Исус, који влада као Краљ на небеској гори Сион! (Јеврејима 12:22; Откривење 14:1).

22 Око Исуса Христа окупили су се и помазани хришћани и друге овце да би учествовали у уједињеном обожавању Свевишњег Бога. Његово владање служи да се оправда Јеховин свеопшти суверенитет и да се благослове искрени људи из свих народа на земљи. Зар то није разлог за свакога од нас да га заједно узвисујемо уз хвале?

’Долази твоје спасење‘!

23, 24. Како се доноси спасење онима који имају веру у Бога?

23 Ново име које Јехова даје својој организацији налик жени има везе с вечним спасењем њене деце. Исаија пише: „Ено Јехова огласи до крајева земље: Реците кћери Сионској: Ево иде твој спаситељ, ево и награда је уз њега, а пред њим је дело његово“ (Исаија 62:11). Спасење за Јевреје је дошло кад је Вавилон пао и када су се вратили у своју домовину. Али ове речи указују и на нешто веће. Јеховина објава нас подсећа на Захаријино пророчанство о Јерусалиму: „Покликни од радости, кћери Сионска. Подвикуј од весеља, кћери Јерусалимска! Гле, долази ти краљ, твој! Праведан је и побеђује, кротак је; на магарету јаше, на магарету, пулету магаричину“ (Захарија 9:9).

24 Три и по године после свог крштења у води и помазања Божјим духом, Исус је ујахао у Јерусалим и очистио Божји храм (Матеј 21:1-5; Јован 12:14-16). Данас Исус Христ доноси спасење од Јехове свима који имају веру у Бога. Од свог устоличења 1914. Исус је такође Јеховин наименовани Судија и Извршилац пресуде. Три и по године после устоличења, то јест 1918, он је очистио Јеховин духовни храм који је на земљи представљен скупштином помазаних хришћана (Малахија 3:1-5). То што је подигнут као барјак означило је почетак великог сакупљања људи по читавом свету који подупиру Месијанско Краљевство. По обрасцу из древног доба, ’спасење‘ је за Израел Божји дошло када је 1919. ослобођен из Вавилона Великог. „Награда“ која очекује самопожртвоване жетеоце је или бесмртни живот на небу или вечни живот на земљи. Сви који остану верни могу бити сигурни да њихов „труд у Господу није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58).

25. Која се гаранција даје Јеховином народу?

25 Јеховина небеска организација стварно има добре изгледе, а исто тако и помазани представници на земљи и сви који су активно повезани с њима! (Поновљени закони 26:19). Исаија је прорекао: „Прозваће се они народ свети, избављени Јеховини, а ти ћеш се звати тражени, град ненапуштени“ (Исаија 62:12). У једном тренутку „горњи Јерусалим“, кога представља Израел Божји, осећао се напуштено. Више се никада неће тако осећати. Јеховин народ ће заувек бити под његовом заштитничком бригом, и стално ће имати његов осмех одобравања.

[Фуснота]

a У библијском пророчанству ’ново име‘ може да означава неки нови положај или нову предност (Откривење 2:17; 3:12).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 342. страни]

Узвишени пример брака

Када се људи венчају улазе у брачну заједницу са извесним очекивањима. Али каква су Божја очекивања? Он је основао институцију брака. С којом сврхом?

Један показатељ Божјег виђења ствари произлази из његовог односа с нацијом Израел. Исаија приказује тај однос као један брак (Исаија 62:1-5). Запази шта Јехова Бог као ’муж‘ чини за своју ’невесту‘. Он је штити и чини је светом (Исаија 62:6, 7, 12). Исказује јој част и цени је (Исаија 62:3, 8, 9). Налази задовољство у њој, што се види по томе што јој даје нова имена (Исаија 62:4, 5, 12).

У Хришћанским грчким списима Павле понавља Исаијин опис односа између Јехове и Израела када упоређује однос мужа и жене са односом између Христа и скупштине помазаних хришћана (Ефешанима 5:21-27).

Павле је подстакао хришћане да у свом браку опонашају однос који постоји између Исуса и скупштине. Не постоји већа љубав од оне коју је Јехова показао према Израелу и од оне коју је Христ показао према скупштини. Ти симболични односи дају хришћанима узвишен пример за успешан и срећан брак (Ефешанима 5:28-33).

[Слика на 339. страни]

Јехова ће небеском Сиону дати ново име

[Слике на 347. страни]

У савремено доба Јеховина класа стражара не ћути