Пређи на садржај

Пређи на садржај

Повратак обожавању Јехове

Повратак обожавању Јехове

Седмо поглавље

Повратак обожавању Јехове

Исаија 46:1-13

1. Како се зову два главна вавилонска бога, и шта је проречено за њих?

 КАД Израелци буду изгнани у Вавилон биће окружени кривим обожавањем. У Исаијино време Јеховин народ је још увек у својој земљи, и има храм и свештенство. Па ипак, многи међу Божјим преданим народом подлегли су идолопоклонству. Зато је преко потребно да буду унапред припремљени да се не би преплашили вавилонских лажних богова, и да не буду намамљени да им служе. Дакле, пророчански говорећи о два главна вавилонска бога, Исаија каже: „Паде Вил [„Бел“, NW], извали се Нево [„Небо“, NW]; идоли њихови на стоку се прте, на животиње. Ви их носите и ено их натоварене, терет постадоше уморној животињи“ (Исаија 46:1). Бел је главни идолски бог међу Халдејцима. Небо се обожава као бог мудрости и учења. Да су многи поштовали ова два бога види се у чињеници да су њихова имена саставни део многих личних имена Вавилонаца — Белшазар, Набополасар, Навуходоносор и Невузарадан, да споменемо само нека.

2. Како се наглашава беспомоћност вавилонских богова?

2 Исаија каже да је Бел ’пао‘ и да се Небо ’извалио‘. Ти лажни богови биће оборени. Кад Јехова почне да суди Вавилону, ти богови неће моћи да помогну својим обожаваоцима. Неће моћи чак ни себе да спасу! Бел и Небо више се неће носити на почасним местима у процесијама, као за време вавилонске новогодишње свечаности. Напротив, они који их обожавају бациће их као неки обичан пртљаг. Хвале и обожавање тих богова уступиће место ругању и презиру.

3. (а) Шта ће шокирати Вавилонце? (б) Шта се данас може научити из онога што се десило вавилонским боговима?

3 Какав само шок доживљавају Вавилонци када почињу да схватају да су њихови цењени идоли обичан терет који тегле уморне животиње! Слично томе и данас, богови света — оно у шта се људи уздају и на шта троше своју снагу, па чак и живот дају — јесу једна илузија. Богатство, наоружање, задовољства, владари, отаџбина или њени симболи, и многе друге ствари постале су предмет обожавања. Безвредност таквих богова биће разоткривена у време које је Јехова одредио (Данило 11:38; Матеј 6:24; Дела апостолска 12:22; Филипљанима 3:19; Колошанима 3:5; Откривење 13:14, 15).

4. У ком смислу су вавилонски богови ’пали‘ и ’срушили се‘?

4 Истичући надаље потпуни неуспех вавилонских богова, пророчанство још каже: „Падоше, сви скупа се срушише! Товара не могу избављати, него и сами у ропство иду“ (Исаија 46:2). Изгледа да су вавилонски богови ’пали‘ и ’срушили се‘ као да су рањени у бици или оронули од старости. Не могу чак ни товар да олакшају нити да избаве јадне животиње које их носе. Треба ли онда народ који је у савезу с Јеховом, иако је заточен у Вавилону, да исказује икакву част тим боговима? Не! На сличан начин, чак и када су Јеховине помазане слуге биле у духовном ропству, нису исказивале част лажним боговима ’Вавилона Великог‘, који нису могли да спрече његов пад 1919. године, и неће моћи да га спасу од пропасти која ће га задесити током ’велике невоље‘ (Откривење 18:2, 21; Матеј 24:21).

5. Како данашњи хришћани избегавају да понове грешке идолопоклоничких Вавилонаца?

5 Данас се прави хришћани не клањају никаквим идолима (1. Јованова 5:21). Распећа, бројанице и иконе светаца не чине Створитеља приступачнијим. Они не могу да посредују у нашу корист. Исус је у првом веку поучио своје ученике како да исправно обожавају Бога када је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене. Ако што замолите у моје име, учинићу то“ (Јован 14:6, 14).

’Ношен од рођења‘

6. Како се Јехова разликује од богова народа?

6 Након што је разоткрио испразност обожавања вавилонских идолских богова, Јехова каже свом народу: „Слушајте ме, доме Јаковљев, и сви који остасте од дома Израелова, које држим од почетка вашег, које носим од рођења вашег“ (Исаија 46:3). Каква разлика између Јехове и исклесаних вавилонских идола! Вавилонски богови не могу ништа учинити за своје обожаваоце. Ако треба да се помере, морају их носити неке товарне животиње. Насупрот томе, Јехова носи свој народ. Он их подржава „од рођења“, од времена када је нација основана. Нежно подсећање на то да их Јехова носи треба да охрабри Јевреје да се клоне обожавања идола и да се уздају у њега као свог Оца и Пријатеља.

7. Како је Јеховина брига за његове обожаваоце чак и већа од бриге људских родитеља за своју децу?

7 Јехова свом народу упућује следеће нежне речи: „До старости ваше ја ћу исти бити, носићу вас до старости ваше; ја сам то створио и ја ћу носити, ја ћу вас носити и вас избављати“ (Исаија 46:4). Јеховина брига за његов народ надмашује бригу чак и најбрижнијих родитеља међу људима. Како деца расту, родитељи могу осећати да су све мање одговорни за њих. Кад родитељи остаре онда деца често воде бригу о њима. С Јеховом никад није тако. Он никада не престаје да се брине за своју људску децу — чак ни када остаре. Данас се они који обожавају Бога уздају у свог Створитеља, воле га и налазе велику утеху у овим речима из Исаијиног пророчанства. Не треба да се брину због преосталих дана или година које морају провести у овом систему ствари. Јехова обећава да ће „носити“ оне у поодмаклим годинама, дајући им потребну снагу да истрају и остану верни. Он ће их носити, јачати и избављати (Јеврејима 6:10).

Чувај се савремених идола

8. Који су неопростиви грех починили неки Исаијини земљаци?

8 Замисли какво разочарање очекује Вавилонце који се уздају у идоле, јер ће се ти идоли показати потпуно неспособнима! Да ли Израелци треба да мисле да се ти богови могу поредити с Јеховом? Наравно да не. Јехова с правом пита: „С ким ћете ме изједначити и поредити? кога ћете за прилику узети да би био као ја?“ (Исаија 46:5). Стварно је неопростиво што су се неки Исаијини земљаци окренули обожавању немих, беживотних и беспомоћних статуа! Заиста је глупо да се један народ који познаје Јехову ослања на беживотне, немоћне идоле који су направљени људским рукама.

9. Опиши празноглаво размишљање неких обожавалаца идола.

9 Размотри празноглаво размишљање обожавалаца идола. Пророчанство даље каже: „Злато из кесе своје ваде, на мерилима сребро мере; плаћају златара да им бога прави, и пред њим падају и клањају се“ (Исаија 46:6). Као да скупи идол има већу спасоносну моћ од оних дрвених, па обожаваоци не жале новац за прављење свог бога. Па ипак, без обзира на уложени труд или цену материјала, беживотни идол остаје само беживотни идол, и ништа више.

10. Како је описана апсолутна испразност обожавања идола?

10 Наглашавајући надаље колико је глупо обожавати идоле, пророчанство каже: „Носе га, на раме га мећу, стављају га на место његово и он стоји; не миче се с места свога. Вапије се к њему, али он не одговара нити из невоље икада избавља“ (Исаија 46:7). Стварно је смешно молити се неком лику који не може ни да чује ни да делује! Псалмиста је добро описао бескорисност таквих предмета обожавања: „Идоли су њихови сребро и злато, дело руку човечјих! Уста имају а не говоре, очи имају а не виде, уши имају а не чују, нос имају а не миришу, руке имају, а не хватају, ноге имају, а не ходе, и из грла свога гласа не пуштају. Такви ће постати они који граде и сви који у њих се уздају“ (Псалам 115:4-8).

’Скупите храброст‘

11. Шта ће помоћи онима који посрћу да ’скупе храброст‘?

11 Пошто је показао колико је узалудно обожавати идоле, Јехова сада свом народу каже зашто треба да му служе: „Запамтите то, и будите људи, саберите се [’скупите храброст‘, NW], грешници! Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја“ (Исаија 46:8, 9). Они који се колебају између правог обожавања и идолопоклонства треба да се сете прошлости. Треба да имају у мислима оно што је Јехова урадио. То ће им помоћи да скупе храброст и ураде праву ствар. То ће им помоћи да се врате обожавању Јехове.

12, 13. У какву су борбу уплетени хришћани, и како из ње могу изаћи као победници?

12 Ово охрабрење је и данас потребно. Попут Израелаца, искрени хришћани морају да се боре против искушења и сопствене несавршености (Римљанима 7:21-24). Сем тога, они воде једну духовну битку с невидљивим али неизмерно моћним непријатељем. Апостол Павле каже: „Ми не водимо борбу против крви и тела, него против владавина, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима“ (Ефешанима 6:12).

13 Сатана и његови демони не презају ни од чега да би хришћане одвратили од правог обожавања. Да би водили успешну борбу, хришћани треба да следе Јеховин савет и скупе храброст. Како? Апостол Павле објашњава: „Обуците потпуну ратну опрему од Бога да бисте могли чврсто стати против Ђаволових сплетки.“ Јехова не шаље своје слуге неопремљене у битку. Њихову духовну опрему сачињава и ’велики штит вере којим ће моћи да погасе све горуће стреле злога‘ (Ефешанима 6:11, 16). Израелци су преступници јер игноришу духовне припреме које је Јехова извршио за њих. Да су размишљали о моћним делима која је Јехова стално чинио у њихову корист, никада се не би окренули одвратном обожавању идола. Научимо нешто из њиховог примера и будимо одлучни да никада не попустимо у борби да чинимо оно што је исправно (1. Коринћанима 10:11).

14. Коју способност Јехова истиче да би показао да је он једини истинити Бог?

14 Јехова ’од почетка јавља што ће бити, унапред јавља што се још није збило. Говори: остаће решења моја и сву вољу своју ја ћу извршити‘ (Исаија 46:10). Који се други бог може поредити с Јеховом у овом погледу? Способност да предвиди будућност јесте изванредан доказ Створитељевог Божанства. Међутим, потребно је више од далековидости да би се засигурало испуњење онога што је проречено. Објава „остаће решења моја“ наглашава непроменљивост Божје утврђене намере. Пошто Јехова има неограничену моћ, ништа га у свемиру не може спречити да изврши своју вољу (Данило 4:35). Дакле, можемо бити сигурни да ће се сва пророчанства која тек треба да се испуне заиста и испунити у време које је Бог одредио (Исаија 55:11).

15. На који нам се изванредан пример Јеховине способности да прорекне будућност скреће пажња?

15 На изразит пример Јеховине способности да прорекне будуће догађаје, а затим да проузрокује испуњење својих речи, скреће нам се пажња следећим речима из Исаијиног пророчанства: „Ја сам који с истока птицу грабљивицу зовем, и човека из земље далеке, да изврши вољу моју, рекао сам и учинићу. Наумио сам и извршићу“ (Исаија 46:11). Јехова Бог, као онај који ’од почетка јавља што ће бити‘, управљаће људским збивањима да би остварио своју вољу. Он ће позвати Кира „с истока“, то јест из Персије, где ће бити Пасаргада, Кирова омиљена престоница. Кир ће бити као ’птица грабљивица‘, јер ће се изненада и неочекивано окомити на Вавилон.

16. Како Јехова потврђује извесност свог пророчанства о Вавилону?

16 Извесност Јеховиног пророчанства о Вавилону потврђена је речима „рекао сам и учинићу“. Премда је несавршен човек склон томе да брзоплето даје обећања, Створитељ никада не пропушта да испуни своју реч. Пошто је Јехова Бог „који не може да лаже“, можемо бити сигурни да ће ’извршити‘ оно што је „наумио“ (Титу 1:2).

Безверна срца

17, 18. Ко одговара опису „људи срца упорна“ (а) у древно доба? (б) данас?

17 Јехова још једном пророчански скреће пажњу на Вавилонце, следећим речима: „Слушајте ме људи срца упорна, противници правде“ (Исаија 46:12). Изразом „људи срца упорна“ описани су они који су тврдоглави и окорели у противљењу Божјој вољи. Вавилонци су несумњиво далеко од Бога. Њихова мржња према Јехови и његовом народу подстиче их да униште Јерусалим и његов храм и да становништво одведу у изгнанство.

18 Данас људи скептичног и безверног срца тврдоглаво одбијају да слушају поруку о Краљевству, која се проповеда по целој настањеној земљи (Матеј 24:14). Не желе да признају Јехову за праведног Суверена (Псалам 83:19; Откривење 4:11). Пошто им се срца ’противе праведности‘, они пружају отпор и противе се његовој вољи (2. Тимотеју 3:1-5). Попут Вавилонаца одбијају да слушају Јехову.

Божје спасење неће одоцнити

19. На који ће начин Јехова извршити праведно дело за Израел?

19 Завршне речи 46. поглавља Исаије истичу неке аспекте Јеховине личности: „Примичем ја правду своју, она није далеко, и спасење моје неће одоцнети: у Сиону спасење ћу поставити, славу своју у Израелу“ (Исаија 46:13). То што Бог ослобађа Израел биће праведно дело. Он неће дозволити да његов народ чами у изгнанству. Спасење Сиона ће доћи у право време, ’неће одоцнити‘. После ослобођења из заточеништва, Израелци ће постати спектакл околним народима. Ослобођење тог народа биће сведочанство о Јеховиној спасилачкој моћи. Неспособност вавилонских богова Бела и Неба биће разоткривена да је сви виде, а исто тако и њихова немоћ (1. Краљевима 18:39, 40).

20. Како хришћани могу бити сигурни да ’спасење од Јехове неће одоцнити‘?

20 Године 1919. Јехова је ослободио свој народ из духовног ропства. Није одоцнио. Тај догађај, као и догађаји у древно доба када је Кир срушио Вавилон, охрабрују нас данас. Јехова је обећао да ће окончати овај зли систем ствари, укључујући и криво обожавање (Откривење 19:1, 2, 17-21). Гледајући на ствари из људског угла, неки хришћани можда сматрају да њихово спасење касни. Међутим, то што Јехова исказује стрпљење до времена које је одредио за испуњење тог обећања заиста је праведно. На крају крајева, „[Јехова] не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Зато буди сигуран да као и у време древног Израела, ’спасење неће одоцнити‘. Заиста, док се дан спасења приближава Јехова с пуно љубави и даље шири позив: „Тражите Јехову, док се може наћи, призивајте њега док је близу. Нека пут свој бездушник остави, неправедник мисли своје; нек се врати Јехови који ће му се смиловати, Богу нашему, који много прашта“ (Исаија 55:6, 7).

[Питања за разматрање]

[Слике на 94. страни]

Вавилонски богови нису заштитили Вавилон од уништења

[Слике на 98. страни]

Данашњи хришћани морају да се чувају савремених идола

[Слике на 101. страни]

Скупи храброст да радиш оно што је исправно