Пређи на садржај

Пређи на садржај

Порука утехе за потиштене заробљенике

Порука утехе за потиштене заробљенике

Шеснаесто поглавље

Порука утехе за потиштене заробљенике

Исаија 55:1-13

1. Опиши ситуацију јеврејских изгнаника у Вавилону.

 БИЛО је то мрачно доба у историји Јуде. Народ који је у савезу с Богом присилно је одведен из домовине, и сада чами у заробљеништву у Вавилону. Истина, том народу је дозвољена извесна мера слободе тако да може да обавља свакодневне послове (Јеремија 29:4-7). Неки су постали стручњаци у извесним областима или су се ангажовали у трговачким подухватима a (Немија 3:8, 31, 32). Па ипак, тим јеврејским заробљеницима живот није био лак. Били су у ропству, како физичком тако и духовном. Да видимо како.

2, 3. Како је изгнанство утицало на то како су Јевреји обожавали Јехову?

2 Када је 607. пре н. е. вавилонска војска уништила Јерусалим, није само похарала народ; задала је ударац и правом обожавању. Опљачкали су Јеховин храм и уништили га, омели су свештеничку службу тако што су неке из Левијевог племена заробили, а неке су убили. Пошто више нису имали ни место за обожавање, ни олтар, а ни организовано свештенство, Јевреји нису могли да приносе жртве правом Богу онако како је то Закон прописивао.

3 Верни Јевреји су ипак могли да сачувају свој религиозни идентитет тако што су вршили обрезивање и поштовали Закон у оној мери у којој им је то било могуће. Примера ради, могли су да се уздржавају од забрањене хране и да држе Сабат. Али тиме су ризиковали да им се њихови освајачи ругају, јер су Вавилонци сматрали да су религиозни обреди Јевреја глупи. Потиштеност ових изгнаника види се у псалмистиним речима: „На обалама река Вавилонских сеђасмо и плакасмо спомињући се Сиона. О врбе крај обала повешасмо харфе своје. Тамо нам победиоци наши искаху да певамо и мучиоци наши да се веселимо, велећи нам: ’Певајте нам песме Сионске‘“ (Псалам 137:1-3).

4. Зашто је било узалудно да се Јевреји надају да ће их други народи ослободити, и коме су се могли обратити за помоћ?

4 Коме су се онда јеврејски заточеници могли обратити за утеху? Откуда је могло доћи њихово спасење? Сигурно не од неког околног народа! Ниједан од тих народа није могао да се супротстави вавилонској војсци, а многи од њих су били непријатељски расположени према Јеврејима. Али ситуација није била безнадежна. Јехова, против кога су се побунили када су били слободни, великодушно им је упутио охрабрујући позив иако су у изгнанству.

„Дођите на воду“

5. Какво је значење речи „дођите на воду“?

5 Јехова преко Исаије пророчански говори Јеврејима заробљеним у Вавилону: „Сви ви који сте жедни, дођите на воду па и који новца немате! Дођите, купујте и једите, дођите, купујте вина и млека без новаца, и без плате!“ (Исаија 55:1). Ове речи су препуне симболике. Узмимо на пример позив: „Дођите на воду.“ Немогуће је живети без воде. Без те драгоцене течности ми људи могли бисмо живети само отприлике недељу дана. Дакле, сасвим је прикладно што Јехова користи воду као метафору за учинак који ће његове речи имати на заробљене Јевреје. Његова порука ће их освежити, као хладни напитак у врелом дану. Подигнуће их из утучености јер ће им утолити жеђ за истином и правдом. Улиће им наду да ће бити ослобођени из заробљеништва. Па ипак, да би имали користи од тога јеврејски изгнаници ће морати да пију Божју поруку, да обрате пажњу на њу и да поступају у складу с њом.

6. Како ће Јеврејима користити ако купе ’вино и млеко‘?

6 Јехова такође нуди ’вино и млеко‘. Млеко јача младо тело и детету помаже да расте. Слично томе, Јеховине речи ће ојачати његов народ у духовном смислу и омогућити им да ојачају свој однос с њим. А вино? Вино се често користило у свечаним приликама. У Библији се повезује с напретком и радовањем (Псалам 104:15ДК). Рекавши свом народу да ’купе вино‘ Јехова их уверава да ће због свесрдног повратка правом обожавању бити ’весели‘ (Поновљени закони 16:15; Псалам 19:9; Пословице 10:22).

7. Зашто је изузетна Јеховина самилост према изгнаницима, и шта из тога учимо о њему?

7 Баш је милосрдно с Јеховине стране што нуди такво духовно освежење изгнаним Јеврејима! Његова самилост је још значајнија кад се сетимо колико су кроз историју Јевреји били самовољни и бунтовни. Они нису заслужили Јеховину наклоност. Међутим, псалмиста Давид је вековима раније записао следеће речи: „Јехова је милостив и добар, спор на гнев и богат у доброти. Не правда се без престанка нити се довека срди“ (Псалам 103:8, 9). Не само да Јехова није одбацио свој народ већ први предузима корак ка помирењу. Он је стварно Бог који „милосрђе воли“ (Михеј 7:18).

Погрешно усмерено поуздање

8. У шта су се многи Јевреји уздали, и то упркос којем упозорењу?

8 Све до дан-данас многи Јевреји се не уздају потпуно у спасење од Јехове. На пример, пре него што је Јерусалим пао, његови владари су очекивали подршку од моћних народа, чинећи блуд, да тако кажемо, и са Египтом и с Вавилоном (Језекиљ 16:26-29; 23:14). Јеремија их је с добрим разлогом упозорио: „Проклет да је човек који се у човека узда, који пут за помоћ узимље, а срце његово одступа од Јехове“ (Јеремија 17:5). А Божји народ је баш то радио!

9. Како многи Јевреји ’сребро мере за оно што хране не даје‘?

9 Сада их је поробио један од народа у које су се уздали. Да ли су научили лекцију? Изгледа да многи нису, јер Јехова пита: „Што сребро мерите за оно што хране не даје? Што труд свој дајете за оно што не сити?“ (Исаија 55:2а). Ако се заробљени Јевреји уздају у неког другог а не у Јехову, онда ’сребро мере за оно што храну не даје‘. Вавилон их сигурно неће ослободити јер је његова политика таква да никада не дозвољава заробљеницима да се врате кући. У стварности, Вавилон са својим империјализмом, комерцијализмом и кривим обожавањем нема ништа да понуди изгнаним Јеврејима.

10. (а) Како ће Јехова наградити изгнане Јевреје ако га слушају? (б) Који савез је Јехова склопио с Давидом?

10 Јехова преклиње свој народ: „Слушајте ме зато, и јешћете што је добро, и душа ће се ваша сочних јела насладити. Ухо своје сад пригните и дођите к мени, слушајте и живеће душа ваша: с вама ћу ја савез вечан учинити, да утврдим милост Давиду“ (Исаија 55:2б, 3). Једина нада за тај духовно неисхрањени народ је Јехова који им сада пророчански говори преко Исаије. Голи живот им зависи од тога да ли ће слушати Божју пороку, јер он каже да ће ако слушају ’њихова душа живети‘. Међутим, шта је „савез вечан“ који ће Јехова закључити са онима који му се одазову? Тај савез има везе са ’милошћу према Давиду‘. Вековима раније Јехова је обећао Давиду да ће његов престо бити „заувек утврђен“ (2. Самуилова 7:16). Дакле, „савез вечан“ који се овде спомиње односи се на владавину.

Стални владар за вечно Краљевство

11. Зашто изгнаницима у Вавилону изгледа невероватно да ће се испунити обећање које је Бог дао Давиду?

11 Додуше, замисао о владару из Давидове лозе можда изгледа невероватно тим изгнаним Јеврејима. Изгубили су своју земљу, па чак и национални статус! Али то је само привремено. Јехова није заборавио свој савез с Давидом. Без обзира колико то изгледа невероватно с људског гледишта, Божја намера у вези с вечним Краљевством у Давидовој лози имаће успеха. Али како и када? Године 537. пре н. е., Јехова ослобађа свој народ из вавилонског ропства и враћа га у домовину. Да ли то доводи до успостављања једног краљевства које ће бескрајно трајати? Не, они су и даље подложни једном другом паганском царству, Медо-Персији. „Одређена времена“ у којима народи могу владати још нису истекла (Лука 21:24). Пошто Израел нема краља, још вековима се неће испунити обећање које је Јехова дао Давиду.

12. Који корак је Јехова предузео ка испуњењу савеза за Краљевство који је склопио с Давидом?

12 Више од 500 година након што су Израелци ослобођени из вавилонског ропства, Јехова је предузео важан корак ка испуњењу савеза за Краљевство када је пренео живот свог Прворођенца, који је био почетак његовог стварања, из небеске славе у материцу Јеврејке Марије која је била девица (Колошанима 1:15-17). Најављујући тај догађај Јеховин анђео је рекао Марији: „Он ће бити велики и зваће се Син Свевишњега; и Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек, и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:32, 33). Тако се Исус родио у Давидовој краљевској лози и наследио право краљевања. Кад Исус буде устоличен владаће „довека“ (Исаија 9:7; Данило 7:14). Дакле, био је отворен пут за испуњење Јеховиног вековног обећања да ће краљу Давиду дати трајног наследника.

’Заповедник народима‘

13. Како је Исус био ’сведок народима‘ како за време своје службе тако и после узласка на небо?

13 Шта ће тај будући краљ радити? Јехова каже: „Ево поставих га народима за сведока, за вођа и владаоца [’заповедника‘, ДК] народа“ (Исаија 55:4). Када је Исус одрастао постао је Јеховин представник на земљи, Божји сведок народима. Док је живео на земљи његова служба је била усмерена ка „изгубљеним овцама дома Израеловог“. Међутим, нешто пре него што је узашао на небо Исус је рекао својим следбеницима: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација... Гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (Матеј 10:5, 6; 15:24; 28:19, 20). Тако је с временом порука о Краљевству пренета нејеврејима, и неки од њих су учествовали у испуњењу савеза склопљеног с Давидом (Дела апостолска 13:46). На тај начин, чак и после смрти, ускрсења и узласка на небо Исус је и даље био Јеховин ’сведок народима‘.

14, 15. (а) Како је Исус доказао да је ’вођа и заповедник‘? (б) Какву су могућност имали Исусови следбеници у првом веку?

14 Требало је да Исус такође буде ’вођа и заповедник‘. Сходно овом пророчанском опису, када је био на земљи Исус је потпуно прихватио одговорности свог поглаварства и преузео је вођство у сваком погледу јер је привлачио велико мноштво људи, поучавао их речима истине и указивао какве ће користи имати они који следе његово вођство (Матеј 4:24; 7:28, 29; 11:5). Успешно је поучавао своје ученике и припремао их да предузму проповедничку акцију која им је предстојала (Лука 10:1-12; Дела апостолска 1:8; Колошанима 1:23). За само три и по године Исус је поставио темељ за уједињену, међународну скупштину која има хиљаде чланова који потичу из многих раса! Само је прави ’вођа и заповедник‘ могао извршити тако огроман задатак. b

15 Они који су сачињавали хришћанску скупштину у првом веку били су помазани Божјим светим духом, и имали су могућност да постану сувладари са Исусом у његовом небеском Краљевству (Откривење 14:1). Међутим, Исаијино пророчанство гледа још даље од времена првобитног хришћанства. Докази потврђују да Исус Христ није почео да влада као Краљ Божјег Краљевства све до 1914. године. Убрзо после тога међу помазаним хришћанима на земљи развијала се ситуација која је у много чему паралелна са ситуацијом изгнаних Јевреја у шестом веку пре н. е. У ствари, оно што се десило тим хришћанима представља веће испуњење Исаијиног пророчанства.

Савремено ропство и ослобођење

16. Каква је катастрофа уследила после Исусовог устоличења 1914. године?

16 Исусово устоличење за Краља 1914. године било је означено беспримерном светском катастрофом. Зашто? Зато што је Исус кад је постао Краљ с неба збацио Сатану и друга зла духовна створења. Пошто је био ограничен на земљу Сатана је почео да води рат против преосталих светих, то јест против остатка помазаних хришћана (Откривење 12:7-12, 17). Ситуација је достигла врхунац 1918. године када је јавно дело проповедања практично престало и када су одговорни представници Watch Tower Societyja затворени на основу лажних оптужби о завери. Тако су Јеховине савремене слуге доспеле у духовно заточеништво, што подсећа на дословно заточеништво древних Јевреја. На њих је била бачена велика срамота.

17. Како се стање помазаника променило 1919, и како су били ојачани?

17 Међутим то заточеништво Божјих помазаних слугу није дуго потрајало. Затворени представници су били пуштени 26. марта 1919. године, а касније су све оптужбе против њих биле повучене. Јехова је излио свети дух на свој ослобођени народ и окрепио га за дело које је стајало пред њима. Они су се радосно одазвали на позив да ’узму воду живота забадава‘ (Откривење 22:17). Они су купили „вина и млека без новца, и без плате“, и били су духовно ојачани за величанствени напредак који се назирао на хоризонту, напредак који помазани остатак није могао ни наслутити.

Велико мноштво се стиче ка Божјим помазаницима

18. Које су две групе ученика Исуса Христа, и шта они данас сачињавају?

18 Исусови ученици гаје две наде. Прво, сакупљено је „мало стадо“ у коме има 144 000 помазаних хришћана како јеврејског тако и нејеврејског порекла, и они сачињавају ’Израел Божји‘ и имају наду да ће владати са Исусом у његовом небеском Краљевству (Лука 12:32; Галатима 6:16; Откривење 14:1). Друго, у последњим данима се појавило „велико мноштво“ ’других оваца‘. Они имају наду да ће вечно живети на рајској земљи. Пре избијања велике невоље, ово мноштво — чији број није унапред одређен — служи заједно с малим стадом, и обе групе сачињавају „једно стадо“ под „једним пастиром“ (Откривење 7:9, 10; Јован 10:16).

19. Како се ’народ‘ за који Израел Божји раније није знао одазвао на позив тог духовног народа?

19 Сакупљање тог великог мноштва може се разабрати у следећим речима Исаијиног пророчанства: „Ево зваћеш народе, што ниси знао, и народи које ниси знао стећи ће се к теби, ради Јехове, Бога твога, Свеца Израелова, који те прослави“ (Исаија 55:5). У годинама које су уследиле после ослобођења из духовног ропства, помазани остатак у почетку није разумео да ће пре Армагедона послужити као средство да се обожавању Јехове прикључи и један велики ’народ‘. Међутим, како је време пролазило многе искрене особе које нису имале небеску наду почеле су да се удружују с помазаницима и да служе Јехови исто тако ревно као и они. Те придошлице су запазиле да Бог прославља свој народ, и схватиле су да је Јехова с њим (Захарија 8:23). Током 1930-их година помазаници су разумели прави идентитет те групе, чији је број међу њима све више растао. Схватили су да је велико дело сакупљања још увек пред њима. Велико мноштво се журно прикључивало народу који је у савезу с Богом, и то с добрим разлогом.

20. (а) Зашто је у наше време хитно да се ’тражи Јехова‘, и како се то ради? (б) Како ће Јехова одговорити онима који га траже?

20 У Исаијино време разлегао се позив: „Тражите Јехову, док се може наћи, призивајте њега док је близу“ (Исаија 55:6). У наше време ове речи су прикладне како за оне који сачињавају Израел Божји тако и за велико мноштво које се увећава. Јеховин благослов није безуслован, нити ће његов позив вечно трајати. Сада је време да се тражи Божја наклоност. Кад дође време које је Јехова одредио за суђење биће прекасно. Зато Исаија каже: „Нека пут свој бездушник остави, неправедник мисли своје; нек се врати Јехови који ће му се смиловати, Богу нашему, који много прашта“ (Исаија 55:7).

21. Како израелски народ није био веран објави коју су дали њихови праочеви?

21 Израз „нек се врати Јехови“ значи да су они који треба да се покају раније имали добар однос с Богом. Овај израз нас подсећа да су се многи аспекти овог дела Исаијиног пророчанства најпре примењивали на Јевреје заточене у Вавилону. Вековима раније, праочеви тих заточеника су објавили да су одлучили да слушају Јехову када су рекли: „Не дао Бог [„незамисливо је“, NW] да оставимо Јехову да служимо другим боговима“ (Исус Навин 24:16). Историја показује да се то „незамисливо“ стварно десило — и то више пута! То што Божји народ није имао вере јесте разлог што је изгнан у Вавилон.

22. Зашто Јехова каже да су његове мисли и путеви виши од људских?

22 Шта ће се десити ако се покају? Јехова преко Исаије обећава да ће им ’много опростити‘. Он још каже: „Јер моје мисли нису ваше мисли ни путеви ваши моји путеви, говори Јехова. Колико је небо изнад земље, толико су моји путеви изнад путева ваших, мисли моје изнад мисли ваших“ (Исаија 55:8, 9). Јехова је савршен и његове мисли и путеви су недостижно високи. Чак је и његова милост на таквом нивоу да се ми људи не можемо надати да ћемо је икада достићи. Размотри следеће: кад ми опраштамо другом човеку, тада грешник опрашта грешнику. Ми знамо да ће пре или касније неко други морати да опрости нама (Матеј 6:12). Али Јехова, иако никада не треба да му се опрости, опрашта „много“! Заиста, он је Бог изузетне љубазне доброте. Јехова у својој милости отвара уставе небеске и излива благослове на оне који му се враћају целим срцем (Малахија 3:10).

Благослови за оне који се враћају Јехови

23. Како Јехова илуструје да ће се његова реч сигурно испунити?

23 Јехова обећава свом народу: „Ко што киша и снег падају с неба и не враћају му се а да нису земљу натопили и оплодили, и чинили да се биље пупи, и семење се сејачу дели, и хлеба ономе који се њиме храни, тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:10, 11). Све што Јехова каже сигурно ће се испунити. Баш као што киша и снег који падају с неба постижу свој циљ тиме што натапају земљу тако да она доноси плод, тако је Јеховина реч која излази из његових уста потпуно поуздана. Оно што обећа испуниће — апсолутно сигурно (Бројеви 23:19).

24, 25. Који благослови очекују јеврејске изгнанике који се одазову на Јеховину поруку преко Исаије?

24 Дакле, ако Јевреји послушају речи које су им пророчански упућене преко Исаије, несумњиво ће добити спасење које је Јехова обећао. Због тога ће доживети велику радост. Јехова каже: „Ви ћете с весељем изићи, и у миру бићете вођени; горе и брегови у весељу ће пред вама бити, и сва ће дрвета шумска вама запљескати. Место трња чемпрес ће да расте, уместо коприве, мирта ће никнути; и слава ће то бити Јехови, вечно, непропадљиво знамење“ (Исаија 55:12, 13).

25 Године 537. пре н. е., јеврејски изгнаници заиста радосно одлазе из Вавилона (Псалам 126:1, 2). Стигавши у Јерусалим, затичу земљу обраслу трњем и копривом, јер сети се да је земља деценијама напуштена. Али Божји народ који се враћа у своју домовину може допринети предивном преображају! Уместо трња и коприве има високог дрвећа као што су чемпрес и мирта. Јеховин благослов је очигледан док му његов народ служи „у весељу“. Изгледа као да се сама земља радује.

26. Који благословени положај данас има Божји народ?

26 Године 1919. остатак помазаних хришћана је ослобођен из духовног ропства (Исаија 66:8). Заједно с великим мноштвом других оваца сада радосно служе Богу у духовном рају. Ослобођени сваке мрље вавилонског утицаја уживају у повлашћеном положају, што је Јехови „слава“. Њихово духовно благостање слави Јеховино име и узвисује га као Бога истинитог пророчанства. Оно што је учинио за њих показује да је он прави Бог и доказује да је веран својој речи и милосрдан према покајницима. Нека се сви који и даље ’купују вина и млека без новца и без плате‘ радују служећи му заувек!

[Фусноте]

a У древним вавилонским пословним записима пронађена су многа јеврејска имена.

b Исус и даље надгледа дело стварања ученика (Откривење 14:14-16). Данас хришћански мушкарци и жене сматрају Исуса Поглаварем скупштине (1. Коринћанима 11:3). У време које је Бог одредио Исус ће деловати као ’вођа и заповедник‘ на један другачији начин, кад буде водио одлучујућу битку против Божјих непријатеља у рату од Армагедона (Откривење 19:19-21).

[Питања за разматрање]

[Слика на 234. страни]

Јевреји који су духовно жедни позвани су да ’дођу на воду‘ и да ’купују вина и млека‘

[Слика на 239. страни]

Исус се показао као ’вођа и заповедник‘ народима

[Слике на странама 244, 245]

„Нека пут свој бездушник остави“