Пређи на садржај

Пређи на садржај

Право обожавање се шири по целом свету

Право обожавање се шири по целом свету

Двадесет прво поглавље

Право обожавање се шири по целом свету

Исаија 60:1-22

1. Коју охрабрујућу поруку садржи 60. поглавље Исаије?

 ШЕЗДЕСЕТО поглавље Исаије написано је као потресна драма. У уводним стиховима нашу пажњу заокупља једна дирљива сцена. Догађаји се брзо смењују и воде нас до узбудљиве завршнице. Ово поглавље живописним речима приказује обнову правог обожавања у древном Јерусалиму и данашње ширење правог обожавања по целом свету. Сем тога, оно указује на вечне благослове који очекују све Божје лојалне обожаваоце. Свако од нас може одиграти улогу у испуњењу овог фасцинантног дела Исаијиног пророчанства. Зато га пажљиво истражимо.

Светлост сија у тами

2. Шта је заповеђено жени која лежи у тами, и зашто треба хитно да послуша?

2 Уводне речи овог поглавља Исаије упућене су једној жени која је у жалосној ситуацији. Она очигледно немоћно лежи на земљи у тами. Изненада светлост пробија таму када је Јехова преко Исаије позива: ’Устани [„жено“, NW], светли се, јер дође светлост твоја, и слава Јеховина обасја те‘ (Исаија 60:1ДК). Да, та ’жена‘ треба да устане на ноге и да одражава Божју славу! Зашто је то тако хитно? Пророчанство даље каже: „Ено мрак покрива земљу и тама народе, али се сврх тебе Јехова диже и слава његова над тобом се показује“ (Исаија 60:2). У корист оних око ње који још увек тапкају у тами, та ’жена‘ мора да ’светли‘. Какав ће бити резултат тога? „Прилазе народи светлости твојој, и краљеви сјају зракова твојих“ (Исаија 60:3). Ове уводне речи представљају суштину онога што ће бити детаљно објашњено у следећим стиховима — право обожавање се мора ширити по целом свету!

3. (а) Ко је ’жена‘? (б) Зашто ’жена‘ лежи у тами?

3 Премда говори о будућим догађајима, Јехова каже ’жени‘ да је њена светлост већ ’дошла‘. Тиме се наглашава да ће се то пророчанство сигурно испунити. ’Жена‘ на коју се указује је Сион, то јест Јерусалим, престоница Јуде (Исаија 52:1, 2; 60:14). Тај град представља цели народ. У време првобитног испуњења овог пророчанства, ’жена‘ лежи у тами, где се налази од 607. пре н. е., када је Јерусалим био уништен. Међутим, 537. пре н. е. верни остатак изгнаних Јевреја враћа се у Јерусалим и обнавља чисто обожавање. Јехова на крају чини да светлост засја над његовом ’женом‘, и његов обновљени народ постаје извор просветљења међу народима који су у духовној тами.

Веће испуњење

4. Ко данас на земљи представља ’жену‘, и на кога се те пророчанске речи односе у ширем смислу?

4 Нас не занима само то како су се ове речи испуниле на древном Јерусалиму. Данас Јеховину небеску ’жену‘ на земљи представља ’Израел Божји‘ (Галатима 6:16). Откада је настала на Пентекост 33. н. е. па све до данас, ова духовна нација има укупно 144 000 духом помазаних чланова, „који су купљени са земље“ са изгледом да владају с Христом на небу (Откривење 14:1, 3). Савремено испуњење 60. поглавља Исаије усредсређује се на тих 144 000 који живе на земљи током ’последњих дана‘ (2. Тимотеју 3:1). Ово пророчанство такође има везе и са сарадницима тих помазаних хришћана, то јест ’великим мноштвом‘ ’других оваца‘ (Откривење 7:9; Јован 10:11, 16).

5. Када су преостали чланови Израела Божјег лежали у тами, и када их је обасјала Јеховина светлост?

5 Једно кратко време почетком 1900-их, припадници Израела Божјег који су још увек били на земљи, лежали су такорећи у тами. Док се Први светски рат ближио крају они су се нашли у ситуацији која је симболично описана у књизи Откривења — тела су им лежала „на широкој улици великога града који се у духовном смислу зове Содом и Египат“ (Откривење 11:8). Међутим, 1919. године Јехова их је обасјао светлошћу. Они су тада устали и одражавали Божју светлост храбро објављујући добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 5:14-16; 24:14).

6. Како је свет у глобалу реаговао на објаву Исусове краљевске присутности, и ко је привучен Јеховиној светлости?

6 Под утицајем Сатане, поглавара „светских владара ове таме“, људи су у глобалу одбацили објаву о краљевској присутности Исуса Христа који је „светло света“ (Ефешанима 6:12; Јован 8:12; 2. Коринћанима 4:3, 4). Па ипак, милиони људи су привучени Јеховиној светлости, укључујући и ’краљеве‘ (оне који су постали помазани наследници небеског Краљевства) и ’народе‘ (велико мноштво других оваца).

Ширење доноси праву радост

7. Који дирљив призор ’жена‘ види?

7 Развијајући тему изложену у Исаији 60:3, Јехова даје ’жени‘ још једну заповест: „Подигни очи своје у наоколо, и види!“ Послушавши га, ’жена‘ види један дирљиви призор — деца јој долазе кући! „Сви се скупљају и иду к теби, синови ће твоји из далека доћи и кћери твоје носиће се у наручју“ (Исаија 60:4ДК). Међународно објављивање Краљевства које је почело 1919. године довело је до тога да су се још хиљаде помазаних ’синова‘ и „кћери“ придружили Израелу Божјем. На тај начин Јехова је предузео кораке да употпуни проречени број од 144 000 оних који ће владати с Христом (Откривење 5:9, 10).

8. Који разлог за радост има Израел Божји од 1919?

8 Тај пораст је донео радост. „Пренућеш се тад и радоваћеш се и срце ће твоје заиграти и рашириће се у теби, кад се к теби морско богатство окрене, и кад к теби благо од народа дође“ (Исаија 60:5). Сакупљање помазаника током 1920-их и 1930-их донело је велику радост Израелу Божјем. Али, имали су још један разлог за радост. Нарочито од средине 1930-их, људи који су некада били део ’мора‘ човечанства отуђеног од Бога излазе из свих народа да врше обожавање са Израелом Божјим (Исаија 57:20; Агеј 2:7). Ти људи нису почели да служе Богу сваки на свој начин. Они су пришли Божјој ’жени‘ и постали део уједињеног стада Божјег. На тај начин све Божје слуге учествују у ширењу правог обожавања.

Народи се стичу у Јерусалим

9, 10. Ко се стиче у Јерусалим, и како их Јехова прима?

9 Користећи илустрације које су познате Исаијиним савременицима, Јехова описује то ширење. ’Жена‘ с повољног положаја на гори Сион најпре гледа на исток. Шта види? „Многе ће те камиле прекрилити; дромедари из Мадијама и из Ефе; сви ће из Саве долазити, доносиће злато и тамјан и јављаће славу Јеховину“ (Исаија 60:6). Каравани камила који припадају путујућим трговцима из различитих племена иду путевима који воде ка Јерусалиму (Постање 37:25, 28; Судије 6:1, 5; 1. Краљевима 10:1, 2). Свуда има камила, као да су преплавиле земљу! Ти каравани носе вредне поклоне, што показује да ти трговци долазе с мирољубивим намерама. Они желе да обожавају Јехову и да му дају најбоље што могу да понуде.

10 Ти трговци нису једини који долазе. „Стада ће се Кидарска скупити ка теби, овнови ће Навајотски на потребу теби бити.“ Пастирска племена такође путују у Јерусалим. Долазе с највреднијим даровима које имају — са стадима оваца — и нуде се као слуге. Како ће их Јехова примити? Он каже: „Доћи ће на олтар мој, и биће ми угодни, и дан славе прославићу своје“ (Исаија 60:7). Јехова прихвата њихове поклоне који ће се употребити за чисто обожавање (Исаија 56:7; Јеремија 49:28, 29).

11, 12. (а) Који призор види ’жена‘ док упире поглед на запад? (б) Зашто толико много људи жури у Јерусалим?

11 Јехова сада каже ’жени‘ да погледа на запад и пита је: „Ко су они што као облаци лете, као голубови на свој голубињак?“ Сам Јехова одговара: „У ме [се] уздају острва а прве су лађе Тарсиске да синове твоје довезу из далека, са сребром и златом њиховим, ради имена Јехове, Бога твога, Свеца Израелова, који те прославља“ (Исаија 60:8, 9).

12 Замисли да стојиш с том ’женом‘, и да упиреш поглед на запад преко Великог мора. Шта видиш? У даљини се види једна скупина белих тачкица које клизе по површини воде. Личе на птице, али док се приближавају видиш да су то бродови с подигнутим једрима. Долазе „из далека“ a (Исаија 49:12). Толико лађа жури према Сиону да подсећају на јато голубова које се враћа кући. Зашто се та флота тако жури? Зато што једва чека да преда свој товар обожавалаца Јехове који долазе из далеких лука. Заиста, сви ти нови који пристижу — како Израелци тако и странци, са истока или са запада и из оближњих и далеких земаља — журе се у Јерусалим да себе и све што имају посвете имену Јехове, свог Бога (Исаија 55:5).

13. Ко су у савремено доба ’синови‘ и „кћери“, и ко је „благо од народа“?

13 На живописан начин Исаија 60:4-9 описује ширење по целом свету које се одвија од времена када је Јеховина ’жена‘ почела да просипа светлост усред таме овога света! Најпре су дошли ’синови‘ и „кћери“ небеског Сиона, они који су постали помазани хришћани. Године 1931. они су се у јавности идентификовали као Јеховини сведоци. А затим је облак кротких особа, „благо од народа“ и „морско богатство“, пожурило да се придружи остатку Христове браће. b Данас се све те Јеховине слуге које долазе из свих делова света и из свих слојева, придружују Израелу Божјем хвалећи свог Сувереног Господа Јехову и узвисујући његово име као највеличанственије име у читавом свемиру.

14. У ком смислу придошлице ’долазе на Божји олтар‘?

14 Међутим, шта значи то што ће те придошлице из народа ’доћи на Божји олтар‘? Жртва се ставља на олтар. Апостол Павле је користио један израз који подразумева жртву када је написао: „Усрдно [вас] молим... да своја тела дате као жртву живу, свету, прихватљиву Богу, свету службу уз снагу свог разума“ (Римљанима 12:1). Прави хришћани су спремни да дају себе (Лука 9:23, 24). Они своје време, снагу и способности посвећују унапређивању чистог обожавања (Римљанима 6:13). Чинећи то они Богу приносе прихватљиве жртве хвале (Јеврејима 13:15). Стварно је дирљиво што данас милиони обожавалаца Јехове, и млади и стари, стављају своје личне жеље у други план у односу на интересе Божјег Краљевства! Они испољавају прави дух самопожртвованости (Матеј 6:33; 2. Коринћанима 5:15).

Придошлице учествују у ширењу

15. (а) Како је у древна времена Јехова показао милосрђе према туђинима? (б) Како ’туђини‘ у савремено доба учествују у изградњи правог обожавања?

15 Ове придошлице подупиру Јеховину ’жену‘ и у материјалном смислу и личним трудом. „Синови ће туђина зидове ти президати, и краљеви служиће ти њихови, јер ударих тебе ја у гневу своме, али по милости смилујем се теби“ (Исаија 60:10). Јехова је исказао милосрђе у шестом веку пре н. е. када су туђини помагали у изградњи Јерусалима (Јездра 3:7; Немија 3:26). У данашњем већем испуњењу, ’туђини‘, то јест велико мноштво, подупиру помазани остатак у изградњи правог обожавања. Они помажу у изградњи хришћанских особина код својих студената Библије, и на тај начин изграђују хришћанске скупштине и јачају „зидове“ Јеховине организације (1. Коринћанима 3:10-15). Они граде и у дословном смислу јер марљиво раде на изградњи Дворана Краљевства, Конгресних дворана и бетелских објеката. Тако се придружују својој помазаној браћи у бризи за потребе Јеховине организације која се све више шири (Исаија 61:5).

16, 17. (а) Како су „врата“ Божје организације увек отворена? (б) Како су ’краљеви‘ служили Сиону? (в) Шта ће се десити онима који покушавају да затворе „врата“ која по Јеховиној жељи треба да буду отворена?

16 Због тог програма духовне изградње сваке године се стотине хиљада „туђина“ прикључује Јеховиној организацији, а отворен је пут за још многе. Јехова каже: „Твоја врата свагда ће отворена бити, неће се она ни дању ни ноћу затворити, да на њих богатства од народа уђу, и краљеви њихови са свитом њиховом“ (Исаија 60:11). Међутим, ко су „краљеви“ који преузимају вођство у томе да се Сиону донесу богатства од народа? У древна времена Јехова је подстакао срца неких владара да ’служе‘ Сиону. Примера ради, Кир је преузео иницијативу да врати Јевреје у Јерусалим како би изградили храм. Касније је Артаксеркс приложио средства и послао Немију да изгради јерусалимске зидине (Јездра 1:2, 3; Немија 2:1-8). Заиста, „срце је краљево вода жива у руци Јеховиној“ (Пословице 21:1). Наш Бог може подстаћи чак и моћне владаре да делују у складу с његовом вољом.

17 У савремено доба многи ’краљеви‘, то јест светски владари, покушавали су да затворе „врата“ Јеховине организације. Међутим, други су служили Сиону тако што су доносили одлуке које су помагале да та „врата“ буду отворена (Римљанима 13:4). Године 1919. световне власти су Џозефа Ф. Ратерфорда и његове сараднике ослободиле неправедног заточеништва (Откривење 11:13). Људске владавине су ’прогутале‘ бујицу противљења коју је изазвао Сатана када је збачен с неба (Откривење 12:16). Неке владавине су унапређивале религиозну толеранцију, понекад баш у корист Јеховиних сведока. Та врста служења је олакшала мноштву кротких људи да прође кроз отворена „врата“ у Јеховину организацију. А шта је с противницима који покушавају да затворе „врата“? У томе никада неће успети. Јехова о њима каже следеће: „Јер ће погинути и народ и краљевство које ти не служи; истребиће се сви ти народи“ (Исаија 60:12). Сви који се боре против Божје ’жене‘ — било да су то појединци или организације — погинуће, ако не пре онда у предстојећем рату од Армагедона (Откривење 16:14, 16).

18. (а) Шта се подразумева под обећањем да ће у Израелу бујати дрвеће? (б) Шта је данас ’место ногу Јеховиних‘?

18 После овог упозорења о пресуди, пророчанство се враћа на обећања о узвисивању и напретку. Говорећи својој ’жени‘, Јехова каже: „Доћи ће ти слава Ливанска, чемпрес, брест и шимшир, да украсе место светилишта мога; и ја ћу прославити место починка ногу мојих“ (Исаија 60:13). Раскошно дрвеће симболизује лепоту и плодност (Исаија 41:19; 55:13). У овом стиху изрази ’светилиште‘ и ’место ногу мојих‘ указују на јерусалимски храм (1. Летописа 28:2; Псалам 99:5). Међутим, апостол Павле је објаснио да је храм у Јерусалиму био предслика једног већег духовног храма, то јест припреме да се приступи Јехови и да се он обожава на темељу Христове жртве (Јеврејима 8:1-5; 9:2-10, 23). Данас Јехова прославља ’место ногу својих‘, то јест земаљска предворја тог великог духовног храма. Она постају толико привлачна да се сакупља обилна жетва људи из свих народа који ту учествују у правом обожавању (Исаија 2:1-4; Агеј 2:7).

19. Шта ће противници бити присиљени да признају, и када ће то најкасније бити?

19 Поново обраћајући пажњу на противнике, Јехова каже: „Поклониће се теби синови мучитеља твојих, и сви који те презреше падаће пред ноге твоје, зваће те градом Јеховиним, Сионом Свеца Израелова“ (Исаија 60:14). Да, кад виде огроман пораст и бољи начин живота који Божји благослов доноси његовом народу, неки противници ће бити присиљени да се поклоне и да се обрате ’жени‘. Они ће у ствари бити присиљени да признају — ако не пре онда у Армагедону — да помазани остатак и њихови сарадници заиста представљају Божју небеску организацију, ’град Јеховин, Сион Свеца Израелова‘.

Коришћење расположивих средстава

20. Коју велику промену околности доживљава ’жена‘?

20 Јеховина ’жена‘ стварно доживљава велику промену околности! Јехова каже: „Што си био напуштен и омражен и нико кроза те пролазио није, ја ћу од тебе вечан накит учинити, украс и славу од колена на колено. Ти ћеш млеко од народа сати и сисе ћеш краљевске дојити, и знаћеш да сам ја, Јехова, твој спаситељ, избавитељ [„Откупитељ“, NW] твој, силни Јаковљев“ (Исаија 60:15, 16).

21. (а) Како је древни Јерусалим постао „вечан накит“? (б) Које благослове имају Јеховине помазане слуге од 1919, и како сисају „млеко од народа“?

21 Седамдесет година је древни Јерусалим такорећи био избрисан с карте јер ’нико кроз њега није пролазио‘. Али од 537. пре н. е. Јехова је поново населио град и учинио га ’вечним накитом‘. Слично томе, пред крај Првог светског рата Израел Божји је доживео једно раздобље пустоши у коме је осећао да је „напуштен“. Али 1919. године Јехова је откупио из ропства своје помазане слуге, и од тада их благосиља порастом и духовним благостањем без преседана. Његов народ сиса „млеко од народа“, користећи богатства народа за унапређивање правог обожавања. Примера ради, мудро коришћење савремене технологије омогућило је превођење и објављивање Библије и библијске литературе на стотине језика. Резултат тога је да стотине хиљада људи сваке године проучава Библију с Јеховиним сведоцима и стиче спознање да је Јехова, преко Христа, њихов Спаситељ и Откупитељ (Дела апостолска 5:31; 1. Јованова 4:14).

Организациони напредак

22. Коју посебну врсту напретка Јехова обећава?

22 Бројчани пораст Јеховиног народа је пропраћен и организационим напретком. Јехова каже: „Место бакра злато ћу донети, место гвожђа сребро ћу донети, место дрва бакра, и место камена гвожђа, и даћу да мир над тобом влада и правда да краљује“ (Исаија 60:17). Када се бакар замени златом то је напредак, а исто важи и за друге материјале који се овде спомињу. У складу с тим, све време током ових последњих дана Јеховин народ има све боље организационе припреме.

23, 24. Које су организационе припреме Јеховиног народа побољшане од 1919. године?

23 До 1919. године скупштине су имале старешине и ђаконе који су бирани на демократски начин. Од те године водитељ службе је био теократски наименован да надгледа активност скупштине у служби на терену, али било је случајева да су се неке изабране старешине супротстављале водитељу службе. Ситуација се променила 1932. Путем часописа Кула стражара скупштине су добиле упутство да више не бирају старешине и ђаконе. Уместо тога, треба да изаберу један службени одбор који ће радити заједно с водитељем службе. То је било велико побољшање.

24 Године 1938. било је донето још ’злата‘ када је утврђено да све слуге у скупштини треба да буду теократски наименоване. Управљање скупштином било је у рукама једног слуге групе (касније, скупштински слуга) и различитих слугу који су му помагали, а сви су били наименовани под надзором ’верног и разборитог роба‘ c (Матеј 24:45-47). Међутим, 1972. године увидело се да према Библији скупштину треба да надгледа старешинство, а не један човек (Филипљанима 1:1). Извршене су и друге промене и на скупштинском нивоу и на нивоу Водећег тела. Један пример тога видео се 7. октобра 2000. године када је објављено да су се чланови Водећег тела који су служили као директори Watch Tower Society of Pennsylvania и припојених корпорација добровољно повукли с тог положаја. На овај начин Водеће тело, које представља верног и разборитог роба, може да посвети више пажње духовном надгледању ’Божје скупштине‘ и њених сарадника, других оваца (Дела апостолска 20:28). Све те припреме су побољшање. Оне јачају Јеховину организацију и представљају благослов за његове обожаваоце.

25. Ко стоји иза организационог напретка Јеховиног народа, и какве користи жању?

25 Ко је стајао иза тих побољшања? Да ли је то било захваљујући организационој способности или оштроумности неких људи? Не, јер је Јехова рекао: ’Ја ћу донети злато.‘ Сав тај напредак је резултат Божјег вођства. Док се Јеховин народ подлаже његовом вођству и док врши промене, жање користи. Међу тим народом влада мир, а љубав према праведности их подстиче да служе Јехови.

26. Коју ознаку правих хришћана запажају чак и противници?

26 Мир који Бог даје мења ствари. Јехова обећава: „Неће се у твојој земљи више за насиље чути, ни за потирање, ни за пустошење на међама твојим; зидове ћеш своје спасењем назвати, врата своја славом“ (Исаија 60:18). То је стварно истина! Чак и противници признају да је мир изванредна ознака правих хришћана (Михеј 4:3). Тај мир с Богом и међу самим Јеховиним сведоцима доприноси томе да свако место где одржавају своје хришћанске састанке буде окрепљујућа оаза у овом насилном свету (1. Петрова 2:17). То је предукус обиља мира који ће постојати кад сви становници земље буду ’поучени од Јехове‘ (Исаија 11:9; 54:13).

Славна светлост Божјег одобравања

27. Која стална светлост обасјава Јеховину ’жену‘?

27 Јачина светлости која обасјава Јерусалим описана је следећим Јеховиним речима: „Неће теби сунце бити дању светло нити ће те месец својим сјајем обасјати, него ће ти Јехова вечна светлост бити. Бог ће ти твој слава твоја бити. Неће више сунце твоје залазити нити ће се месец твој више помрачити, јер ће теби Јехова вечна светлост бити, и престаће дани жалости твоје“ (Исаија 60:19, 20). Јехова ће и даље бити „вечна светлост“ својој ’жени‘. Он никада неће „залазити“ као сунце нити ће се „помрачити“ као месец. d Његова стална светлост одобравања обасјава помазане хришћане, људске представнике Божје ’жене‘. Они заједно с великим мноштвом уживају у таквом сјају духовне светлости коју не може умањити никаква тама политичке или економске сцене овога света. Такође имају поуздање у светлу будућност коју је Јехова поставио пред њих (Римљанима 2:7; Откривење 21:3-5).

28. (а) Шта је обећано што се тиче оних који се враћају у Јерусалим? (б) Шта су помазани хришћани заузели 1919? (в) Колико дуго ће праведници поседовати земљу?

28 Што се тиче становника Јерусалима Јехова даље каже: „Само ће праведника у твом народу бити, и они ће земљу за навек држати. Младица је то коју сам ја садио, дело руку мојих да ми слави служи“ (Исаија 60:21). Када су се природни Израелци вратили из Вавилона ’држали су земљу‘. Али у њиховом случају испало је да је то „за навек“ трајало до првог века н. е., када је римска војска уништила Јерусалим и јеврејску државу. Године 1919. остатак помазаних хришћана је изашао из духовног ропства и заузео једну духовну земљу (Исаија 66:8). Ту земљу, то јест подручје деловања, карактерише рајски духовни напредак који неће престати. За разлику од древног Израела, духовни Израел као целина неће бити неверан. Сем тога, Исаијино пророчанство ће имати и материјално испуњење кад земља постане дослован рај у коме ће бити ’изобиље мира‘. Тада ће праведници са земаљском надом поседовати земљу заувек (Псалам 37:11, 29).

29, 30. Како је од „малога“ постала „хиљада“?

29 На крају 60. поглавља Исаије може се наћи чврсто обећање које Јехова гарантује својим именом. Он каже: ’Од малога ће постати хиљада и од нејакога силан народ. Ја, Јехова, брзо ћу учинити то кад буде време‘ (Исаија 60:22ДК). Када су 1919. године расути помазаници обновљени за активност били су ’мали‘. e Али њихов број се умножавао како су се преостали духовни Израелци сакупљали. Пораст је постао феноменалан како је почело сакупљање великог мноштва.

30 Недуго затим мир и праведност који су постојали међу Божјим народом привукли су толико много искрених људи да је од „малога“ дословно постао „силан народ“. Данас је бројнији од становништва многих независних држава у свету. Јасно је да Јехова преко Исуса Христа усмерава дело Краљевства и убрзава га. Стварно је узбудљиво видети како се право обожавање шири по целом свету, и бити део тога! Да, права је радост увидети да овај пораст доноси славу Јехови који је још давно све то прорекао.

[Фусноте]

a Тарсис се вероватно налазио на подручју данашње Шпаније. Међутим, према неким приручницима, израз „лађе Тарсиске“ указује на једну врсту бродова — на „бродове с високим јарболима за дуге пловидбе“ — који су били „подесни за пловидбу до Тарсиса“, другим речима, на бродове који су се сматрали подесним за дуга путовања у далеке луке (1. Краљевима 22:49).

b Иако је и пре 1930. било активних, ревних хришћана са земаљском надом који су били повезани са Израелом Божјим, њихов број је знатно почео да расте током 1930-их.

c У то време локалне скупштине су се звале групе.

d Апостол Јован користи сличан начин изражавања када описује ’нови Јерусалим‘, то јест 144 000 у небеској слави (Откривење 3:12; 21:10, 22-26). То је сасвим прикладно јер ’нови Јерусалим‘ представља све припаднике Израела Божјег након што приме небеску награду и постану са Исусом Христом главни део Божје ’жене‘, ’горњег Јерусалима‘ (Галатима 4:26).

e Године 1918. просечан број оних који су сваког месеца учествовали у проповедању био је мањи од 4 000.

[Питања за разматрање]

[Слика на 305. страни]

’Жени‘ је заповеђено да ’устане‘

[Слика на странама 312, 313]

„Лађе Тарсиске“ носе товар — обожаваоце Јехове