Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пророчанске речи утехе које се тичу и тебе

Пророчанске речи утехе које се тичу и тебе

Друго поглавље

Пророчанске речи утехе које се тичу и тебе

Исаија 41:1-29

1. Зашто треба да нас занима Исаијино пророчанство?

 ИСАИЈА је написао књигу која носи његово име пре скоро 3 000 година, али она носи у себи истинску вредност и за нас данас. Из историјских догађаја које бележи можемо научити нека од битних начела. Проучавањем пророчанстава која је записао у Јеховино име изграђујемо своју веру. Да, Исаија је био пророк живог Бога. Јехова га је надахнуо да запише историју унапред — да опише догађаје пре него што су се десили. Јехова је тако показао да може и да прорекне и да обликује будућност. Док проучавају књигу Исаије прави хришћани су сигурни да ће Јехова испунити све што је обећао.

2. Каква је била ситуација у Јерусалиму када је Исаија записао своју пророчанску књигу, и каква ће се промена одиграти?

2 У време када је Исаија завршио писање својих пророчанстава, Јерусалим је већ преживео асирске претње. Храм је још увек био тамо, а људи су обављали своје свакодневне послове као и стотинама година раније. Међутим, ситуација ће се променити. Долази време када ће се богатство јеврејских краљева однети у Вавилон, а млади Јевреји ће бити дворски службеници у том граду a (Исаија 39:6, 7). То ће се десити више од 100 година касније (2. Краљевима 24:12-17; Данило 1:19).

3. Коју поруку налазимо у 41. поглављу Исаије?

3 Међутим, порука коју Бог даје преко Исаије није само порука о пропасти. Четрдесето поглавље његове књиге почиње речју ’тешити‘. b Јевреји су утешени засигурањем да ће се или они или њихова деца вратити у своју домовину. Четрдесет прво поглавље наставља с том утешном поруком и прориче да ће Јехова подигнути једног моћног краља да би испунио своју вољу. Оно пружа сигурност и подстиче да се уздамо у Бога. Оно такође разоткрива немоћ лажних богова у које се народи уздају. У свему овоме има много тога што јача веру, како у Исаијино време тако и данас.

Јехова изазива народе

4. Којим речима Јехова изазива народе?

4 Јехова преко свог пророка каже: „Умукните преда мном острва! Нека снаге своје народи саберу, нек приступе и нека говоре. Хајдемо да се судимо“ (Исаија 41:1). Овим речима Јехова изазива народе који се противе његовом народу. Нек стану пред њим и нека се спреме да говоре! Као што ће се касније видети, Јехова захтева, као да је судија на суду, да ти народи прибаве доказ да су њихови идоли заиста богови. Могу ли ти богови прорећи спасење својим обожаваоцима или казну њиховим непријатељима? Ако могу, да ли онда могу и да испуне та пророчанства? Одговор је одричан. Само Јехова може тако нешто да уради.

5. Објасни како Исаијина пророчанства имају више испуњења.

5 Док разматрамо Исаијино пророчанство задржимо на уму да његове речи имају више испуњења, као што је то случај с многим библијским пророчанствима. Јуда је изгнана у Вавилон 607. године пре н. е. Међутим, Исаијино пророчанство открива да ће Јехова избавити заточене Израелце. То се дешава 537. пре н. е. То ослобођење има паралелу почетком 20. века. Јеховине помазане слуге на земљи прошле су за време Првог светског рата кроз време невоља. На подстрек хришћанског света као водећег дела Вавилона Великог, организовано проповедање добре вести је 1918. године под притиском Сатаниног света практично престало (Откривење 11:5-10). Неки од водећих службеника Watch Tower Societyja су одведени у затвор на основу лажних оптужби. Свет је практично тријумфовао у бици против Божјих слугу. А онда, као што се то десило давне 537. пре н. е., Јехова их је неочекивано ослободио. Године 1919. службеници који су били у затвору пуштени су на слободу, а касније су повучене оптужбе против њих. Конгрес у Сидар Поинту (Охајо), у септембру 1919. године дао је Јеховиним слугама нову снагу да обнове дело проповедања добре вести о Краљевству (Откривење 11:11, 12). Од тада па све до нашег доба дело проповедања изванредно напредује. Штавише, многе Исаијине речи ће имати дивно испуњење у предстојећем земаљском Рају. Сходно томе Исаијине давнашње речи се односе на све данашње народе.

Позван је избавитељ

6. Како пророк описује будућег освајача?

6 Јехова преко Исаије прориче о једном освајачу који ће спасти Божји народ из Вавилона и извршити пресуду над његовим непријатељима. Јехова пита: „Ко је оног подиго с истока ког спасење само к себи зове? Ко ли му је народе предао и краљеве покорио, и у прах смрвио мачеве њихове, и у плеву развејану лукове њихове? Погна он њих, прође сретно [„мирно“, ДК] путем којим није пре никада закрочила нога његова. Ко ли све то уради и сврши? То је онај који је од искона нараштаје подигао, ја, Јехова, први и исти до последњих дана“ (Исаија 41:2-4).

7. Ко је освајач који долази, и шта постиже?

7 Ко је тај који ће се подићи са истока? Медо-Персија и Елам се налазе источно од Вавилона. Одатле маршира Кир Персијанац са својом моћном војском (Исаија 41:25; 44:28; 45:1-4, 13; 46:11). Премда Кир не обожава Јехову, он поступа у складу с вољом Јехове, праведног Бога. Кир потчињава краљеве, и они се као прах расипају пред њим. Он креће у освајање „мирно“, то јест сигурно, путевима којима се обично не путује, савладавајући све препреке. Кир стиже до моћног града Вавилона 539. пре н. е., и осваја га. Тако је Божји народ ослобођен и може да се врати у Јерусалим да обнови чисто обожавање (Јездра 1:1-7). c

8. Шта може учинити једино Јехова?

8 Дакле, Јехова преко Исаије прориче успон Кира још много пре него што је тај краљ и рођен. Само истинити Бог може тачно прорећи тако нешто. Нико међу лажним боговима народа није раван Јехови. Јехова с добрим разлогом каже: „Славе своје нећу другом дати.“ Само Јехова с пуним правом може рећи: „Ја сам први и ја сам последњи, осим мене нема Бога“ (Исаија 42:8; 44:6, 7).

Престрашени народи се уздају у идоле

9-11. Како народи реагују на Кирово напредовање?

9 Исаија сада описује реакцију народа̂ на овог будућег освајача: „Виде га острва и плаше се, тресу се крајеви земље: Приближују се, долазе, један другоме помаже, и брат брату каже: Буди храбар! Вајар [’дрводеља‘, ДК] храбри ливца [„златара“, ДК], који чекићем клепље храбри оног који на наковњу кује, и за спој каже: Добар је! и идола клинцима учврсти да се не помиче“ (Исаија 41:5-7).

10 Гледајући око 200 година у будућност, Јехова испитује светску сцену. Моћна војска под Киром се хитро креће, освајајући све пред собом. Народи — чак и становници острва̂, на најудаљенијим местима — дрхте пред њим. У страху се уједињују да би се супротставили ономе кога је Јехова позвао са истока да изврши пресуду. Покушавају да бодре једни друге речима: „Буди храбар.“

11 Мајстори заједно раде не би ли направили идолске богове који ће ослободити народ. Дрводеља прави лик од дрвета, а затим подстиче златара да га обложи металом, можда чак и златом. Ковач кује метал и проверава спојеве. Можда има и мало сарказма у томе што се каже да је учвршћен клиновима да се не би помицао и да не би био слаб као лик Дагона који се преврнуо пред Јеховиним ковчегом (1. Самуилова 5:4).

Не бојте се!

12. Којим речима Јехова умирује Израелце?

12 Јехова сада обраћа пажњу свом народу. За разлику од људи који се уздају у беживотне идоле, они који се уздају у истинитог Бога не треба никада да се плаше. Јеховино засигурање почиње тиме што подсећа Израелце да су потомци његовог пријатеља Аврахама. У одломку који одише нежношћу, Исаија бележи Јеховине речи: „Али ти, Израелу, слуго мој, Јакове, кога себи ја изабрах; семе Аврахама, кога сам волео, ти, ког узех с крајева земље, и ког одзвах из земље далеке, и рекох ти: Ти си слуга мој. Не бој ми се, јер сам ја с тобом, не плаши се, јер сам ја твој Бог, и ја тебе крепим и спасавам и својом те подржавам победном десницом“ (Исаија 41:8-10).

13. Зашто ће Јеховине речи бити утешне за заробљене Јевреје?

13 Колико ће само ове речи бити утешне за верне Јевреје заробљене у страној земљи! Колико ће само бити охрабрујуће кад чују да их Јехова назива ’својим слугом‘ у време када су изгнаници, слуге вавилонског краља! (2. Летописа 36:20). Премда ће их Јехова дисциплиновати због неверства, неће их одбацити. Израел припада Јехови, а не Вавилону. Божје слуге неће имати разлога да дрхте од страха пред освајачем Киром. Јехова ће бити са својим народом да му помогне.

14. Како Јеховине речи упућене Израелцима теше Божје данашње слуге?

14 Ове речи умирују и јачају Божје слуге све до данашњег дана. Давне 1918. године жарко су желели да знају шта Јехова жели да раде. Чезнули су за ослобођењем из духовног заробљеништва. Ми данас чезнемо да будемо ослобођени притисака које нам стварају Сатана, овај свет и наша несавршеност. Али схватамо да Јехова тачно зна када и како да делује у корист свога народа. Као мала деца ми се држимо за његову моћну руку, сигурни да ће нам помоћи да се изборимо (Псалам 63:8, 9). Јехова стварно цени оне који му служе. Он нас данас подржава баш као што је подржавао свој народ у тешком периоду 1918-19, и као што је још давно подржавао верне Израелце.

15, 16. (а) Шта ће се десити с непријатељима Израела, и у ком смислу Израел личи на црвића? (б) Који напад предстоји и како су с обзиром на то Јеховине речи данас нарочито охрабрујуће?

15 Погледај шта Јехова затим каже преко Исаије: „Гле, постидеће се и осрамотиће се сви који су на те љути, уништиће се, пропашће који се теби противе. Потражићеш супротнике своје, ал’ их нећеш више наћи, уништиће се, ништа ће постати који на тебе војеваше. Јер сам ја, Јехова, Бог твој, који десницу твоју крепим, и кажем ти: Не бој се, ја ти у помоћ долазим. Не бој се, црвићу Јаковљев, мали остатак Израелов, ја ти у помоћ долазим, говори Јехова, Светац Израелов спаситељ твој“ (Исаија 41:11-14).

16 Непријатељи неће савладати Израел. Постидеће се они који су љути на њега. Пропашће сви они који се против њега боре. Јехова ће помоћи заробљеним Израелцима, иако изгледају слабо и незаштићено као црвић који мигољи по прашини. То је стварно велико охрабрење током ’последњих дана‘ када се прави хришћани суочавају с великим непријатељством многих у свету! (2. Тимотеју 3:1). Колико нас само јача то Јеховино обећање док очекујемо предстојећи напад Сатане, који се у пророчанству означава као ’Гог из земље Магога‘! За време Гоговог окрутног напада, Јеховин народ — народ који пребива у ’неограђеним кућама‘ и који нема чак ни ’врата ни преворнице‘ — изгледаће незаштићено као неки црвић. Па ипак, они који се уздају у Јехову неће се трести од страха. Сам Свемоћни ће се борити да их избави (Језекиљ 38:2, 11, 14-16, 21-23; 2. Коринћанима 1:3).

Утеха за Израел

17, 18. Како Исаија описује јачање Израела, и у испуњење чега можемо бити сигурни?

17 Јехова наставља да теши свој народ: „Гле од тебе ћу ја вршалицу оштру, нову са зупцима учинити: горе ћеш ти гњечити и сатирати, брда ћеш у плеву обратити. Вејаћеш их; ветар ће их носити, вихор ће их расути; али ћеш се ти у Јехови веселити, хвалићеш се Свецем Израеловим“ (Исаија 41:15, 16).

18 Израел ће добити снагу да крене у напад, и да у духовном смислу савлада своје огромне непријатеље. Кад се Израел врати из изгнанства тријумфоваће над непријатељима који покушавају да га спрече да поново изгради храм и јерусалимске зидине (Јездра 6:12; Немија 6:16). Међутим, Јеховине речи ће се у већој мери испунити на „Израелу Божјем“ (Галатима 6:16). Исус обећава помазаним хришћанима: „Ономе ко победи и ко се буде држао мојих дела све до краја, даћу власт над нацијама, и он ће пасти људе гвозденом палицом, тако да ће се они разбити на комадиће као глинене посуде, као што сам и ја примио од свог Оца“ (Откривење 2:26, 27). Нема сумње да ће доћи време када ће Христова браћа која су ускрснута у небеску славу, имати удео у уништавању непријатеља Јехове Бога (2. Солуњанима 1:7, 8; Откривење 20:4, 6).

19, 20. Шта Исаија пише о повратку Израела на место лепоте, и како се то испунило?

19 Јехова сада симболичним речима утврђује своје обећање да ће помоћи свом народу. Исаија пише: „Сиромаси и убоги воде траже, а ње нема; језик им се од жеђи осуши. Њих ћу ја, Јехова, услишити, ја, Бог Израелов, њих оставити нећу. Отворићу реке на висовима и изворе усред долина, пустињу ћу у језеро обратити и ту суху земљу и изворе воде; у пустињи кедар и багрем ћу садити, мирту и маслинку; у пустој ћу земљи чемпрес, брест и шимшир посадити, да виде и да познају, да промисле и да разумеју да је то Јеховина рука урадила, светац Израелов да је то створио“ (Исаија 41:17-20).

20 Иако изгнани Израелци пребивају у главном граду богате светске силе, за њих је то као да су у безводној пустињи. Осећају се као Давид када се крио од краља Саула. Године 537. пре н. е. Јехова им отвара пут да се врате у Јуду и президају његов храм у Јерусалиму, и да тако обнове чисто обожавање. Јехова их за узврат благосиља. У једном каснијем пророчанству Исаија прориче: ’Јехова ће утешити Сион. Утешиће све развалине његове, и пустињу његову учиниће да буде као Еден и пустош његова као врт Јеховин‘ (Исаија 51:3ДК). То се стварно и дешава кад се Јевреји врате у своју домовину.

21. До какве је обнове дошло у савремено доба, и шта ће се десити у будућности?

21 Нешто слично се десило у савремено доба када је Већи Кир, Христ Исус, ослободио своје помазане следбенике из духовног ропства, тако да су могли да раде на обнови чистог обожавања. Ти верни људи су били благословљени плодним духовним рајем, симболичним Еденским вртом (Исаија 11:6-9; 35:1-7). Ускоро, када Бог буде уништио своје непријатеље, цела Земља ће бити претворена у дословни рај, баш као што је Исус обећао злочинцу на стубу (Лука 23:43).

Изазов Израеловим непријатељима

22. Којим речима Јехова поново изазива народе?

22 Јехова се сада враћа на своју расправу с народима и њиховим идолским боговима: „Изнесите парбу своју, говори Јехова; изнесите права своја, вели краљ Јаковљев. Нека дођу и нек нам објаве шта ће бити. Која су пророштва што пре учинисте? Кажите нам, да о њима размислимо, и познамо испуњење њихово, ил’ нам казујте будућност. Кажите нам што ће после бити да познамо јесте ли богови. Учините нешто зло ил’ добро, па да се дивимо и сви да гледамо. Гле, ви ништа нисте, и дело је ваше ништа, срамота је вама се дивити“ (Исаија 41:21-24). Да ли богови народа могу тачно да проричу и тако докажу да поседују натприродно знање? Ако могу, онда сигурно треба да буде неких резултата, било добрих било лоших, да би потврдили оно што кажу. Међутим, идолски богови у ствари не могу постићи ништа, јер нису ништа.

23. Зашто је Јехова преко својих пророка тако упорно осуђивао идолопоклонство?

23 Можда се неки у наше време питају зашто је Јехова, преко Исаије и других пророка, потрошио толико времена осуђујући бесмисленост идолопоклонства. Изгледа да је данас многима очигледна бескорисност идола које су направили људи. Међутим, када се систем лажних веровања једном утврди и нашироко прихвати, тешко га је искоренити из мисли оних који у тако нешто верују. Многа савремена веровања су исто тако бесмислена као веровање да су беживотни ликови заиста богови. Па ипак, људи се држе таквих веровања иако против тога постоје уверљиви докази. Неки схватају колико је мудро да се уздају у Јехову тек када много пута чују истину.

24, 25. Како Јехова поново указује на Кира, и на које нас друго пророчанство то подсећа?

24 Јехова поново говори о Киру: „Са севера га зазвах, и он к мени дође, са истока име моје он призива; као блато силнике он гази, као глину коју лончар гњечи“ (Исаија 41:25). d За разлику од богова народа̂, Јехова може да заврши ствари. Кад буде довео Кира од изласка сунца, „са истока“, Бог ће показати своју моћ да прорекне, а затим обликује будућност како би испунио своје пророчанство.

25 Ове речи нас подсећају на оно што је апостол Јован рекао пророчански описујући краљеве који ће бити покренути на акцију у наше време. У Откривењу 16:12 читамо да ће бити припремљен пут „за краљеве од сунчевог изласка“. Ти краљеви су Јехова Бог и Исус Христ. Баш као што је Кир давно избавио Божји народ, тако ће ови далеко моћнији краљеви уништити Јеховине непријатеље и сачувати Божји народ кроз велику невољу и увести га у нови свет праведности (Псалам 2:8, 9; 2. Петрова 3:13; Откривење 7:14-17).

Јехова је врховни!

26. Које питање Јехова сада поставља, и да ли добија одговор?

26 Јехова поново објављује истину да је само он истинити Бог. Он пита: „Ко га од искона објави, да га знамо, а одавна унапред, да речемо: Истина је? Нико га не објави, нико унапред не прорече, нико није ваших речи чуо“ (Исаија 41:26). Ниједан од идолских богова није објавио долазак освајача који би ослободио оне који се уздају у њих. Сви ти богови су беживотни, неми. Они уопште нису богови.

27, 28. Која се битна истина истиче у завршним стиховима 41. поглавља, и ко једино објављује ту истину?

27 После ових узбудљивих пророчанских Јеховиних речи, Исаија истиче једну битну истину: „Ја сам први Сиону казао: Ево их, ево их!, и Јерусалиму: Добрих вести гласника ти шаљем! Гледам, и никога нема, никог који би међу њима прорицао, који би одговорио када га упитам. Гле, сви они само су таштина, ништа нису дела њихова; идоли су њихови само ништавило“ (Исаија 41:27-29).

28 Јехова је први. Он је врховни! Он је истинити Бог, који објављује избављење свом народу, доносећи му добру вест. Само његови Сведоци објављују народима његову величину. Јехова с презиром осуђује оне који се уздају у идолско обожавање, и каже да су њихови идоли „само ништавило“. Какав снажан разлог да се држимо истинитог Бога! Само је Јехова достојан нашег потпуног поуздања.

[Фусноте]

c Већи Кир који је 1919. ослободио ’Израел Божји‘ из духовног ропства јесте Исус Христ, који је од 1914. године устоличен за Краља Божјег небеског Краљевства (Галатима 6:16).

d Премда је Кирова домовина била источно од Вавилона, када је кренуо у последњи напад на тај град, кренуо је са севера, из Мале Азије.

[Питања за разматрање]

[Слика на 19. страни]

Кир, премда паганин, изабран је да изврши Божје дело

[Слика на 21. страни]

Народи се уздају у беживотне идоле

[Слике на 27. страни]

Израел ће, попут ’вршалице‘, ’горе сатирати‘