Пређи на садржај

Пређи на садржај

Утеха за Божји народ

Утеха за Божји народ

Дванаесто поглавље

Утеха за Божји народ

Исаија 51:1-23

1. Каква мрачна будућност предстоји Јерусалиму и његовим становницима, и каква нада ипак постоји?

 СЕДАМДЕСЕТ година — што је просечан људски век — народ Јуде ће провести у заробљеништву у Вавилону (Псалам 90:10; Јеремија 25:11; 29:10). Већина заробљених Израелаца ће тамо остарити и умрети. Замисли само како ће бити понижени кад им се непријатељи буду ругали и подсмевали. Замисли такође каква ће љага бити бачена на њиховог Бога, Јехову, када град у коме пребива његово име буде толико дуго пуст (Немија 1:9; Псалам 132:13; 137:1-3). Више неће бити вољеног храма који је био пун Божје славе када га је Соломон посветио (2. Летописа 7:1-3). Каква мрачна будућност! Али Јехова преко Исаије прориче обнову (Исаија 43:14; 44:26-28). У 51. поглављу књиге Исаије налазимо даљња пророчанства на тему утехе и охрабрења.

2. (а) Коме Јехова преко Исаије упућује поруку утехе? (б) Како верни Јевреји ’иду за правдом‘?

2 Онима у Јуди чије је срце наклоњено њему, Јехова каже: „Слушајте ме, који за правдом идете, који Јехову тражите“ (Исаија 51:1а). ’Ићи за правдом‘ подразумева акцију. Они који ’иду за правдом‘ неће само тврдити да су Божји народ. Ревно ће се трудити да буду праведни и да живе у складу с Божјом вољом (Псалам 34:16; Пословице 21:21). Они ће гледати на Јехову као на једини Извор праведности, и ’тражиће Јехову‘ (Псалам 11:7; 145:17). То не значи да неће већ знати ко је Јехова или како да му се приближе у молитви. Напротив, трудиће се да му буду ближе, да га обожавају, да му се моле и да траже његово вођство у свему што раде.

3, 4. (а) Ко је ’стена‘ из које су Јевреји били исклесани, а ко је „отвор јаме“ из које су били извађени? (б) Зашто ће Јевреје утешити подсећање на њихове корене?

3 Међутим, у Јуди има релативно мало оних који стварно иду за правдом, и због тога су можда несигурни и снуждени. Зато, користећи илустрацију о вађењу камена Јехова их охрабрује следећим речима: „Погледајте стену из које сте исечени, отвор јаме из које сте извађени. Погледајте на свог Оца Аврахама, и на Сару која вас је родила. Јер ја њега само позвах, благослових и умножих“ (Исаија 51:1б, 2). ’Стена‘ из које су Јевреји били исклесани јесте Аврахам, историјска личност којом се израелски народ много поноси (Матеј 3:9; Јован 8:33, 39). Он је њихов зачетник, то јест човек од кога потиче тај народ. „Отвор јаме“ је Сара, из чије је утробе дошао Исак као предак Израела.

4 Аврахам и Сара су били зашли у године кад више нису могли да имају потомство и нису имали децу. Јехова је ипак обећао да ће благословити Аврахама и ’умножити‘ га (Постање 17:1-6, 15-17). Пошто им је Бог обновио моћ рађања, Аврахам и Сара су у старости добили дете, а од њега је потекао народ који је био у савезу с Богом. Тако је Јехова тог једног човека учинио оцем великог народа који се не може избројати као ни звезде на небесима (Постање 15:5; Дела апостолска 7:5). Ако је Јехова могао да доведе Аврахама из удаљене земље и да од њега створи моћан народ, он сигурно може испунити обећање да ће ослободити верни остатак из ропства у Вавилону, вратити га у домовину и још једном од њега створити велики народ. Бог је испунио обећање које је дао Аврахаму; испуниће и обећање које је дао заробљеним Јеврејима.

5. (а) Кога предочавају Аврахам и Сара? Објасни. (б) Ко у коначном испуњењу потиче од ’стене‘?

5 Симболично вађење камена у Исаији 51:1, 2, вероватно има још једну примену. У Поновљеним законима 32:18 (NW) Јехова се назива ’Стеном‘ која је створила Израел и ’Оним који је родио Израел у порођајним боловима‘. У овом последњем изразу користи се исти хебрејски глагол који се појављује и у Исаији 51:2 када се каже да је Сара родила Израел. Дакле, Аврахам пророчански представља Јехову, Већег Аврахама. Аврахамова жена Сара предочава Јеховину свеопшту небеску организацију духовних створења, која је у Светом писму представљена као Божја супруга, то јест жена (Постање 3:15; Откривење 12:1, 5). У коначном испуњењу ових речи из Исаијиног пророчанства, народ који потиче из те ’стене‘ је ’Израел Божји‘, скупштина духом помазаних хришћана која је рођена на Пентекост 33. н. е. Као што је разматрано у претходним поглављима ове књиге, тај народ је прошао кроз вавилонско ропство 1918. године, али је 1919. године враћен у духовно благостање (Галатима 3:26-29; 4:28; 6:16).

6. (а) Шта очекује Јудину земљу, и каква ће обнова бити потребна? (б) На коју нас савремену обнову подсећа Исаија 51:3?

6 Јеховина утеха за Сион, то јест Јерусалим, обухвата више од обећања да ће створити многобројну нацију. Читамо следеће: „Зато се и Јехова смилује Сиону, смилује се свима рушевинама његовим; направиће Еден од пустиње његове и башту Јеховину од пустоши његове. Радост ће се и весеље налазити у њему, жртве захвалнице и песме побожне“ (Исаија 51:3). Током 70 година колико ће бити пуста, Јуда ће се претворити у пустош обраслу трњем, драчом и другим дивљим растињем (Исаија 64:10; Јеремија 4:26; 9:10-12). Зато, осим тога што ће Јуда бити поново настањена, та обнова ће морати да обухвата и обнављање земље која ће бити претворена у еденски врт с добро наводњеним плодним пољима и родним воћњацима. Изгледаће као да се земља радује. У поређењу с тим како је пусто изгледала за време изгнанства, земља ће бити као рај. Помазани остатак Израела Божјег је 1919. године у духовном смислу ушао баш у један такав рај (Исаија 11:6-9; 35:1-7).

Разлози за поуздање у Јехову

7, 8. (а) Шта значи Јеховин позив да га слушају? (б) Зашто је важно да Јуда слуша Јехову?

7 Позивајући их да поново буду пажљиви, Јехова каже: „Слушај, народе мој, чуј ме, роде мој! Јер ће од мене изићи закон, поставићу закон свој да засветли народима. Правда моја близу је, спасење је моје готово, а народима ће мишица моја судити. У мене ће надати се острва“ (Исаија 51:4, 5).

8 Јеховин позив да га слушају не значи да само чују његову поруку. То значи да обрате пажњу с намером да поступају по ономе што чују (Псалам 49:2; 78:1). Народ мора да схвати да је Јехова Извор поуке, правде и спасења. Једино је он Извор духовног просветљења (2. Коринћанима 4:6). Он је неприкосновени Судија човечанству. Закони и судске одлуке које Јехова доноси јесу светлост оним људима који дозвољавају да их ти закони воде (Псалам 43:3; 119:105; Пословице 6:23).

9. Ко ће, сем народа који је у савезу с Богом, имати користи од Јеховиних спасоносних дела?

9 Све ово важи не само за народ који је у савезу с Богом већ и за исправно настројене људе посвуда, чак и на најудаљенијим острвима. Неће бити изневерено њихово поуздање у Бога и у његову способност да делује у корист својих верних слугу и да их спасе. Његова моћ, то јест сила, представљена његовом мишицом је поуздана; нико је не може зауставити (Исаија 40:10; Лука 1:51, 52). Слично томе и данас, ревно проповедање преосталих чланова Израела Божјег води милионе људи, многе са удаљених острва, да се обрате ка Јехови и уздају у њега.

10. (а) Коју ће истину краљ Навуходоносор морати силом да спозна? (б) Која ће „небеса“ и која „земља“ доћи своме крају?

10 Јехова затим указује на једну истину коју ће вавилонски краљ Навуходоносор морати да спозна. Ништа ни на небу ни на земљи не може спречити Јехову да спроведе своју вољу (Данило 4:34, 35). Читамо следеће: „Подигните к небу очи и гледајте доле земљу, јер ће као дим ишчезнути небеса и земља ће се као хаљина на комаде распаднути, и њени ће становници ко мухе помрети. Ал’ спасење моје остаће довека, а правди мојој неће краја бити“ (Исаија 51:6). Премда вавилонски владари немају обичај да пусте заробљенике да се врате кући, Јеховино спасавање његовог народа неће бити осујећено (Исаија 14:16, 17). Вавилонска „небеса“, то јест владајућа класа, биће поражена. Вавилонска „земља“, поданици те владајуће класе, постепено ће ишчезнути. Да, чак ни највећа сила тог доба не може се супротставити Јеховиној моћи нити га спречити да донесе спасење.

11. Зашто данашње хришћане охрабрује потпуно испуњење пророчанства да ће вавилонска „небеса“ и „земља“ бити уништени?

11 За данашње хришћане је стварно охрабрујуће сазнање да су се те пророчанске речи потпуно испуниле! Зашто? Зато што је апостол Петар користио сличне изразе у вези с једним будућим догађајем. Он је говорио о Јеховином дану који се брзо приближава, „којим ће се запаљена небеса распасти и ужарени елементи растопити“! Затим је рекао: „Али према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:12, 13; Исаија 34:4; Откривење 6:12-14). Иако моћни народи и њихови узвишени владари пркосе Јехови, кад дође време које је он одредио биће уништени — згњечени као мува (Псалам 2:1-9). Само ће Божја праведна владавина заувек владати над праведним људским друштвом (Данило 2:44; Откривење 21:1-4).

12. Зашто Божје слуге не треба да се плаше када их људски противници клевећу?

12 Говорећи ’онима који за правдом иду‘, Јехова сада каже: „Слушајте ме, ви који знате правду, народе, коме је закон мој у срцу! Не бојте се људскога рушења, немојте се плашити хуљења њихова. Јер ће мољац њих као хаљину изести, и црв ће их као вуну гристи. Али правда моја довека остаје и спасење моје од колена на колено“ (Исаија 51:7, 8). Они који се уздају у Јехову биће клеветани и презрени због свог храброг става, али тога се не треба плашити. Они који нас презиру су обични смртници који ће бити ’изједени‘ као вунена одећа коју је појео мољац. a Попут верних Јевреја старог доба, прави хришћани данас немају разлога да се плаше било кога ко им се супротставља. Јехова, вечни Бог, њихово је спасење (Псалам 37:1, 2). Противљење Божјих непријатеља представља доказ да Јеховин народ има његов дух (Матеј 5:11, 12; 10:24-31).

13, 14. Шта је предочено изразима ’Рава‘ и ’аждаја‘, и како је то ’оборено‘ и ’прободено‘?

13 Као да позива Јехову да реагује у корист свог заробљеног народа, Исаија каже: „Прени се, прени се, у свилу се обуци, мишицо Јеховина! Прени се ти ко у старо доба, ко у старо време! Ниси ли ти Египат [„Раву“, ДК] оборила и аждају пробола? Ниси ли ти море исушила, воду од бездана великога, и дубином морском пут пробила, пут да прођу избављени?“ (Исаија 51:9, 10).

14 Историјски примери о којима Исаија говори добро су изабрани. Сваки Израелац зна да је његов народ избављен из Египта и да је прошао кроз Црвено море (Излазак 12:24-27; 14:26-31). Изрази ’Рава‘ и ’аждаја‘ односе се на Египат под фараоном који се противио томе да Израелци изађу из Египта (Псалам 74:13; 87:4; Исаија 30:7NW). Древни Египат је личио на чудовишну змију с главом на делти Нила и својим издуженим телом које се протеже стотинама километара дуж плодне долине Нила (Језекиљ 29:3). Али ово чудовиште је било оборено када је Јехова на њега излио десет невоља. Било је прободено, страшно рањено и ослабљено када му је војска уништена у водама Црвеног мора. Да, Јехова је на Египту показао моћ своје мишице. Да ли ће ишта мање бити спреман да се бори за свој изгнани народ у Вавилону?

15. (а) Када и како ће нестати туга и уздаси Сиона? (б) Када су у савремено доба нестали туга и уздаси Израела Божјег?

15 Гледајући унапред на избављење Израелаца из Вавилона, пророчанство даље каже: „Тако ће се вратити избављени Јеховини и с песмама у Сион ће ићи, и вечно ће весеље окитити главе њихове. Доћи ће им радост и весеље и бежаће туга и уздаси“ (Исаија 51:11). Колико год да је жалосна њихова ситуација у Вавилону, они који траже Јеховину праведност имаће дивну будућност. Доћи ће време када туге и уздаха више неће бити. Радосни повици, весеље, усхићење — то ће се чути са усана искупљених, то јест откупљених. У савременом испуњењу ових пророчанских речи, Израел Божји је 1919. године ослобођен из вавилонског ропства. Враћен је на свој духовни посед уз велику радост — радост која и дан-данас траје.

16. Која је цена плаћена за откуп Јевреја?

16 Колика ће бити цена откупа Јевреја? Исаијино пророчанство је већ открило да Јехова даје ’Египат у откуп, Етиопију и Севу место тебе‘ (Исаија 43:1-4). То ће се догодити касније. После освајања Вавилона и ослобођења јеврејских заточеника, Персијско царство ће освојити Египат, Етиопију и Севу. То ће бити дато наместо израелских душа. То је у складу с начелом наведеним у Пословицама 21:18: „Бездушник је откуп праведника, а поштених злобник.“

Даљња гаранција

17. Зашто нема потребе да се Јевреји плаше вавилонског гнева?

17 Јехова пружа даљњу гаранцију свом народу следећим речима: „Ја сам, ја сам онај који вас теши. Ко си ти па да се смртнога човека бојиш? Сина човечјега, трави једнакога? И ти Бога, творца свог, да заборавиш, који је небо разапео и земљу основао? И ти целог дана једнако да дрхтиш испред гнева тлачитеља свога [„онога који те притјешњује“, ДК] који се спрема да тебе затире! Где је дакле тлачитељев гнев?“ (Исаија 51:12, 13). Пред њима су године изгнанства. Па ипак, нема разлога да се плаше вавилонског гнева. Иако ће тај народ, трећа светска сила по библијском извештају, освојити Божји народ и хтети да га ’притесни‘, то јест да онемогући бекство, верни Јевреји знају да је Јехова прорекао да ће Вавилон пасти Киру у руке (Исаија 44:8, 24-28). За разлику од Створитеља — вечног Бога, Јехове — становници Вавилона ће умрети као трава која у сушној сезони под жарким зрацима сунца увене. Где ће онда бити њихове претње и гнев? Зато стварно није мудро плашити се човека и заборавити Јехову, онога који је створио небо и земљу!

18. Коју гаранцију Јехова даје свом народу премда ће неко време бити затвореници?

18 Премда ће Јеховин народ неко време провести у заробљеништву, такорећи у ’оковима‘, изненада ће бити ослобођен. Ти људи неће бити истребљени у Вавилону нити ће умрети од глади као затвореници — неће их оставити беживотне у Шеолу, у јами (Псалам 30:4; 88:4-6). Јехова им гарантује: „Брзо ће се сужањ опростити тешких окова. Неће у јами он умрети, неће њему хлеб недостајати“ (Исаија 51:14).

19. Зашто се верни Јевреји могу потпуно уздати у Јеховине речи?

19 Још увек тешећи Сион, Јехова даље каже: „Ја сам, Јехова, Бог твој, који подижем море и чиним да буче валови његови; име ми је Јехова над војскама. Ја теби у уста своје речи мећем и сенком те своје руке ја покривам, да небеса нова ја разапнем и утврдим нову земљу, и да речем Сиону: Ти си народ мој“ (Исаија 51:15, 16). Библија увек изнова спомиње Божју способност да покаже своју силу над морем и да га контролише (Јов 26:12; Псалам 89:10; Јеремија 31:35). Он има потпуну контролу над природним силама, као што је показао када је ослободио свој народ из Египта. Ко се може чак и у најмањој ствари упоредити с ’Јеховом над војскама‘? (Псалам 24:10).

20. Која ће „небеса“ и ’земља‘ настати кад Јехова обнови Сион, и које ће утешне речи изговорити?

20 Јевреји су као народ и даље у савезу с Богом, и он им гарантује да ће се вратити у домовину да опет живе под Законом. Тамо ће президати Јерусалим и храм и поново се прихватити одговорности које су имали под савезом који је Јехова склопио с њима преко Мојсија. Кад земља буде поново настањена Израелцима који се враћају у своју домовину и њиховим домаћим животињама, настаће ’нова земља‘. Над њом ће бити ’нова небеса‘, то јест нови систем владања (Исаија 65:17-19; Агеј 1:1, 14). Јехова ће поново рећи Сиону: „Ти си народ мој.“

Позив на акцију

21. Који позив на акцију Јехова упућује?

21 Пошто је утешио Сион, Јехова упућује један позив на акцију. Говорећи као да је Јерусалим већ доживео крај патњи, он каже: „Прени се, прени се, устај Јерусалиме, који си из руке Јеховине испио чашу гнева његовог, који си до талога испио пехар од заноса“ (Исаија 51:17). Да, Јерусалим мора устати из тог бедног стања и обновити свој пређашњи положај и сјај. Доћи ће време када ће до краја испити симболичну чашу Божје казне. Од Божјег гнева према њему неће више остати ништа.

22, 23. Шта ће Јерусалим доживети док испија чашу Јеховиног гнева?

22 Међутим, када Јерусалим буде кажњаван, нико од његових становника, његових „синова“, неће моћи да спречи оно што се дешава (Исаија 43:5-7; Јеремија 3:14). Пророчанство каже: „Од свих синова које он роди ниједан се не нађе да би му вођ био, од свих синова које он отхрани ниједан се не нађе да би прихватио руку његову“ (Исаија 51:18). Шта ће га све снаћи од руку Вавилонаца! „Ово двоје те задеси: — ко ће да те жали? — Пустош и рушење, глад и мач. — Ко сам ја да бих те утешио?  Синови твоји очајни по улицама лежаху, као јелени у мрежи, под теретом гнева Јеховиног и претњи Бога твога“ (Исаија 51:19, 20).

23 Јадни Јерусалим! Доживеће „пустош и рушење“ као и „глад и мач“. Пошто не могу да га воде нити да га одрже на ногама, његови „синови“ ће беспомоћно, исцрпљено стајати, немоћни да се одупру вавилонским освајачима. Наочиглед свима лежаће по угловима улица у несвести, слаби и изнурени (Јеремијине тужбалице 2:19; 4:1, 2). Пиће чашу Божјег гнева и биће тако беспомоћни као животиње ухваћене у мрежу.

24, 25. (а) Шта се неће поновити Јерусалиму? (б) Ко ће после Јерусалима пити чашу Јеховиног гнева?

24 Али ова жалосна ситуација има крај. Исаија утешно каже: „Зато чујте ово, невољници, пијани, али не од вина! Овако говори Вечни, Јехова твој, Бог твој, који свој народ брани: Ево узимам из руке твоје пехар од заноса, чашу гнева свога: Нећеш је ти више пити! Даћу је у руке мучитељима твојим који ти говорише: Сагни се да пређемо! И ти леђа своја до земље си савијао и од њих си пут пролазницима правио“ (Исаија 51:21-23). После дисциплиновања Јерусалима Јехова је спреман да му се смилује и да му опрости.

25 Јехова ће сада свој гнев одвратити од Јерусалима и усмерити га ка Вавилону. Вавилон ће уништити Јерусалим и понизити га (Псалам 137:7-9). Али Јерусалим неће морати да поново пије такву чашу из руку Вавилона и његових савезника. Уместо тога, чаша ће се узети од Јерусалима и дати онима који се радују његовој срамоти (Јеремијине тужбалице 4:21, 22). Вавилон ће пасти мртав пијан (Јеремија 51:6-8). У међувремену, Сион ће се уздићи! Какав преокрет! Сион се заиста може утешити оваквом будућношћу. А Јеховине слуге могу бити сигурне да ће се његово име посветити кроз његова спасоносна дела.

[Фуснота]

a Мољац о коме се овде говори очигледно је сукнени мољац, нарочито онај у фази ларве која прави велику штету.

[Питања за разматрање]

[Слика на 167. страни]

Јехова, Већи Аврахам, јесте ’стена‘ из које је ’исечен‘ његов народ

[Слика на 170. страни]

Противници Божјег народа ће нестати, као одећа коју су појели мољци

[Слика на странама 176, 177]

Јехова је показао своју моћ да контролише природне силе

[Слика на 178. страни]

Чаша из које ће Јерусалим пити треба да буде прослеђена Вавилону и његовим савезницима