Пређи на садржај

Исус христ — ко је он?

Исус христ — ко је он?

Исус христ — ко је он?

„ЧАК и многи људи који нису хришћани сматрају да је Он био велики и мудри учитељ. Сасвим сигурно био је један од најутицајнијих људи који су икада живели“ (The World Book Encyclopedia). Ко је „Он“? Исус Христ, оснивач хришћанства. Да ли знаш ко је он? Да ли на било који начин утиче на твој живот?

Догађаји из Исусове службе записани су у Библији у четири историјска дела названа Јеванђеља. Колико су истинити ти извештаји? Након што их је анализирао, чувени историчар Вил Дјурант је написао: „Да је неколико једноставних људи у једном нараштају измислило тако снажну и привлачну личност, тако узвишену етику и тако надахњујућу визију људског братства, то би било чудо далеко невероватније од било ког чуда записаног у Јеванђељима.“

Међутим, за милионе људи на Истоку и другде, Исус Христ је непозната особа. Они можда верују да је постојао, али не сматрају да он има икакве везе с њиховим животом. Други одбацују Исуса као особу недостојну пажње због онога што раде они који тврде да су његови следбеници. ’Они су бацили атомску бомбу на Нагасаки‘, рекли би неки у Јапану, ’на град који је имао више хришћана од већине градова у Јапану.‘

Ипак, да ли бисте за пацијентову болест окривили лекара ако се тај пацијент не придржава његовог рецепта? Очигледно не бисте. Људи у хришћанском свету већ дуго игноришу Исусов рецепт за превазилажење свакодневних проблема. Зато уместо да одбаците Исуса због такозваних хришћана, који не следе његова упутства, зашто сами не научите нешто о њему? Завирите у Библију и сазнајте ко је стварно био Исус и како он чак може променити ваш живот.

Љубав — његов рецепт

Исус Христ је био велики учитељ који је живео у Палестини пре скоро 2 000 година. О његовом детињству се зна врло мало. (Матеј, 1. и 2. поглавље; Лука, 1. и 2. поглавље.) Када је напунио 30 година Исус је започео своју службу, ’да сведочи за истину‘ (Јован 18:37; Лука 3:21-23). Четири историјска извештача о Исусовом животу концентрисала су се на његову јавну службу, на последње три и по године његовог боравка на земљи.

За време своје службе Исус је својим ученицима дао кључ за излажење на крај с различитим проблемима у животу. Шта је био тај кључ? Љубав. У једној од најпознатијих проповеди у историји, названој Проповед на гори, Исус је поучио своје ученике како да показују љубав према другим људима. Он је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Ово начело се назива Златно правило. Чак и непријатељи спадају у те ’људе‘ на које је Исус указао. У тој истој проповеди он је рекао: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне“ (Матеј 5:44). Зар таква љубав не би решила многе проблеме с којима се данас суочавамо? Хиндуистички вођа Мохандас Ганди мислио је исто тако. Цитиран је како каже: „Када бисмо се сложили на темељу учења која је поставио Христ у овој Проповеди на гори, решили бисмо проблеме... целог света.“ Исусова учења о љубави, уколико се примењују, могу исцелити болести човечанства.

Његова љубав на делу

Исус је спроводио у дело оно чему је поучавао. Интересе других је стављао испред својих и показао је љубав на делу. Једног дана Исус и његови ученици су служили многим људима и нису имали времена чак ни да нешто поједу. Исус је схватио да његовим ученицима треба ’мало одмора‘, тако да су се упутили на једно осамљено место. Али мноштво народа је тамо стигло пре њих и чекало их. Како бисте ви реаговали да сте били на Исусовом месту? Исус се ’сажали на њих и поче да их поучава много чему‘ (Марко 6:30-34). То дубоко осећање сажаљења подстакло га је да помаже другима.

Оно што је Исус радио у корист других није било ограничено само на духовно поучавање. Он је и практично помагао. Примера ради, нахранио је 5 000 мушкараца (поред жена и деце) који су га једном до касно слушали. Једном другом приликом нахранио је још 4 000 људи. У првој прилици учинио је то с пет векни хлеба и две рибе, а у другој са седам векни хлеба и неколико рибица (Матеј 14:14-21; 15:32-38; Марко 6:35-44; 8:1-9). Чуда? Да, он је био чудотворац.

Исус је исцелио и многе болесне особе. Лечио је слепе, хроме, губаве и глуве. Чак је и ускрсавао мртве! (Лука 7:22; Јован 11:30-45). Једном га је један губавац преклињао. „Само ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Како је Исус реаговао? Он „испружи руку, дотаче га, и рече му: ’Хоћу. Очисти се‘“ (Марко 1:40, 41). Исуса је покретала снажна жеља да им помогне. Таквим чудима је показао своју љубав према напаћенима.

Тешко поверовати? Али Исус је већину својих чуда извршио јавно. Чак ни његови противници, који су покушавали да му у свакој прилици нађу ману, нису могли порећи чињеницу да је он чинио чуда (Јован 9:1-34). Сем тога, његова чуда су била сврсисходна. Она су људима помогла да Исуса препознају као онога кога је Бог послао (Јован 6:14).

Исус нам постаје драг већ само на основу овог кратког разматрања његових учења и његовог живота, и то нас подстиче да опонашамо његову љубав. Ипак, то није једини начин на који Исус утиче на наш живот. Он није био само велики учитељ који је поучавао љубави. Он је указивао на то да је имао предљудско постојање као јединорођени Син Божји (Јован 1:14; 3:16; 8:58; 17:5; 1. Јованова 4:9). Он има и постљудско постојање, што га чини још значајнијим за вас. Библија указује на то да је Исус био ускрснут и да је сада устоличен као Краљ Божјег Краљевства (Откривење 11:15). Исус је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3; 20:31). Заиста, усвајање спознања о Исусу Христу може значити бескрајан живот у Рају! Како је то могуће? Зашто не бисте сазнали нешто више о Исусу и видели како нас „љубав коју Христ има нагони“ да га опонашамо? (2. Коринћанима 5:14). Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну (Јован 13:34, 35).

Уколико није другачије назначено сви библијски цитати су из превода Нови свет.