Пређи на садржај

Ко заиста влада светом?

Ко заиста влада светом?

Ко заиста влада светом?

Многи би на горе постављено питање одговорили једном речју — Бог. Али, вредно је запазити да се у Библији нигде не каже да су Исус Христ или његов Отац владари овог света. Напротив, Исус је рекао: „Сада ће владар овог света бити избачен напоље“, и додао: „Долази владар света. И он нема власти нада мном“ (Јован 12:31; 14:30; 16:11).

Дакле, владар овог света је Исусов противник. Ко би то могао бити?

Стање у свету је један показатељ

Упркос настојањима добронамерних људи, свет је током историје страховито страдао. Зато се умни људи попут покојног уводничара Дејвида Лоренса питају: „’Мир на земљи‘ — скоро сви га желе. ’Добра воља према људима‘ — готово сви народи на свету је имају једни према другима. У чему је онда проблем? Зашто нам упркос тим урођеним жељама народа̂ прети рат?“

Изгледа парадоксално, зар не? Иако је природна жеља људи да живе у миру, они се ипак мрзе и међусобно убијају — и то с великом жестином. Помислите на хладнокрвне злочине приликом страховитих зверстава. Људи су измислили гасне коморе, концентрационе логоре, бацаче пламена, напалм-бомбе и друге ужасне методе како би немилосрдно мучили и убијали једни друге.

Да ли верујете да људи, који чезну за миром и срећом, могу сами по себи да буду тако зли према другима? Које силе терају људе на тако одвратна дела или управљају њима доводећи их у ситуације у којима се осећају приморанима да почине грозоте? Да ли сте се икад питали утиче ли нека зла невидљива сила на људе да буду тако насилни?

Владари света идентификовани

Не треба нагађати у вези с тим, јер Библија јасно показује да једна интелигентна, невидљива особа влада и појединцима и читавим нацијама. У њој се каже: „Цели свет лежи у власти злога.“ Библија прецизира да је то „онај који се зове Ђаво и Сатана, који заводи целу настањену земљу“ (1. Јованова 5:19; Откривење 12:9).

Када га је у једној прилици ’кушао Ђаво‘, Исус није оспорио да је Сатана владар овог света. У Библији се објашњава шта се догодило: „Ђаво га... поведе на необично високу гору, и показа му сва краљевства света и њихову славу, и рече му: ’Све ћу ти ово дати ако паднеш и једним чином ме обожаваш.‘ Тада му Исус рече: ’Одлази, Сатано!‘“ (Матеј 4:1, 8-10).

Размислите о овоме. Сатана је кушао Исуса нудећи му „сва краљевства света“. Међутим, да ли би Сатанина понуда била стварно искушење да он није заиста владар тих краљевстава? Не, не би. Запазите такође да Исус није порекао да су све светске владавине Сатанине, што би сигурно учинио да Сатана нема власт над њима. Дакле, Сатана Ђаво заиста јесте невидљиви владар света! Библија га чак назива ’богом овог система ствари‘ (2. Коринћанима 4:4). Али, како је тако зла особа уопште дошла на овај утицајан положај?

Сатана је првобитно био од Бога створени анђео. Али, почео је да завиди Богу на његовом положају. Он је оспорио Божје право да влада. С тим циљем, учинио је да изгледа као да змија говори како би завео прву жену, Еву, и тако је навео њу и њеног супруга Адама да прихвате његову понуду уместо да буду послушни Богу (Постање 3:1-6; 2. Коринћанима 11:3). Такође је тврдио да може све још нерођене потомке Адама и Еве да одврати од Бога. Зато је Бог дозволио извесно време током којег би Сатана могао да покуша да докаже своју тврдњу, у чему он није имао успеха (Јов 1:6-12; 2:1-10).

Треба знати да Сатана не влада сам овим светом. Он је успео да убеди неке анђеле да му се придруже у побуни против Бога. Они су постали демони, његови духовни саучесници. Библија говори о њима када подстиче хришћане: ’Чврсто станите против Ђаволових сплетки; јер ми не водимо борбу против крви и тела, него... против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима‘ (Ефешанима 6:11, 12).

Одуприте се злим духовима

Ти невидљиви, зли светски владари желе по сваку цену да заведу цело човечанство и тако га одврате од обожавања Бога. Између осталог, зли духови то чине тако што унапређују идеју о животу након смрти, иако Божја Реч јасно показује да мртви ничега нису свесни (Постање 2:17; 3:19; Језекиљ 18:4; Псалам 146:3, 4; Проповедник 9:5, 10). Дакле, зао дух, опонашајући глас умрле особе, може говорити с њеним живим рођацима и пријатељима, било преко духовног медија, било „гласом“ из невидљивог подручја. Такав „глас“ се лажно представља као покојник, али то је у ствари демон!

Зато, ако икад чујете такав „глас“, не дозволите да будете заведени. Немојте прихватити ништа што вам он каже и поступите попут Исуса, који је рекао: „Одлази, Сатано!“ (Матеј 4:10; Јаков 4:7). Немојте дозволити да вас жеља да сазнате нешто о духовном подручју наведе да дођете у везу са злим духовима. Такво уплитање се назива спиритизам, а Бог упозорава своје обожаваоце на сваки облик спиритизма. Библија осуђује свакога ’ко гата... ко зазива духове, ко је опсенар и који пита мртве‘ (Поновљени закони 18:10-12; Галатима 5:19-21; Откривење 21:8).

С обзиром да спиритизам доводи човека под демонски утицај, одуприте се свим његовим облицима без обзира колико забавно или узбудљиво могу изгледати. Такви поступци укључују и гледање у кристалну куглу, гледање у шољу, гледање у длан, тарот карте, хипнозу и астрологију. Демони такође стварају разне звукове и друге физичке феномене у кућама у које се уселе.

Осим тога, зли духови манипулишу грешним склоностима људи путем литературе, филмова и телевизијских емисија које приказују неморал и неприродне сексуалне односе. Демони знају да ће се неисправне мисли, ако се не потисну из ума, неизбрисиво урезати у ум и навести људе да буду неморални — попут њих самих (Постање 6:1, 2; 1. Солуњанима 4:3-8; Јуда 6).

Тачно је да се многи подсмевају идеји да овим светом владају зли духови. Али, то што они не верују уопште не изненађује, јер се у Библији каже: „Сам Сатана [се] претвара у анђела светла“ (2. Коринћанима 11:14). Најпрепреденији начин на који он обмањује људе јесте тај што је многе заслепио да мисле да он и његови демони у ствари и не постоје. Али, немојте бити заведени! Ђаво и његови демони су стварни и мораш им се стално одупирати (1. Петрова 5:8, 9).

На срећу, близу је време кад Сатане и његових хорди више неће бити! „Свет [укључујући и његове демонске владаре] пролази“, уверава Библија, „али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17). Какво ће олакшање бити када тај зли утицај буде уклоњен! Будимо зато међу онима који врше Божју вољу и који ће се заувек радовати животу у Божјем праведном новом свету (Псалам 37:9-11, 29; 2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

Уколико није другачије назначено, сви библијски стихови су из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.

[Слика на 4. страни]

Да ли би Сатана могао да понуди Исусу све светске владавине да нису заиста његове?