Пређи на садржај

Ко су Јеховини сведоци?

Ко су Јеховини сведоци?

Ко су Јеховини сведоци?

Шта знате о Јеховиним сведоцима? Неки их називају хришћанским пропагаторима, новим хришћанским култом, хришћанском сектом која је под утицајем јудаизма или фанатицима који одбијају лечење. У ствари, Сведоци нису ништа од тога. Зашто неки људи имају такво мишљење о Сведоцима? Углавном зато што су погрешно информисани.

Као што њихово име показује, Јеховини сведоци сведоче о Јехови. Ко је Јехова? Јехова је име Свемоћног Бога које нам је он открио у Библији. a То је лично име, а не нека титула као Бог или Господ. Уопште гледано, свако ко је кроз историју сведочио о Божјој слави могао би да се назове сведоком за Јехову (Излазак 3:13, 15; Исаија 43:10).

Зато Библија, када наводи дугачак списак верних људи старог доба, почев од Авеља, назива их „облаком сведока“ (Јеврејима 11:4; 12:1). Истакнуте особе, као што су Ноје, Аврахам, Исак, Јаков, Јосиф, Мојсије и Давид, наводе се као Божји сведоци — сведоци за Јехову. Исус Христ је назван ’верним и истинитим сведоком‘ (Откривење 3:14).

Зашто су потребни сведоци

Библија каже да је човек створен савршен и да је био смештен у рај. Створитељ га је начинио са способношћу да вечно живи, да има потомство и да прошири границе свог рајског дома на читаву земљу. У то време, човек је познавао Бога и није било потребе за сведоцима (Постање 1:27, 28).

Бог је обдарио човека слободном вољом, али наши прародитељи су донели погрешну одлуку. Изабрали су да буду независни од њега. Стога, иако је Бог и даље савршен, праведан и свет, човечанство на земљи је постало грешно и неправедно. Међутим, наш свети Бог ће допуштати да грех и злоћа трају само једно ограничено време. Библија показује да је крај тог времена близу. Зато, да би човечанство могло да буде упознато са свим тим, Он је сачувао своју Реч — Тору, Псалме и Јеванђеља — све до нашег времена.

Пошто већина људи не познаје Бога, он је заповедио верним људима да сведоче о њему. Тим верним особама он се обраћа речима: „Ви сте моји сведоци“ (Исаија 43:10). О делу које они извршавају, он каже: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама“ (Матеј 24:14).

Данас више људи него икада раније, из свих раса, језика и нација, искрено истражује Божју Реч. Они су установили да многи религиозни обичаји имају паганско порекло и да се не допадају Богу.

Као што можда знате, неки користе религију у комерцијалне сврхе. Други је користе за унапређивање својих политичких циљева или да би се обогатили на рачун сиромашних. Шта мислите, како такви религиозни профитери реагују кад се даје право сведочанство о Богу? Очигледно је да осећају да су угрожени. То је један од разлога што неки лоше говоре о Јеховиним сведоцима.

Без обзира на цену, Јеховини сведоци се тесно држе Библије. Они нису измислили неку нову религију. Они само следе оно што је записано у Тори, Псалмима и Јеванђељима, што је темељ праве религије. Дакле, која су њихова веровања? У даљњем тексту се наводе нека од њихових учења. Прочитајте и видите да ли су она истинита или не.

Нема Тројства

Библија не научава доктрину о Тројству. Уместо тога, она каже да постоји само један прави и вечни Бог. „Јехова је, Бог наш, једини Јехова“ (Поновљени закони 6:4). Он је Створитељ — вечан, свемоћан, без премца. Исус није Свемоћни Бог. Он је живео на земљи као савршен човек и умро је за несавршено човечанство. Бог је љубазно прихватио Исусов живот као откупнину, чиме је омогућено спасење верних људи. То је Божја воља (Лука 22:42; Римљанима 5:12).

Нема бесмртне душе

Шта се догађа с људима кад умру? Божја Реч каже: „Живи знају да ће умрети, али мртви ништа не знају“ (Проповедник 9:5). Човек нема бесмртну душу. Људи који мисле да разговарају с мртвима у ствари комуницирају с демонима. Слично томе, молитве за мртве не користе никоме осим свештеницима који су плаћени да их изговарају.

Ускрсење

Стварна нада за људе јесте ускрсење, поновно оживљавање мртвих који ће живети на Земљи обновљеној до рајског стања. Они који су служили Богу биће благословљени за своју верност. Они који су умрли а нису упознали Бога, тада ће имати прилику да уче о њему. Дакле, ’биће ускрсење и праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15). Само они које Бог просуди као недостојне неће бити ускрснути.

Нема паклене ватре

Бог који је пун љубави не би створио неко место где се мртви вечно муче. Сам Бог је спаљивање и мучење људи описао као нешто што ’он није заповедио, нити је у мисли његовој било‘ (Јеремија 7:31).

Не постоји судбина

Бог не записује ништа на длановима људи. Не постоји судбина која одређује нашу будућност пре него што се родимо. Сами смо одговорни за своје поступке и одлуке. „Свако ће од нас положити Богу рачун за себе“ (Римљанима 14:12).

Нема свештеничке класе

Сви који су предани Богу једнаки су у његовим очима. Сви прави обожаваоци су браћа и сестре. Бог није поставио неку вишу свештеничку класу. Исус је рекао: „Свако ко се узвисује биће понижен, а ко се понизује биће узвишен“ (Лука 18:14). Бог ће осудити оне који користе религију да би узвисили себе изнад других (Матеј 23:4-12).

Нема идолопоклонства

„Бог је Дух, и они који га обожавају морају да га обожавају духом и истином“ (Јован 4:24). Прави обожаваоци не користе идоле.

Политички неутрални

Исус је рекао да његови следбеници „нису део света“ (Јован 17:16). Зато се Јеховини сведоци не мешају у политику. Осим тога, они поштују закон (Римљанима 13:1, 5-7).

Висока морална мерила

Исус је показао како се могу препознати прави обожаваоци када је рекао: „Ово је моја заповест, да волите један другога као што сам ја волео вас“ (Јован 15:12, 13). На једном другом месту у Библији пише: „Плод духа је љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самоконтрола“ (Галатима 5:22, 23). Они који испољавају ове особине не лажу, не краду, не коцкају се, не дрогирају се, нити воде неморалан живот (Ефешанима 4:25-28). Они воле Бога, и зато избегавају ствари које Бог мрзи. Јеховини сведоци живе по овим мерилима.

Предстојећи крај овог система

По чему се наше време разликује од других периода у историји? Испуњење пророчанстава показује да живимо у последњим данима овог система ствари, то јест овог света (Данило 2:44). Зато се поставља питање: Да ли се оно што радимо допада Богу? Бог је један и може постојати само једна права религија. Та религија мора бити у складу с Тором, Псалмима и Јеванђељима. Дакле, морамо истражити Божју Реч.

Јеховини сведоци управо то раде. Без обзира на то којој религији припадате, и ви треба да предузмете исте кораке. Нико не може донети ту одлуку уместо вас. Сетите се: „Свако ће од нас положити Богу рачун за себе“ (Римљанима 14:12).

Ниједна особа се не рађа као Јеховин сведок. Сваки појединац доноси личну одлуку. Након искреног истраживања Божје Речи, особа препознаје истину и на основу тога врши предање правом Богу, Јехови. Ако бисте и ви желели да истражите Божју Реч, молимо вас да пишете на једну од доле наведених адреса.

Уколико није другачије назначено, библијски стихови су узети из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.

[Фусноте]

a У исламском свету, Библија се састоји од књига које су познате као Теврат (Тора), Зебур (Псалми) и Инџил (Јеванђеља). Најмање 64 стиха из Курана говоре о овим књигама као о Божјој Речи и наглашавају да их треба читати и извршавати њихове заповести. Неки тврде да су оне измењене. Међутим, рећи тако нешто значило би игнорисати речи из Курана и тврдити да Бог не може да сачува своју Реч.