Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта има лоше у опијању?

Шта има лоше у опијању?

34

Шта има лоше у опијању?

Како би одговорио на следећа питања? Стави знак ✔ у квадратић испред свог одговора.

Да ли се неко од твојих другова опија, или пије алкохол иако према закону нема довољно година да би уопште могао пити?

□ Да □ Не

Да ли су те другови икада наговарали да пијеш алкохол?

□ Да □ Не

Да ли си се икада опио?

□ Да □ Не

УКОЛИКО си у искушењу да се напијеш, или да пијеш иако по закону немаш довољно година да би смео пити алкохол, ниси једини. Многи млади злоупотребљавају алкохол. * Неки се упуштају у ексцесивно пијење, познато у енглеском језику и као „binge drinking“. Шта је ексцесивно пијење? Неки га једноставно дефинишу као пијење да би се напило. Иако не постоји јединствена дефиниција, према једном извештају америчког Националног института за борбу против алкохолизма и злоупотребе алкохола, та врста опијања се „обично дефинише као конзумирање пет или више алкохолних пића заредом код мушкараца и четири или више пића заредом код жена“.

Међутим, постави себи следеће питање: ’Да ли сам добро размислио о разлозима због којих желим да пијем и како алкохол утиче на мене?‘ На пример, како би одговорио на доња питања? Стави знак ✔ у квадратић тамо где мислиш да је изјава тачна односно нетачна и затим размотри наведене чињенице.

1. Тинејџери пију само зато што воле укус алкохола.

□ Тачно □ Нетачно

2. Пошто су тинејџери млађи и у бољој форми, алкохол не утиче толико лоше на њих као на одрасле.

□ Тачно □ Нетачно

3. Опијање те не може убити.

□ Тачно □ Нетачно

4. Библија у потпуности забрањује пијење алкохола.

□ Тачно □ Нетачно

5. Опијање лоше утиче само на здравље.

□ Тачно □ Нетачно

1. Тинејџери пију само зато што воле укус алкохола. Одговор — нетачно. Током једне анкете која је у Аустралији спроведена да би се установило колико људи знају о утицају алкохола, 36 посто младих рекло је да пије првенствено да би се „уклопило у друштво“. У Сједињеним Државама, једна анкета је показала да је 66 посто младих рекло да је притисак вршњака главни разлог зашто пију. Међутим, више од половине је рекло да пију зато што желе да забораве проблеме.

2. Пошто су тинејџери млађи и у бољој форми, алкохол не утиче толико лоше на њих као на одрасле. Одговор — нетачно. „Новија истраживања показују да млади који пију угрожавају своје здравље“, каже се у једном чланку у часопису Discover. Зашто? „Тинејџери који неумерено пију у знатној мери уништавају своје менталне способности.“

Претерано конзумирање алкохола такође утиче на појаву акни, прераног старења коже, вишка килограма, зависности од алкохола и дроге. Такође може погубно деловати на нервни систем, јетру и срце.

3. Опијање те не може убити. Одговор — нетачно. Претерани унос алкохола лишава мозак кисеоника и виталне телесне функције су нарушене или скроз престају. Неки симптоми су повраћање, несвест и успорено или неуједначено дисање. Понекад може доћи и до смрти.

4. Библија у потпуности забрањује пијење алкохола. Одговор — нетачно. Библија не осуђује пијење алкохола, нити је против тога да се млади забаве (Псалам 104:15; Проповедник 10:19). Наравно, ако живиш у земљи у којој постоји старосна граница испод које није дозвољено пити алкохол, онда се тога мораш придржавати (Римљанима 13:1).

Међутим, Библија осуђује претеривање у алкохолу. „Вино је подругљиво, опојно пиће бучно, и кога оно заведе, тај није мудар“ (Пословице 20:1). Алкохол те може навести да од себе направиш луду! Истина, алкохол ти може у тренутку пријати, али ако претераш с њим, онда „уједа као змија“, остављајући те с гомилом проблема (Пословице 23:32).

5. Опијање лоше утиче само на здравље. Одговор — нетачно. Ако се напијеш, излажеш себе многим опасностима, чак и силовању. С друге стране, можда и сам постанеш опасан по друге и почнеш да се понашаш потпуно другачије од онога што заправо јеси. У Библији стоји упозорење да ако се напијеш „нећеш моћи јасно да размишљаш и говориш“ (Пословице 23:33, Today’s English Version). Укратко речено, понашаћеш се ненормално! Још неке последице односе се на губитак пријатеља, лош успех у школи и на послу, могућност да зарадиш криминални досије и западнеш у сиромаштво (Пословице 23:21).

Што је најважније, узми у обзир и духовну штету коју може проузроковати напијање. Јехова Бог жели да му служиш „свим својим умом“ — не умом који због напијања не функционише како треба (Матеј 22:37). Божја Реч осуђује и ’пијанчење‘ и ’надметање у пијењу‘ (1. Петрова 4:3). Зато је опијање у супротности с вољом нашег Створитеља и оно те спречава да будеш Божји пријатељ.

Шта ћеш изабрати?

Да ли ћеш се једноставно прикључити друговима који злоупотребљавају алкохол? „Зар не знате“, стоји у Библији, „да ако се некоме дајете у ропство и обавезујете на послушност, робови сте онога кога слушате?“ (Римљанима 6:16). Зар заиста желиш да постанеш роб својих другара или алкохола?

Шта ћеш урадити уколико си почео да се опијаш? Одмах затражи помоћ од родитеља или неког зрелог пријатеља. Обрати се Јехови Богу и моли га за помоћ. На крају крајева, он је „помоћ која се у невољама лако налази“ (Псалам 46:1). Пошто до опијања и пијења алкохола испод законом дозвољеног узраста често долази због утицаја вршњака, можда ћеш морати направити драстичну промену у избору пријатеља. * Такве промене неће бити лако направити, али уз Јеховину помоћ можеш успети.

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Зависност од дроге може се савладати. Сазнај како.

[Фусноте]

^ Види оквир  „Ко то ради?“ на 249. страни.

^ Више информација о овој теми можеш наћи у 8. и 9. поглављу овог тома и у 15. поглављу 2. тома.

КЉУЧНИ СТИХ

’Пијаница ће осиромашити‘ (Пословице 23:21)

САВЕТ ПЛУС

Утврди који су разлози зашто желиш да пијеш алкохол. Затим размисли који су здравији начини да се забавиш или умириш тескобна осећања.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Према једној студији рађеној у САД, „код оних који често ексцесивно пију постоји осам пута већи ризик да ће бежати са часова, имати лош успех у школи, бити повређени и причињавати материјалну штету“.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Ако ме неко буде наговарао да пијем алкохол, ја ћу рећи ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Зашто твоји другови желе да им се други придруже у злоупотреби алкохола?

● Да ли ћеш због злоупотребе алкохола бити занимљивији супротном полу? Зашто тако одговараш?

[Истакнути текст на 250. страни]

„Када ми екипа из школе понуди алкохол, ја им кажем да ми не треба пиће да бих се добро осећао“ (Марко)

[Оквир на 249. страни]

 Ко то ради?

Према једном истраживању спроведеном међу школарцима у Енглеској, Шкотској и Велсу, „чак сваки четврти 13-годишњак и 14-годишњак тврдио је да је заредом испио најмање пет алкохолних пића“. Исто је рекао скоро сваки други интервјуисани 15-годишњак и 16-годишњак. Према подацима једне студије, међу младима узраста 16 година, у Србији се током 2008. чак трећина ученика (32 одсто) изјаснила како је бар једном приликом у току последњих месец дана попила пет и више пића заредом. Једно истраживање спроведено у Аустралији открило је да се тамо опија више девојака него младића и да оне попију од 13 до 30 пића заредом!

[Слика на 251. страни]

Алкохол може бити попут змијског уједа