Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се одупрем искушењу?

Како да се одупрем искушењу?

9

Како да се одупрем искушењу?

Каролина је на журци тек десетак минута и види како два дечка доносе неколико великих кеса. Јасно је шта носе. Раније их је чула да причају како ће на журци бити „доста за цугање“.

Изненада чује познат глас иза себе. „Што само стојиш ту, партибрејкеру?“ Окреће се и види своју другарицу Јану како држи две тек отворене флаше пива. Јана јој пружа једну и каже: „Немој ми само рећи да си премлада да се мало забавиш!“

Каролина жели да одбије. Али, притисак је много јачи него што је мислила. Јана је њена другарица и Каролина не жели да испадне... „партибрејкер“, како ју је назвала. Осим тога, Јана је О.К. цура, па ако она пије, шта има ту лоше? ’То је само пиво‘, мисли Каролина, ’није дрога или спавање с неким.‘

КАДА си млад, искушења се појављују у многим облицима. Често су повезана са супротним полом. „Девојке у школи су тако нападне“, каже 17-годишњи Роберт. „Воле да те додирују и испитују колико далеко могу ићи код тебе. Твоје ’не‘ им ништа не значи!“ Дијана, која такође има 17 година, слаже се с тим. „Један дечко ми је пришао и загрлио ме“, каже она. „Треснула сам га по руци и рекла: ’Шта то радиш? Шта замишљаш ко си!‘ “

И ти се можда суочаваш са искушењима и можда ти се чини да притисак никада не престаје. Искушење које траје може бити као кад неко непрестано куца на твоја врата, не обазирући се на натпис: ’Не узнемиравај.‘ Да ли ти се чини да то куцање никако да стане? На пример, да ли те привлачи нешто од следећег?

□ Пушење

□ Порнографија

□ Алкохол

□ Секс

□ Дрога

□ Друго ․․․․․

Ако си означио нешто од горе наведеног, немој да закључиш како једноставно ниси створен да будеш хришћанин. Сигурно можеш научити да контролишеш неисправне жеље и да се одупреш искушењу. Како? Биће ти од помоћи ако знаш шта доводи до искушења. Осмотри три фактора.

1. Несавршеност. Склоност ка погрешним поступцима уобичајена је за све несавршене људе. Чак је и апостол Павле, који је био зрео хришћанин, искрено признао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21). Јасно је да чак и најчеститија особа понекад осети утицај ’жеље тела и жеље очију‘ (1. Јованова 2:16). Али непрестано размишљање о искушењу да се учини нешто погрешно само отежава ситуацију, јер Библија каже: „Жеља, када је зачета, рађа грех“ (Јаковљева 1:15).

2. Спољашњи утицаји. Искушења су свуда, на сваком кораку. „У школи и на послу, разговор се непрестано врти око секса“, каже Тања. „На телевизији и у филмовима секс се увек представља као нешто супер. Ретко када се приказују последице!“ Тања из личног искуства зна колико су такви утицаји вршњака и медија снажни. „Када сам имала 16 година, мислила сам да сам нашла праву љубав. Мајка ми је говорила да ћу ако тако наставим остати у другом стању. Било ми је грозно како је могла и да помисли на тако нешто! Али, два месеца касније, била сам трудна.“

3. ’Младалачке жеље‘ (2. Тимотеју 2:22). Оне могу обухватати све тежње уобичајене за младе, као што је јака жеља да буду прихваћени и да нађу своје место под сунцем. Саме по себи, такве жеље нису погрешне, али ако се не контролишу могу отежавати борбу са искушењима. На пример, жеља да нађеш своје место под сунцем може те навести да одбациш вредности којима си поучаван у породици. То се догодило Стефану када је имао 17 година. Он прича: „Побунио сам се против родитеља и радио сам све што су ми говорили да не радим — и то кратко након што сам се крстио.“

Како добити битку

Истина је да су утицаји које смо управо размотрили веома јаки. Па ипак, није немогуће одупрети се искушењу! Како то можеш учинити?

● Прво, откриј шта је то чему ти је најтеже да се одупреш. (То си можда већ претходно урадио на 65. страни.)

● Друго, запитај се: ’Када је највећа вероватноћа да ће се то искушење појавити?‘ Обележи једну од следећих могућности:

□ У школи

□ Када сам са̂м

□ На послу

□ У другој ситуацији ․․․․․

То што знаш када се искушење обично јавља, може ти чак помоћи да га потпуно избегнеш. На пример, размисли о измишљеној сцени из увода. На основу ког упозоравајућег знака је Каролина могла унапред закључити да журка неће проћи без проблема?

․․․․․

Како је могла у потпуности да избегне искушење?

․․․․․

● Сада када си установио шта је искушење и увидео када се обично јавља, спреман си да нешто предузмеш. Најважније је да увидиш како можеш контакт са искушењем свести на најмању могућу меру или га потпуно избећи. Напиши шта би могао да урадиш.

․․․․․

(Примери: Ако после часова редовно срећеш школске другове који ти нуде цигарете, можда би могао да се враћаш кући другим путем, тако да их не сретнеш. Ако често преко интернета добијаш нежељене поруке с порнографским садржајем, могао би инсталирати програм који ће блокирати поруке од тог пошиљаоца и све сајтове са сличним садржајем. Такође, могао би да будеш конкретнији када уносиш кључне речи у претраживач.)

Наравно, не можеш избећи сва искушења. Пре или касније, вероватно ћеш се суочити с неким нарочито снажним искушењем, можда када се будеш најмање надао. Шта тада можеш урадити?

Унапред се припреми

Када га је „Сатана искушавао“, Исус се није колебао, већ је одмах одбио кушњу (Марко 1:13). Због чега је тако реаговао? Зато што је већ имао изграђен став. Он је унапред одлучио да ће у сваком тренутку бити послушан свом Оцу (Јован 8:28, 29). Заиста је стајао иза својих речи: „Нисам сишао с неба да вршим своју вољу, него вољу онога који ме је послао“ (Јован 6:38).

На следећој страни, запиши два разлога због којих треба да се одупреш искушењу с којим се најчешће суочаваш и два начина на која планираш да то урадиш.

Зашто треба да се одупреш:

1. ․․․․․

2. ․․․․․

Шта ћеш учинити да се одупреш:

1. ․․․․․

2. ․․․․․

Упамти да када подлегнеш искушењу, постајеш роб својих жеља (Титу 3:3). Зашто би дозволио да твоје жудње владају над тобом? Покажи зрелост тако што ћеш контролисати своје жеље уместо да оне контролишу тебе (Колошанима 3:5). Моли се да и даље будеш успешан у томе (Матеј 6:13). *

ВИШЕ О ОВОЈ ТЕМИ У 2. ТОМУ, 15. ПОГЛАВЉУ

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

У задње време се осећаш некако тромо? Сазнај како да побољшаш своје здравље и имаш више енергије.

[Фуснота]

^ Види 33. и 34. поглавље овог тома.

КЉУЧНИ СТИХ

„Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13)

САВЕТ ПЛУС

Ископирај „планер за савладавање притиска у школи“, који се налази у 2. тому ове књиге, на 132. и 133. страни. Затим помоћу њега испланирај како ћеш реаговати када те неко покушава навести на неки лош поступак.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Бог је прорекао да ће Исус бити веран, али то није значило да је Исус био попут робота, испрограмиран на послушност. Он је имао слободну вољу. Његова верност је била ствар избора, а не нешто што му је било суђено. То је један од разлога зашто се жарко молио када је био у кушњама (Јеврејима 5:7).

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Да бих повећао своју одлучност да се одупрем искушењу, ја ћу ․․․․․

Неке особе, места и околности које треба да избегавам ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Да ли и савршена створења могу бити искушана? (Постанак 6:1-3; Јован 8:44)

● Када одолиш искушењу, како то утиче на друге? (Пословице 27:11; 1. Тимотеју 4:12)

[Истакнути текст на 68. страни]

„Снагу ми даје то што знам да је на мојој страни најмоћније биће у читавом свемиру и да му се у сваком тренутку могу обратити за помоћ“ (Кристофер)

[Оквир/Слика на 67. страни]

Пробај овај експеримент

Узми компас и постави га тако да игла показује север. Сада стави поред њега један магнет. Шта се догађа? Игла више не показује тачан правац. Уместо тога, окреће се ка магнету.

Твоја савест је попут тог компаса. Ако је исправно обликована, показиваће „север“ и помоћи ће ти да доносиш мудре одлуке. Али, лоше друштво попут магнета врши притисак који може искривити твоје морално просуђивање. Шта учиш из тога? Избегавај особе и ситуације које би могле да поремете твој осећај за моралне вредности! (Пословице 13:20).

[Слика на 69. страни]

Када попустиш искушењу, постајеш роб својих жеља