Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да нађем заједнички језик с родитељима?

Како да нађем заједнички језик с родитељима?

1

Како да нађем заједнички језик с родитељима?

„Стварно сам се трудила да објасним родитељима како се осећам, али није испало као што сам желела — једноставно су ме прекинули. Тај разговор је био потпуни промашај, а ја сам једва скупила храбрости да им се обратим!“ (Рики)

КАДА си био млађи, твоји родитељи су вероватно били први од којих си тражио савет. Причао си им сваку новост, велику или малу. Слободно си говорио о томе шта мислиш и осећаш, и имао си поверења у њихове савете.

Међутим, сада ти се можда чини да те они више не разумеју. „Једном сам се током вечере расплакала и почела да причам о томе како се осећам“, каже девојка по имену Аида. „Родитељи су ме слушали, али као да ме нису разумели.“ Како се то завршило? „Отишла сам у своју собу и још више плакала.“

С друге стране, понекад се радије не би поверавао родитељима. „Разговарам с њима о многим стварима“, каже дечко по имену Крис. „Али понекад више волим да они не знају баш све о чему размишљам.“

Да ли је погрешно задржати неке мисли за себе? Не увек — под условом да ниси неискрен (Пословице 3:32). Па ипак, било да ти се чини да те родитељи не разумеју или се устручаваш да разговараш с њима, једно је сигурно — ти треба да разговараш с родитељима, а они треба да чују како се осећаш.

Немој се предати!

На неки начин, комуникација с родитељима се може упоредити с вожњом колима. Ако наиђеш на препреку на путу, ти не одустајеш већ тражиш други пут. Осмотри два примера.

1. ПРЕПРЕКА Желиш да разговараш, али ти се чини да те родитељи не слушају. „Тешко ми је да разговарам с татом“, каже девојка по имену Леа. „Понекад му нешто причам, а онда ми он каже: ’Извини, нешто си рекла?‘ “

ПИТАЊЕ: Шта ако је Леи заиста важно да разговара о свом проблему? Она има барем три могућности.

А

Бурно реаговати. Леа би могла почети да виче: „Тата, саслушај ме, важно ми је!“

Б

Прекинути разговор. Леа би једноставно могла дићи руке и престати да разговара с родитељима о својим проблемима.

В

Сачекати прави тренутак и поново споменути проблем. Могла би касније разговарати с татом или му проблем објаснити у писму.

Коју би ти могућност препоручио Леи? ․․․․․

Хајде да видимо шта би се могло десити у свакој од ових ситуација.

Леин тата је толико заокупљен својим мислима да не примећује њену узнемиреност. Ако Леа изабере могућност под А, он можда неће разумети зашто она одједном виче на њега. Поред тога што га тиме вероватно не би подстакла да је пажљивије слуша, такође не би показала поштовање према њему (Ефешанима 6:2). Према томе, ова могућност је не би нигде довела.

Премда се на први поглед чини да је могућност под Б најлакша, она није и најмудрија. Зашто? Јер „намере пропадају где нема поверљивог разговора“ (Пословице 15:22). Да би Леа решила своје проблеме, важно је да разговара с татом. А да би јој могао помоћи, он мора да зна шта се дешава у њеном животу. Повлачењем у себе ништа се не постиже.

Међутим, уколико се определи за могућност под В, Леа неће дозволити да препрека на путу постане ћорсокак. Она ће покушати да разговара о свом проблему неки други пут. Уколико изабере да напише тати писмо, вероватно ће јој одмах бити лакше. Писање писма јој такође може помоћи да јасније изрази оно што би му рекла. Док буде читао писмо, Леин тата ће схватити шта је она желела да каже, што ће му помоћи да боље разуме оно што је мучи. Могућност под В би могла да помогне и Леи и њеном тати.

Које још могућности Леа има? Покушај да се сетиш неких и запиши их испод. Затим напиши до чега би то могло довести.

․․․․․

2. ПРЕПРЕКА Твоји родитељи желе да разговарате, али теби није до тога. „Нема ништа горе него када те након напорног школског дана одмах бомбардују питањима“, каже Сара. „Једва чекам да заборавим на школу, али ме тата и мама заспу питањима: ’Како ти је прошао дан? Да ли је било неких проблема?‘ “ Нема сумње да Сарини родитељи то чине с најбољом намером. Међутим, она каже: „Тешко ми је да причам о школи када сам уморна и напета.“

ПИТАЊЕ: Шта би Сара могла да уради? Као што смо видели и у претходном примеру, она има барем три могућности.

А

Одбити разговор. Могла би рећи: „Молим вас, оставите ме на миру. Не желим сада да причам о томе!“

Б

Ипак пристати на разговор. Иако је напета, могла би преко воље разговарати с родитељима.

В

Одложити разговор о школи, али наставити разговор о другој теми. Могла би предложити да разговарају о школи у неко друго време кад буде боље расположена. Затим би са искреним занимањем могла питати: „Како је вама прошао дан? Шта сте радили?“

Коју би ти могућност препоручио Сари? ․․․․․

Хајде поново да видимо шта би се могло десити у свакој од ових ситуација.

Сара је већ напета и нерасположена за разговор. Уколико се одлучи за могућност под А, и даље ће бити напета. Уз то ће осећати кривицу што је планула на родитеље (Пословице 29:11).

С друге стране, Сарине родитеље ће вероватно повредити њена бурна реакција. Пошто не жели да разговара с њима, могли би посумњати да нешто крије од њих. Можда би наставили да инсистирају на разговору, што би њу сигурно још више изнервирало. На крају се не би постигло ништа добро.

Могућност под Б очигледно је боља од могућности под А. На крају крајева, барем би разговарали. Али, пошто би то било усиљено, ни Сара ни њени родитељи не би постигли оно што желе — опуштен и отворен разговор.

Међутим, уколико изабере могућност под В, Сара ће се боље осећати јер је разговор о школи одложен. Њени родитељи ће ценити што она жели да разговара с њима, па ће и они бити задовољни. Ова могућност ће највероватније водити до успеха јер обе стране примењују начело из Филипљанима 2:4 које гласи: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других.“

Не стварај ребус код својих родитеља

Запамти да оно што кажеш и оно што твоји родитељи чују није увек исто. На пример, родитељи те питају зашто си нерасположен. Ако кажеш: „Не желим о томе да причам“, родитељи могу чути: „Не желим да вам се поверим. О томе могу да разговарам са својим пријатељима, али не и с вама.“ Уради следећу вежбу тако што ћеш дописати одговоре. Замисли да имаш један велики проблем и родитељи ти нуде помоћ.

Ако кажеш: „Ништа не брините. Сам(а) ћу то решити.“

Твоји родитељи можда чују: ․․․․․

Можда би боље звучало да кажеш: ․․․․․

Шта на крају можемо закључити? Пажљиво формулиши мисли. Износи их с поштовањем (Колошанима 4:6). Гледај своје родитеље као пријатеље, а не као непријатеље. А мораш признати да ти је потребна помоћ свих твојих пријатеља да би изашао на крај са изазовима на које наилазиш.

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Шта ако ти није проблем да започнеш разговор с родитељима, већ што се он увек претвори у свађу?

КЉУЧНИ СТИХ

„Говорим из срца и искрено“ (Јов 33:3; The Holy Bible in the Language of Today, Вилијам Бек)

САВЕТ ПЛУС

Ако ти је тешко да седнеш и разговараш с родитељима о неком проблему, попричај с њима када одете у шетњу, вожњу или куповину.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Разговор о озбиљним темама можда није тежак само теби већ и твојим родитељима. Можда им је незгодно и имају осећај недораслости.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Кад следећи пут пожелим да прекинем разговор с родитељима, ја ћу ․․․․․

Ако родитељи наваљују да причамо о нечему о чему ми се не прича, рећи ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Колико је важно изабрати прави тренутак за разговор? (Пословице 25:11)

● Зашто је вредно да се трудиш да нађеш заједнички језик с родитељима? (Јов 12:12)

[Истакнути текст на 10. страни]

„Није увек лако разговарати с родитељима, али када то учиниш и повериш им се, имаш осећај да ти је пао огроман терет са срца“ (Дијана)

[Слика на 8. страни]

Препрека у комуникацији не мора постати ћорсокак — увек постоји начин да пронађеш заједнички језик с родитељима!