Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта да радим ако је моја породица сиромашна?

Шта да радим ако је моја породица сиромашна?

20

Шта да радим ако је моја породица сиромашна?

Георг, један тинејџер из Источне Европе не може себи приуштити одећу и електронске уређаје које млади на Западу могу. Толико је очајан да је спреман да се пресели у Аустрију. Да ли мислиш да је Георг сиромашан?

□ Да □ Не

На сасвим другом крају света живи Лојисо, младић из једног забаченог села у јужној Африци. Пошто живи у једној малој колиби са својом породицом, он завиди младима из оближњег града који имају „луксуз“ — текућу воду и струју. Да ли мислиш да је Лојисо сиромашан?

□ Да □ Не

СИРОМАШТВО је релативан појам и оно што се подразумева под сиромаштвом разликује се од земље до земље. На пример, Георг можда мисли како је сиромашан, али у односу на Лојиса он живи у раскоши. Отрежњавајућа је помисао да без обзира на то колико си ти сиромашан, вероватно има оних који су у још тежој ситуацији. Међутим, када немаш пристојну одећу за школу и када немаш основне ствари као што је текућа вода, знати да има и оних који имају мање од тебе и није нека утеха.

Неки млади који одрастају у сиромашној породици осећају се бескорисно и бедно и покушавају да утопе своју тугу у алкохолу и дроги. Међутим, покушавати побећи од стварности само погоршава ствари. Они који злоупотребљавају алкохол схвате да он „уједа као змија, испушта отров као отровница“ (Пословице 23:32). Марија, која живи у Јужноафричкој Републици у сиромашној породици с једним родитељем, каже: „Бег од стварности само ствара додатне проблеме, никако их не решава.“

Можда нећеш прибећи алкохолу и дроги, али можда мислиш како су мале шансе да се твоја материјална ситуација икада поправи. Шта можеш учинити? Савети из Библије могу бити попут кључа који те ослобађа окова очаја, помажући ти да развијеш добар став. Да видимо како.

Размисли о својим вредним поседима

Један важан корак јесте да се концентришеш не на ствари које немаш, већ на ствари које имаш. Имати дом и породицу која те воли сигурно је вредније од новца! Једна пословица из Библије каже: „Боље је јело од поврћа где је љубав него утовљени јунац где је мржња“ (Пословице 15:17). Хришћански млади имају још један вредан „посед“ — подршку своје хришћанске браће (1. Петрова 2:17).

Поред тога, можеш се трудити да на своју материјалну ситуацију гледаш у позитивнијем светлу. Истина, можда живиш у скромној, чак примитивној кући. Можда носиш стару, изношену или закрпљену одећу. И можда желиш да имаш богатији јеловник. Али да ли ти је потребна одећа у тренду или луксузан дом да би имао добар однос с Богом? Да ли су ти потребни екстра оброци да би живео и био доброг здравља? Заправо не. Апостол Павле је на основу свог искуства извукао једну веома важну поуку. Он је знао шта значи бити богат и шта значи бити сиромашан (Филипљанима 4:12). И шта је на крају закључио? „Ако имамо храну и одећу, будимо тиме задовољни“ (1. Тимотеју 6:8, Савремени српски превод).

Елдред из Јужноафричке Републике је одрастао у сиромашној породици. Он каже: „Ми смо се једноставно помирили с тим да смо сиромашна породица и да не можемо добити све што желимо.“ Он се сећа да му је мајка зашивала панталоне сваки пут кад би се поцепале тако да су биле пуне закрпа! „Морао сам подносити задиркивања других“, признаје Елдред. „Али главно је било да је одећа била чиста и да је служила својој сврси.“

Немој рушити своје самопоштовање

Једанаестогодишњи Џејмс из Јужноафричке Републике живео је с мајком и сестром на једном дивљем насељу у близини Јоханесбурга. У материјалном погледу није поседовао скоро ништа. Међутим, Џејмс је ипак имао нешто вредно — време и снагу — и уживао је да то користи да би помагао другима. Сваког викенда, он је као волонтер помагао у изградњи Дворане Краљевства Јеховиних сведока у том крају. На тај начин не само што је добро искористио време које је имао на претек већ је због свог доприноса имао осећај испуњености и веће самопоштовање. Он каже: „На крају дана проведеног у раду на Дворани, осећам се дивно и испуњено!“

Још једна корисна делатност је библијско образовно дело које се обавља од врата до врата (Матеј 24:14). Млади Јеховини сведоци редовно учествују у томе. Тиме они другима пружају наду у бољи живот у будућности и јачају своје самопоштовање и осећај личне вредности. Додуше, не добијају новчану надокнаду за ту активност. Али присети се поруке коју је Исус упутио хришћанима у древној скупштини у Смирни. Они су били прилично сиромашни. Па ипак, Исус им је због њихове велике духовности рекао: „Знам твоју невољу и сиромаштво — али ти си богат.“ Због својих дела којима су показивали веру у Исусову проливену крв, они ће на крају постати неописиво богати добијајући круну бесмртног живота (Откривење 2:9, 10).

Гледај у будућност

Без обзира на то да ли си богат или сиромашан, и ти можеш имати блиско пријатељство с Јеховом. У Библији стоји следећа изјава: „[Бог] великашу не придаје већу важност него сиромаху, јер сви су они дело руку његових“ (Јов 34:19). Та чињеница помаже хиљадама младих Јеховиних сведока да се изборе са сиромаштвом. Они знају да срећа не зависи од материјалних ствари, већ од пријатељства с Јеховом Богом, који радо прихвата све оне који желе да му служе. Бог нуди наду у живот у будућем новом свету у ком неће бити мукотрпног сиромаштва (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

У међувремену, мудро користи своја материјална средства. Гледај у будућност. Сакупљај духовно благо (Матеј 6:19-21). Гледај на сиромаштво као на изазов с којим можеш изаћи на крај!

КЉУЧНИ СТИХ

„Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15)

САВЕТ ПЛУС

Клони се коцкања, пушења и злоупотребе алкохолних пића. Уколико други чланови породице имају неку од тих навика, помози им својим добрим примером.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Примена библијских начела може ти помоћи да будеш задовољан без обзира на своје околности (Филипљанима 4:12, 13; 1. Тимотеју 6:8; Јеврејима 13:5).

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Вредне ствари које имам су ․․․․․

Користићу то да бих помагао другима тако што ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО

● Зашто је сиромаштво релативан појам?

● Зашто није мудро бежати од стварности користећи дрогу, алкохол и слично?

● Које практичне кораке можеш предузети да би се изборио са сиромаштвом?

[Истакнути текст на 168. страни]

Иако ми је било страшно тешко што сам сиромашан, схватио сам да решење никако не лежи у томе да се прикључим некој групи криминалаца или да прибегавам крађи. Многи млади мојих година који су то радили данас су или беспомоћне пропалице или робови пића и дроге, или су у затвору‘‘(Горан)

[Оквир/Слике на 164. страни]

Лист за попуњавање

Да ли да се преселим у иностранство?

Неки млади желе да се преселе у иностранство да би зарадили више новца или да би помогли у издржавању своје породице. Други су се преселили да би научили страни језик, ишли даље у школу или побегли од проблема код куће. Неки побожни млади су се преселили у неку земљу где постоји већа потреба за објавитељима. Одлука о пресељењу у неку другу земљу је озбиљна и не треба је олако узимати. Зато, уколико размишљаш о таквом пресељењу, прочитај доле наведене стихове и дубоко размисли о њима. Постави себи следећа питања и одговоре напиши на парчету папира. Затим уз молитву донеси одлуку.

◻ Које законске услове морам да испуним? (Римљанима 13:1)

◻ Колики би био укупан трошак пресељења? (Лука 14:28)

◻ Чиме сада показујем да бих био у стању да бринем о својим физичким потребама и у иностранству? (Пословице 13:4)

◻ Који сам савет чуо од зрелих особа које су живеле или још живе у иностранству? (Пословице 1:5)

◻ Шта моји родитељи мисле о тој идеји? (Пословице 23:22)

◻ Из којих мотива желим да се преселим у страну земљу? (Галатима 6:7, 8)

◻ Уколико ћу делити стан с још неким да ли ће ме он(и) храбрити да одржавам добар распоред духовних активности? (Пословице 13:20)

◻ С којим се моралним, физичким и духовним опасностима могу сусрести? (Пословице 5:3, 4; 27:12; 1. Тимотеју 6:9, 10)

◻ Реално гледано, које користи очекујем од пресељења у иностранство? (Пословице 14:15)

[Слика на 167. страни]

Савети из Библије могу бити попут кључа који те може ослободити окова очаја