Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта се то дешава с мојим телом?

Шта се то дешава с мојим телом?

6

Шта се то дешава с мојим телом?

„Одједном сам брзо израстао и тај раст је био болан. Било ми је драго што растем, али сам имао грчеве у ногама и стопалима. А то је било страшно непријатно!“ (Павле)

„Знаш да ти се тело мења и надаш се да то нико неће приметити. А онда ти неко из најбоље намере каже како си се лепо заокруглила, а ти помислиш у себи: ’Земљо отвори се!‘“ (Ксенија)

ДА ЛИ си икада морао да се преселиш и промениш средину? Та промена је била тешка, зар не? Морао си да оставиш све што ти је било драго — кућу, школу и пријатеље. Вероватно ти је требало неко време да се навикнеш и да се почнеш лепо осећати.

Почетак пубертета — то јест животног доба у ком почињеш физички да сазреваш — значи улазак у животно доба с највише промена. У неку руку, то је као да се селиш у потпуно нову „средину“. Да ли је узбудљиво? Апсолутно! Али то „пресељење“ у свет одраслих може у теби створити помешана осећања и може бити тешко навићи се. Шта се дешава током тог узбудљивог, али и узбурканог животног доба?

Кутак за девојчице

Адолесценција је време драстичних промена. Неке промене ће бити прилично уочљиве. На пример, услед рада хормона почеће да ти расту длачице на интимним деловима тела. Такође ћеш приметити раст груди, бокова, бутина и гузе. Полако престајеш да будеш девојчица и добијаш женску силуету и облине. Али нема разлога за забринутост јер је то савршено нормално! То је доказ да се твоје тело припрема за време када ћеш и ти једном моћи да подариш живот свом детету!

Након неког времена, добићеш и први менструални циклус. Без одговарајуће припреме, та прекретница у животу може бити застрашујуће искуство. „Била сам потпуно неспремна кад сам добила циклус“, присећа се Саманта. „Осећала сам се прљаво и стално сам се купала. Била сам гадна сама себи. Ужасавала ме је помисао да ћу годинама сваког месеца имати циклус!“

Међутим, сети се да је менструални циклус доказ да се развијају твоје способности да имаш потомство. Иако ће до тада проћи још много времена, ипак се сада налазиш на уласку у свет одрасле жене. Али без обзира на то, појава менструације може бити непријатно искуство. „Најтеже су ми пале нагле промене расположења“, каже Кели. „Било ми је страшно што нисам могла себи да објасним како то да цео дан могу да поскакујем од среће, а онда увече плачем до бесвести.“

Ако се и ти тако осећаш, немој очајавати. С временом ћеш се навићи. Двадесетогодишња Андријана каже: „Сећам се времена када сам се помирила с тим. Схватила сам да тако постајем жена и да ми је Јехова дао дар да могу пренети живот. За то је потребно време и неким девојкама то заиста тешко пада, али с временом научиш да прихватиш те промене.“

Да ли си већ приметила на себи неке од поменутих физичких промена? Упиши било које питање везано за промене које примећујеш на себи.

․․․․․

Кутак за дечаке

Уколико си дечак, пубертет ће веома много утицати на твој изглед. Примера ради, кожа лица често постаје масна и долази до појаве бубуљица и митисера. * „Страшно је тешко и фрустрирајуће бити истачкан свим тим бубуљицама“, каже 18-годишњи Марио. „Прави је рат изаћи на крај с њима. Никад не знаш да ли ће се икад повући, хоће ли оставити ожиљке и хоћеш ли због њих пасти у очима других.“

Наравно, постоји и светла страна пубертета. На пример, приметићеш да постајеш виши и снажнији и да ти се шире рамена. Такође се могу појавити длачице на ногама, грудима, лицу и под пазухом. То не значи да маљавост има неке везе с мушкошћу, то је једноставно наследна ствар.

Пошто делови тела не расту сразмерно, можда ћеш се донекле осећати незграпно. Младић по имену Двејн се присећа: „Као да ми је мозак слао сигнале да померам руке и ноге на које сам ја реаговао са закашњењем од недељу дана!“

Током тинејџерског доба глас ти постаје дубљи, али се то дешава постепено. Дубок, пун глас може те одједном издати понижавајућим мутирањем и цичањем. Али нема разлога за бригу! С временом ће се твој глас уједначити. У међувремену, научи да се смејеш на свој рачун и тиме ћеш умањити непријатност.

Док полно сазреваш, твоји полни органи се увећавају и добијаш стидне длачице. Они такође почињу да луче сперму. То је течност која се састоји од милиона микроскопских сперматозоида који се ослобађају приликом полног односа. Сперматозоид може да оплоди женску јајну ћелију и тако настаје беба.

Сперма се ствара у твом телу. Део ње се задржи у телу, али с времена на време нешто може и да истекне ноћу током сна. То се често назива „влажним сновима“. Таква истицања су нормална. Чак их и Библија помиње (Левитска 15:16, 17). Она показују да твоји репродуктивни органи нормално раде и да се налазиш на путу у свет одраслих мушкараца.

Да ли си већ приметио на себи неке од поменутих физичких промена? Упиши било које питање везано за промене које примећујеш на себи.

․․․․․

Изборити се с новим осећањима

Док полно сазревају, и дечаци и девојчице постају свесни супротног пола као никада раније. „Када сам ушао у пубертет, одједном сам запазио колико има лепих девојака“, каже Марио. „То је било заиста тешко јер сам уједно знао да не могу да се упустим у неку везу док не будем доста старији.“ У 29. поглављу ове књиге биће детаљније обрађена ова страна сазревања. Међутим, за сада треба да будеш свестан да је важно да научиш да контролишеш своје полне нагоне (Колошанима 3:5). Ма колико тешко изгледало, није немогуће савладати их!

Ту су и друга осећања која те могу мучити током пубертета. На пример, лако је да створиш лошу слику о себи. Осећање усамљености је уобичајено у том животном добу, а такође и налети безвољности и празнине. У таквим тренуцима, било би добро да поразговараш с родитељима или неком поверљивом одраслом особом. Напиши име одрасле особе с којом би могао поразговарати о томе како се осећаш.

․․․․․

Најважнији раст и развој

Најважнији развој не односи се на твоју висину, фигуру нити промене на лицу, већ на развитак твоје личности — у менталном, емоционалном и, изнад свега, у духовном погледу. Апостол Павле је рекао: „Кад сам био дете, говорио сам као дете, размишљао као дете, расуђивао као дете. А кад сам постао човек, одбацио сам оно што је детиње“ (1. Коринћанима 13:11). Порука је јасна. Није довољно само изгледати као одрасла особа. Мораш научити да поступаш, говориш и размишљаш као одрастао човек. Немој се толико заокупити променама на телу да запоставиш рад на својој личности!

Не заборави да Бог види „оно што је у срцу“ (1. Самуилова 16:7). У Библији се наводи да је краљ Саул био висок и згодан, али се показао као лош краљ и лош човек (1. Самуилова 9:2). За разлику од њега, Закхеј је био „ниског раста“, али је зато имао унутрашњу снагу да из корена промени свој живот и постане Исусов ученик (Лука 19:2-10). Очигледно да оно што највише вреди јесте оно што смо ми изнутра.

Једно је сигурно: Не постоји безопасан начин да убрзаш или успориш процес телесног сазревања. Зато, уместо да на промене гледаш попреко и уплашено, прихвати их без црних мисли и са хумором. Пубертет није болест, нити си ти први коме се то дешава. Буди без бриге, нећеш умрети! Када олуја пубертета прође, изронићеш као потпуно одрасла особа!

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Шта ако ти се не допада оно што видиш кад се погледаш у огледало? Како можеш имати уравнотежен став према свом изгледу?

[Фуснота]

^ И девојчице их имају. Проблем се углавном може држати под контролом уколико се кожа адекватно негује.

КЉУЧНИ СТИХ

„Хвалим те и пун сам страхопоштовања што сам тако дивно створен“ (Псалам 139:14)

САВЕТ ПЛУС

Док се твоје тело развија, избегавај провокативан стил одевања. Увек се пристојно дотеруј са ’скромношћу и разборитошћу‘ (1. Тимотеју 2:9).

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Пубертет може почети чак и у осмој години, а дешава се да почне и око четрнаесте или чак касније. Широк је распон онога што се сматра нормалним.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Док сазревам у одраслу особу, особина на којој највише треба да радим је ․․․․․

Водићу рачуна о својој духовности тако што ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

Зашто је тешко подносити телесне и емоционалне промене које настају током пубертета?

Шта ти најтеже пада у том животном добу?

Зашто би се могла смањити твоја љубав према Богу током пубертета, али шта ћеш учинити да то спречиш?

[Истакнути текст на 61. страни]

Толико је много неизвесности у адолесценцији. Никад не знаш каква сад промена следи на твом телу. Али како сазреваш научиш да прихватиш промене, а да ти не буде тешко‘‘(Андријана)

[Оквир на странама 63, 64]

како да с татом или мамом разговарам о сексу?

„Када бих имала неко питање везано за секс, не бих се обратила својим родитељима“ (Вања)

„Не бих имао храбрости да поменем пред њима ту тему“ (Денис)

Уколико и ти мислиш попут Вање и Дениса, није ти лако. С једне стране желиш да се информишеш о полним односима, али они који ти могу помоћи у томе јесу они којима се радије не би обратио с таквом темом — твоји родитељи! Можда страхујеш у погледу много тога:

Шта ће мислити о мени?

„Не бих волела да нешто помисле о мени због тога што их то питам“ (Џесика)

„Они желе да за њих увек будемо мали и безазлени, а оног дана кад их упиташ нешто о сексу то у извесној мери нестане“ (Вања)

Како ће реаговати?

„Плашим се да ће нешто закључити и пре него што завршим и кренути с дугим придикама“ (Глорија)

„Моји родитељи не могу прикрити своја осећања и плашим се да им на лицу видим разочарање. У ствари, мој тата би вероватно смишљао како да ми одржи лекцију док бих ја још увек причала“ (Паула)

Да ли ће ме погрешно разумети?

„Они се могу узнемирити и почети с питањима: ’Јеси ли била у искушењу да се упустиш у полне односе?‘ или: ’Да ли вршњаци врше притисак на тебе? А ти си можда само радознала‘“ (Лиза)

„Мој тата увек добије забринут израз лица чим поменем неког дечка. Он одмах крене да ми прича о опасностима полних односа. А ја у себи мислим: ’Тата, само сам рекла да је сладак. Нисам поменула ни брак ни секс!‘“ (Стела)

Можда ће ти бити лакше да знаш да је и твојим родитељима непријатно да о тој теми разговарају с тобом, као што је и теби тешко да разговараш о томе с њима. Можда то објашњава резултате једног истраживања по ком су 65 посто родитеља рекли да су разговарали са својом децом о сексу, док се само 41 посто деце могло сетити таквог разговора.

Чињеница је да твоји родитељи можда нерадо причају о интимним односима. У многим случајевима је то зато што ни њихови родитељи нису о томе причали с њима! Који год да је разлог немој бити престрог према својим родитељима! Можда ћеш једним храбрим потезом помоћи и себи и њима — тако што ћеш ти покренути разговор на ту тему. Како?

Како покренути тему

Твоји родитељи су права ризница мудрости и савета што се тиче полног живота. Само ти је потребан кључ да би отворио ту ризницу и покренуо разговор. Пробај следеће:

1 Одмах реци чега те је страх, износећи тако ствар на видело. „Мало ми је непријатно да причам о томе јер се плашим да ћеш помислити...“

2 Затим реци родитељу зашто си му се обратио. „Имам једно питање и више бих волео да ми одговориш ти него неко други.“

3 Затим пређи на ствар „Хтео бих да знам...“

4 На крају разговора, остави отворена врата и за неки будући разговор. „Уколико ми искрсне неко ново питање могу ли поново разговарати о томе с тобом?“

Иако знаш да ће одговор бити потврдан, када то чујеш из уста свог родитеља то ће оставити отворена врата и биће ти лакше следећи пут кад ти буде потребан разговор. Зато само напред! Можда ћеш и ти рећи нешто попут Тине, која сада има 24 године: „Када сам разговарала с мамом о томе, пожелела сам да никада није дошло до тог разговора. Али сада ми је драго што је мама била тако директна и отворена. То се показало као права заштита за мене!“

[Слика на 59. страни]

Опростити се од детињства је као преселити се у нову средину, али то не мора бити страшно, можеш се навићи