Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто толико правила?

Зашто толико правила?

22

Зашто толико правила?

Наведи нека правила која постоје у твојој породици: ․․․․․

Да ли мислиш да су она оправдана?

□ Да □ Не

Ком правилу ти је најтеже да се повинујеш? ․․․․․

КУЋНА ПРАВИЛА, како се понекад називају, представљају скуп онога што ти родитељи дозвољавају или забрањују. Таква правила могу се односити на домаће задатке, кућне послове и ограничења у вези с повратком кући, затим ограничења у погледу коришћења телефона, ТВ-а и компјутера. Нека правила важе и ван куће и односе се на твоје понашање у школи и на избор пријатеља.

Да ли сматраш да те та правила гуше? Можда се осећаш попут следећих младих:

„Излуђивало ме је то што сам морао рано да се вратим кући! Мрзео сам што су други могли да остану дуже, а ја не.“ (Ален)

„Грозно је кад ти неко проверава телефонске позиве на мобилном. Понашају се према мени као да сам клинка!“ (Елизабета)

„Имала сам осећај да моји родитељи желе да униште мој друштвени живот, као да не желе ни са ким да се дружим!“ (Николина)

Иако неки млади често крше родитељска правила, већина њих ипак признаје да нека правила морају постојати јер би иначе настао тотални хаос. Али ако су кућна правила потребна, зашто те нека од њих могу нервирати?

„Нисам више мали!“

Можда ти нека правила иду на живце зато што сматраш да се родитељи према теби опходе као да си дете. Најрадије би викнуо: „Ја нисам више мали!“ Наравно, твоји родитељи вероватно мисле како су њихова правила неопходна да би те заштитили и припремили да прихватиш одговорности које долазе с одраслим добом.

Међутим, теби се чини како си нека кућна правила прерастао. Можда се осећаш спутано, попут 20-годишње Бруне, која за своје родитеље каже: „Потпуно су заборавили шта значи бити у мојим годинама. Не дају ми да имам своје мишљење и свој избор и не пуштају ме да одрастем.“ Алиса се слично осећа. „Моји родитељи као да не схватају да имам 18 година, а не 10“, каже она. „Треба да имају више поверења у мене!“

Кућна правила могу бити нарочито тешка уколико ти се чини да су родитељи попустљивији према твом брату или сестри. На пример, осврћући се на своје тинејџерске године, младић по имену Марко каже за своју млађу рођену сестру и своје сестре од тетке: „Њима би се прогледало кроз прсте чак и кад би нешто стварно забрљале!“

Без правила?

Посве разумљиво, можда жудиш да будеш сам свој газда, без родитељског надзора. Али, да ли би ти стварно било боље без њиховог надзора? Вероватно знаш неке младе који могу остајати до касно увече, могу се облачити како год желе и излазити с пријатељима кад год и где год желе. Можда су њихови родитељи превише заузети да би пазили на то шта им деца раде. У сваком случају, Библија показује да такав приступ одгајању деце није успешан (Пословице 29:15). Недостатак љубави у свету у великој мери постоји зато што има јако пуно егоцентричних људи, од којих су многи одрасли у породицама у којима је свако радио шта је хтео (2. Тимотеју 3:1-5).

Зато немој да завидиш младима који могу да раде шта хоће, већ настој да на родитељска правила гледаш као на доказ њихове љубави и бриге. Тиме што ти постављају разумне границе, они опонашају Јехову Бога, који је свом народу рекао: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби“ (Псалам 32:8).

Међутим, понекад можда осећаш да ти родитељи ипак постављају превише правила. Шта можеш учинити поводом тога?

Ефикасна комуникација

Било да желиш да добијеш више слободе или да смањиш притисак који осећаш због граница које ти родитељи постављају, кључ је у доброј комуникацији. ’Али ја сам покушао да разговарам са својим родитељима, али једноставно није ишло!‘, неки се могу жалити. Ако се и ти тако осећаш, постави себи следеће питање: ’Да ли могу да се побољшам у вођењу разговора?‘ Разговор је вредно средство које може (1) помоћи другима да разумеју тебе и (2) помоћи теби да схватиш зашто није удовољено некој твојој жељи. Заиста, уколико желиш да се према теби опходе као према одраслој особи, онда је разумно очекивати да можеш зрело разговарати. Како то можеш постићи?

Научи да контролишеш своја осећања. Добра комуникација изискује самосавладавање. Библија о томе каже: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја“ (Пословице 29:11). Зато избегавај гунђање, дурење и детињасте изливе гнева. Додуше, кад ти родитељи наметну неко ограничење можда би најрадије залупио вратима или бесно ходао по кући. Међутим, такво понашање ће довести само до још више забрана, никако до више слободе.

Покушај да гледаш из угла својих родитеља. Тијана, једна млада хришћанка која је одрасла с мајком, каже: „Ја себи постављам следеће питање: ’Шта мама жели да постигне тим правилима?‘“ И до каквог је закључка дошла? „Она жели да ми помогне да постанем боља особа“ (Пословице 3:1, 2). Таква проницљивост може ти помоћи да будеш вештији у разговору са својим родитељима.

На пример, претпоставимо да твоји родитељи нису баш вољни да идеш на неки скуп младих. Уместо да се свађаш, могао би их питати: „Шта ако са мном пође и један зрео, одговоран пријатељ?“ Можда ти родитељи ни тада неће дозволити. Али уколико разумеш њихову бригу, моћи ћеш лакше да пронађеш неки прихватљив предлог.

Задобиј поверење својих родитеља. Замисли човека који дугује новац једној банци. Уколико редовно плаћа своје рате, задобиће поверење банке и она му у будућности може одобрити и већи кредит. Слично је и у породици. Ти својим родитељима дугујеш послушност. Уколико покажеш да си поуздан — чак и у малим стварима — родитељи ће у будућности вероватно показивати више поверења у тебе. Наравно, уколико их често изневериш, немој се изненадити уколико ти смање или чак укину „кредит“, другим речима, ако ти верују мање или потпуно изгубе поверење у тебе.

Када прекршиш неко правило

Пре или касније, вероватно ћеш негде оманути — можда нећеш обавити неки кућни посао или ћеш предуго причати телефоном, или ћеш се вратити кући касније него што ти је речено (Псалам 130:3). А онда ћеш се морати суочити с родитељима! Како можеш спречити да лоша ситуација прерасте у још гору?

Говори истину. Немој измишљати приче. Уколико то радиш, онда ћеш у потпуности пољуљати поверење својих родитеља. Зато буди искрен и све објасни (Пословице 28:13). Избегавај оправдавање или умањивање грешке. Увек имај на уму да „благ одговор смирује гнев“ (Пословице 15:1).

Извини се. Прикладно је да покажеш да ти је жао што си их забринуо, разочарао или створио додатни посао. То може ублажити казну. Међутим, то кајање мора бити искрено.

Прихвати последице (Галатима 6:7). У први мах можда почињеш да оспораваш казну, поготово ако ти се чини да је неправедна. Међутим, преузимање одговорности за личне поступке јесте знак зрелости. Можда би најбоље било да се трудиш да повратиш поверење својих родитеља.

Напиши на којој од три наведене тачке треба највише да радиш. ․․․․․

Упамти да су твоји родитељи обавезни да у разумној мери контролишу шта радиш. Зато Библија помиње ’заповести твог оца‘ и ’савете твоје мајке‘ (Пословице 6:20). Стога, на кућна правила не треба да гледаш као на нешто што ће ти уништити живот. Управо супротно, уколико се подложиш родитељском ауторитету, Јехова обећава да ће ти дугорочно гледано ’бити добро!‘ (Ефешанима 6:1-3).

ВИШЕ О ОВОЈ ТЕМИ У 1. ТОМУ, 3. ПОГЛАВЉУ

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Да ли је један од твојих родитеља зависник од алкохола или дроге? Сазнај како се можеш успешно с тим изборити.

КЉУЧНИ СТИХ

„Поштуј свог оца и своју мајку... да ти буде добро“ (Ефешанима 6:2, 3)

САВЕТ ПЛУС

Уколико желиш да ти родитељи дају више слободе, прво покажи да си послушан њиховим правилима. Ако они запазе да се увек трудиш да их послушаш, вероватно ће бити спремнији да удовоље твојим молбама.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Истраживања показују да деца коју су родитељи волели, али су им постављали јасне границе, остварују бољи успех у школи, имају боље међуљудске односе и срећнија су.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Уколико прекршим неко кућно правило, рећи ћу следеће ․․․․․

Могу задобити поверење родитеља тако што ћу ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

Зашто се твоји родитељи понекад могу поставити превише заштитнички према теби?

Зашто понекад претерано реагујеш на постављена ограничења?

Како можеш побољшати комуникацију са својим родитељима?

[Истакнути текст на 183. страни]

Када си млад, онда мислиш како знаш све. Зато ти тешко пада када ти родитељи постављају нека ограничења. Али та ограничења су заиста за наше добро‘‘(Маргарета)

[Оквир на 186. страни]

Да ли је то заиста пристраност?

Да ли си се некад питао: ’Зашто се родитељи према свој својој деци не опходе исто?‘ Ако јеси, онда размисли о следећој чињеници: једнако опхођење према свој деци не значи да је такво опхођење фер. Заправо, питање гласи: Да ли су твоје потребе запостављене? На пример, да ли су родитељи уз тебе када ти је потребан њихов савет, помоћ и подршка? Уколико јесу, можеш ли онда заиста рећи да си жртва неправде? Пошто сте ти и твоја браћа и сестре особе с различитим потребама, твоји родитељи једноставно не могу да се према вама опходе увек једнако. То је схватила и Бети. Сада са 18 година, она каже: „Мој брат и ја смо различите личности и потребан нам је другачији приступ. Не могу да верујем како то нисам схватала кад сам била млађа.“

[Оквир/Слика на 189. страни]

Лист за попуњавање

Разговарај са својим родитељима

У претходна два поглавља размотрили смо како треба да гледаш на критику својих родитеља и на кућна правила. Шта ако и даље мислиш да су твоји родитељи престроги, било на једном било на оба подручја? Како би могао покренути разговор на ту тему?

Изабери време када си опуштен и када твоји родитељи нису превише заузети.

Говори из срца, али не допусти да те воде емоције. Покажи дужно поштовање према својим родитељима.

Уколико мислиш да су твоји родитељи превише критични, могао би рећи: „Ја се заиста трудим да све учиним како треба, али ми то тешко пада јер стално добијам критике. Можемо ли да поразговарамо о томе?“

Напиши свој предлог како би могао започети разговор с родитељима на ту тему.

․․․․․

МАЛИ САВЕТ: Употреби 21. поглавље да би пробио лед. Можда ће родитељи бити вољни да с тобом размотре материјал из тог поглавља.

Уколико мислиш да ти родитељи не пружају довољно слободе, могао би рећи: „Волео бих да будем одговорнији тако да с временом могу добити више слободе. Шта мислите, на чему би требало да радим?“

Напиши свој предлог како би могао започети разговор с родитељима на ту тему.

․․․․․

МАЛИ САВЕТ: Прочитај 3. поглавље из 1. тома. Затим запиши питања која су ти се можда појавила у вези с прочитаним материјалом.

[Слика на странама 184, 185]

Послушност родитељима може се упоредити с отплаћивањем дуга у банци. Што си поузданији, то ћеш више поверења (кредита) добити