Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се заштитим од насиља у школи?

Како да се заштитим од насиља у школи?

14

Како да се заштитим од насиља у школи?

Означи да ли су следеће изјаве тачне или нетачне:

1. Насиље може бити само у физичком облику.

□ Тачно

□ Нетачно

2. Сексуално узнемиравање укључује само физички контакт.

□ Тачно

□ Нетачно

3. И девојчице могу бити насилне и сексуално узнемиравати друге.

□ Тачно

□ Нетачно

4. Уколико си жртва насиља или сексуалног узнемиравања, ништа ту не можеш.

□ Тачно

□ Нетачно

СТРАХ је свакодневни пратилац милиона младих који у школи доживљавају малтретирање од својих другова, такозвани булинг. „Обична 15-минутна вожња аутобусом била је за мене као вишечасовно мучење, док је група насилних младих са вербалног прелазила на физичко малтретирање“, каже младић по имену Роберт. Други млади пак доживљавају сексуално узнемиравање. „Један веома популаран младић сачекао ме је на ћошку у школском ходнику и почео непристојно додиривати“, каже девојка по имену Анита. „Покушала сам да га лепо замолим да престане, али није успело. Мислио је да ја то само тако кажем.“

Неки тинејџери су преко Интернета доживели вербално малтретирање од својих вршњака. Да ли си и ти жртва неког вида малтретирања? Шта можеш учинити у тој мучној ситуацији? Пуно тога! Али прво, хајде да изнесемо чињенице о изјавама из увода у ово поглавље.

1. Нетачно. Већина насилника користи свој језик, а не песнице. Малтретирање може имати различите облике — могу то бити претње, увреде, саркастичан говор и изругивање.

2. Нетачно. Чак и „комплимент“ који има сексуалне призвуке, затим непристојна шала или провокативно одмеравање могу спадати у сексуално узнемиравање.

3. Тачно. Они који малтретирају и узнемиравају друге могу бити оба пола.

4. Нетачно. Сигурно можеш нешто предузети како би зауставио насиље над својом личношћу. Погледајмо који су то кораци.

Без песница победити насилника

Неки насилни млади који малтретирају друге желе само да те испровоцирају да би видели како реагујеш. Зато Библија пружа следећи мудар савет: „Немој се брзо вређати“ (Проповедник 7:9). Ако би ’враћао зло за зло‘, тиме би само долио уље на ватру и створио још већи проблем (Римљанима 12:17). Како се онда насилник може победити без песница?

Немој све примати к срцу. Уколико је ругање само шала на твој рачун, покушај да се не обазиреш уместо да се увредиш. „Понекад увредљиве изјаве само не треба да узимаш за озбиљно“, каже дечко по имену Ернест. Уколико онај ко добацује увредљиве изјаве види да његове речи не делују на тебе можда ће престати.

Буди благ. У Библији стоји: „Благ одговор смирује гнев“ (Пословице 15:1). Љубазан одговор је оно што нека насилна млада особа најмање очекује и то може опустити напету атмосферу. Истина, да би се сачувала сталоженост неопходно је самосавладавање. Али то је увек најбоље. Пословице 29:11 наводе: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја.“ Благост је показатељ нечије снаге. Благу особу није лако избацити из равнотеже, док је онај ко малтретира друге често несигуран и фрустриран. Библија с правом каже: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека“ (Пословице 16:32).

Заштити се. Уколико изгледа да ситуација измиче контроли можда ћеш морати да побегнеш. У Пословицама 17:14 стоји: ’Удаљи се пре него што почне свађа.‘ Зато ако изгледа да не можеш избећи насиље, склони се или отрчи одатле. Уколико је то немогуће, можда ћеш морати да се заштитиш од насиља најбоље што можеш.

Пријави малтретирање. Твоји родитељи имају право да знају шта се дешава. Такође, они ти могу дати и практичан савет. Примера ради, могу ти предложити да се обратиш некој надлежној особи у школи, на пример школском педагогу. Буди сигуран да родитељи и надлежне особе у школи могу мудро и дискретно решити ситуацију тако да ти не створе додатне проблеме.

На крају крајева, суштина је у томе да онај ко те задиркује не може да те победи уколико не реагујеш онако како он то очекује. Зато немој дозволити да те изливима гнева увуче у своју игру. Уместо тога, буди ти господар ситуације тако што ћеш применити горе поменуте предлоге.

Изборити се са сексуалним узнемиравањем

Уколико те је неко сексуално узнемиравао, с пуним правом осећаш гнев! Али питање је шта можеш учинити у вези с тим. Много тога! Ево неколико предлога:

Одлучно одбиј сваку непристојну пажњу. Напасници могу мислити да неодлучно „не“ у ствари значи „да“ — или барем „можда“ — док их не убедиш у супротно. Зато нека твоје „не“ заиста буде „не“ (Матеј 5:37). Уколико се кикоћеш или се стидљиво односно кокетно нећкаш, чак и ако то чиниш због тога што ти је стварно непријатно, тиме шаљеш погрешну поруку оном ко те спопада. Буди одлучна и директна. То је твоја најбоља одбрана!

Направи сцену. Девојка по имену Анита овако је испричала како се одупрла напаснику: „Осрамотила сам га пред његовим пријатељима тако што сам му гласно рекла да ме тако НЕ додирује!“ До чега је то довело? „Сви су му се смејали. Неко време је био јако хладан према мени, али после неколико дана, извинио се за своје понашање и касније ме чак бранио када је неко други покушао да ме гњави.“

Уколико речи не помажу, уклони се. Још боље, бежи! Уколико је то немогуће, имаш право да се браниш од напасника (Поновљени закони 22:25-27). Једна хришћанка каже: „Када је један дечко покушао да ме зграби, ја сам га из све снаге ударила и побегла!“

Реци некоме. „То је оно што сам на крају морала да урадим“, признаје 16-годишња Андријана. „Упитала сам родитеље шта да радим јер ме један дечко, за ког сам мислила да ми је добар пријатељ, једноставно није остављао на миру. Што сам више негодовала, то је он постајао упорнији, као да се играо са мном.“ Андријанини родитељи су јој дали неке практичне савете који су јој помогли да реши тај проблем. Несумњиво и теби могу помоћи твоји родитељи.

Суочити се са малтретирањем или сексуалним узнемиравањем није нимало пријатно. Али увек имај на уму следеће: побожни млади не морају бити беспомоћне жртве насилника по школама нити треба да их трпе. Такође не треба да допусте да их заведе неко ко их сексуално узнемирава. Уколико предузмеш горе описане кораке, изборићеш се с тим проблемима.

ВИШЕ О ОВОЈ ТЕМИ У 1. ТОМУ, 18. ПОГЛАВЉУ

У СЛЕДЕЋЕМ ПОГЛАВЉУ

Притисак школских другова је један од најјачих притисака које мораш да поднесеш. Осмотримо како се можеш изборити не губећи самопоуздање.

КЉУЧНИ СТИХ

„Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18)

САВЕТ ПЛУС

Уколико си мета малтретирања, буди чврст, али не и агресиван. Одлучно реци напаснику да престане. Смирено се удаљи. Уколико се малтретирање настави, пријави оног ко те малтретира.

ДА ЛИ СИ ЗНАО... ?

Ношење одеће одређених боја или одевних предмета карактеристичних за неке групе људи може те изложити малтретирању. На пример, то може бити неки комад одеће који се повезује с неким фудбалским клубом. С друге стране, у неким земљама постоје уличне банде младих. Бивши члан једне такве банде каже: „Уколико се неко облачио као ми, а није био наш члан, у највећем броју случајева био је наша мета. Или нам се морао придружити, или је надрљао.“

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА АКЦИЈУ!

Уколико неко покуша да ме увреди или испровоцира ја ћу ․․․․․

Да бих избегао да упаднем у невољу, учинићу следеће ․․․․․

Шта бих о овој теми волео да питам родитеље ․․․․․

ШТА БИ РЕКАО?

● Како можеш својим понашањем одражавати самопоуздање и сталоженост и тако смањити вероватноћу да будеш малтретиран?

● Шта можеш учинити уколико те неко сексуално узнемирава? (Замисли неке типичне ситуације и могуће реакције.)

● Зашто треба да озбиљно гледаш на сексуално узнемиравање?

[Истакнути текст на 123. страни]

Уколико видиш да ће избити нека туча, гледај своја посла и крени кући. Неки остају да виде шта ће бити и тако упадају у невољу‘‘(Игор)

[Оквир на 125. страни]

како можеш спречити сексуално узнемиравање

Немој флертовати. То је отворен позив на узнемиравање. У Библији стоји: „Може ли човек ставити ватру у недра, а да му се одећа не запали?“ (Пословице 6:27). Флертовање је играње с ватром.

Пази с ким се дружиш. Други мисле да су твоја мерила вредности иста као и мерила друштва у ком се крећеш. Карла о томе каже: „Ако се дружиш с онима који воле да им се добацује или да буду запажени, онда ћеш и ти бити сексуално узнемираван“ (1. Коринћанима 15:33).

Пази како се облачиш. Непристојна одећа шаље јасан сигнал да желиш изазвати пажњу супротног пола — а то је оно што ћеш и добити (Галатима 6:7).

Јасно изнеси свој хришћански став. Уколико га не изнесеш, онда други неће имати на основу чега да мисле како ти је важно да поступаш према хришћанским мерилима (Матеј 5:15, 16).

[Слика на 124. страни]

Ако бесно реагујеш на ругања неког напасника, то је као да доливаш уље на ватру

[Слика на 127. страни]

Реци оном ко покушава да те сексуално узнемирава да те остави на миру