Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да преболим заљубљеност?

Како да преболим заљубљеност?

Поглавље 28

Како да преболим заљубљеност?

„ЗА већину тинејџера“, писало је у једном часопису за младе, „заљубљивања су толико уобичајена као прехладе.“ Скоро сви млади доживе несрећну љубав и надвладају је, а да не изгубе самопоуздање и смисао за хумор. Међутим, када си заљубљен до ушију, онда ти није до смејања. „Осећао сам се фрустрирано“, присећа се један младић, „јер нисам могао апсолутно ништа учинити. Био сам свестан да је она за мене била престара, али ипак ми је била драга. Због свега тога сам потпуно изгубио равнотежу.“

Шта је заљубљеност

Није грех гајити снажна осећања према некоме — под претпоставком да су таква осећања морално беспрекорна и да нису неприлична (као према неком ожењеном) (Пословице 5:15-18). Ипак, када си млад, ’жеље својствене младости‘ често управљају твојим мислима и поступцима (2. Тимотеју 2:22New World Translation). Млад човек тек учи да контролише нова, снажна осећања која се буде у пубертету. Можда је преплављен романтичним осећањима, а нема никога кога би могао тиме обасути.

Осим тога, „девојке пре него младићи попримају сигурнији наступ и лакше се уклапају у друштво“. Као последица тога, „често сматрају своје школске другове незрелим и досадним у поређењу с наставницима“ и с другим старијим, недостижним мушкарцима (часопис Seventeen). Нека девојка зато може омиљеног наставника, поп-певача или неког много старијег познаника замишљати као „идеалног“ човека. И дечаци се могу у некога слепо заљубити. Међутим, љубав према тако далеким особама више се темељи на фантазији него на стварности.

Зашто заљубљеноост може бити штетна

Заљубљивања су, додуше, углавном изненађујуће краткотрајна, али младом човеку могу нанети велику штету. Многе особе с којима се тинејџери заносе једноставно нису вредне поштовања. Један мудри човек је рекао: „Лудост заузима врло високе положаје“ (Проповедник 10:5). Неки певач се идолизује због његовог лепог гласа или упадљивог изгледа. Али, да ли је његов морал вредан дивљења? Да ли је „у Господу“ као предани хришћанин? (1. Коринћанима 7:39).

Библија такође упозорава да је „пријатељство овога света непријатељство Богу“ (Јаков 4:4). Зар не угрожаваш своје пријатељство с Богом ако поклониш своје срце особи чији начин живота Бог осуђује? Осим тога, Библија упозорава: „Чувајте се од идола“ (1. Јованова 5:21). Како би то назвао када млади украшавају своју собу сликама музичких звезда? Зар није реч „идолопоклонство“ одговарајућа? Како би се то могло допасти Богу?

Неки млади чак дозвољавају да њихове фантазије надвладају разум. Једна млада жена каже: „Кад год га упитам о његовим осећањима, пориче да било шта према мени осећа. Али, по начину како ме гледа и како се понаша, увиђам да то није истина.“ Дотични млади човек је покушао љубазно објаснити своје незанимање, али она једноставно не жели да прихвати негативан одговор.

Једна друга девојка пише о својој заљубљености у једног познатог певача: ’Желим да он буде мој младић и молила сам се да се то обистини! Обично узмем његов албум у кревет, зато што сам му тако најближе. Стигла сам дотле да ћу се убити ако га не добијем.‘ Може ли се таква неразумна страст допасти Богу, који нам заповеда да му служимо са ’здравом мисли‘? (Римљанима 12:3NW).

У Причама Соломуновим 13:12 (Даничић-Караџић) пише: „Дуго надање мори срце.“ Може се дословце разболети ако се гаје романтична очекивања која немају изгледа. Лекари знају да неузвраћена љубав може изазвати „депресије, страхове или душевну бол... несаницу или летаргију, болове у грудима или застој даха“. (Упореди 2. Самуелова 13:1, 2.) Једна заљубљена девојка признаје: „Не могу да једем... Не могу више да учим. Цели дан... маштам о њему... Осећам се јадно.“

Мисли и на то како се штетно може одразити ако допустиш да твојим животом овладају фантазије. Др Лоренс Бомен (Lawrence Bauman) примећује да је један од првих знакова неконтролисане заљубљености „попуштање у школи“. Друга уобичајена последица је издвајање од пријатеља и породице. Такође се може доживети понижење. „Ја то нерадо признајем“, каже писац Џил Шварц (Gil Schwartz), „али када сам био заљубљен у Џуди, понашао сам се као лакрдијаш.“ Сећања на такву заљубљеност остају још дуго после тога — како си за неким трчао, правио сцене у јавности или како си се иначе смешно понашао.

Суочити се са стварношћу

Краљ Соломон, један од најмудријих људи који су икада живели, заљубио се безнадно у једну девојку која му није узвратила осећања. Посветио јој је неке од најлепших песама које су икада биле написане, у којима јој је рекао да је „лепа као месец, чиста као сунце“ — а код ње није постигао баш ништа (Песма над песмама 6:10 [9, ДК]).

Али, најзад је Соломон одустао од свог покушаја да је придобије. Како можеш и ти поново задобити контролу над својим осећањима? „Безуман је ко се у своје срце узда“, каже Библија (Пословице 28:26). То посебно важи онда ако се препушташ романтичним фантазијама. Међутим, „ко мудро ходи наћи ће спасење“. То значи видети ствари онаквима какве јесу.

„Како можемо разликовати оправдана надања од неоснованих?“, пита др Хауард Халперн (Howard Halpern). „Тако да чињенице посматрамо пажљиво и трезвено.“ Размисли мало: Колики су изгледи да ћеш развити стварну романсу с том особом? Ако је та особа позната личност, вероватно је нећеш никада ни срести! Изгледи су такође мали ако је у питању нека старија особа, као што је наставник.

Даље, да ли је особа која ти се свиђа до сада уопште показала било какав интерес за тебе? Ако није, постоји ли иједан стварни разлог да верујеш како ће се то у будућности променити? Или једноставно читаш из простодушних речи и поступака занимање са његове или њене стране? Уосталом, у већини земаља је обичај да мушкарац предузме иницијативу у романси. Млада девојка се може понизити ако упорно трчи за неким ко једноставно није заинтересован.

Осим тога, шта би учинио када би особа стварно узвратила на твоја осећања? Да ли си спреман за одговорности брака? Ако ниси, онда ’уклони бриге из свог срца‘, тако да се не препушташ својим фантазијама. Постоји „време за љубав“, а то ће време наступити за тебе можда годинама касније, када будеш старији (Проповедник 3:8; 11:10NW).

Преиспитај своја осећања

Др Чарлс Зестроу (Charles Zastrow) запажа: „До заљубљивања долази када другог сматраш ’савршеним‘; то јест, да има све особине пожељног брачног друга.“ Међутим, „савршен“ партнер не постоји. „Јер су сви сагрешили и лишени су славе Божје“, каже Библија (Римљанима 3:23).

Зато се питај: У којој мери заиста добро познајем особу којој припада моје срце? Да ли сам заљубљен у слику? Да ли си сам постао слеп за грешке другога? Трезвен поглед на твог партнера из снова можда ће те тргнути из твоје романтичне омамљености! Такође ти може помоћи ако преиспиташ коју врсту љубави осећаш према тој особи. Књижевница Кети МекКој (Kathy McCoy) каже: „Незрела љубав дође и прође у трену... Ти сам си у жаришту, и напросто си заљубљен у помисао да си заљубљен... Незрела љубав значи везати се за некога, посесивна је и љубоморна... Незрела љубав захтева савршенство.“ (Упореди 1. Коринћанима 13:4, 5.)

Заборавити њега или њу

Признајемо, сви разлози овог света не могу у потпуности избрисати твоја осећања. Али, ти можеш избегавати потхрањивање тог проблема. Читање страствених љубавних романа, гледање љубавних филмова на телевизији, па и само слушање одређених врста музике може погоршати твој осећај самоће. Зато немој стално мислити на ту ствар. „Кад нестане дрва, угаси се ватра“ (Пословице 26:20).

Сањарска љубав није замена за људе који те заиста воле и за тебе брину. Немој се ’издвајати‘ (Пословице 18:1NW). Вероватно ћеш утврдити да ти родитељи могу помоћи. Упркос свим настојањима да своја осећања сакријеш, они су по свој прилици већ приметили да те нешто мучи. Зашто им не приђеш и излијеш им своје срце? (Упореди Пословице 23:26.) И неки зрели хришћанин сигурно има ухо које слуша.

„Буди запослен“, саветује књижевница за младе Естер Давидовић (Esther Davidowitz). Почни да се бавиш неким хобијем, бави се спортом, учи неки језик, или постави себи за циљ да нешто истражиш у Библији. Ако си удубљен у корисне активности, симптоми одвикавања ће донекле попустити.

Није лако преболети несрећну љубав. Али, време лечи све ране. Много ћеш научити о себи и својим осећањима, и бићеш боље припремљен за праву љубав, ако се појави у будућности! Али, како можеш препознати ’праву љубав‘?

Питања за разговор

◻ Зашто су заљубљивања уобичајена међу младима?

◻ Које особе су често објекти романтичних маштања младих, и зашто?

◻ Зашто заљубљивања могу бити штетна?

◻ Шта може млади човек предузети како би преболео несрећну љубав?

◻ Како млади човек може избећи потхрањивање романтичних маштања?

[Истакнути текст на 223. страни]

’Не могу да једем. Не могу више да учим. Читав дан маштам о њему. Осећам се јадно‘

[Слика на 220. страни]

Заљубљивања у старије, недостижне особе супротног пола прилично су уобичајена

[Слика на 221. страни]

Трезвен, објективан поглед на дотичну особу може те излечити од твојих романтичних представа