Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како препознати праву љубав?

Како препознати праву љубав?

Поглавље 31

Како препознати праву љубав?

ЉУБАВ — за занесене романтичаре то је тајанствена снага која их обузима; осећање заноса јединствено у животу. Љубав је према њиховом мишљењу искључиво ствар срца, нешто што се не може разумети, него само доживети. Љубав савладава све препреке и траје вечно...

То су уобичајене романтичне представе. Нема сумње, љубав може бити јединствено лепо искуство. Али, шта је уопште права љубав?

Љубав на први поглед?

Давид је упознао Џенет на једној забави. Одмах га је привукла њена складна фигура и њена коса која јој је падала преко очију када се смејала. Џенет је била очарана његовим тамно смеђим очима и његовом вештином забављања. Била је то љубав на први поглед.

Током идуће три недеље Давид и Џенет су били нераздвојни. Онда је једне вечери Џенет позвао њен бивши момак, рекавши јој нешто што ју је потресло. Позвала је Давида да би је утешио. Али, пошто се Давид осећао угроженим и збуњеним, реаговао је хладно. Љубав за коју су сматрали да никад неће проћи, угасила се те вечери.

Филмови, књиге и телевизијске емисије желе да те увере да љубав на први поглед траје вечно. Наравно, телесна привлачност је обично оно што проузрокује да двоје људи уопште запазе једно друго. Један млади човек је приметио: „Тешко је ’видети‘ личност неког човека.“ Али, шта уопште неко „воли“ ако је наклоност започела тек пре неколико сати или дана? Зар то није слика која се ствара о другоме? Заиста, једва знаш нешто о мислима, надањима, бригама, плановима, навикама или способностима те особе. Видео си само спољашњост, а не ’тајну скровитост срца‘ (1. Петрова 3:4). Колико може бити трајна таква љубав?

Изглед вара

Осим тога, изглед може да превари. Библија каже: „Љупкост је замамна, лепота је ташта.“ Светлуцави омот неког поклона не говори ништа о његовом садржају. Најелегантнији омот може садржавати безвредан поклон (Пословице 31:30).

У књизи Пословица такође се каже: „Златна гривна на свињској губици, то је жена лепа без разума“ (Пословице 11:22). Носни прстен био је у библијска времена јако омиљен накит. Био је скупоцен, често од чистог злата. Наравно да је такав прстен био први накит који се примећивао на некој жени.

Одговарајуће је што се у Пословицама жена која је лепа, али „без разума“ упоређује са ’златном гривном на свињској губици‘. Лепота једноставно не пристаје неразумној жени; она је некористан накит на њој. Дугорочно гледано, њена лепота је не чини привлачном, као што ни скупоцени носни прстен не улепшава свињу. Зато је велика грешка заљубити се у изглед неке особе, а њену личност испустити из вида.

’Превртљиво изнад свега‘

Неки, међутим, сматрају да је у просуђивању романтичних осећања људско срце непогрешиво. Они кажу: ’Слушај само глас свог срца. Знаћеш када је права љубав.‘ Нажалост, чињенице говоре против тога. Приликом једне анкете међу 1 079 младих (од 18 до 24 године) показало се да су до тог времена били просечно заљубљени седам пута. Већина је признала да су њихове прошле романсе биле само слепа заљубљеност — пролазно, краткотрајно осећање. Али, „своје осећање код свог садашњег односа без изузетка су описали као љубав“. Међутим, већина њих ће једног дана на своју садашњу везу гледати као и на оне у прошлости — као на обичну заљубљеност.

Жалосно је да се сваке године на хиљаде парова венча с илузијом да се „воле“, да би затим ускоро утврдили како су се јако преварили. Заљубљеност „тера мушкарце и жене који ништа не слуте у крхки брак као што јагње иде на клање“, пише Реј Шорт (Ray Short) у својој књизи Sex, Love, or Infatuation.

„Безуман је ко се у своје срце узда“ (Пословице 28:26). Пречесто се догађа да је расуђивање нашег срца погрешно или преварно. Библија каже: „Срце је изнад свега превртљиво“ (Јеремија 17:9). Али, у мало пре споменутом библијском стиху из Пословица каже се даље: „Ал’ ко мудро ходи наћи ће спасење.“ И ти се можеш избавити од опасности и разочарења у које су запали други млади ако научиш да разликујеш заљубљеност и љубав која је описана у Библији — љубав која никада не престаје.

Љубав и заљубљеност

„Заљубљеност је слепа, а то жели и да остане. Уопште не жели видети стварност“, објашњава 24-годишњи Калвин. Шеснаестогодишња Кенија каже: „Када си заљубљен, сматраш да други нема грешака.“

Заљубљеност није права љубав. Она је нереална и усмерена је на себе. Заљубљени су склони да кажу: „У његовој близини ја имам осећај да сам важна. Ја не могу више да спавам. То ми је фантастично лепо“ или: „У њеној близини ја се осећам пријатно.“ Да ли си приметио колико се пута у овим реченицама појављује реч „ја“? Веза која је заснована на себичности, осуђена је на пропаст. Међутим, запази како Библија описује праву љубав: „Љубав је дуготрпљива и доброхотна. Љубав није љубоморна, не хвали се, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи своју корист, не раздражује се. Не рачуна увреде“ (1. Коринћанима 13:4, 5 New World Translation).

Пошто љубав која почива на библијским начелима „не тражи своју корист“, она није ни егоцентрична ни себична. Неки пар можда има јака осећања једно према другом, и осећа међусобну привлачност. Али, разум није искључен и једно према другом има дубоко поштовање. Ако се ради о правој љубави, добробит и срећа другога исто је толико важна колико и властита. Она не дозвољава да супериорнија осећања поткопају моћ расуђивања.

Пример праве љубави

Ово је јасно приказано библијским извештајем о Јакову и Рахели. Они су се упознали на једном бунару, на ком је Рахела појила овце свог оца. Јаков се одмах осећао привучен к њој, не само зато што „беше лепа стаса и лепа лица“, него и зато што је обожавала Јехову (Постање 29:1-12, 17).

Након што је Јаков провео месец дана у кући Рахелине породице, дао је на знање да је воли и да жели да се ожени њом. Да ли је био само заљубљен? Сигурно не! Током тог месеца могао је да посматра Рахелу у њеној природној средини и да види како је поступала са својим родитељима и с другима, како је обављала свој посао као пастирица и колико је озбиљно схватала обожавање Јехове. Нема сумње, видео ју је и с њене „најбоље“ и с „најгоре“ стране. Зато његова љубав према њој није била необуздана страст, него несебична љубав, која се темељила на разуму и дубоком поштовању.

Због тога је Јаков могао изјавити да је спреман да ради седам година за њеног оца, како би је добио за жену. Да је био само заљубљен у њу, не би тако дуго чекао! Само је права љубав и несебично занимање за другога, могло проузроковати да су му се те године учиниле „као неколико дана“. Због те праве љубави могли су у тим годинама сачувати своју чистоћу (Постање 29:20, 21).

Потребно је време

Према томе, права љубав се не смањује с временом. Заиста, најбољи начин да преиспиташ своја осећања према некоме је да пустиш да прође извесно време. Сандра објашњава: „Човек не открива некоме своју личност тако да једноставно каже: ’Такав сам. Сад знаш све о мени.‘“ Потребно је време да би упознао некога за кога се занимаш.

Ако узмеш времена, можеш да испиташ своја осећања и у светлу Библије. Не заборави, љубав се „не... понаша непристојно, не тражи своју корист“. Да ли је дотични заинтересован за остварење твојих планова — или само својих властитих? Да ли он или она поштује твоје гледиште и твоја осећања? Да ли је вршио/вршила притисак да учиниш нешто што је „непристојно“, како би задовољио/задовољила себичне страсти? Да ли је та особа склона да те пред другима понижава или да наглашава твоје добре особине? Оваква питања могу ти помоћи да објективније просуђујеш своја осећања.

Пренагљеност у љубави може довести до катастрофе. „Једноставно сам се заљубила, брзо и неодољиво“, прича 20-годишња Џил. Удала се брзином ветра, после само два месеца познанства. Али, онда су до тада скривене грешке избиле на видело. Џил је испољила несигурност и егоцентричност. Рик, њен супруг, је изгубио свој романтични шарм и постао је себичан. Након отприлике две године брака Џил је једног дана вичући прекорила свог мужа да је „траљав“, „лењ“ и да је као супруг „затајио“. Рик јој је узвратио ударивши је песницом у лице. У сузама Џил је излетела из куће — и из брака.

Слеђење библијског савета несумњиво би им помогло да спасу свој брак (Ефесцима 5:22-33). А како је све могло да се заврши другачије да су се пре брака боље упознали! Онда се њихова љубав не би односила на неку „слику“, него на стварну особу са јаким и слабим странама. Њихова очекивања била би реалнија.

Права љубав не настаје преко ноћи. Нити мора особа која ће ти бити добар брачни друг, бити неко кога сматраш неодољивим. Барбара је, на пример, упознала једног младог човека који је, како признаје, није у почетку превише привлачио. „Али када сам га боље упознала, ствари су се промениле“, присећа се Барбара. „Видела сам како се Стивен бринуо о другима и увек стављао интересе других испред властитих. Знала сам да су то особине које чине доброг супруга. Осећала сам се привученом к њему и почела сам да га волим.“ Из тога је произашао добар брак.

По чему, дакле, можеш препознати праву љубав? Ослони се на свој библијски школован разум, уместо на глас свог срца. Немој само упознати спољашњу „слику“. Остави време да познанство сазри. Немој заборавити да заљубљеност за кратко време досегне врхунац, а онда спласне. Права љубав расте с временом и постаје „свеза савршенства“ (Колошанима 3:14).

Питања за разговор

◻ Зашто је опасно заљубити се у нечији изглед?

◻ Да ли се можеш ослонити на своје срце у препознавању праве љубави?

◻ Која је разлика између љубави и заљубљености?

◻ Зашто се познанства често прекидају? Да ли је то увек неисправо?

◻ Како можеш изаћи на крај с осећањем одбачености, ако се нека веза распадне?

◻ Зашто је важно имати довољно времена за упознавање?

[Истакнути текст на 242. страни]

Да ли си заљубљен у особу или само у неку „слику“?

[Истакнути текст на 247. страни]

„Заљубљеност је слепа, а то жели и да остане. Уопште не жели видети стварност“ (један 24-годишњак)

[Истакнути текст на 250. страни]

„Сада сам са особама супротног пола само на ’Здраво, како си?‘ Не дозвољавам никоме да ми се приближи“

[Оквир⁄Слика на странама 248, 249]

Како могу савладати љубавну бол?

Ти си сигуран да је то особа с којом ћеш се венчати. Радо сте заједно, имате заједничке интересе и осећате се привучени једно другом. Онда је одједном све готово, долази до великог излива гнева — или теку потоци суза.

У својој књизи The Chemistry of Love, др Михаел Либовиц (Michael Liebowitz) упоређује почетну заљубљеност са заносом проузрокованим неком јаком дрогом. Гашење такве заљубљености као и апстинирање од дроге може изазвати „симптоме одвикавања“. Код тога не игра неку улогу да ли се ради само о заљубљености или о ’правој љубави‘. И једно и друго може изазвати јака осећања — али ако се веза прекине, такође и емоционални пад.

Након растанка вероватно се осећаш одбачен, повређен, можда си љут, а будућност ти изгледа црна. Једна млада жена каже за себе да је „повређена“, зато што је била остављена. „Сада сам са особама супротног пола само на ’Здраво, како си?‘“, каже она. „Не дозвољавам да ми се ико приближи.“ Што је веза у коју се с неким упушташ дубља, то је дубља рана која може настати прекидом.

Слобода да се удвараш ономе ко ти се допада може те скупо стајати: сасвим је могуће да ћеш бити одбијен. Једноставно не постоји гаранција да ће настати права љубав. Ако ти се, дакле, почне неко с поштеним намерама удварати, али касније дође до закључка да склапање брака не би било мудро, то не значи безусловно да се према теби поступа непоштено.

Проблем је: Чак ако сте се растали с пуно такта и љубазности, највероватније ћеш се ипак осећати повређен и одбачен. Али, то није разлог да изгубиш самопоштовање. Чињеница да за дотичну особу ниси био „прави или права“, не значи да за неког другог нећеш бити прави партнер!

Покушај трезвено да посматраш охладнелу љубав. Прекидом су можда чак изашле на видело узнемиравајуће особине дотичне особе — емоционална незрелост, неодлучност, неприлагодљивост, нетолерантност и безобзирност према твојим осећањима. То су једва пожељне особине брачног друга.

Шта ако само једна страна жели прекид, а по твом мишљењу брак би сигурно успео? Наравно, имаш право да другоме кажеш своје мишљење. Можда је само дошло до неких неспоразума. Изливом осећања и прављењем сцена се не постиже много. Ако он или она истраје на прекиду, не треба да се понижаваш, тако да у сузама мољакаш за наклоност другога, који очигледно према теби више не осећа ништа. Соломон је рекао да постоји „време када се тражи и време када се губи“ (Проповедник 3:6).

Шта ако ти имаш јак разлог да сумњаш да те је други једноставно искористио, а у ствари никада није био искрено заинтересован за брак с тобом? Није потребно да се освећујеш. Можеш бити уверен да код Бога таква неискреност неће остати незапажена. Његова Реч каже: „Свиреп човек телу своме уди“ (Пословице 11:17; упореди Пословице 6:12-15).

С времена на време можда ћеш патити због усамљености или сећања на романтичне тренутке. Ако до тога дође, сасвим је природно да се добро исплачеш. Такође је од помоћи да се нечим запослиш, на пример телесном активношћу или хришћанском службом проповедања (Пословице 18:1). Усмери свој разум на радосне и изграђујуће ствари (Филипљанима 4:8). Повери се неком блиском пријатељу (Пословице 18:24). И твоји родитељи могу те утешити, иако се можда осећаш довољно стар да будеш независан (Пословице 23:22). А пре свега, повери се Јехови.

Сада можда увиђаш да мораш још радити на одређеним карактеристикама своје личности. Твоја представа о ономе што желиш од брачног друга можда је јаснија него пре. А пошто си волео и изгубио, можда ћеш одлучити да будеш опрезнији ако ти се опет неко допадне — што би се могло десити пре него што мислиш.

[Табела на 245. страни]

Да ли је то љубав или заљубљеност?

ЉУБАВ ЗАЉУБЉЕНОСТ

1. Спремност да се несебично 1. Себично је ограничена. Неко

брине за добро другога мисли: ’Какву корист имам

од тога?‘

2. Романса често почиње 2. Романса се развија брзо,

полагано, можда је за то можда за неколико сати или дана

потребно неколико месеци

или година

3. Привучен си целокупном 3. Јако те импресионира или

личношћу и духовним особинама интересује физички изглед

друге особе другога. (’Има тако сањалачке

очи.‘ ’Тако је згодна.‘)

4. Делује на тебе тако да 4. Штетно, разорно деловање

постајеш боља особа

5. Видиш другога онаквим какав 5. Нереална је. Друга особа

је заиста и волиш га упркос изгледа савршено. Игноришеш све

његовим грешкама сумње које се у теби појављују

због озбиљних слабости у

карактеру

6. Долази до неслагања у 6. Честа размимоилажења у

мишљењима, али можете да мишљењу која се у суштини

разговарате о њима и да их никада не рашчисте. Много тога

решите се „среди“ пољупцем

7. Желиш давати и делити 7. Нагласак је на узимању или

с другом особом добијању, посебно што се тиче

секса

[Слика на 244. страни]

Особа физички привлачна али неразумна је као „златна... гривна на свињској губици“

[Слика на 246. страни]

Ко те пред другима стално понижава, тешко да према теби осећа праву љубав