Пређи на садржај

Пређи на садржај

Алкохол — зашто не?

Алкохол — зашто не?

Поглавље 33

Алкохол — зашто не?

„ДА ЛИ ЈЕ неисправно пити? Да ли је то заиста штетно? Да ли је то само за мене неисправно, а за одрасле није?“ Таква питања би те врло лако могла заокупљати. Коначно, можда и твоји родитељи дозволе себи нешто алкохола. Многи млади твојих година пију алкохол (било да га по закону смеју куповати или не). На филмовима и телевизији то се приказује као нешто привлачно.

Ако се користи у разумној мери, алкохол може заиста бити извор ужитка. У Библији се каже да вино може обрадовати срце човека и обогатити неки оброк (Проповедник 9:7). Међутим, ако се алкохол злоупотребљава, може имати озбиљне последице — почев од сукоба с родитељима, наставницима или с милицијом, па до превремене смрти. Као што Библија каже: „Вино је подругљиво, махнито је пиће силовито, и ко њих заволи, тај памети нема“ (Пословице 20:1). Зато је за тебе важно да донесеш одговорну одлуку у вези пића.

Али, колико заиста знаш о алкохолу и његовом деловању? То ти може показати следећи тест. Само означи следеће тврдње као „тачне“ или „нетачне“.

1. Алкохолна пића делују углавном стимулативно ․․․․․․․․ ____

2. Алкохол у било којој количини, штети људском телу ․․․ ____

3. Сва алкохолна пића — жестока пића, вино,

пиво — апсорбују се у крвоток истом брзином ․․․․․․․․․․․․․․․․․ ____

4. Човек се брже отрезни ако попије црну кафу или се

тушира хладном водом ․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․ ____

5. Иста количина алкохола изазива код свакога исто деловање ․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․․ ____

6. Пијанство је исто што и алкохолизам ․․․․․․․․․․․․․․․․․․․ ____

7. Истовременим узимањем средстава за смирење

(на пример барбитурата) и алкохола појачава

се њихово узајамно дејство ․․․․․․․ ____

8. Када неко пије различите врсте алкохолних пића,

неће се опити ․․ ____

9. У телу се алкохол вари исто као и друга храна ․․․․․․․․․․․․․․․․․ ____

На 270. страни можеш да провериш своје одговоре. Да ли су нека твоја гледишта о алкохолу нетачна? Ако јесу, сети се: Незнање о алкохолу може бити смртоносно. Библија нас упозорава да алкохол, ако се не употребљава исправно, „уједа као змија, и као гуја излучује свој отров“ (Пословице 23:32New World Translation).

На пример, Џон се оженио врло млад. Једне вечери је после свађе са својом младом женом љутито напустио кућу, одлучивши да се напије. Након што је испио скоро пола литре вотке, пао је у несвест. Да нису интервенисали лекари и медицинске сестре, Џон је могао умрети. Очигледно није знао да испијање већих количина алкохола може бити чак смртоносно. Незнање га је скоро стајало живота.

Повратно дејство

То је једно од најподмуклијих деловања алкохола. Алкохол делује умирујуће, а не стимулативно. Када попијеш, осећаш се боље зато што алкохол умањује или сасвим потискује немир. Осећаш се опуштеније, храбрије и мање си забринут него пре. Ако се узима у разумним количинама, алкохол може у једној малој мери допринети томе да се неко ’више не сећа својих мука‘ (Пословице 31:6, 7). Младић по имену Пол, на пример, пио је да би побегао од породичних проблема. „Врло брзо сам схватио да сам се пићем могао ослободити притиска коме сам био изложен“, присећа се он. „То ме је опуштало.“

Безазлено? Не! Алкохол проузрокује повратно дејство. Када после неколико сати попусти умирујуће деловање алкохола, немир се враћа, али не више у нормалној мери. Пење се на виши ниво од онога пре него што си пио! Страховања и напетости су јаче него икада пре. Симптоми одвикавања од алкохола могу потрајати и до 12 сати. Наравно, ако опет нешто попијеш, тај немир ће се опет смањити. Али, за неколико сати ће се повећати, овог пута још више него пре! И тако се врти зачарани круг лажних успона и све дубљих падова.

Дакле, у крајњем дејству алкохол неће у ствари смањити твоје страхове, него ће их највероватније повећати. А када нестане деловање алкохола, твоји проблеми су још увек ту.

Успорен емоционални развој

Други тврде да им алкохол помаже да се боље сналазе. Денис је, на пример, био крајње стидљив и чак му је било тешко да води обичан разговор. Али, онда је открио: „Након што сам попио неколико пића, постајао сам много опуштенији.“

Ствар је у томе што се потешкоће не решавају тако да од њих бежимо — као што је то радио Денис — него да се с њима суочимо. Учећи да савладаваш проблеме с којима се суочаваш у доба младалаштва, припремаш се за оптерећења која имају одрасли. Тако је Денис утврдио да му пролазно деловање алкохола на крају није помогло да савлада стидљивост. „Када је деловање алкохола попустило, опет сам се повлачио у своју пужеву кућицу“, извештава он. Како је сада, годинама касније? Денис наставља: „Никад нисам стварно научио да разговарам с људима на истом нивоу. Мислим да се у том погледу нисам развио.“

Иста је ствар ако се алкохол користи као ослонац за савладавање стреса. Џон, која је то радила као тинејџерка, признаје: „Када сам се недавно нашла у једној стресној ситуацији, помислила сам: ’Сада би било лепо попити једно пиће!‘ Мислиш да ће ти пиће помоћи да боље изађеш на крај с неком ситуацијом.“ Али, није тако!

У чланку објављеном у листу New York State Journal of Medicine стоји: „Ако се дрога [и алкохол] узимају да би се растерали проблеми — школски, друштвени или међуљудски — уклања се потреба да се науче савладавати такве ситуације. Последице се осећају тек у каснијим годинама, када је теже успостављати блиске везе, па појединац остаје емоционално изолован.“ Далеко је боље ухватити се у коштац с проблемима и директно се суочити с тешким ситуацијама!

„Он не узе“

Посматрај пример Исуса Христа. Последње ноћи свог земаљског живота прошао је кроз страшну, напорну кушњу. Био је издан, ухваћен и морао је да поднесе читав низ саслушања током којих су биле изношене лажне оптужбе против њега. Најзад, након што је пробдео читаву ноћ, требало је да буде смакнут на стубу (Марко 14:43–15:15; Лука 22:47–23:25).

У тој ситуацији било му је понуђено нешто што би ослабило његова чула, нешто што би му помогло да савлада ту тешку ситуацију. Библија објашњава: „Дадоше му да пије вино помешано са измирном, али он не узе“ (Марко 15:22, 23). Исус је у потпуности желео да влада својим снагама. Желео је да се директно суочи с том тешком ситуацијом. Није покушао да побегне од стварности! Касније, када му је било понуђено нешто киселог вина без наркотика, да би угасио жеђ, Исус је пио (Јован 19:28-30).

Твоји проблеми, притисци и стресне ситуације се не могу ни издалека упоредити с оним што је морао поднети Исус. Ипак, из његовог искуства можеш извући драгоцену поуку. Уместо да прибегаваш средствима која поправљају расположење (као што је алкохол) када се нађеш пред проблемима, непријатним ситуацијама или када си под притиском, боље је да се с тим директно ухватиш у коштац. Што више искуства стичеш у савладавању животних проблема, то ћеш моћи боље да их решаваш. Тако ћеш се развити у психички стабилну особу.

Ако си у годинама када ти је законом дозвољено да купујеш алкохол, на теби је да одлучиш (и евентуално на твојим родитељима) да ли ћеш повремено — и умерено — пити алкохол или не. Информиши се пре тога и донеси промишљену одлуку. Ако одлучиш да нећеш пити алкохол, не мораш се због тога оправдавати. Међутим, ако одлучиш да пијеш алкохол и ако си у старости кад га смеш сам купити, онда поступај одговорно. Немој никада да прибегаваш алкохолу, и не покушавај да пијеш да би стекао (лажну) храброст. Савет Библије је једноставан и директан: „Превише пића чини те бучним и неразумним. Лудо је опити се“ (Пословице 20:1Today’s English Version).

Питања за разговор

◻ Зашто тако много младих почиње да пије алкохол?

◻ Које су неке погрешне представе о алкохолу?

◻ Које су неке опасности вожње под утицајем алкохола?

◻ Које опасности постоје када се код проблема тражи уточиште у алкохолу?

◻ Како млад човек треба да прилази проблемима, и зашто?

[Истакнути текст на 268. страни]

Млада особа која пије може упасти у зачарани круг лажних успона и све дубљих падова

[Истакнути текст на 271. страни]

„Никада нисам стварно научио да разговарам с људима на истом нивоу. Мислим да се у том погледу нисам развио“ (млади човек који је као тинејџер превише пио)

[Оквир на 264. страни]

’Зашто смо почели да пијемо‘

Интервју с некима који су као тинејџери пили

Питање: Зашто сте пили?

Бил: Код мене је то у почетку било због круга људи којима сам припадао. То је једноставно било „то“, посебно викендом.

Денис: Почео сам да пијем када сам имао око 14 година. Мој отац је био велики пијанац. Код нас у кући стално су се одржавали коктел-пријеми. Као дете сам запазио да пиће иде уз дружење. Онда, када сам постао старији, упао сам у дивље друштво. Пио сам да би ме други млади прихватили.

Марк: Мене је занимао спорт. Мислим да сам почео да пијем негде с 15 година, заједно с другима из кошаркашког тима. Мислим да је то углавном била радозналост.

Џоан: На мене је јако утицало оно што сам видела на телевизији. Гледала сам глумце како пију. То је изгледало тако дивно.

Пол: Мој отац је алкохоличар. Сада схватам да је алкохолизам био разлог многих наших проблема. Покушао сам да побегнем од тога. Иронично је да је то једини разлог због кога сам посегао за чашом.

Џоан: Моји родитељи у суштини нису пуно пили. Али, сећам се да се мој отац на друштвеним скуповима хвалио тиме колико много може да попије. Развила сам помало сличан став — сматрала сам да сам нешто посебно. Једном приликом смо моји пријатељи и ја отишли на пијанку. Пили смо сатима. На мене то није ни приближно деловало као на друге. Сећам се да сам помислила: ’Иста сам као и тата.‘ Мислим да је на мене јако утицао његов став према алкохолу.

Питање: Зашто многи пију док се не опију?

Марк: Па, управо зато смо пили — да се опијемо. Заиста ми није било до укуса.

Питање: Дакле, ви сте пили ради ефекта?

Марк: Да.

Хари: Ја бих се с тиме сложио. То је као када се пењеш уз мердевине. Са сваком чашом досежеш веће висине — следећу пречку на мердевинама.

[Оквир на 270. страни]

Да ли си исправно одговорио? (Одговори на питања са стране 263)

1. НЕТАЧНО. Алкохол делује претежно умирујуће. Осећај полетности настаје потискивањем или смањивањем немира, тако да си после пића опуштен и мање узнемирен.

2. НЕТАЧНО. Изгледа да умерене и мале количине алкохола не штете телу. Међутим, непрестано и прекомерно уживање алкохола може оштетити срце, мозак, јетру и друге органе.

3. НЕТАЧНО. Жестока пића се углавном апсорбирају брже од вина или пива.

4. НЕТАЧНО. Кафа може да те пробуди, а хладан туш те може поквасити, али алкохол остаје у крви све док га јетра не разгради — брзином од око 15 грама по сату.

5. НЕТАЧНО. Деловање алкохола зависи од низа чинилаца, као што су твоја телесна тежина и да ли си пре тога јео или ниси.

6. НЕТАЧНО. Пијанство је последица прекомерног уживања алкохола. Карактеристика алкохолизма је губитак контроле над узимањем пића. Међутим, није свако ко се опија алкохоличар, нити се сви алкохоличари опијају.

7. ТАЧНО. Када се помешају с алкохолом, неки лекови јако повећају уобичајене реакције које се очекују ако се узима само лек или само алкохол. На пример, алкохол заједно са средствима за смирење може довести до озбиљне мучнине, знојења, болова, депресије, коме или чак до смрти. Једна таблета и једна чаша пива имају далеко снажније дејство него што можеш замислити. Дејство лека повећава се за три, четири или десет пута, или чак више!

8. НЕТАЧНО. За степен пијанства одлучујућа је укупна количина конзумираног алкохола, било да је у питању џин, виски, вотка или нешто друго.

9. НЕТАЧНО. Алкохол не треба да се вари као већина других намирница. Уместо тога, 20 посто одмах прелази кроз зидове желуца у крвоток. Преостали део путује из желуца у танко црево, одакле се апсорбује у крвоток.

[Оквир⁄Слике на странама 266, 267]

Алкохол и вожња — смртоносна комбинација

„Вожња под утицајем алкохола је главни узрок смрти младих људи између 16 и 24 године“, стоји у извештају једне конференције која је била одржана 1984. у Сједињеним Америчким Државама, а која се бавила младима и вожњом под утицајем алкохола. Према једном истраживању у Баварској, 46,1 посто свих тешких судара до којих је дошло под утицајем алкохола, проузроковали су пијани млади (Spiegel). Кривица због бесмисленог умирања је постојаност неких митова о деловању алкохола. Ево неколико типичних примера:

МИТ: Можеш мирно да седнеш за волан ако си попио само неколико пива.

ЧИЊЕНИЦА: „Алкохол из две конзерве пива [0,3 l], ако се попије за мање од једног сата, успорава реакције возача за 2/5 секунде — чиме се пут кочења при брзини од 90 km/h продужава за 10 m — можда је то управо разлика између избегнутог судара и судара“ (Development of a Traffic Safety and Alcohol Program for Senior Adults од др Џејмса Л. Малфетија (James L. Malfetti) и др Дарлен Џ. Винтер (Darlene J. Winter).

МИТ: Можеш мирно да возиш све док не осећаш да си пијан.

ЧИЊЕНИЦА: Опасно је ослонити се на свој осећај. Алкохол ствара илузију доброг осећања. Онај који је пио мисли да влада собом, док су у ствари његове способности смањене.

Иако је за свакога опасно да вози после коришћења алкохола, за младе је то посебно ризично. Способност младих да возе под утицајем алкохола „брже опада него код одраслих, зато што је вожња за њих нешто ново и зато што немају толико рутине. Кратко речено, већина тинејџера има мало искуства и с вожњом и с алкохолом, а још су неискуснији када се ради о комбинацији алкохола и вожње“ (Senior Adults, Traffic Safety and Alcohol Program Leader’s Guide од др Дарлен Џ. Винтер).

Млади човек се такође брже опије од одраслог. Млади уопште имају мању телесну тежину него одрасли, а што нека особа има мању телесну тежину, то има мање телесне течности у којој се конзумирани алкохол разреди. Што је виша концентрација алкохола у крви, то је већи степен опијености.

„Мудар је онај који види невољу и клони се, а неискусни иду даље и плаћају“ (Пословице 22:3NW). Сада када си упознао опасности вожње под утицајем алкохола, било би ’мудро‘ када би себи обећао да нећеш правити такву комбинацију. Тиме нећеш само себе сачувати од тога да постанеш богаљ или да превремено умреш, него тако показујеш и поштовање према животима других.

Треба да, осим тога, чврсто одлучиш да (1) никада нећеш сести у аутомобил с возачем који је пио и да (2) никада нећеш дозволити да неки пријатељ који је пио седне за волан. Можда ће се он због тога љутити, али можда ће ти за то бити захвалан касније када се отрезни. (Упореди Псалам 141:5.)

[Слике]

Никада немој сести у аутомобил с возачем који је пио, и никада немој дозволити да неки пријатељ који је пио седне за волан

[Слике на 262. страни]

Вршњаци, телевизија, а понекад чак и родитељи, могу утицати на младе да почну да пију

[Слика на 265. страни]

Када се алкохол злоупотреби, може ’ујести као змија‘

[Слике на 269. страни]

Вожња под утицајем алкохола често има овакве последице