Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто дроги рећи не?

Зашто дроги рећи не?

Поглавље 34

Зашто дроги рећи не?

„У ЕМОЦИОНАЛНОМ погледу још сам дете“, каже Мајк, 24-годишњи младић. „Повремено сам према вршњацима плашљив. Патим од депресије и несигуран сам и понекад чак помишљам на самоубиство.“

Ен, која има 36 година, каже за себе да је „емотивно врло незрела“ и да има „мало самопоштовања“. Она додаје: „Мислим да је врло тешко водити нормалан живот.“

Мајк и Ен жању последице одлуке коју су донели док су били прилично млади — пробали су дрогу. Милиони младих данас раде исту ствар — убризгавају, гутају, ушмркавају и пуше све, од кокаина до марихуане. Неки тако беже од проблема, други започињу из радозналости, а неки опет желе да узимањем дроге растерају депресије или досаду. Када једном започну с тим, многи настављају с узимањем дроге само због ужитка. Седамнаестогодишњи Грант каже: „Пушим [марихуану] само због њеног деловања, а не да будем у тренду или зато што то раде други... Никад нисам пушио због притиска вршњака. Пушим зато што то сам желим.“

У сваком случају, највероватније ћеш пре или касније доћи у контакт с дрогом или ће ти бити директно понуђена. „Чак и чувари у нашој школи продају пот [марихуану]“, каже један младић. Прибор за дрогу отворено се нуди и продаје. Али, упркос њеној популарности, постоје добри разлози да се дроги каже не. Зашто?

Дрога спречава развој

Посматрај младе који узимањем дроге покушавају да побегну од својих проблема, као Мајк и Ен. Као што је било показано у претходном поглављу, емоционална зрелост се стиче тако што се суочавамо са изазовима живота, исправно прихватајући успехе и преживљавајући неуспехе. Млади који траже излаз у одређеним хемијским супстанцама, спречавају свој емоционални развој. Они не успевају да развију вештину потребну за суочавање с проблемима.

Као и свака друга вештина, и решавање проблема захтева вежбу. Да то прикажемо: Да ли си већ посматрао спретног фудбалера? Како само користи главу и ноге — једноставно задивљујуће! Али, како је развио такву спретност? Годинама је вежбао. Учио је да шутира лопту, да трчи са њом, да заварава итд., све док није постао вешт у игри.

Слично је и с решавањем проблема. То захтева праксу — искуство! Али ипак, Библија у Пословицама 1:22 поставља питање: „Докле ћете ви неискусни волети неискуство... и докле ћете ви безумни мрзети спознање?“ (New World Translation). Млад човек који се скрива у дрогом изазваној еуфорији, ’воли неискуство‘; он пропушта да развије спознање и вештину суочавања потребну да би се ишло кроз живот. У књизи Talking With Your Teenager каже се о младим наркоманима: „Они никада не науче да се болни тренуци живота могу преживети без тих средстава.“

Ен, која је уз помоћ дроге желела да побегне од стварности, признаје: „Четрнаест година нисам покушавала да решавам своје проблеме.“ Мајк изражава сличну мисао када каже: „Са 11 година сам почео да се дрогирам. Када сам са 22 године престао, осећао сам се као дете. Настојао сам да пронађем негде сигурност, па сам се везивао за друге. Схватио сам да се мој емоционални развој зауставио када сам почео да узимам дрогу.“

„Улудо сам потрошио све године развоја“, додаје Франк, који је почео да узима дрогу у старости од 13 година. „Када сам престао, дошао сам до болног спознања да сам био у потпуности неприпремљен за живот. Опет сам био у суштини као неки 13-годишњак — са свим оним ускомешаним осећањима каква има свако у тим годинама.“

Да ли је дрога штетна по здравље?

И ову тачку треба узети у обзир. Већини младих је јасно да такозване тврде дроге могу бити смртоносне. Али, шта је с такозваним меким дрогама, као што је марихуана? Да ли су сва упозорења која чујеш о њима само дизање панике? Да бисмо добили одговор на ово питање, размотримо поближе марихуану.

Марихуана (такође позната као канабис, пот, сено, трава или ганџа) изазвала је међу стручњацима многе полемике. Као што је познато, релативно мало се зна о овој раширеној дроги. С једне стране, марихуана је крајње сложена. Дим цигарете марихуане садржи преко 400 хемијских једињења. Лекарима је требало више од 60 година да схвате да дим цигарете изазива рак. А можда ће бити потребно да прођу деценије док се не буде сигурно знало како 400 једињења у марихуани делују на људско тело.

Ипак, након проучавања хиљада научних расправа, група стручњака угледног америчког Института за медицину дошла је до закључка: „До сада објављени резултати истраживања показују да марихуана изазива многе психичке и физичке последице, од којих су неке бар под одређеним условима штетне по људско здравље.“ Које су неке од тих штетних последица?

Марихуана — како делује на твоје тело

Узмимо за пример плућа. Чак најтврдокорнији заступници марихуане признају да удисање дима никако не може бити добро за тебе. Дим марихуане, као и дим дувана, састоји се од читавог низа отровних материја, као што је на пример катран.

Др Форист С. Тенант (Forest S. Tennant) мл. анкетирао је 492 америчка војника који су пушили марихуану. Скоро 25 посто њих „је патило од упале грла због пушења канабиса, а око 6 посто је изјавило да су патили од бронхитиса“. Приликом једне друге студије, од 30 пушача марихуане, код 24 су на бронхијама утврђена „оштећења која су карактеристична за ране стадијуме рака“.

Истина, нико не може са сигурношћу рећи да ће они касније заиста оболети од рака. Али, да ли желиш да се изложиш том ризику? Осим тога, Библија показује да Бог „даје свима живот и дисање“ (Дела 17:25). Да ли показујеш поштовање према Дароваоцу живота ако намерно удишеш нешто што је штетно за плућа и грло?

У Проповеднику 12:8 [6, Даничић-Караџић], људски мозак се поетски назива „пехар златни“. Мозак је само мало већи од твоје песнице и тежак је око 1 400 грама. То није само драгоцено складиште твојих сећања, већ и командни центар целокупног нервног система. С тим у мислима, запази упозорење Америчког медицинског института: „Можемо поуздано рећи да марихуана ствара акутне учинке на мозак, укључујући хемијске и електрофизиолошке промене.“ Засад нема уверљивих доказа да марихуана проузрокује трајна оштећења мозга, али не би требало лакомислено одбацити могућност да би марихуана могла штетити ’златном пехару‘.

А шта ако се једног дана ожениш и добијеш децу? Медицински институт извештава да је марихуана позната по томе што „изазива урођене мане, када се у великим дозама даје животињама које служе за експерименте“. Да ли има исто деловање и на људе, до сада није доказано. Али, мисли на то да се урођене мане (какве је на пример изазивао хормон DES) испољавају често тек годинама касније. Дакле, шта доноси будућност за децу — и унуке — пушача марихуане, остаје да се види. Др Габријел Неес (Gabriel Nahas) каже да пушење марихуане може бити „генетички рулет“. Да ли се може неко ко гледа на децу као на „наслеђе од Јехове“ упустити у такав ризик? (Псалам 127:3NW).

Гледиште Библије о дрогама

Марихуана је, наравно, само једна од многих дрога које су у широкој употреби. Али, на њеном примеру је показано да постоји добар разлог да се не узимају ради задовољства материје које мењају свест. Библија каже: „Снага је младићима слава“ (Пословице 20:29). Као млада особа несумњиво се радујеш добром здрављу. Зашто онда ризиковати да га изгубиш?

Међутим, још важније је библијско гледиште о том питању. Она нам каже да ’сачувамо способност мишљења‘, уместо да је упропашћујемо злоупотребом хемијских материја (Пословице 3:21NW). Такође нас подстиче: „Очистимо себе... од сваке нечистоте пу̏ти и духа, настављајући своје посвећење у страху пред Богом!“ Да, Божја обећања: „Ја ћу вас примити и бићу вам Отац“ важе само за оне који су се ’очистили од сваке нечистоте‘ и који се клоне поступака као што је злоупотреба дроге (2. Коринћанима 6:17–7:1).

Међутим, одбити дрогу није увек лако.

Вршњаци и притисак да им се прилагодимо

Једне прохладне летње вечери Џо и Франк, братићи и блиски пријатељи, склопили су споразум. „Без обзира шта други радили“, предложио је Џо, који је био млађи, „никада се нећемо петљати с дрогама.“ Двојица младића су потврдила свој споразум стиском руке. Само пет година након тога Џо је пронађен мртав у свом аутомобилу после несреће изазване под утицајем дроге. А Франк је био јаки зависник од дроге.

Шта је кренуло наопако? Одговор лежи у следећем хитном упозорењу Библије: „Немојте се варати. Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33NW). Џо и Франк су упали у лоше друштво. Дружећи се све више и више с младима који су користили дрогу, најзад су и сами почели да је узимају.

У књизи Self-Destructive Behavior in Children and Adolescents се запажа: „Младе у већини случајева неки блиски пријатељ упозна с различитим врстама дроге или их за њих ’загреје‘... [Његова] намера можда је да с другим подели узбудљив и пријатан доживљај.“ Раније споменути Марк потврђује то: „Притисак вршњака је био за мене једна од највећих потешкоћа... Први пут сам пушио марихуану зато што су то радили сви с којима сам био, а ја сам желео да се уклопим.“

Једноставно речено, ако твоји пријатељи почну да узимају дрогу, стојиш под јаким емоционалним притиском да им се прикључиш, како би припадао групи. Ако не промениш свој круг пријатеља, и ти ћеш по свој прилици постати корисник дроге.

’Ходати с мудрима‘

„Ко ходи с мудрима постаће мудар, а ко се упушта с глупацима лоше ће проћи“, каже се у Пословицама 13:20 (NW). Да прикажемо шта то значи: ако желиш да избегнеш прехладу, зар не би избегавао блиски контакт с инфицираним особама? „Слична је ствар“, каже књига Adolescent Peer Pressure, „ако желимо спречити... злоупотребу дроге... морамо се побринути за здраву, уравнотежену околину и избегавати штетне утицаје.“

Дакле, желиш ли дроги рећи не? Онда пази с ким се дружиш. Тражи друштво богобојазних хришћана, који ће те јачати у твојој одлуци да се клониш дрога. (Упореди 1. Самуелова 23:15, 16.) Запази такође речи из Изласка 23:2. Иако су првобитно биле упућене сведоцима који су сведочили под заклетвом, и за младе важи савет: „Не иди за мноштвом да би зло учинио“.

Онај ко се слепо поводи за вршњацима, није ништа друго него роб. Библија каже у Римљанима 6:16: „Не знате ли да кад се предајете некоме за робове да га послушате, робови сте онога кога слушате“. Зато Библија подстиче младе да развијају „способност мишљења“ (Пословице 2:10-12NW). Научи да самостално размишљаш, па се нећеш тако лако поводити за својеглавим младима.

Можда си радознао како дрога делује. Али, ти не треба да онечишћаваш свој разум и тело само да би сазнао шта дроге чине људима. Посматрај наркомане својих година — посебно оне који су зависници већ дуже време. Да ли изгледају окретно и живахно? Да ли су њихове оцене остале исте? Или су троми, непажљиви, понекад чак не запажају оно што се око њих догађа? Сами зависници од дроге сковали су за то израз: „Сагорели“. Међутим, већина „сагорелих“ је вероватно такође једном почела да узима дрогу из радозналости. Никакво чудо што Библија подстиче хришћане да потисну нездраву радозналост и да ’по злоћи буду деца‘ (1. Коринћанима 14:20Ст).

Ти можеш рећи не!

Брошура Америчког института за борбу против злоупотребе дроге нас подсећа: „Ти имаш право да одбијеш дрогу. Било какви пријатељи који те због твоје одлуке стављају под притисак задиру у твоја права као слободне индивидуе.“ Шта можеш учинити када ти неко понуди дрогу? Имај храбрости да кажеш не! То не значи безусловно да мораш да одржиш проповед о лошим последицама злоупотребе дроге. Иста брошура препоручује једноставан одговор: „Не, хвала, не желим пушити“ или: „А не, не желим гужву.“ Или чак сналажљиво: „Ја сам против загађивања тела.“ Ако они истрају у свом нуђењу, можда ћеш морати јасно и одлучно рећи не! Такође се може показати као заштита ако другима даш до знања да си хришћанин.

Није лако одрастати. Али, онај ко узимањем дрога покушава да избегне „болове одрастања“, може озбиљно спречити свој развој у одговорну, зрелу одраслу особу. Научи да проблемима гледаш у очи. Ако ти се чини да ће те притисак савладати, немој тражити излаз у хемијским материјама. Поразговарај о проблемима с родитељима или другим одговорним одраслим особама, које ти могу помоћи у решавању твојих проблема. Такође мисли и на охрабрење Библије: „Не узнемирујте се ни за што, него у свим стварима казујте потребе своје Богу с молитвама и молбама, са давањем хвале! И мир Божји, који превазилази сваки разум, сачуваће срца ваша и мисли ваше у Исусу Христу“ (Филипљанима 4:6, 7).

Да, Јехова Бог ће ти дати снагу да кажеш не! Никада немој дозволити да те притисак других ослаби у твојој одлуци. „Немој пробати дрогу“, подстиче Мајк. „Иначе ћеш целог живота патити!“

Питања за разговор

◻ Зашто се тако много младих упушта у узимање дроге?

◻ Како може узимање дроге спречити твој емоционални раст?

◻ Шта се зна о деловању марихуане на тело?

◻ Какво је гледиште Библије о узимању дроге из задовољства?

◻ Зашто је важно да пазиш на своје друштво ако желиш да се клониш дроге?

◻ Који су неки од начина да се дроги каже не?

[Истакнути текст на 274. страни]

„Чак и чувари у нашој околини продају пот [марихуану]“, каже један младић

[Истакнути текст на 279. страни]

„Схватио сам да се мој емоционални развој зауставио када сам почео да узимам дрогу“ (Мајк, бивши наркоман)

[Оквир на 278. страни]

Марихуана — нови чудотворни лек?

Много прашине се дигло око тврдње да марихуана може имати терапеутску вредност при лечењу глаукома, астме и при ублажавању мучнине коју осећају оболели од рака приликом хемотерапије. У једном извештају Америчког медицинског института признаје се да у тој тврдњи има нешто истине. Али, да ли то значи да ће лекари ускоро преписивати цигарете марихуане?

Вероватно не, јер, иако се можда нека од преко 400 хемијских једињења у марихуани могу показати као корисна, сигурно не би било разумно уносити их у тело пушењем марихуане. „Употребљавати марихуану“, каже др Карлтон Тарнер (Karlton Turner), признати ауторитет, „било би исто као када бисмо људима давали пеницилин у облику плесњивог хлеба.“ Дакле, ако се икада састојци марихуане буду употребљавали као лекови, лекари ће преписивати „деривате или аналогне материје“, њима сличне хемијске састојке. Никакво чудо што је амерички министар за здравље и социјалну заштиту писао: „Треба нагласити да могуће терапеутске користи ни у ком случају не умањују значај штетног деловања марихуане на здравље.“

[Слика на 275. страни]

Имај храбрости да дроги кажеш не!

[Слике на странама 276, 277]

Ако сада бежиш од проблема узимајући дрогу ... као одраслој особи тешко ће ти пасти да се ухватиш у коштац с проблемима