Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто сам тако депресиван?

Зашто сам тако депресиван?

Поглавље 13

Зашто сам тако депресиван?

Мелани је увек одговарала мајчиној представи идеалног детета — док није навршила седамнаест година. Онда се повукла са школских активности, није прихватала позиве на забаве, чак је изгледало да није марила када је добила неколико слабих оцена. Када су њени родитељи опрезно упитали шта јој је, истрчала је из собе с речима: „Пустите ме на миру! Није ми ништа.“

Четрнаестогодишњи Марк био је импулзиван, непријатељски расположен и раздражљив. У школи је био немиран и деструктиван. Када је био фрустриран или љут, мотором би јурио уоколо или би скејтбордом јурцао низ стрме падине.

И МЕЛАНИ и Марк су патили од исте болести — депресије. Др Доналд МекЊу (Donald McKnew) с америчког Института за душевно здравље објаснио је да је можда 10 до 15 посто школске деце подложно променама у расположењу и да мањи проценат пати од тешких депресија.

Понекад тај проблем има биолошке узроке. Нека инфективна и ендокрина обољења, хормоналне промене повезане с менструалним циклусом, хипогликемија, одређени лекови, изложеност отровним металима и хемикалијама, алергијске реакције, неуравнотежена исхрана, анемија — све то може изазвати депресије.

Притисци као узроци депресија

Често су тинејџерске године саме по себи узрок емоционалног стреса. Због свог неискуства у суочавању са успонима и падовима у животу, млади човек би могао имати осећај да се нико за њега не брине и тако због релативно неважних ствари постати јако депресиван.

Даљњи узрок потиштености може бити неудовољавање очекивањима родитеља, наставника или пријатеља. Доналд је, на пример, сматрао да у школи мора блистати да би удовољио својим веома образованим родитељима. Како у томе није успевао, био је депресиван и помишљао је на самоубиство. „Никада ништа не урадим добро. Увек све разочарам“, жалио се Доналд.

Да осећај неуспеха може изазвати депресије видљиво је из случаја Епафродита. Овом верном хришћанину првог века била је поверена посебна мисија, да помаже заточеном апостолу Павлу. Међутим, када је код њега дошао, разболео се — Павле се морао о њему бринути, уместо да буде обрнуто! Можеш замислити зашто је Епафродит могао имати осећај да је затајио и зашто је ’био жалостан‘. Очигледно је испустио из вида све добро што је учинио пре своје болести (Филипљанима 2:25-30).

Осећање губитка

Франсин Клегзбрун (Francine Klagsbrun) писала је у својој књизи Too Young to Die—Youth and Suicide: „Узрок многих емоционално условљених депресија је губитак некога или нечега што смо дубоко заволели.“ Дакле, корен неке депресије може бити губитак оца или мајке (смрћу или разводом), губитак посла или каријере, или чак губитак телесног здравља.

Међутим, најразорнији губитак за младог човека је губитак наклоности, тј. осећање да је непожељан и занемарен. „Када нас је напустила моја мајка, осећала сам се издато и напуштено“, признала је млада жена по имену Марија. „Мој свет ми је одједном изгледао тако збркано.“

Замисли збуњеност и бол неких младих када се суоче с породичним проблемима као што је растава, алкохолизам, родоскврнуће, злостављање мајке, злоупотреба деце или једноставно равнодушност једног родитеља који је заокупљен само својим проблемима. Како је само истинита библијска пословица: „Јеси ли се показао обесхрабреним у дану невоље? Твоја ће снага [укључујући способност да се одупреш депресији] бити оскудна“! (Пословице 24:10New World Translation). Млади човек би могао чак себе без разлога окривљавати за породичне проблеме.

Препознати симптоме

Постоје различити степени депресије. Млада особа би могла због узнемиравајућих разлога бити пролазно обесхрабрена. Али, обично таква потиштеност нестаје после релативно кратког времена.

Међутим, ако депресивно расположење потраје, а дотични има уопште негативно расположење пропраћено осећањем безвредности, страха и гнева, може то прећи у нешто што лекари зову лагана хронична депресија. Као што показују раније споменути извештаји о Марку и Мелани, симптоми могу бити знатно различити. Неки пате од страхова, други су можда стално уморни, немају апетита, пате од несанице, губе на тежини или доживљавају једну незгоду за другом.

Неки млади покушавају прикрити депресију тако што се упуштају у задовољства: у једну забаву за другом, у разуздан сексуални живот, вандализам, посезање за чашом, итд. „Заиста не знам зашто морам стално излазити“, признао је један 14-годишњи дечак. „Само знам да примећујем како се непријатно осећам када сам са̂м.“ Управо је онако како описује Библија: „И сред смеха може срце бити жалосно“ (Пословице 14:13).

Када то није само утученост

Када се не предузима ништа против лагане хроничне депресије, то може прећи у озбиљнији поремећај — у тешку депресију. (Види страну 107.) „Стално сам имала осећај да сам у нутрини ’мртва‘“, објаснила је Мери, која је била жртва тешких депресија. „Једноставно више нисам имала никаквих емоција. Стално сам живела у страху.“ Код тешких депресија суморно расположење не попушта и може потрајати месецима. Зато овај облик депресије игра најважнију улогу код самоубистава младих — што се данас у многим земљама сматра „скривеном епидемијом“.

Најпостојаније осећање повезано с тешким депресијама — и оно које најчешће доводи до смрти — је осећање дубоке безнадежности. Професор Џон Е. Мек (John E. Mack) је написао извештај о 14-годишњој Вивијен, која је патила од тешких депресија. Споља је изгледала као савршена млада дама с брижним родитељима. Али, обесила се у стању крајњег очаја! Професор Мек пише: „Вивијенина неспособност да предвиди да ли ће се из своје депресије опет извући, да ли постоји нада да ће од свог бола бити коначно ослобођена, играла је важну улогу при њеној одлуци да подигне руку на себе.“

Особе које пате од тешких депресија верују да никада неће бити боље, да не постоји сутра. Таква безнадежност, према мишљењу стручњака, тера многе у самоубиство.

Самоубиство, међутим, није решење. Мери, чији је живот постао права мора, признала је: „Помишљала сам и на самоубиство. Али, рекла сам самој себи, док се не убијем, још постоји нада.“ Сигурно се не решавају никакви проблеми тако да се свему учини крај. Нажалост многи млади људи у свом очају не виде никакву алтернативу или могућност доброг исхода. Мери је покушала да побегне од својих проблема тако што је себи убризгавала хероин. Рекла је: „Била сам пуна самопоуздања — док дрога не би попустила.“

Излазити на крај с лакшим депресијама

Против депресија се могу предузети разумни кораци. „Неки људи постају депресивни када су гладни“, запазио је др Натан С. Клајн (Nathan S. Kline), њујоршки специјалиста на подручју депресија. „Неко можда није доручковао, а из било ког разлога изоставио је и ручак. Онда се током поподнева чуди зашто се не осећа добро.“

Такође је важно шта једеш. Деби, млада жена која је често била потиштена, признала је: „Нисам била свесна да се мање вредна храна тако штетно одражава на моје расположење. Јела сам пуно такве хране. Установила сам да се осећам боље сада када једем мање слаткиша.“ Одређене телесне вежбе могу ти побољшати расположење. У неким случајевима било би добро подврћи се темељном прегледу, пошто депресије могу бити симптом неке физичке болести.

Добити битку ума

Депресије се често изазивају или погоршавају негативним мислима о самом себи. „Када те са свих страна критикују“, жалила се 18-годишња Евелин, „на крају помислиш да ништа не вредиш.“

Али, размисли: Јесу ли други меродавни да просуђују колико вредиш као човек? Хришћански апостол Павле је такође био критикован. Неки су говорили да је слабић и лош говорник. Да ли се Павле зато осећао безвредним? Нипошто! Павле је знао да је важно одговарати Божјим мерилима. Могао се хвалити оним што је постигао уз Божју помоћ — без обзира шта су други говорили. Ако и ти задржиш на уму да имаш добар однос с Богом, твоје ће потиштености у већини случајева нестати (2. Коринћанима 10:7, 10, 17, 18).

Шта ако си депресиван због неке слабости или греха који си починио? Бог је засигурао Израелцима: „Ако ли су греси ваши као скерлет, као снег постаће бели“ (Исаија 1:18). Немој никада потценити саосећање и стрпљење нашег небеског Оца (Псалам 103:8-14). Али, да ли се такође снажно напрежеш да савладаш свој проблем? Ти мораш учинити свој део ако желиш умањити своја осећања кривице. Као што каже пословица: „Ономе ко их [преступе] признаје и оставља, биће указано милосрђе“ (Пословице 28:13NW).

Друга могућност у борби против депресија састоји се у постављању реалних циљева. Не мораш бити најбољи у разреду да би био успешан (Проповедник 7:16-18). Помири се са чињеницом да су разочарења део живота. Уместо да у таквим ситуацијама размишљаш: ’Никога не брине шта се са мном догађа, нити ће икада ико бринути‘, радије реци себи: ’Пребродићу то!‘ Такође нема ничег лошег у томе ако се добро исплачеш.

Вредност постизања циља

„Очајање не пролази само од себе“, саветује Дафне, која је успешно савладала многа обесхрабрења. „Мисли треба усмерити у супротном правцу или нешто предузети. Треба нешто учинити.“ Узми за пример Линду која се храбро трудила да растера своје суморно расположење. Рекла је: „Управо ме ухватила воља за шивењем. Тако могу употпунити своју гардеробу и постепено заборављам шта ме тишти. То заиста помаже.“ Ако радиш нешто у шта се добро разумеш, унапређујеш своје самопоштовање — нешто чега у фази депресије обично мало преостане.

Такође је корисно бавити се нечим што те радује. Покушај да купиш нешто што ће те обрадовати, бави се спортом, скувај своје омиљено јело, прошврљај књижаром, једи ван куће, читај нешто или решавај укрштенице, какве на пример излазе у часопису Пробудите се!

Деби је савладала своје депресивно расположење тако што је планирала излете или је себи постављала мале циљеве. Међутим, најбољи лек за њу било је помагање другима. „Срела сам једну младу жену која је била јако депресивна. Почела сам с њом да проучавам Библију“, причала је Деби. „Наши недељни разговори пружили су ми прилику да јој кажем како може савладати своју депресију. Библија јој је дала стварну наду. То је помогло и мени.“ Догодило се управо оно што је Исус рекао: „Више је среће у давању него у примању“ (Дела 20:35NW).

Повери се

„Брига у срцу обара човека, али добра реч га развесели“ (Пословице 12:25). Ако особа пуна разумевања има за тебе ’добру реч‘, може све изгледати сасвим другачије. Нико не може видети шта је у твом срцу. Зато га излиј некоме у кога имаш поверења и ко ти може помоћи. „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује“, каже се у Пословицама 17:17. „Ако се не повериш, то је као да сасвим сам носиш тежак терет“, рекао је 22-годишњи Еван. „Али, све постаје лакше чим се повериш некоме ко је у стању да ти помогне.“

’То сам већ покушао‘, могао би рећи, ’али само ми очитају лекцију да треба позитивније да размишљам.‘ Где онда можеш наћи некога ко није само слушач пун разумевања него и објективни саветник? (Пословице 27:5, 6).

Пронаћи помоћ

Најпре ’дај‘ родитељима ’своје срце‘ (Пословице 23:26). Они те познају боље него било ко други и они ти често могу помоћи ако им дозволиш. Ако дођу до закључка да је то озбиљнији проблем, могли би се чак побринути да добијеш лекарску помоћ. *

Чланови хришћанске скупштине такође могу пружити помоћ. „Годинама сам се тако понашала да нико није ни слутио колико сам била депресивна“, открила је Мери. „Али, онда сам се поверила једној старијој жени у скупштини. Разумела ме је, јер је и она прошла таква искуства. Постало ми је јасно да су и други људи проживљавали сличне фазе и да су их успешно пребродили.“

Мерине депресије нису нестале одједном. Али, продубљујући свој однос с Богом, постепено јој је успевало да савлада своје емоције. И ти можеш међу правим Јеховиним обожаваоцима пронаћи пријатеље и „чланове породице“ који су искрено заинтересовани за твоје добро (Марко 10:29, 30; Јован 13:34, 35).

Снага која је изнад обичне

Међутим, највећа помоћ у борби против депресивног расположења је оно што апостол Павле означава ’снагом која је изнад обичне‘, која долази од Бога (2. Коринћанима 4:7NW). Ако се ослањаш на Бога, он ти може помоћи да савладаш депресије (Псалам 55:22). Кроз свој свети дух он даје снагу која је изнад обичне.

Пријатељство с Богом умирује. „Када сам утучена“, рекла је млада жена по имену Џорџија, „пуно се молим. Ја знам да ће Јехова створити излаз, без обзира на то колико велики био мој проблем.“ Дафне дели њено мишљење и додаје: „Јехови можеш рећи све. Једноставно му излијеш своје срце, зато што знаш, чак ако то не може ниједан човек, да те он заиста разуме и да се брине за тебе.“

Зато се моли Богу ако си депресиван, и обрати се некоме ко је искусан и пун разумевања, коме можеш открити своја осећања. У хришћанској скупштини пронаћи ћеш ’старије мужеве‘ који су добри саветници (Јаков 5:14, 15NW). Они су спремни да ти помогну да сачуваш своје пријатељство с Богом; јер Бог нас заиста разуме и позива нас да све своје бриге бацимо на њега, ’јер се он брине за нас‘ (1. Петрова 5:6, 7NW). Да, Библија обећава: „Мир Божји који надилази сваку мисао, чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге кроз Исуса Христа“ (Филипљанима 4:7NW).

[Фуснота]

^ одл. 40 Већина стручњака саветује да се жртве тешких депресија подвргну медицинском третману, пошто постоји опасност од самоубиства. Могу бити потребни и лекови које могу издати само лекари.

Питања за разговор

◻ Који су неки узроци депресија код младих? Да ли си се икада тако осећао?

◻ Можеш ли навести симптоме лаке хроничне депресије?

◻ Да ли знаш по чему се може препознати тешка депресија? Зашто је та болест толико озбиљна?

◻ Наведи неке могућности за савладавање депресија. Да ли су ти неке од ових препорука већ помогле?

◻ Зашто је толико важно поверити се неком када си у тешкој депресији?

[Истакнути текст на 106. страни]

Тешке депресије играју најважнију улогу код самоубистава младих

[Истакнути текст на 112. страни]

Лично пријатељство с Богом може ти помоћи да изађеш на крај с тешким депресијама

[Оквир на 107. страни]

Да ли је то тешка депресија?

Код свакога се може с времена на време појавити један или више следећих симптома, а да не дође до озбиљног проблема. Међутим, ако је више симптома стално присутно или ако је један симптом толико озбиљан да спречава твоје нормалне активности, онда си можда (1) телесно болестан и потребан ти је темељан лекарски преглед или (2) патиш од озбиљног душевног поремећаја — тешке депресије.

Ништа те не радује. Ствари које су те пре радовале, више ти ништа не значе. Имаш осећај као да си одвојен од стварности, као да се налазиш у магли и као да све радиш механички.

Осећај потпуне безвредности. Имаш осећај да својим животом не можеш учинити ништа вредно и да је потпуно бескористан. Можеш бити пун осећања кривице.

Драстичне промене расположења. Ако си пре био отворен, сада си можда постао затворен, или обрнуто. Можда често плачеш.

Потпуна безнадежност. Сматраш да ствари стоје лоше, да не можеш ништа изменити и да се прилике неће никада поправити.

Жеља да умреш. Патња је толико велика да често помишљаш како би било боље да умреш.

Неспособност концентрације. Увек изнова пролазиш исте мисли или читаш нешто неколико пута, а не схваташ смисао.

Промењене навике исхране и сметње у варењу. Губитак апетита или велика глад; повремени затвор или дијареја.

Промењене навике спавања. Спаваш мало или превише. Можда често имаш ноћне море.

Телесне тегобе. Главобоље, грчеви и болови у трбуху или у прсима. Могао би без видљивог узрока стално да се осећаш уморним.

[Слика на 108. страни]

Ако млади човек не удовољава очекивањима родитеља, може то код њега изазвати депресије

[Слика на 109. страни]

Разговарати с другима и излити им своје срце један је од најбољих начина да изађеш на крај с проблемом

[Слика на 110. страни]

Учинити нешто за друге још је једна могућност за савладавање потиштености