Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто сам тако стидљив?

Зашто сам тако стидљив?

Поглавље 15

Зашто сам тако стидљив?

„СВИ ми говоре како добро изгледам“, писала је једна млада жена у писмима читалаца једном часопису. Али, онда је додала: „Тешко ми је да с другима разговарам. Ако некога у току разговора гледам у очи, поцрвеним, а у грлу ме стегне... На радном месту чула сам више примедби да сам ’уображена‘, зато што ни с ким не причам... Нисам уображена, само сам стидљива.“

Једна анкета је показала да је 80 посто анкетираних било када у свом животу било стидљиво, а 40 посто себе сматра стидљивим. Заиста, још од најдавнијих времена људи су се морали борити с проблемом стидљивости. Библија извештава да је Мојсије због своје стидљивости одбио да послужи као Божји говорник нацији Израел (Излазак 3:11, 13; 4:1, 10, 13). Изгледа да је и хришћански ученик Тимотеј био стидљив и да је оклевао да говори и да исправно исказује свој ауторитет (1. Тимотеју 4:12; 2. Тимотеју 1:6-8).

Шта је стидљивост

Стидљивост је осећање нелагодности у присутству других људи — странаца, особа с ауторитетом, особа супротног пола или чак вршњака. Стидљивост је екстремна збуњеност која се испољава на различите начине. Неки постају збуњени; стоје обореног погледа, срце им лупа и не могу да изусте ни речи. Други губе присебност и говоре без престанка. Другима пак тешко пада да отворено говоре и кажу своје мишљење.

У ствари, одређена мера стидљивости има и позитивних страна. Она је сродна скромности и понизности, а једна од ствари које Бог очекује и препоручује је да ’смерно ходимо пред њим‘ (Михеј 6:8). Бити повучен и скроман, а не охол и дрзак има својих предности. Стидљив човек се често цени као добар слушач. Међутим, ако нас стидљивост кочи и спречава да у потпуности развијемо своју личност и ако се штетно одражава на наше међуљудске односе, на наш посао и осећања, време је да нешто предузмемо.

Разумевање проблема представља добар почетак (Пословице 1:5). Стидљивост не описује шта ти јеси; она описује твоје понашање, твоје реакције на ситуације, модел понашања какав си усвојио, а који се темељи на искуствима из прошлости која си имао с другима. Ти мислиш да други имају лоше мишљење о теби и да те не воле. Ти мислиш да су други бољи или нормалнији од тебе. Ти мислиш да ће све кренути низбрдо ако покушаш да успоставиш однос с другима. Ти очекујеш да ће ствари завршити лоше, а често се то и догоди — зато што си пун напетости и што поступаш у складу са својим негативним ставом.

Како се стидљивост одражава на твој живот

Ако се повлачиш, ако отворено не говориш или ако си толико заокупљен собом да уопште не можеш обраћати пажњу на друге, можеш оставити утисак да си уображен, нељубазан, да се досађујеш или да си чак равнодушан и необразован. Ако си преокупиран самим собом, падаће ти тешко да се концентришеш на разговор с другима. Зато придајеш мање пажње ономе што ти други говоре. И онда се догађа оно чега се највише бојиш — испадаш смешан.

Ти се у неку руку затвараш иза затворских зидина стидљивости и бацаш кључ. Дозвољаваш да ти измакну добре прилике. Прихваташ ствари или ситуације које ти уопште нису по вољи — само зато што се бојиш да отворено говориш и да изразиш своје мишљење. Такође пропушташ радост да склапаш нова познанства и пријатељства или да радиш ствари које обогаћују живот. Али, и други губе нешто. Они никада не сазнају какав си ти у ствари.

Савладати стидљивост

Да би се променио начин понашања, потребно је време и напор. Као прво, немој непрестано живети у уверењу да те неко други критички посматра. Он је вероватно превише заокупљен сам са собом и тиме што он жели рећи и учинити. А ако неко други прави на твој рачун детињасте шале, онда буди свестан да он има проблем. „Безумник је ко свог ближњега клевеће“ (Пословице 11:12). Они који су вредни твог пријатељства, неће те просуђивати по спољашности, него по томе каква си особа.

Такође се потруди да позитивно размишљаш. Нико није савршен; свако од нас има своје јаке и слабе стране. Немој заборавити да постоје различита гледишта, различите склоности и несклоности. Ако неко има различито мишљење, то не значи да те одбацује као особу.

Осим тога, научи да друге не просуђујеш погрешно. Један младић који је пре био стидљив, каже: „Закључио сам да имам погрешне представе у вези двеју ствари... Као прво, био сам превише окупиран сам са собом. Превише сам размишљао о себи, бојећи се да ће други негативно просудити моје изјаве. Као друго, приписивао сам другима лоше потицаје — нисам имао поверења у њих, мислио сам да ме гледају с висине.“

Тај младић је посетио састанак Јеховиних сведока. „Тамо сам чуо предавање које ми је стварно помогло“, присећа се он. ’Говорник је указао да је онај ко има љубави отворен; да такав о својим ближњима не мисли лоше, него добро. Зато сам се потрудио да својим ближњима више не приписујем лоше потицаје. Рекао сам себи: „Они ће имати разумевања, биће љубазни и обазриви.“ Почео сам веровати људима. Било ми је, додуше, јасно да ме неки вероватно погрешно просуђују, али помислио сам да је то њихов проблем.‘

„Такође сам схватио да треба да почнем да показујем своју љубав делима — морао сам чинити добро другима. Најпре сам то покушао с млађима. Касније сам почео посећивати друге у њиховим становима. Научио сам да развијам осећај за њихове потребе, да размишљам о томе како бих им могао помоћи.“ Схватио је колико су истините Исусове речи из Луке 6:37, 38: „Не судите, и неће вам се судити, и не осуђујте и нећете бити осуђени... Дајте и даће вам се... Јер каквом мером дајете, онаквом ће вам се вратити“.

Почетак

Научи се да будеш љубазан, да зажелиш другима добар дан и започнеш разговор. То једноставно може бити примедба о времену. Немој заборавити: Ти носиш само 50 посто одговорности. Осталих 50 посто носи други. Ако погрешиш у говору, немој мислити да си се сада страховито осрамотио. Ако се други смеју, смеј се заједно с њима. Кажи: „То није било баш најисправније!“ Тако ћеш лакше прећи преко грешке и моћи ћеш да наставиш разговор.

Облачи се тако да се осећаш угодно и пази на то да ти одећа буде чиста и испеглана. Бићеш мање скучен ако знаш да је твоја спољашност у реду и онда ћеш моћи да се боље концентришеш на разговор с другима. Држи се усправно, али ипак опуштено и природно. Гледај другога љубазно. Настој да с њим одржаваш љубазан визуелни контакт и повремено му одобравај кимањем главе или кажи неколико речи.

Ако те очекује нека тешка ситуација, ако на пример мораш говорити пред другима или треба да идеш на разговор у вези запослења, треба да се припремиш најбоље што можеш. Вежбај унапред шта желиш рећи. И говорне сметње могу се вежбањем савладати или свести на минимум. То ће захтевати време, као и све друго што се жели научити. Али, чим видиш добре резултате, бићеш подстакнут да наставиш да се напрежеш.

Такође не смемо заборавити да Бог може помоћи. Саул, први краљ древне нације Израел, био је у почетку врло стидљив (1. Самуелова, 9. и 10. поглавље). Али, када је дошло време за акцију „обузе га дух Божји“, и с народом је извојевао победу (1. Самуелова, 11. поглавље).

Данас млади хришћани имају одговорност да помажу другима да сазнају нешто о Богу и његовом обећаном новом свету праведности (Матеј 24:14). То што као посланик највишег Ауторитета у свемиру преносиш другима добру вест, даће ти самопоуздање и помоћи ће ти да не будеш толико окупиран самим собом. Ако верно служиш Богу, можеш бити уверен да ће те он благословити и помоћи да савладаш своју стидљивост.

Питања за разговор

◻ Шта је стидљивост, и како се понаша стидљива особа у присуству других? Односи ли се то и на тебе у одређеној мери?

◻ Зашто стидљива особа губи своје самопоуздање када је с другима?

◻ Како може стидљивост проузроковати да се особа осећа изгубљеном?

◻ Како се може савладати стидљивост? Да ли ти је помогао неки од ових предлога?

[Истакнути текст на 121. страни]

Стидљив човек пропушта нова пријатељства и добре прилике

[Оквир на 124. страни]

Ти можеш савладати своју стидљивост

Ако се желиш променити и ако си уверен да је то заиста могуће

Ако уместо да мислиш негативно, поступаш позитивно

Ако себи постављаш реалне и смисаоне циљеве

Ако научиш да се опустиш и савладаш своју збуњеност

Ако се припремиш на неку ситуацију

Ако стичеш самопоуздање кроз успешна искуства

Ако мислиш на то да постоје различита мишљења, и да се и други могу збунити

Ако усавршаваш своје способности и научиш нешто ново

Ако настојиш да другима указујеш љубав и да им помажеш

Ако се облачиш чисто и уредно и наступаш сигурно

Ако се ослањаш на помоћ коју пружа Бог

Ако присуствујеш хришћанским састанцима и с другима разговараш о својој вери

[Слике на 123. страни]

Стидљива особа замишља да је други потцењују

[Слика на 125. страни]

Научи се да будеш друштвен — да се смешиш, да поздрављаш друге и да водиш разговор