Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто се не допадам сам себи?

Зашто се не допадам сам себи?

Поглавље 12

Зашто се не допадам сам себи?

„ЈЕДНОСТАВНО се у властитој кожи не осећам добро“, жалила се Луиз. Да ли се повремено и теби догађа да не можеш поднети сам себе?

Заиста, свакоме треба одређена мера самопоштовања. Једном је неко рекао да оно „људском постојању придаје достојанство“. Осим тога, у Библији пише: „Љуби ближњега свога као самог себе“ (Матеј 19:19). Ако о самом себи немаш добро мишљење, вероватно нећеш ни о другима мислити добро.

’Радим све погрешно!‘

Откуда би могло потицати такво лоше мишљење о самом себи? Као прво, могао би бити фрустриран због својих граница. Ти одрасташ и честа су раздобља неспретности, када је испуштање или обарање предмета свакодневна неугодност. Осим тога, ти једноставно не поседујеш толико искуства као одрасли да би могао изаћи на крај са разочарењима. Пошто твоја „моћ запажања“ није још довољно ’употребом увежбана‘, можда не доносиш увек најмудрије одлуке (Хебрејима 5:14New World Translation). Можда понекад имаш осећај да све радиш погрешно!

Даљњи узрок недостатка самопоштовања је тај што не можеш удовољити очекивањима својих родитеља. „Када у школи добијем пет минус“, каже један младић, „моји родитељи желе знати зашто није била петица и приказују ме као неког ко је затајио.“ Наравно, родитељи инстинктивно подстичу своју децу да дају све од себе. Ако не испуњаваш разумна очекивања, можеш бити сигуран да ће ти то родитељи дати до знања. Библија саветује: „Слушај сине [или кћери], поучења оца свога и на[у]ку мајке своје не напуштај“ (Пословице 1:8, 9). Уместо да се осећаш обесхрабреним, прихвати критику и извуци поуку из ње.

Али, шта ако твоји родитељи праве неправедна упоређивања? („Зашто не можеш бити као твој старији брат Пол? Он је увек био одличан ученик.“) Таква упоређивања — колико год у том тренутку могла изгледати увредљива — често указују на важну тачку. Твоји родитељи желе од тебе само најбоље. Ако сматраш да су превише строги, зашто не би с њима у миру о томе поразговарао?

Изграђивати самопоштовање

Како можеш повећати мањкаво самопоштовање? Као прво, поштено сагледај своје позитивне и негативне стране. Утврдићеш да многе твоје „лоше стране“ нису толико страшне. Како је са озбиљним слабостима као што је нагли темперамент или себичност? Савесно ради на тим слабостима и твоје ће самопоштовање сигурно порасти.

Осим тога, немој затварати очи пред чињеницом да већ имаш позитивних страна! Можда мислиш да знати кувати или заменити гуму није ништа. Али, неко ко је гладан или коме пукне гума врло ће те ценити због таквих вештина! Мисли и на своје добре стране. Јеси ли жедан знања, стрпљив, саосећајан, великодушан или добар? Такве особине далеко засењују мање слабости.

Уважавање следећих савета такође може бити од помоћи:

Постављај себи реалне циљеве: Ако увек посежеш за звездама, можеш доживети горко разочарење. Постављај себи достижне циљеве. Како би било да научиш неку вештину, као што је на пример дактилографија? Научи да свираш неки инструмент или неки страни језик. Читај више и побољшај своје читање. Самопоштовање је користан део постигнутог резултата.

Добро обави посао: Ако немарно обављаш своје послове, бићеш незадовољан самим собом. Бог се радовао својој стваралачкој активности, означивши ’добрим‘ оно што је направио у раздобљима стварања (Постање 1:3-31). И ти можеш у сваком послу — било код куће или у школи — налазити задовољство, ако га обављаш добро и савесно. (Види Пословице 22:29.)

Учини нешто за друге: Самопоштовање се не постиже ако седнеш и пустиш да ти други испуњавају сваку жељу. Исус је саветовао: „Ко хоће да буде велик међу вама... да буде свима слуга“ (Марко 10:43-45).

На пример, 17-годишња Ким је за време летњих распуста проводила по 60 сати сваког месеца помажући другима да упознају библијску истину. Она каже: „То ме је приближило Јехови. Такође ми је помогло да развијем праву љубав према људима.“ Било би невероватно да овој срећној девојци недостаје самопоштовање!

Пажљиво бирај своје пријатеље: „Имам мало самопоуздања“, каже 17-годишња Барбара. „Када сам с људима који имају у мене поверења, добро обавим посао. Али, ако сам с људима који се понашају као да сам сувишна, онда затајим.“

Људи који су умишљени или вређају друге могу заиста у другима изазвати осећај мање вредности. Зато за пријатеље бирај особе које су стварно заинтересоване за твоје добро и које те изграђују (Пословице 13:20).

Учини Бога својим најприснијим пријатељем: „Господе [Јехова], граде мој, тврђаво моја“, изјавио је псалмиста Давид (Псалам 18:3). Није се ослањао на своје властите способности, него на своје блиско пријатељство с Јеховом. Зато није изгубио присебност када га је касније задесила несрећа, иако је био оштро критикован (2. Самуелова 16:7, 10). И ти се можеш ’приближити Богу‘ и затим се ’хвалити‘ — не због својих властитих заслуга, него у Јехови! (Јаков 2:21-23; 4:8; 1. Коринћанима 1:31NW).

Слепе улице

Један писац је рекао: „Млади човек који нема јаку личност, а недостаје му самопоштовања, понекад покушава да подигне лажно прочеље или фасаду с којом се може суочити са светом.“ Улоге које неки преузимају добро су познате: „Опасан тип“, плејбој, необично одевени панкер. Али, иза фасаде, такви млади се још увек боре са својим осећањима мање вредности (Пословице 14:13).

Посматрај, на пример оне који се упуштају у промискуитет да би „растерали осећања депресије, повећали самопоштовање [осећајући се пожељни], изградили близак однос и — у случају трудноће — задобили љубав и безусловно прихватање од стране другог људског бића, детета“ (Coping With Teenage Depression). Једна разочарана млада жена је писала: „Тражила сам утеху у интимним односима, уместо да сам покушала да развијем близак однос са својим Створитељем. Нисам постигла ништа друго осим усамљености, празнине и још јачих депресија.“ Зато се чувај таквих слепих улица.

Реч упозорења

Занимљиво је да нас Библија често упозорава да не мислимо превисоко о себи! Зашто? Очигледно зато што у настојању да постигнемо самопоштовање често одемо предалеко. Многи постају егоистични и хвалишу се својим способностима. Други уздижу себе, тако што понижавају друге.

У првом веку жестоко ривалство између Јевреја и пагана (не-Јевреја) захватило је хришћанску скупштину у Риму. Зато је апостол Павле подсетио пагане да су само Божјом ’добротом‘ били ’прицепљени‘ на положај Божје милости (Римљанима 11:17-36). И самооправдани Јевреји су морали признати да су били несавршени. „Јер сви су сагрешили и не достижу Божју славу“ (Римљанима 3:23NW).

Али, Павле их није лишио самопоштовања, него је написао: „Јер кроз незаслужену доброхотност која ми је дата кажем свакоме... да не мисли о себи више него што је потребно мислити“ (Римљанима 12:3NW). Дакле, одређена мера самопоштовања је ’потребна‘, али не треба ићи у крајност.

Тачно је што пише др Ален Фрум (Allan Fromme): „Онај ко има адекватан појам о себи није тужан, али не мора бити ни ван себе од среће... Није песимистичан, али ни бескрајно оптимистичан. Није ни лудо одважан, ни ослобођен одређених страховања... Такав схвата да није најуспешнији човек свих времена, али ни онај који непрестано доживљава неуспехе.“

Зато буди скроман. „Бог се противи охолима, а понизнима указује незаслужену доброхотност“ (Јаков 4:6NW). Буди свестан својих вредности, али немој ни игнорисати своје грешке. Радије на њима ради. Упркос томе, с времена на време ћеш сумњати у себе. Међутим, ти немаш разлога да сумњаш у своју властиту вредност или у то да се Бог за тебе брине. Јер, „ако ко љуби Бога, Бог њега познаје“ (1. Коринћанима 8:3).

Питања за разговор

◻ Зашто неки млади имају негативан став о себи? Можеш ли описати како то изгледа?

◻ Како би могао изаћи на крај са захтевима које ти постављају родитељи?

◻ Који су неки од начина да повећаш своје самопоштовање?

◻ Које су неке слепе улице на путу до самопоштовања?

◻ Зашто мораш пазити да не мислиш превисоко о себи?

[Истакнути текст на 98. страни]

За самопоштовање се каже да „људском постојању придаје достојанство“

[Слика на 99. страни]

Осећаш ли се потиштеним и мање вредним? Постоји решење

[Слика на 101. страни]

Хвалисање и разметање нису решење за недостатак самопоштовања

[Слика на 102. страни]

Имаш ли понекад осећај да ти ништа не иде од руке?