Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба да ’поштујем оца и мајку‘?

Зашто треба да ’поштујем оца и мајку‘?

Поглавље 1

Зашто треба да ’поштујем оца и мајку‘?

„ПОШТУЈ свога оца и мајку.“ Многим младима ове речи звуче као нешто из мрачног средњег века.

Млада Веда се отворено побунила против свог оца састајући се са момком који је злоупотребљавао дрогу и алкохол. Такође би пркосно одлазила на плес до раних јутарњих сати. „Сматрала сам да је превише строг“, објашњава Веда. „Имала сам 18 година, и мислила сам да све знам. Сматрала сам да је мој отац зао и да једноставно не жели да се ја добро забавим, па сам излазила и радила што сам хтела.“

Већина младих вероватно не би одобравала Ведино понашање. Ипак, када би им родитељи одредили да почисте своју собу, напишу задатак или да буду код куће у одређени сат, многи би ускипели од огорчености, или би се, што је још горе, отворено супротставили својим родитељима! Начин на који млада особа гледа своје родитеље, међутим, може на крају бити одлучујући не само за рат или мир у кући, него и за сам њен живот. И то зато што заповест да ’поштујеш своје родитеље‘ долази од Бога, а он додаје следећи подстицај за држање ове заповести: „Да будеш срећан и живиш дуго на земљи“ (Ефесцима 6:2, 3). Улози су високи. Погледајмо зато сада, шта у ствари значи поштовати свог оца и своју мајку.

Шта значи ’поштовати‘ их

’Поштовање‘ укључује признавање исправно постављеног ауторитета. На пример, хришћанима је заповеђено да ’поштују цара‘ (1. Петрова 2:17Даничић-Караџић). Иако се можда увек не слажеш са националним владарем, његов се положај или служба ипак треба поштовати. Бог је слично доделио родитељима одређени ауторитет у породици. То значи да им мораш признати њихово од Бога дато право да ти постављају правила. Истина је да други родитељи могу бити обазривији него што су твоји. Ипак, твоји родитељи имају задатак да одлучују шта је најбоље за тебе — а различите породице могу имати различита мерила.

Такође је истина да и најбољи родитељи могу повремено бити самовољни — па чак и неправедни. Али, у Причама Соломуновим 7:1, 2, један је мудри родитељ рекао: „Сине [или кћери] чувај... заповијести моје, и бићеш жив“ (ДК). Слично су и правила, или „заповести“, твојих родитеља обично постављена за твоје добро и израз су њихове искрене љубави и бриге.

Џону је, на пример, мајка непрестано говорила да употребљава пешачки прелаз изнад аутопута са шест трака у близини њиховог дома. Једног дана су га две девојке из школе изазивале да пређе краћим путем преко самог пута. Не обазирући се на њихова узвикивања „кукавице!“, Џон је ишао пешачким прелазом. Прешавши део прелаза, Џон је зачуо шкрипу аутомобилских гума. Погледавши доле, с ужасом је видео како аутомобил удара две девојке, и баца их у ваздух! Сигурно послушност родитељима ретко кад значи живот или смрт. Али без обзира на то, послушност ти већином користи.

’Поштовање својих родитеља‘ такође значи прихватање укора, без мргођења или испољавања зловоље код његовог примања. Само „безумник презире поуку свог оца“, стоји у Пословицама 15:5.

Коначно, показивање поштовања значи више од показивања чисто формалног поштовања или мрзовољне послушности. Изворни грчки глагол преведен са „поштуј“ у Библији у основи значи некога сматрати веома вредним. Родитеље зато треба сматрати драгоценим, вредним поштовања, и теби драгим. То укључује поседовање топлих осећања, пуних цењења, према њима. Али, неки млади имају све осим топлих осећања за своје родитеље.

Проблематични родитељи — да ли су вредни поштовања?

Девојка по имену Ђина је написала: „Мој отац је много пио, а ја често нисам могла заспати јер су се моји родитељи свађали и јако викали. Лежала бих на кревету и плакала. Нисам им могла рећи шта осећам, јер би ме мама вероватно тукла. Библија каже ’поштуј свог оца‘, али ја не могу.“

Јесу ли родитељи који лако плану, или су неморални, који се опијају или се свађају заиста вредни поштовања? Да, јер Библија осуђује ’ругање‘ својим родитељима (Пословице 30:17). Пословице 23:22 нас надаље подсећају да су нас родитељи ’родили‘. Само то је већ разлог да их поштујеш. Грегори, који је некада био без поштовања, сада каже: „Захваљујем Јехови Богу што ме [моја мајка] није побацила или као бебу оставила у некој канти за смеће. Она је била самохрана мајка, а нас је било шесторо. Знам да јој је било тешко.“

Иако нису савршени, твоји родитељи су се много жртвовали за тебе. „Једном је конзерва кукуруза и мало зоби било све што смо имали за јело“, наставља Грегори. „Мајка је то припремила за нас децу, а она није јела. Отишао сам у кревет сит, али сам се чудио зашто мама није јела. Сада када имам своју породицу, схватам да се жртвовала за нас.“ (Резултат једног истраживања показује да трошкови подизања детета до старости од 18 година износе око 66 400 долара.)

Увиди, такође, да иако ти родитељи не дају најбољи пример, то не значи да је погрешно све што ти он или она кажу. У Исусово време су религиозне вође биле покварене. Али, Исус је рекао људима: „Све дакле што вам рекну, чувајте и чините; али не радите по делима њиховим“ (Матеј 23:1-3, 25, 26). Зар се не би ово начело могло применити и на неке родитеље?

Изаћи на крај са осећањем огорчености

Шта ако сматраш да родитељи озбиљно злоупотребљавају свој ауторитет? * Остани миран. Побуном нећеш постићи ништа, као ни понашањем пуним мржње и презира (Проповедник 8:3, 4; упореди Проповедник 10:4). Једна 17-годишња девојка је замерала својим родитељима јер су били презаузети својим препиркама, па јој се чинило да су према њој равнодушни. Огорченост према њима затим је управила према библијским начелима којима су родитељи покушавали да је поуче. Из чистог ината упустила се у сексуални неморал и злоупотребу дроге. „Осећала сам да морам узвратити својим родитељима“, било је њено горко објашњење. Али, тиме што је пркосила, само је наудила себи.

Библија упозорава: „Пази да те бес не намами на пакосна [дела]... Чувај се да се не обратиш на оно што је штетно“ (Јов 36:18-21New World Translation). Схвати да су родитељи пред Јеховом одговорни за своје поступке и да ће одговарати за сваку озбиљну неправду (Колошанима 3:25).

У Пословицама 19:11 стоји: „Човечији увид сигурно успорава његов гнев и лепо му је опростити преступ“ (NW). Понекад је најбоље покушати да опростимо и заборавимо неисправне поступке родитеља. Усредсреди се радије на њихове добре особине, уместо на њихове грешке. Доди је, на пример, имала неосетљиву маму и очуха алкохоличара. Запази како је њен увид у њихове недостатке угушио горчину. Она каже: „Можда нам мама није никада показала љубав зато што, као злостављано дете, није никада научила како да је покаже. Очух је показивао занимање за наше активности када је био трезан, али то баш није било тако често. Ипак, сестра и ја смо увек имале кров над главом и хране у фрижидеру.“

Срећом, својевољни или немарни родитељи су у мањини. Највероватније су твоји родитељи заинтересовани за тебе, и покушавају да пруже добар пример. Ипак ћеш се понекад љутити на њих. „Када сам понекад са мајком разговарао о неком проблему, а она није могла разумети моје гледиште“, признаје младић по имену Роџер, „наљутио бих се и из ината рекао нешто само да је повредим. То је био мој начин да јој се осветим. Али, када сам отишао од ње, осећао сам се врло лоше, а знао сам да се ни она не осећа боље.“

Непромишљене речи могу ’пробадати‘ и ’изазивати бол‘, али оне неће решити твоје проблеме. „Језик је мудрих исцељење“ (Пословице 12:18; 15:1NW). „Иако је било тешко, вратио бих се и извинио се“, објашњава Роџер. „Затим бих о проблему могао разговарати смиреније, и могли бисмо да га решимо.“

’Тата је био у праву‘

Занимљиво је да неки млади исцрпе и себе и своје родитеље тиме што одбијају да послушају родитеље, само да би касније утврдили да су родитељи ипак били у праву. Осврнимо се, на пример, на Веду (споменуту на почетку). Једног дана је отишла да се провоза са својим момком. Био је под јаким утицајем марихуане и пива. Аутомобил је умакао контроли и ударио у расветни стуб при брзини од 100 километара на сат. Веда је преживела — са дубоком засекотином на челу. Момак је побегао са места несреће, и није се чак појавио ни у болници да би јој помогао.

„Када су ми родитељи стигли у болницу“, признаје Веда, „рекла сам им да је тачно било све што је тата рекао, и да је већ одавно требало да га послушам... Направила сам велику грешку, која ме је умало коштала живота.“ Након тога је Веда учинила велике промене у свом ставу према родитељима.

Можда би и код тебе добро дошле неке промене. ’Поштовање својих родитеља‘ може заиста изгледати старомодно. Међутим, тако поступати не само да је мудро, већ је и исправно у Божјим очима. Али, шта ако својим родитељима желиш исказати поштовање, али осећаш да си погрешно схваћен или си можда притешњен ограничењима? Испитајмо како можеш побољшати своје стање у таквим ситуацијама.

[Фуснота]

^ одл. 18 Овде не мислимо на случајеве телесног или сексуалног злостављања у којима младима може затребати професионална помоћ ван свог дома.

Питања за разговор

◻ Шта значи поштовати родитеље?

◻ Зашто родитељи постављају тако много правила? Могу ли ти та правила бити од користи?

◻ Мораш ли поштовати своје родитеље ако је њихово понашање лоше? Зашто?

◻ Који су неки од успешних начина савладавања огорчења које повремено можда осећаш према својим родитељима? Који су неки од неразумних начина?

[Истакнути текст на 16. страни]

„Сматрала сам да је мој отац зао и да једноставно не жели да се ја добро проводим, па сам излазила и радила што сам хтела“

[Слика на 12. страни]

Како би требало гледати на правила која су поставили твоји родитељи?

[Слика на 14. страни]

Мораш ли поштовати родитеље чије је понашање лоше?