Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли моја одећа открива моје право ја?

Да ли моја одећа открива моје право ја?

Поглавље 11

Да ли моја одећа открива моје право ја?

„НИЈЕ прекратка“, љутито је рекла Пеги својим родитељима. „Ви сте старомодни!“ Затим је отрчала у своју собу. Тако је завршила свађа око једне сукње коју је јако желела да носи. Можда си и ти упао у такву размирицу када су твоји родитељи, твој наставник или послодавац критиковали неки одевни предмет с којим си ти био одушевљен. У твојим очима изгледао је удобан, у њиховим немаран. Ти си га сматрао елегантним; они су га сматрали неукусним и непристојним.

Признајемо, укуси се разликују и ти имаш право на властито мишљење. Али, значи ли то да ’све може проћи‘ када се ради о избору твоје одеће?

Права порука?

„Оно што носиш“, каже девојка по имену Памела, „открива ко си ти у ствари и шта мислиш о себи.“ Да, твоја одећа шаље другима поруку о теби, она говори нешто о теби. Твоја одећа може пружити наговештај о савесности, постојаности и високим моралним мерилима. Али она може и изразито показивати да си бунтован и незадовољан. Чак може служити као знак препознавања. За неке младе је подерана одећа, панкерски стил или скупа дизајнер одећа нека врста заштитног знака. Неки желе својом одећом привлачно деловати на супротни пол или изгледати старији него што заиста јесу.

Дакле, лако је схватити зашто је одећа младима толико важна. Међутим, Џон Т. Молој (John T. Molloy), аутор књиге Dress for Success, скреће пажњу на следеће: „Начин нашег одевања има огроман утицај на људе које сусрећемо и у великој мери одређује како ће с нама поступати.“

Није чудо што твоји родитељи пазе како се облачиш! За њих то није само питање личног укуса. Они желе да на друге оставиш исправан утисак, утисак уравнотежене, одговорне особе. Међутим, постижеш ли то начином на који се облачиш? Шта те води у избору одеће?

„Све што раде моји пријатељи, радим и ја“

За многе младе одећа је израз њихове самосталности и индивидуалности. Али, твоја личност као младог човека још је у прелазном периоду — још увек се развија и мења. Можда желиш оставити одређени утисак, али не знаш шта или како нешто треба рећи. Зато се неки млади облаче бизарно и одбојно. Међутим, уместо да нагласе своју ’индивидуалност‘, само скрећу пажњу на своју незрелост — а да и не говоримо о томе да и своје родитеље доводе у неугодан положај.

Други млади се облаче као њихови вршњаци; изгледа да им то пружа осећање сигурности и припадности некој групи. Наравно, није безусловно неисправно прилагођавати се другима. (Упореди 1. Коринћанима 9:22.) Али, зар хришћанин треба имати жељу да се поистовећује с младима који не верују? И да ли је разумно тражити признање вршњака по сваку цену? Једна девојка је признала: „Све што раде моји пријатељи, радим и ја, само да нешто не кажу.“ Како просуђујеш некога ко реагује на најмањи миг другог и прихвата све његове хирове? Библија одговара: „Не знате ли да кад се предајете некоме за робове... да га послушате, робови сте онога кога слушате“ (Римљанима 6:16).

Млади људи „придају прилагођавању вршњацима понекад толику пажњу да су скоро заробљеници мерила своје групе, зависећи [од вршњака] за савет када се ради о облачењу, начину говора и поступања, чак о вери и начину размишљања“ (Adolescence: Transition From Childhood to Maturity).

Али, колико су твоји пријатељи способни да дају такав савет? (Упореди Матеј 15:14.) Зар они не пате од истих емоционалних потешкоћа као и ти? Да ли је, према томе, разумно покорно усвајати њихова мерила, чак ако се противе твом здравом разуму или мерилима вредности и жељама твојих родитеља?

Данас у моди — сутра старомодно

Други млади прате моду. Али, мода се стално мења! То нас подсећа на речи Библије: „Јер се мења сцена овога света“ (1. Коринћанима 7:31New World Translation). Што је данас у моди, сутра може зачуђујућом (да не кажемо скупом) неочекиваношћу застарети. Сукње бивају дуже и краће, ногавице уже и шире, само зато што конфекцијска индустрија и модни креатори на тај начин могу убирати огромне зараде од људи са којима је тако лако манипулисати.

Узмимо за пример модно лудило дизајнер-џинса протеклих година. Џинс је одједном постао хит. Људи су плаћали претерано високе цене да би носили марке Calvina Kleina или Glorie Vanderbilt. „Људи придају важност неком имену“, објаснио је Ели Каплан, председник компаније која производи ”Sergio Valente“ џинс. Ко је тај господин Валенте, чије се високо цењено име сјаји на џинс торбама? „Он не постоји“, известио је Newsweek. А за објашњење сам Каплан је поставио питање: „Па, ко би куповао ’Ели Каплан‘ џинс?“

’Зар је неисправно облачити се модерно?‘, могао би питати. Не безусловно. У библијска времена Божје слуге су се одевале одговарајуће локалном укусу. На пример, Библија каже да је Тамара носила пругасту дугу хаљину „јер такве хаљине ношаху краљеве кћери док су девице“ (2. Самуелова 13:18).

Али, да ли неко треба да дозволи да га мода зароби? Једна девојка се жалила: „У некој трговини угледам фантастичне панталоне које сви носе и кажем: ’Мама, купи ми те панталоне!‘, а она каже: ’Не, такве ти могу и сама сашити.‘ А ја кажем: ’Ти ме не разумеш. Ја желим ове панталоне.‘“ Заиста, ако си обична шаховска фигура модних креатора, зар те они у ствари не лишавају твоје индивидуалности и зар твој прави ја не остаје сакривен? Зашто би дозволио да тобом овладају заводљиве рекламе, рекламне пароле и имена дизајнера?

Библија каже у Римљанима 12:2: „Немојте се више прилагођавати овом систему ствари, него се промените обнављањем свога ума, да можете утврдити шта је добра, угодна и савршена Божја воља“ (NW). Шта је ’угодна Божја воља‘ када се ради о твом избору одеће?

’Скромно и пристојно‘

Према 1. Тимотеју 2:9, хришћани се подстичу да се украшавају „пристојном одећом, у скромности и здравих мисли“ (NW). ’Пристојна одећа‘ је, наравно, чиста и уредна. ’Скромност‘ узима у обзир околности. Одело по мери може бити одговарајуће за радно место, али не и за плажу! И обратно, купаћи костим би се у канцеларији сматрао смешним.

Зато млади Сведоци Јехове треба да мисле на то да их њихова одећа на састанцима и у служби проповедања треба представљати као младе слуге Божје и зато не сме да буде прележерна. Сети се речи апостола Павла из 2. Коринћанима 6:3, 4: „Никакве ни у чему не дајемо саблазни, да се служби нашој не приговори, него се у свему показујте као слуге Божје.“

Скромност такође узима у обзир осећања других. Апостол Павле је писао да хришћанин у свом начину поступања не треба да узима у обзир само своју властиту савест, него и савест „другога“ (1. Коринћанима 10:29). Зар не треба нарочито мислити на савест својих родитеља?

Користи прикладног облачења

Библија извештава о једној прилици када је требало да се краљица Естер појави пред својим супругом, краљем. Међутим, таква непозвана посета могла је за собом повући смртну казну! Нема сумње, Естер се усрдно молила за Божју помоћ. Али, она је такође поклонила пажњу свом изгледу, тако што је обукла „краљевске хаљине“ — одговарајуће поводу! „Кад краљ угледа краљицу Естер, која је стајала у трему, она нађе милост пред очима његовим“ (Естер 5:1 ,2).

Привлачна, али пристојна одећа може ти помоћи да оставиш добар утисак када идеш на разговор за запослење. Вики Л. Баум (Vicki L. Baum), директорка Центра за помоћ при запошљавању, запажа: „Многе жене су сметене када иду на разговор с послодавцем. Мисле да је то као да иду на рандеву, па се облаче заводљиво.“ Резултат? „Тиме одвраћају пажњу од свог стручног знања.“ Она саветује да се не облачи нешто што је „уско или изазовно“.

И млади мушкарци треба да носе пристојну одећу када траже посао. Џон Т. Молој запажа да пословни људи „имају почешљану косу и чисте ципеле. Исто то очекују и од других мушкараца“.

Насупрот томе, непристојна одећа може нарушити твој однос према другима. Часопис Psychology Today је известио о једној анкети спроведеној међу младима, која је показала да ће „дубоки деколте, кратке панталоне, тесно припијени џинс или не ношење бруст-халтера“ мушкарци вероватно протумачити као позив на секс. Један млади човек је признао: „Мени лично пада врло тешко гајити само чисте мисли о младим женама када видим како су одевене.“ Ако се облачиш пристојно, омогућаваш другима да увиде твоје унутрашње вредности. Ако ниси сигуран да ли је нека одећа пристојна, питај своје родитеље за савет.

Облачити ’тајну особу‘

Апостол Петар је подстицао хришћане да њихов накит буде „тајна особа срца у нераспадљивом руху тихог и благог духа, што има велику вредност у Божјим очима“ — такође и у очима других! (1. Петрова 3:4NW). Модерна одећа може код неких твојих вршњака изазвати дивљење, али одећом се не освајају ни срца ни прави пријатељи. Да би то постигао, мораш облачити ’унутрашњег човека‘ тако да радиш на особи која си у нутрини (2. Коринћанима 4:16). Онај ко је изнутра леп, увек ће на друге деловати привлачно, чак ако није одевен по последњој моди или „облепљен“ бесмисленим етикетама дизајнера.

Ко зна која ће следећа модна лудост намамити младе да навале у трговине. Међутим, ти можеш мислити сам за себе. Држи се високих мерила када се ради о облачењу. Избегавај да носиш одећу која је екстравагантна или која наглашава сексуалност. Буди радије нешто конзервативнији; немој ићи ни први, ни безусловно последњи с модом. Бирај квалитетну одећу која ће трајати — која неће брзо изаћи из моде. У сваком случају, твоја одећа треба да шаље праву поруку о теби, откривајући, не неку слику коју су створили медији или вршњаци, него твој прави ја!

Питања за разговор

◻ Како одећа шаље поруку о теби?

◻ Зашто су неки млади при избору своје одеће склони бизарности?

◻ Колико си под утицајем својих вршњака када се ради о избору одеће?

◻ Које су неповољне стране ако увек настојиш бити одевен по последњој моди?

◻ Када је одећа ’скромна и пристојна‘?

[Истакнути текст на 94. страни]

„Оно што носиш открива ко си у ствари и шта мислиш о себи“

[Слика на 91. страни]

Родитељи и деца се често сукобљавају због одеће. Да ли су родитељи једноставно старомодни?

[Слика на 92. страни]

Многи млади покушавају необичном одећом да изразе своју индивидуалност

[Слике на 93. страни]

Облачи се одговарајуће околностима. Одећа шаље поруку о теби!