Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико ти је важан изглед?

Колико ти је важан изглед?

Поглавље 10

Колико ти је важан изглед?

КАЖЕШ да се не допадаш самом себи? Ретко ко је у потпуности задовољан својим изгледом. За разлику од Нарциса који се заљубио у свој одраз који је угледао у води, неки готово падају у депресију када се посматрају у огледалу.

’Нисам задовољна својим стасом‘, жали се 16-годишња Марија. ’Мислим да не изгледам баш добро.‘ Тринаестогодишњи Боб каже: ’Не допада ми се моја коса, отпозади тако стрчи.‘ Да би ствар била гора, изглед тинејџера се мења толико брзо да се неки „осећају као странци у властитом телу“, како се изразио један психолог. Многи су незадовољни са својим лицем, косом или стасом.

Наравно, и Бог има смисао за лепоту. У Проповеднику 3:11 пише: „Све је [Бог] лепо створио у своје време“ (New World Translation). Твој изглед заиста може имати одлучујући утицај на начин како те други просуђују и према теби поступају. Др Џејмс П. Комер (James P. Comer) објашњава: „Став према властитом телу део је става према властитом ја. То се одражава на самопоуздање човека и на то шта ће учинити у свом животу, а шта неће.“ Дакле, позитивна забринутост за властити изглед је разумљива. Али, ако си толико збуњен да се од других повлачиш или се у властитој кожи не осећаш добро, онда таква забринутост није више позитивна.

Ко каже да ниси привлачан?

Занимљиво, незадовољство због личне појаве није увек проузроковано стварним недостацима у изгледу. У разреду седи витка девојка која би желела имати неколико килограма више, док се у следећем реду пуначка девојка жали како је „дебела“. Откуда потиче такво незадовољство? Како млади с добром телесном грађом долазе на идеју да нису привлачни?

Ричард М. Сарлес, професор психијатрије, о томе каже: „Пубертет је прелазни период у коме се тело значајно мења... Да би изашли на крај с непропорционалним, новим телом које се мења, већини младих је потребно дружење с вршњацима, који им пружају потребну сигурност.“ Међутим, под испитивачким погледима вршњака може чињеница колико си висок, низак, дебео или мршав постати разлог велике забринутости — да и не говоримо о облику носа или ушију. А ако се другима поклања више пажње него теби, или ако ти због твог изгледа пребацују, лако се може догодити да се у својој кожи не осећаш добро.

Затим је ту и снажан утицај телевизије, књига или филмова. На телевизијском екрану и у часописима сусрећемо привлачне мушкарце и жене, који нуде на продају најразличитије производе од парфема до моторних тестера. Ако ниси лепотица с беспрекорним теном или мишићави „даса“ — тако те желе уверити медији — можеш се одмах завући у мишју рупу или бар одустати од помисли да ћеш икада постати омиљен и срећан.

Немој дозволити да те ’утисну у свој калуп‘

Али, пре него што дођеш до закључка да си ружно паче, требало би да се питаш у којој су мери твоји телесни недостаци стварни — или само умишљени. Да ли је недостатак на твом лицу, због ког се узрујаваш (или због ког ти се други ругају) заиста тако страшан? Или су те други навели да тако мислиш? Библија саветује: „Немојте дозволити свету око вас да вас утисне у свој калуп“ (Римљанима 12:2Fillips).

Размисли мало: Ко унапређује идеју да мораш имати одређени изглед, ако хоћеш бити омиљен, успешан и срећан? Зар нису индустријалци и стручњаци за пропаганду ти који профитирају од претераних дијета за мршављење или скупих козметичких средстава? Зашто би дозволио да они обликују твоје мишљење? И да ли ти вршњаци који критикују твој изглед желе помоћи или те желе једноставно понизити? Ако је ово последње случај, требало би да се питаш да ли су ти потребни такви „пријатељи“.

Библија ти саветује да „обратиш своје срце разборитости“ (Пословице 2:2NW). Разборитост ће ти помоћи да своја телесна обележја посматраш објективно, а да према пропаганди медија будеш критичан. Ретко ко изгледа као фотомодел. „Лепота је испразност“ (Приче Соломонове 31:30Byington). Људи који су плаћени због свог изгледа, тражени су само кратко време — док их не замени ново, млађе лице. Осим тога, мејк-ап, расвета и фотографска уметност чине чуда. (Неки су шокирани када свој идеал лепоте виде у природи!)

Немаш разлога да будеш депримиран зато што не изгледаш као филмска звезда или фотомодел. Нити су твоји вршњаци ти који треба да одређују колико висок, низак или витак мораш бити да би био привлачан. Ако си задовољан својим изгледом, не треба превише пажње да поклањаш примедбама других. Можда ти баш неко завиди на нечему што теби смета.

Учини од свог изгледа најбоље што можеш!

Понекад млади имају стварне недостатке у изгледу: нечисту кожу, превелику тежину, нелеп нос, клемпаве уши или су врло ниског раста. Наравно, твој изглед је подложан променама, пошто још увек растеш. Акне, варирања у тежини и муњевит (или забрињавајуће спор) раст невоље су тинејџерских година. Време решава многе такве проблеме.

Други недостаци додуше остају. Многи млади се једноставно морају помирити са чињеницом да је њихов изглед непривлачан. Џон Килинџер (John Killinger) је написао: „За већину људи недостатак доброг изгледа је једна од најболнијих чињеница живота, коју рано упознају и коју до краја живота једва могу изменити.“ Али, ти можеш од свог изгледа учинити најбоље што можеш!

Хирургија је скуп и можда ризичан начин за уклањање недостатака у изгледу. * За разлику од тога, хигијена није скупа и много може допринети побољшању твог изгледа. Твоја коса се можда не сјаји као код филмске звезде, али можеш се побринути да буде чиста; и твоје лице, руке и нокти треба да буду чисти. Бели зуби и чисте, ружичасте десни сваки осмех чине шармантнијим. Имаш ли проблема с тежином? Дијета повезана с телесним кретањем (евентуално под лекарским надзором) може учинити много.

Ако се твоји родитељи слажу, можеш испробавати одећу и фризуре које наглашавају добре стране твог изгледа, а одвраћају од недостатака. На пример, ауторка Шарон Фелтен (Sharon Faelten) је писала да девојка која има „бујну фризуру или степенасто ошишану косу на темену“ може одвратити пажњу од великог носа. Истакнуте, кошчате црте лица могу се ублажити „таласастом или коврџавом фризуром“. И промишљена употреба мејк-апа може прикрити недостатке у изгледу. Избор одеће може код младића и девојака много да учини. Изабери боје које се слажу с твојим теном и изабери стил који ти одговара. Код пругасте одеће треба мислити на то да уздужне пруге чине витку линију, док попречне имају супротан учинак!

Да, с нешто труда и маште можеш имати допадљив изглед — чак ако ниси природно обдарен лепотом.

Потребна је уравнотеженост

Важно је, додуше, пазити на личну појаву, али у твом животу се не би требало све вртети око изгледа. Јеси ли икада запазио колико мало Библија говори о изгледу људи? Зашто нам није познато како је изгледао Аврахам, Марија или сам Исус? Очигледно то Бог није сматрао важним.

Заиста, Бог није одобрио да млади човек по имену Елијаб који је био импресивног стаса, заузме положај краља! Јехова Бог је објаснио пророку Самуелу: „Не обазири се на лице његово ни на стас његов... Не гледа Господ [Јехова] на оно што човек гледа. Човек гледа оно што очи виде, а Господ гледа на срце“ (1. Самуелова 16:6, 7). Врло је утешно знати да у очима Бога, у очима Онога чије мишљење заиста вреди, није важно како изгледамо. „Јехова гледа на срце.“

Размисли мало: Зар већина твојих пријатеља не изгледа просечно? И зар би твоји родитељи били подесни као модели за насловну страну неког модног часописа? Вероватно не. Али, пошто познајеш њихове добре особине, ретко када размишљаш о њиховом изгледу! И ти као особа имаш добрих страна које су далеко изнад сваког телесног недостатка — било умишљеног или стварно присутног. Ипак, твој је изглед важан твојим вршњацима и ти се можда осећаш под притиском да се прилагодиш њиховом начину одевања и дотеривања. Како треба реаговати на такав притисак?

[Фуснота]

^ одл. 18 Неки медицински третмани, као што је на пример справа за исправљање неправилно израслих зуба, имају како здравствене тако и козметичке користи.

Питања за разговор

◻ Зашто су млади толико заинтересовани за свој изглед? Шта ти мислиш о свом изгледу?

◻ Колику важност изгледу придају медији и вршњаци? Како треба реаговати на тај утицај?

◻ Шта се може учинити против акни?

◻ Како можеш од свог изгледа учинити најбоље? Зашто је на овом подручју потребна уравнотеженост?

[Истакнути текст на 82. страни]

’Нисам задовољна својим стасом... Мислим да не изгледам баш добро‘

[Истакнути текст на 88. страни]

Ти имаш добрих страна које су далеко изнад сваког телесног недостатка

[Оквир⁄Слика на странама 84, 85]

’Шта да учиним са својим акнама?‘

Акне су кожно обољење код кога је лице обасуто или чак унакажено бубуљицама, митесерима и црвеним отеклинама или цистама. Код многих младих то није само пролазна неугодност која траје неколико месеци, него кожно обољење које треба схватити озбиљно. Особе свих старосних група могу бити погођене, али оно највише захвата тинејџере. Према мишљењима неких стручњака, 80 посто младих има акне у већој или мањој мери.

Када је 2 000 тинејџера било упитано шта им на њима највише смета, не изненађује што су проблеми с кожом стајали при врху. Млада девојка по имену Сандра, која је имала тежак случај акни док је још ишла у средњу школу, присећа се: „Имала сам тако тешке акне да сам увек скривала своје лице од других. Била сам стидљива, зато што сам се због свог изгледа неугодно осећала... Изгледала сам тако страшно!“ (часопис Co-Ed).

Зашто се ова невоља јавља баш у тинејџерским годинама — у времену када највише пажње поклањаш свом изгледу? Зато што одрасташ. Наступом пубертета лојне жлезде појачавају своје лучење.

Шта се догађа? The World Book Encyclopedia објашњава то једноставним речима: Свака лојна жлезда празни се у фоликул длаке — малу врећицу која окружује корен длаке. Под нормалним околностима лој отиче кроз поре коже, али пора се понекад затвори и лој не може довољно брзо да изађе. Затворена пора сада ствара митесер, јер лој оксидира, стврдне се и поцрни. Бубуљице настају сакупљањем гноја, а цисте настају када се у таквом гноју намноже микроби. Цисте остављају трајне ожиљке, а бубуљице не, једино у случају ако су инфициране истискивањем или бушењем — зато немој то радити!

Занимљиво је да напетост и емоционална узнемиреност могу активирати лојне жлезде. Код неких се велика бубуљица појави непосредно пре неког важног догађаја, нпр. пре или у току испита. Исус је дао следећи практични савет: „Не будите никада тескобно забринути за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Сваком је дану доста његовог зла“ (Матеј 6:34NW).

Нажалост не постоји чудотворно средство. Међутим, могу се добити препарати без рецепта, као што су на пример желеи, креме, лосиони, лосиони за чишћење, сапуни и маске за лице, које садрже бензоил-пероксид (антибактеријско средство) и могу помоћи код акни (ако је потребан интензивнији третман, можеш посетити свог лекара). Многима је помогло темељно чишћење коже сапуном или лосионом за прање који су садржавали бензоил-пероксид. За разлику од тога, сапуне који садрже уља или козметику на уљној бази требало би избегавати.

Неки млади су утврдили да им се стање са акнама побољшава када учине нешто за своје целокупно здравље — телесно кретање, много свежег ваздуха и довољно сна. Додуше, мишљења о утицају исхране са мало масноћа разилазе се, али јасно је да би требало избегавати безвредну храну и пазити на уравнотежену исхрану.

У сваком случају, стрпљење је неопходно. Коначно, проблем је настао током одређеног временског раздобља, па зато неће бити решен преко ноћи. Сандра, која је била споменута раније, рекла је: „Мислим да је требало око годину дана да се моја кожа потпуно очисти, али већ након шест недеља могла сам запазити побољшање.“ Ако се током одређеног временског раздобља будеш придржавао свог третмана, стање би се морало поправити.

Немој дозволити да неколико бубуљица поткопа твоје самопоштовање или да те спречава да разговараш с другима. Док се ти због изгледа своје коже можда осећаш несигурним, други то вероватно запажају далеко мање него што ти то мислиш. Зато покушај да сачуваш позитивно, радосно расположење. И предузми против акни одмах све што је у твојој моћи!

[Слика на 83. страни]

Други ти можда завиде баш на оном што теби смета

[Слике на 86. страни]

Млади често не мисле на то да фотомоделе улепшава козметички тим