Пређи на садржај

Пређи на садржај

Практични одговори

Практични одговори

Предговор

Практични одговори

’ЗАШТО ме родитељи не разумеју?‘ ’Да ли треба да пробам дрогу и алкохол?‘ ’Шта је са сексом пре брака?‘ ’Како да препознам праву љубав?‘ ’Шта ми доноси будућност?‘

Ниси ни прва — а ни последња — млада особа која поставља таква питања. Ипак, када млади људи постављају ова основна питања, често су обасути противречним одговорима. На пример, пијење алкохолних пића. Родитељи те могу одвраћати од тога, иако сами пију. Часописи и телевизијске емисије то величају. Друштво те наговара да и ти то пробаш. Није, дакле, чудо што су многи млади потпуно збуњени и не знају како треба да поступе.

Увиђајући потребу за искреним, практичним одговорима на питања данашњих младих, часопис Пробудите се! * је у јануару 1982. почео објављивати серију чланака под називом „Млади питају...“ Серија је одмах наишла на повољну оцену код читалаца. „Серија је доказ вашег сталног занимања за стање младих данас“, написао је један задовољни читалац. „Надам се и молим да ти чланци никада не престану да излазе“, написао је други.

Неки други млади читалац је то изразио на следећи начин: ’Имам 14 година и никада нисам могао да замислим да одрастање може бити тако тешко. Данас су деца под великим притиском. Због тога сам врло захвалан за ове чланке. Сваке вечери захваљујем Богу што је омогућио да се они штампају.‘ Ти чланци, међутим, нису били детињасти, нити је било покушаја да се наши читаоци потцењују. Серија „Млади питају...“ је тако наишла на повољан одазив и међу одраслима. „Имам 40 година“, написао је један родитељ. „Ове чланке је нама родитељима послао сам Бог.“ Хришћанске старешине их сматрају посебно корисним у разумевању младих у скупштинама Јеховиних сведока и у опхођењу са њима.

Зашто је серија „Млади питају...“ наишла на тако одушевљени одазив? Јер су одговори заиста практични! Сваки чланак је производ обимног истраживања. Даље, да би дознали како млади заиста мисле и осећају, репортери часописа Пробудите се! су разговарали са стотинама младих особа широм света! Њихови искрени одговори су били од велике помоћи да чланци буду реалистични и практични.

Ипак, права тајна успеха серије „Млади питају...“ лежи у чињеници да се одговори не заснивају на некој теорији или личном мишљењу, већ на вечним истинама записаним у Божјој речи, Библији. ’Библији?‘ можда питаш. Да, она има много тога да каже младим људима. (Види Пословице, 1-7. поглавља; Ефесцима 6:1-3.) Она је надахнута од нашег Створитеља, који је дубоко свестан „жеља својствених младости“ (2. Тимотеју 2:20-22; 3:16New World Translation). И док се људско друштво увелико променило од библијских времена, жеље младих измениле су се врло мало. Библија је тако актуелна као и увек. Ми смо се трудили да библијски савет изнесемо на начин на који се младима неће чинити као да им се проповеда, него да се са њима разговара. И док је материјал био написан имајући првенствено на уму младе међу Јеховиним сведоцима, ипак га може читати и у њему уживати свако ко поштује практичну мудрост садржану у Библији.

Одговарајући на захтев многих читалаца, сакупили смо један број чланака „Млади питају...“ у облику књиге. Ових 39 поглавља у сажетом облику представљају информације из преко 100 од укупно 200 чланака који су изашли у часопису Пробудите се! између 1982. и 1989. Додато је и нешто свежег материјала. Даље, она је богато илустрована фотографијама младих људи из различитих земаља и различитих раса.

Слободно прегледај садржај па изабери одговоре који те највише занимају. Ипак ти препоручујемо да касније нађеш времена и да је прочиташ у целини, проверавајући стихове у свом личном примерку Библије.

У неким породицама недостаје комуникација на релацији родитељи-дете, или је у најбољем случају мучна. Зато смо додали део под називом Питања за разговор, који се појављује на крају сваког поглавља. Питања нису намењена за анализу по одломцима. Она нису ни средство којим би родитељи својој деци постављали квиз питања. Она су намењена томе да подстакну разговор између младих и њихових родитеља. Многа од ових питања вам омогућују да изнесете своје лично мишљење или да материјал који проучавате примените у својој ситуацији.

Многе породице зато могу с временом ову књигу користити као темељ за породични студиј. Чланови породице могу учествовати у томе тако што ће читати одломке, тражећи у Библији сваки наведени стих. У одређеним размацима се могу поставити и Питања за разговор, након што се обраде поједини поднаслови или по завршетку целих поглавља. Сви могу бити подстакнути да слободно и искрено изражавају своја осећања. Младима ће можда представљати уживање да међусобно разговарају о књизи.

Ово су „критична времена с којима се тешко излази на крај“, па чак и за младе људе (2. Тимотеју 3:1NW). Ипак, уз сазнање из Божје речи можеш успешно проћи кроз то тегобно животно доба (Псалам 119:9). Задовољство нам је, дакле, што смо били у могућности да припремимо ову збирку практичних, на Библији темељених одговора на она питања која те можда збуњују.

Издавачи

[Фуснота]

^ одл. 5 Издаје га полумесечно Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.