Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је поштење најбољи начин?

Да ли је поштење најбољи начин?

Поглавље 27

Да ли је поштење најбољи начин?

ДА ЛИ си икада био у искушењу да лажеш? Доналд је рекао својој мајци да је почистио собу, док је у ствари све побацао под кревет. Ричард је направио сличан неспретан покушај да насамари своје родитеље. Испричао им је да је добио лошу оцену, не зато што није учио, него зато што се ’не слаже са својим наставником‘.

Родитељи и други одрасли у већини случајева прозру такве неуверљиве изговоре. Али, то многе младе не спречава да бар покушају да лажу, да изокрену истину или да једноставно варају када то изгледа корисно. У првом реду, родитељи у тешким ситуацијама не реагују увек хладнокрвно. А ако дођеш кући два сата касније него што је требало, искушење може бити велико да кажеш да се на улици догодила већа несрећа, уместо да својим родитељима кажеш непријатну истину — да си једноставно изгубио осећај за време.

Школа може представљати још један изазов поштењу. Ученици се често осећају преоптерећени домаћим задацима. Често влада жестока конкуренција. Анкете су показале да у Сједињеним Америчким Државама преко половине свих ученика вара или је варала. Лаж може, додуше, изгледати привлачно, а варање може пружити излаз из непријатне ситуације, али да ли се непоштење заиста исплати?

Зашто се лагање не исплати

Лагати да би се избегла казна можда на тренутак изгледа корисно. Али, Библија упозорава: „Нити ће утећи који лаж говори“ (Пословице 19:5). Врло је вероватно да ће лаж бити разоткривена и да ћеш ионако бити кажњен. Онда твоји родитељи неће бити љути само због твоје првобитне погрешке, него и због тога што си их лагао!

Како је са варањем у школи? Водитељ програма за изрицање казни на једном универзитету објашњава: „Сваки студент који почини акт непоштења излаже се опасности да упропасти своје изгледе за будуће образовање и запослење.“

Истина, изгледа да многи пролазе некажњено. Варањем ћеш можда добити пролазну оцену, али какве су дугорочне последице? Нема сумње да ћеш се сложити да би било неразумно извлачити се са часова пливања. Уосталом, ко би желео да остане на сувом док се сви други забављају у води! И ако би те неко гурнуо у базен, твоје извлачење би те можда могло коштати живота.

Како је са варањем у математици или у заданом штиву? Истина, последице у почетку нису можда толико кобне. Али, ако ти недостају темељна знања, можеш „потонути“ на тржишту рада! А диплома коју си добио на непоштен начин једва ће ти помоћи да се одржиш. Библија каже: „Благо лажним језиком стечено таштина је нестална“ (Пословице 21:6). Било какве предности које нека лаж може донети краткотрајне су као пара. Колико је само боље да се прихватиш књиге, уместо да се варањем провлачиш кроз школу! „Обиљу воде мисли вредног човека“, каже се у Пословицама 21:5.

Лагање и твоја савест

Млада девојка по имену Мишел лажно је оптужила свог брата да је разбио омиљени украсни предмет. Али, касније се осећала наведеном да своју лаж призна родитељима. „Стварно сам се осећала лоше већину времена“, објашњава Мишел. „Моји родитељи су имали поверења у мене, а ја сам их разочарала.“ Ово јасно показује да је Бог усадио у људе дар савести (Римљанима 2:14, 15). Мишелина савест мучила ју је осећањима кривице.

Наравно, особа може одлучити да занемари своју савест. Али, што чешће неко лаже, то више отупљује на неправду — ’ожигосан поквареношћу у својој савести‘ (1. Тимотеју 4:2). Да ли желиш заиста имати отупелу савест?

Божје гледиште о лагању

„Лажан језик“ био је и јесте једна од ствари које „Јехова мрзи“ (Пословице 6:16, 17New World Translation). Коначно, Сатана Ђаво је „отац лажи“ (Јован 8:44). А Библија не прави разлику између лажи и такозваних безазлених лажи. „Никаква лаж од истине не долази“ (1. Јованова 2:21).

Поштење зато мора бити начело за свакога ко жели бити Божји пријатељ. Псалам 15 пита: „О Јехова, ко ће бити гост у твом шатору. Ко ће пребивати на светој гори твојој?“ (1. стих, NW). Размотримо одговор који се даје у следећа четири стиха:

„Онај ко ходи беспрекорно и врши праведност и истину говори у свом срцу“ (2. стих, NW). Да ли допуштају ове речи да се краде по продавницама или да се вара? Описују ли некога ко своје родитеље лаже или се претвара какав није? Тешко! Дакле, ако желиш да будеш Божји пријатељ, мораш бити поштен — не само у својим поступцима, него и у свом срцу.

„Није клеветао језиком својим. Свом другу он није ништа зло учинио, и срамоту није нанео свом блиском познанику“ (3. стих, NW). Да ли си икада дозволио да будеш у друштву неке групе младих који су о неком другом давали нељубазне, увредљиве примедбе? Развиј снагу воље да не учествујеш у таквим разговорима!

„У његовим очима сигурно је одбачен свако ко је презира вредан. Али, оне који се боје Јехове он држи у части. Заклео се на своју штету, али не мења то“ (4. стих, NW). Немој имати за пријатеље младе који лажу, варају или се хвале неморалним „подухватима“; иначе ће очекивати да и ти тако поступаш. Младић по имену Боби је приметио: „Ако подупиреш пријатеља у лажима, запашћеш у неприлике. То није пријатељ коме можеш веровати.“ Пронађи пријатеље који поштују мерила поштења. (Упореди Псалам 26:4.)

Да ли си запазио да Јехова цени или „држи у части“ оне који држе своју реч? Можда си обећао да ћеш ове суботе по подне помагати код куће, али сада си позван на фудбал у суботу поподне. Да ли ћеш прекршити своју реч и ићи са својим пријатељима, и оставити родитеље да обављају кућне послове, или ћеш држати своју реч?

„Свој новац није дао на добит и мито против недужнога није узео. Ко ове ствари чини никад се неће поколебати“ (5. стих, NW). Зар није тачно да је похлепа главни разлог варања и непоштења? Ученици који варају на испитима, похлепни су за оценама које не заслужују, зато што нису довољно учили. Ко се може подмитити, више цени новац него правду.

Многи, додуше, указују на политичаре и водеће пословне људе који изврћу правду у прилог себи. Али, колико је трајан такав успех? Псалам 37:2 одговара: „Јер ће се као трава брзо покосити, као зелена ће трава увенути.“ Ако не буду ухваћени и не падну у немилост других, ипак ће коначно бити суђени од Јехове Бога. За разлику од тога, Божји пријатељи „никад се неће поколебати“. Њима је засигурана вечна будућност.

Развијати „добру савест“

Зар, дакле, не постоје снажни разлози да се уопште не лаже? Апостол Павле је о себи и својим пратиоцима рекао: „Увјерени смо, наиме, да имамо добру савјест“ (Хебрејима 13:18Ст). Да ли је и твоја савест осетљива на неистину? Ако није, школуј је проучавањем Библије и библијске литературе, као што су на пример часописи Кула стражара и Пробудите се!

Млади Боби је то учинио с добрим резултатом. Научио је да проблеме не обавија мрежом лажи. Савест га је навела да иде својим родитељима и да с њима поштено поразговара. Понекад је то доводило до примене дисциплине. Ипак, он признаје да се ’осећао боље изнутра‘ јер је био поштен.

Није увек лако говорити истину. Али, онај ко донесе одлуку да говори истину сачуваће добру савест, добар однос с правим пријатељима, а пре свега предност да буде „гост“ у Божјем шатору! Дакле, поштење није само најбоље начело, већ и исправно начело за све хришћане.

Питања за разговор

◻ Које су неке ситуације у којима можемо доћи у искушење да лажемо?

◻ Зашто се не исплати лагати или варати? Да ли можеш то објаснити на темељу личних запажања или искустава?

◻ Како лажљивац штети својој властитој савести?

◻ Прочитај 15. Псалам. Како се ови стихови могу применити на поштење?

◻ Како може млад човек развити поштену савест?

[Истакнути текст на 213. страни]

’Сваки студент који почини акт непоштења излаже се опасности да упропасти своје будуће изгледе‘

[Истакнути текст на 216. страни]

Библија не прави разлику између лажи и такозваних безазлених лажи

[Слика на 214. страни]

Родитељи ће обично прозрети неуверљиве изговоре за непослушност