Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како рећи не предбрачном сексу?

Како рећи не предбрачном сексу?

Поглавље 24

Како рећи не предбрачном сексу?

АНКЕТА коју је спровео часопис ’Teen, у једној земљи показала је да су многи млади читаоци тог часописа желели одговор на питање: „Како се одупрети сексуалном притиску?“

У Псалму 119:9 псалмиста је поставио слично питање: „Како ли ће младић [или девојка] пут свој чист да држи?“ Одговор: „Пазећи на њ по речима твојим [Божјим]“. Али, потребно је више него знање у глави. „Твој разум зна шта Библија каже о неморалу“, признаје једна млада девојка. „Али, твоје срце потискује та размишљања у позадину разума.“ Псалмиста одговарајуће наставља: „У срце своје твоју реч затворих, да ти не грешим“ (Псалам 119:11).

Чувај срце

Да би се сачувале Божје речи у срцу, потребно је најпре читати и проучавати Свето писмо и библијску литературу. То ти може помоћи да се увериш у вредност Божјих закона. С друге стране, читање, слушање или гледање сексуално стимулативног материјала распламсава ’сексуалну похоту‘ (Колошанима 3:5New World Translation). Зато у потпуности избегавај такав материјал! Уместо тога, размишљај о честитим и чистим стварима.

Истраживање је исто тако показало да блиски пријатељи могу имати велики утицај на то да ли ће неко остати честит. Псалмиста је рекао: „Пријатељ сам свима који се тебе боје и чувају заповести твоје“ (Псалам 119:63).

Да ли су твоји пријатељи они који стварно настоје ’чувати Божје заповести‘? Млада жена по имену Џоана даје следеће запажање о избору пријатеља: „Ако си заједно с људима који воле Јехову, и ако с њима разговараш о моралном понашању, запажаш да почињеш размишљати као они. Ако, на пример, чујеш како говоре да је неморал одвратан, и ти почињеш исто тако да размишљаш. С друге стране, ако си с неким ко о томе не разбија главу, и ти ћеш ускоро постати исто тако равнодушан“ (Пословице 13:20).

Али, највећи изазов да се остане честит представља састајање и удварање. Једна студија Роберта Соренсена је показала да је 56 посто анкетираних младића и 82 посто девојака имало свој први сексуални однос с неким с ким су се забављали или кога су бар добро познавали и јако волели. Ако си довољно стар да ступиш у брак и ако имаш чврсто познанство, како онда можеш дотичну особу боље упознати, а ипак остати честит?

Избегавати замке у време удварања

Библија упозорава: „Срце је изнад свега превртљиво и опако; ко га може познати?“ (Јеремија 17:9). Сасвим је нормално осећати се привученим према некоме супротног пола. Али, што сте више заједно, то привлачна снага постаје већа. Та нормална привлачна снага може завести твоје срце. „Из срца долазе зла размишљања... блудништва“, рекао је Исус Христ (Матеј 15:19NW).

Млади пар често не планира сексуални однос. * У већини случајева то се догађа као последица петинга, или стимулативног додиривања интимних делова тела. Једна неудата мајка је изјавила: „Ја и већина других које познајем хтели смо ићи мало даље сваки пут и одједном више ниси невин. Почињеш са мало миловања и пре него што схватиш шта се догађа, не можеш више да се зауставиш.“

Да би са своје стране избегао попуштање неморалу, мораш водити своје срце, уместо да оно тебе води (Пословице 23:19). Како то можеш учинити?

Постави границе: Често младић мисли да његова девојка од њега очекује да започне с љубљењем и петингом, док она то у ствари уопште не жели. „Уображеношћу неко ствара само свађу, али је мудрост код оних који се заједнички договарају“ (Пословице 13:10NW). Зато, када се састајеш, дај другоме до знања шта мислиш о ’заједничком договарању‘. Мудро постави границе у исказивању наклоности. Али, немој у исто време давати двосмислене сигнале. Ако носиш одећу која је припијена, откривајућа и секси, твој партнер може примити погрешну поруку.

Избегавај искушавајуће ситуације: Библија говори о девици коју је позвао младић да с њим оде на једно усамљено место у брдима. Који је био његов потицај? Да би се заједнички радовали лепотама раног пролећа. Међутим, браћа девојке су дознала за планирани излет и љутито су га спречила. Да ли су то учинили због тога што су сматрали да је њихова сестра склона неморалу? Нипошто! Они су знали за моћ искушења под таквим околностима (Песма над песмама 1:6; 2:8-15). И ти треба да избегаваш опасне ситуације које могу водити у искушење, на пример, да с партнером будеш сам у кући, у стану или у паркираном аутомобилу.

Буди свестан својих граница: Постоје тренуци у којима можеш бити осетљивији на сексуалне надражаје него иначе. На пример, можда си обесхрабрен због неког личног неуспеха или због неслагања с родитељима. Било шта да је у питању, у таквим ситуацијама треба да будеш посебно опрезан (Пословице 24:10). Такође буди пажљив приликом узимања алкохолних пића. Под утицајем алкохола можеш изгубити контролу. „Вино и слатко вино одузима добар потицај“ (Хосеа 4:11NW).

Реци не и остани при томе: Шта може учинити неки пар када осећања постану толико јака да постаје опасно? Неко од њих мора нешто рећи или учинити што ће прекинути такво расположење. Дебра је била са својим младићем сама у аутомобилу. Зауставио је на усамљеном месту да би с њом „разговарао“. Када су осећања постајала све јача, Дебра је рекла свом младићу: „Зар није ово љубакање? Зар не би било боље да престанемо?“ То је деловало отрежњавајуће. Одмах ју је одвезао кући. Рећи не под тим околностима може бити најтежа ствар коју си икада морао учинити. Али, једна 20-годишња девојка која се упустила у сексуалне односе, рекла је: „Ако не одеш, зажалићеш!“

Поведи пратиоца: Иако многи сматрају да је старомодно водити са собом пратиоца на састанак, ипак је то још увек разумно. „Па, то изгледа као да нам се не може веровати“, жале се неки парови. Можда. Али, да ли је мудро веровати сам себи? У Пословицама 28:26 се каже без увијања: „Ко се узда у своје срце безуман је, а ко ходи мудро избавиће се“ (NW). Поступај мудро тако да на састанак поведеш још некога. „Јако ценим када младић доведе пратиоца. Тада знам да као и ја жели сачувати чедност“, открила је Дебра. „То не представља превелики проблем, јер када желимо рећи нешто поверљиво, једноставно се мало удаљимо. Заштита која је засигурана пратиоцем вреднија је од било каквих непријатности.“

Пријатељство с Богом

Изнад свега, развијање присног пријатељства с Богом и уверење да је он стварна особа с осећањима помоћи ће ти да избегнеш понашање које га вређа. Приближићеш му се ако излијеш пред њим своје срце када имаш неки проблем. Многи парови који желе остати чедни у емоционално опасним ситуацијама су чак заједнички молили Бога за потребну снагу.

Јехова великодушно одговара, дајући таквима ’снагу која је изнад обичне‘ (2. Коринћанима 4:7NW). Наравно, ти мораш да учиниш свој део. Ипак, ти можеш бити сигуран да је уз Божју помоћ и његов благослов могуће рећи не сексуалном неморалу.

[Фуснота]

^ одл. 12 Према једној студији, 60 посто жена је изјавило да је до сексуалног чина дошло спонтано и непланирано.

Питања за разговор

◻ Које су неке ствари које можеш чинити, а које ти помажу да цениш Јеховине законе о сексу?

◻ Како твоји пријатељи могу утицати на твоје гледиште о предбрачним односима?

◻ Зашто сматраш да је потребна опрезност приликом састајања?

◻ Шта може учинити неки пар да не би упао у сексуални неморал?

[Истакнути текст на 193. страни]

„Почињеш са мало миловања...“

[Истакнути текст на 194. страни]

Чувајте се неморала у време удварања тако да се не усамљујете

[Оквир⁄Слике на 195. страни]

Остати честит приликом састајања

Избегавајте ситуације које би могле довести до љубљења и додиривања

Излазите у групама или поведите пратиоца

Пазите на то да вам разговори буду изграђујући

Од самог почетка дајте свом партнеру до знања где треба повући границе у исказивању наклоности

Облачите се пристојно и избегавајте изазовне поступке

Замолите да вас одведе кући ако сматрате да је ваша честитост у опасности

Немојте се предуго „поздрављати на растанку“

Немојте остајати до касно

[Слике]

Парови могу нешто заједнички предузимати а да се од других не издвајају

[Слика на 196. страни]

Када нека ситуација постане „опасна“, буди разуман па кажи не! — и остани при томе