Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мастурбација — колико је озбиљна?

Мастурбација — колико је озбиљна?

Поглавље 25

Мастурбација — колико је озбиљна?

„Питам се да ли је мастурбација неисправна у Божјим очима. Да ли ће се она одразити на моје телесно и/или душевно здравље и на мој брачни живот ако се удам?“ (15-годишња Мелиса).

ОВАКВА размишљања муче многе младе. Зашто? Мастурбација је јако раширена. Наводно око 97 посто мушкараца и више од 90 посто жена је мастурбирало до своје 21. године. Даље, сматра се да је овај обичај крив за све врсте болести — од брадавица и црвених очних капака до епилепсије и душевних болести.

Медицински истраживачи 20. века више не постављају такве алармантне тврдње. Да, лекари данас не верују да је било која телесна болест изазвана мастурбацијом. Истраживачи Вилијам Мастерс (William Masters) и Вирџинија Џонсон (Virginia Johnson) додају да „не постоји потврђен медицински доказ да мастурбација, без обзира на учесталост, доводи до душевне болести“. Упркос томе, постоје друге штетне последице! А многи млади хришћани су због те праксе с правом забринути. „Када бих попустио [нагону], имао сам осећај да сам разочарао Јехову Бога“, писао је један младић. „Понекад сам био јако депресиван.“

Али, шта је мастурбација? Колико је озбиљна? И зашто је толиком броју младих тешко да прекине с том навиком?

Зашто су млади томе подложни

Мастурбација је хотимично самонадраживање да би се постигло сексуално узбуђење. У цвету младости сексуални нагон постаје врло јак. Излучују се јаки хормони који делују на органе за размножавање. Млада особа постаје свесна да ти органи могу изазвати осећања уживања. Понекад се млада особа може сексуално узбудити, чак ако није ни помислила на секс.

На пример, напетости услед брига, страхова или разочарења могу код дечака̂ утицати на њихов осетљиви нервни систем и изазвати сексуално узбуђење. Сакупљање семена може опет проузроковати да се дечак пробуди сексуално узбуђен. Или може довести до полуције, ноћног излива семена, што је обично пропраћено еротским сном. Слично томе, неке девојке се могу понекад осећати сексуално узбуђене без своје воље. Многе девојке имају појачан сексуални нагон непосредно пре или после менструације.

Такво узбуђење је нормална реакција младог тела, због које се не треба забрињавати. Таква осећања, чак ако су врло јака, немају никакве везе с мастурбацијом, пошто су углавном нехотична. Док одрасташ, интензитет ових нових осећања ће се смањивати.

Али, радозналост и чар новог наводе многе младе да своје полне органе хотимично надражују или да се с њима играју.

„Ментално гориво“

Библија, на пример, описује младића који сусреће неморалну жену. Она га пољуби и каже: „Дођи, па да уживамо, и до зоре у љубави да се занесемо.“ Шта се догађа затим? „И он одмах за њом пође, као во̂ што на кланицу иде“ (Пословице 7:7-22). Очигледно, страсти овог младића нису биле изазване само његовим хормонима, него оним што је видео и чуо.

Слично томе, један младић признаје: ’Корен читавог мог проблема с мастурбацијом сводио се на оно што сам узимао у своје мисли. Гледао сам телевизијске емисије у којима се појављивао неморал, а на кабловској телевизији сам неколико пута гледао емисије које су приказивале голотињу. Такве сцене су тако саблажњавајуће да остављају трајан утисак. Опет би ми долазиле на ум, пружајући ментално гориво које је било потребно за мастурбацију.‘

Да, оно што неко чита, гледа и слуша, као и оно о чему разговара или размишља, често доводи до мастурбације. Једна 25-годишња жена је признала: „Изгледало ми је као да једноставно не могу престати с том навиком. Додуше, читала сам љубавне романе, што је допринело мом проблему.“

„Средство за смирење“

Искуство ове младе жене открива без сумње одлучујући разлог због кога је тако тешко прекинути с том навиком. Она наставља: „Обично сам мастурбирала да бих се ослободила притиска, напетости или узнемирености. То тренутно уживање је било као пиће за алкохоличара, који пије да би смирио живце.“

Истраживачи Сузан и Ервин Сарноф (Suzanne и Irving Sarnoff) пишу: „Код неких људи мастурбација може постати навика којој се окрећу да би нашли утеху, кад год доживе неуспех или када су због нечег забринути. Међутим, други ће поступити тако само повремено, када су под изненадним емоционалним стресом.“ Други опет на сличан начин траже у томе уточиште када су узрујани, потиштени, усамљени или када стоје под великим притисцима; то постаје „средство за смирење“ које растерује њихове проблеме.

Шта каже Библија?

Један младић је питао: „Да ли је мастурбација неопростив грех?“ У Библији се мастурбација уопште не спомиње. * У библијска времена тај обичај је био уобичајен у свету где се говорио грчки, а постојало је неколико грчких речи које су описивале тај обичај. Али, ни један такав израз се не спомиње у Библији.

Да ли то значи да мастурбација није штетна, пошто се у Библији директно не осуђује? Ни у ком случају! Иако није стављена у исти ранг с тако тешким гресима као што је блуд, мастурбација је сигурно нечиста навика (Ефесцима 4:19). Начела Божје Речи показују да је за ’твоје добро‘ да се одлучно одупреш овој нечистој навици (Исаија 48:17).

Изазива ’сексуалну похоту‘

„Усмртите, стога, удове свога тела“, подстиче Библија, „који су... у вези са... сексуалном похотом“ (Колошанима 3:5New World Translation). Израз ’сексуална похота‘ не односи се на нормална сексуална осећања, него на неконтролисану страст. Та ’сексуална похота‘ може довести до тешког неморала, какав описује Павле у Римљанима 1:26, 27.

Али, зар мастурбација не ’усмрћује‘ такве пожуде? Не, баш супротно. Један младић је признао: „Када неко мастурбира, мисли му почивају на погрешним жељама, што само појачава захтев за тим.“ Често се осећање уживања повећава неморалним маштањима (Матеј 5:27, 28). Ако настане повољна прилика, неко би лако могао упасти у неморал. То се догодило једном младићу који признаје: „Мислио сам да се мастурбацијом могу ослободити напетости, а да се не упуштам с неком девојком. Међутим, развила се неодољива жеља да то ипак учиним.“ Починио је блуд. Није изненађујуће што је студија у једној земљи показала да већина адолесцената који мастурбирају такође почини блуд. Они премашују за 50 посто оне који још нису имали односе!

Душевно и емоционално прљање

Мастурбација такође усађује неке ставове који душевно кваре. (Упореди 2. Коринћанима 11:3.) Док мастурбира, особа је уроњена у своја телесна узбуђења — потпуно је усредсређена на себе. Секс постаје одвојен од љубави и деградиран је на рефлекс који смањује напетост. Али, Бог је намеравао да се сексуалне жеље задовољавају у сексуалним односима — изразом љубави између мушкарца и његове жене (Пословице 5:15-19).

Неко ко мастурбира такође је склон да особе супротног пола сматра само сексуалним објектима — средствима сексуалног задовољења. Мастурбацијом проузроковани погрешни ставови могу, дакле, упрљати нечији ’дух‘, или преовладавајућу душевну склоност. У неким случајевима проблеми изазвани мастурбацијом остају чак и после венчања! С добрим разлогом нас Божја Реч подстиче: „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Коринћанима 7:1NW).

Уравнотежено гледиште о кривици

Многи млади повремено попуштају тој лошој навици, иако су је највећим делом већ савладали. На срећу, Бог је јако милостив. „Јер си ти, Јехова, добар и спреман да опростиш“, рекао је псалмиста (Псалам 86:5NW). Када неки хришћанин подлегне мастурбацији, његово властито срце га често осуђује. Међутим, Библија каже да је „Бог већи од нашег срца и зна све“ (1. Јованова 3:20NW). Бог не гледа само на наше грехе. Његово огромно знање му омогућава да с пуно саосећања услиши наша озбиљна преклињања за опроштај. Као што је једна млада жена писала: „У одређеној мери сам се осећала кривом, али спознање да је Јехова Бог пун љубави и да може видети моје срце и знати сва моја настојања и намере чува ме да не будем превише потиштена када понекад затајим.“ Ако се бориш против нагона да мастурбираш, вероватно нећеш починити тежак грех блуда.

У издању Куле стражаре од 1. септембра 1959. (енгл.) је стајало: „Можда се много пута спотичемо и падамо у некој лошој навици која се дубље укоренила у наш пређашњи начин живота него што смо мислили... Немој очајавати. Немој закључити да си починио неопростив грех. Сатана жели да управо тако закључујеш. Чињеница да си у својој унутрашњости ожалошћен и узнемирен сама је по себи доказ да ниси отишао предалеко. Никад се немој уморити да се понизно и озбиљно обраћаш Богу, тражећи његов опроштај, очишћење и помоћ. Пођи к њему као што дете иде свом оцу када је у невољи, без обзира колико пута због исте слабости, и Јехова ће ти милостиво пружити помоћ због своје незаслужене доброхотности и, ако си искрен, поклониће ти спознање да ти је савест очишћена.“

Како се може постићи таква ’очишћена савест‘?

[Фуснота]

^ одл. 20 Бог је погубио Онана зато што је своје семе ’просипао на земљу‘. Међутим, овде се радило о прекинутом сношају, а не о мастурбацији. Онан је морао да умре зато што из себичних разлога није оженио жену свог брата како би му наставио лозу (Постање 38:1-10). Шта је „течење семена“ које се спомиње у Левитику 15:16-18? Очигледно се то не односи на мастурбацију, него на ноћно изливање семена или на брачне сексуалне односе.

Питања за разговор

◻ Шта је мастурбација, и која погрешна схватања о њој су данас надалеко проширена?

◻ Зашто млади често осећају јак сексуални нагон? Да ли сматраш да је то нешто неисправно?

◻ Чиме се може потхрањивати нагон за мастурбацијом?

◻ Да ли је мастурбација за младу особу на било који начин штетна?

◻ Колико је по твом мишљењу мастурбација тежак грех? Како Јехова гледа на младу особу која против тога води борбу, али још увек има с тим проблема?

[Истакнути текст на 200. страни]

Неки осећају нагон за мастурбирањем када су под притиском, када су напети, усамљени или потиштени

[Истакнути текст на 202. страни]

’Корен читавог мог проблема с мастурбацијом сводио се на оно што сам узимао у своје мисли‘

[Истакнути текст на 204. страни]

„Када сам попустио [нагону], имао сам осећај да сам разочарао Јехову Бога“

[Слика на 198. страни]

Иако мастурбација може изазвати јака осећања кривице, ако се неко искрено моли Богу за опроштај и ако се напреже да прекине с овом навиком, може постићи добру савест

[Слика на 203. страни]

Еротски филмови, књиге и телевизијске емисије често представљају „ментално гориво“ за мастурбацију