Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто се не бих понекад лепо провео?

Зашто се не бих понекад лепо провео?

Поглавље 37

Зашто се не бих понекад лепо провео?

ПЕТКОМ увече Паулина * је практиковала да иде на хришћанске састанке. Допадали су јој се говори, али понекад би размишљала о томе како се њене пријатељице забављају док она седи тамо.

Када би се састанак завршио, Паулина је на путу до куће пролазила поред једног састајалишта младих. Она се присећа: „Привучена гласном музиком и треперавим светлом, притиснула бих нос на стакло и чежњиво замишљала како су се само забављали.“ Жеља да се с другима забавља постала је с временом главна ствар у њеном животу.

Можда и ти, као Паулина, понекад сматраш да пропушташ нешто зато што си хришћанин. Желиш гледати филм на телевизији о коме сви причају, али твоји родитељи кажу да је превише бруталан. Желиш да са својим школским друговима изађеш у град, али твоји родитељи их називају лошим друштвом (1. Коринћанима 15:33). Желиш да идеш на забаву на којој ће бити сви твоји школски другови, али мама и тата кажу не.

Чини се да твоји школски другови могу да одлазе и долазе кад год желе, да посећују концерте и да до зоре остају на забавама, а да њихови родитељи немају против тога ништа. Можда им завидиш на њиховој слободи. Ти не желиш да учиниш нешто лоше. Ти само желиш да се понекад лепо проведеш.

Разонода — Божје гледиште о разоноди

Можеш да будеш уверен да нема ничег неисправног у томе што желиш да се забављаш. Коначно, Јехова је ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11New World Translation). Преко мудрог Соломона он каже: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад и иди куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају.“ Међутим Соломон упозорава: „Али знај да ће те за све то Бог извести на суд“ (Проповедник 11:9, 10, Даничић-Караџић).

Када знамо да нас Бог сматра одговорним за оно што радимо, разонода се појављује у сасвим другом светлу. Бог не осуђује никога зато што се забавља, али он не одобрава ако неко ’воли ужитке‘, тако да живи само за следећи ужитак (2. Тимотеју 3:1, 4NW). Зашто? Погледајмо пример краља Соломона, који је себи могао да дозволи све и који је искусио све замисливе ужитке. Он каже: „Што су год желеле моје очи, не брањах им, нити ускратих срцу своме било које задовољство.“ С каквим резултатом? „И гле, све је то таштина и трчање за ветром!“ (Проповедник 2:10, 11). Да, Бог зна да живот који се врти око ужитака, дугорочно гледано, доводи до осећања празнине и разочарења.

Бог такође од нас захтева да останемо чисти од прљавих поступака, као што су злоупотреба дроге и предбрачни сексуални односи (2. Коринћанима 7:1). Али, кроз много тога што младима причињава задовољство, може неко бити увучен у такве поступке. Једна девојка је, на пример, отишла у друштво неких школских другова, које није било под надзором. „Свирала је гласна музика, много се плесало и смејало, а било је и посластица“, присећа се она. Али, онда је „неко донео пот. Онда је дошло пиће. Тада је све почело да лудује“. Дошло је до неморала. Девојка признаје: „Отада се осећам бедно и депримирано.“ Како се само лако може такво окупљање без надзора одраслих претворити у ’дивљу забаву‘ или банчење! (Галаћанима 5:21, Byington).

Зато није никакво чудо ако су твоји родитељи јако забринути како проводиш своје слободно време, и ако ограничавају где и с ким ћеш се дружити. Шта је њихов потицај? Желе да ти помогну да уважиш Божје упозорење: „Уклони жалост од срца свога, и зло од тела свога, јер су и младост и зора таштина“ (Проповедник 12:2 [11:10, ДК]).

Да ли завидим онима који трче за задовољствима?

Лако је заборавити све ово и онда завидети другима због слободе коју наизглед уживају. Паулина је престала да посећује хришћанске састанке и упала је у једно друштво које је само ишло за задовољствима. „Радила сам све неисправне ствари на које сам била упозорена“, присећа се она. Њен „излет у ужитке“ најзад је довео до њеног хапшења и била је смештена у поправни дом за девојке.

Давно пре писац 73. псалма се осећао као Паулина. „Јер завидех безумнима гледајући срећу бездушника“, признао је. Чак је почео сумњати да ли вреди живети по праведним начелима. „Зар сам дакле, узалуд очистио срце своје и безазленошћу умио руке своје“, рекао је. Међутим, онда је дошао до дубоког увида: Зли се налазе ’на клизавом месту‘ крећу се на рубу пропасти! (Псалам 73:3, 13, 18).

То је схватила и Паулина, али на тежак начин. Након свог излета у свет, из темеља је изменила свој живот како би опет задобила Божју милост. Међутим, ти не мораш да будеш ухапшен, не мораш да навучеш неку полну болест или да проживиш патње одвикавања од дроге, да би тек онда схватио да је цена многих задовољстава сувише висока. Постоје многи корисни, позитивни начини да се забављаш, а који су без таквих ризика. Који су неки од њих?

Здрава разонода

Једна анкета спроведена међу америчким младима показала је да „радо иду с породицом повремено на излет или учествују у другим активностима“. Заједнички предузимати нешто као породица није само забавно, него и јача породично јединство.

То значи више него само заједнички гледати телевизију. Др Антони Пиетропинто (Anthony Pietropinto) објашњава: „Проблем код гледања телевизије је тај што то, додуше, радимо у друштву других, али у основи ипак сами за себе... С друге стране, неке врсте разоноде, као што су друштвене игре, бављење спортом у природи, заједничко кување, кућни радови и читање наглас, сигурно пружају боље могућности за комуникацију, сарадњу и интелектуалну стимулацију него телевизија, пасивна преокупација модерне породице.“ Џон, отац седморо деце, каже: ’Чак чишћење дворишта или чишћење куће може бити забавно када то ради читава породица.‘

Преузми иницијативу ако код твоје породице још нису уобичајени заједнички подухвати и дај својим родитељима предлоге. Покушај да пружиш занимљиве идеје за излете или нешто друго.

Не мораш увек бити заједно с другима да би се забављао. Мери, девојка која брижљиво пази с ким се дружи, научила је како се може сама забављати. „Нешто времена проводим свирајући клавир и виолину“, каже она. Мелиса, једна друга тинејџерка, каже нешто слично: „Понекад за своје уживање пишем кратке приче или песме.“ И ти можеш научити да продуктивно користиш време, тако да се на пример бавиш читањем, столаријом или свирањем неког инструмента.

Хришћански скупови

С времена на време такође је лепо састати се с пријатељима. У многим подручјима постоје многе корисне активности у којима можеш да уживаш. У Северној Америци је омиљено куглање, клизање, вожња бициклом, бејзбол и кошарка. Тај попис можеш још проширити и можда покушати да посетиш неки музеј или зоолошки врт. А можеш се, наравно, наћи и с другим хришћанским младима и само слушати музику или заједно с њима гледати неку корисну телевизијску емисију.

Ако желиш неког позвати, могао би замолити своје родитеље за помоћ. Учини то занимљивим тако да планираш различите активности, као што су друштвене игре или заједничко певање. Ако су неки твоји пријатељи музички надарени, можда их можеш наговорити да нешто одсвирају. Добро јело доприноси успеху такве прилике, али не мора бити нешто посебно или скупо. Понекад и гости могу донети нешто за јело.

Да ли у близини постоји неки парк или отворени простор, где би се на пример могло играти лоптом или пливати? Зашто не отићи на пикник? Опет, породице могу и том приликом донети нешто за јело, тако да то ни за кога не буде финансијски терет.

Умереност је кључ. Музика не мора бити заглушујућа да би се у њој уживало. Плесови не морају бити непристојни или изазовни да би били забавни. Такође могу радовати игре у природи без немилосрдне конкуренције. Један отац извештава: „Неки млади се понекад толико свађају да се скоро потуку.“ Да бисте се забављали, у таквим активностима следите библијски савет да се ’не такмичите међусобно‘ (Галаћанима 5:26NW).

Кога би требало позвати? Библија каже: „Имајте љубав према целој заједници браће“ (1. Петрова 2:17NW). Зашто би позивао само вршњаке? Прошири круг оних с којима се дружиш. (Упореди 2. Коринћанима 6:13.) Један отац запажа: „Старији, додуше, не могу да учествују у много тога, али они радо дођу и гледају шта се ради.“ Присутност одраслих често спречава да ствари измакну контроли. Наравно, није могуће на сваки скуп позвати све. Осим тога, лакше је задржати контролу када их је мање позвано.

Хришћанска дружења такође пружају могућност међусобног духовног изграђивања. Неки млади, додуше, сматрају да ће то покварити забаву. „Чим се сакупимо“, жали се један хришћански младић, „каже се: ’Седни, узми своју Библију, играћемо библијске игре.‘“ Међутим, псалмиста је рекао: „Срећан је човек... [коме] је у закону Јеховином радост његова“ (Псалам 1:1, 2NW). Дакле, разговори — или чак игре — који се врте око Библије, могу бити јако забавни. Можда треба само да продубиш своје библијско знање, како би могао више учествовати.

Даљњи предлог је да неки испричају како су постали хришћани. Или учини атмосферу опуштенијом тако да замолиш неке да испричају смешне догађаје. Често можемо из тога понешто научити. Нека поглавља ове књиге такође би се могла употребити као темељ занимљивих разговора.

Буди уравнотежен у разоноди

Исус Христ сигурно није сматрао да је испод његовог достојанства да се понекад забавља. Библија извештава да је присуствовао једној свадбеној свечаности у Кани, где је без сумње било укусних јела, музике, плеса и изграђујућег дружења. Исус је чак допринео успеху свадбене свечаности, тако што је чудом направио вино! (Јован 2:3-11).

Међутим, Исусов живот није се састојао само из славља. Највише времена је проводио следећи духовне интересе и поучавајући људе о Божјој вољи. Он је рекао: „Јело је моје да извршим вољу онога који ме је послао, и да довршим дело његово“ (Јован 4:34). Вршење Божје воље донело је Исусу далеко трајнију радост од било које пролазне разоноде. И данас би требало да будемо „богато запослени у делу Господовом“ (1. Коринћанима 15:58NW; Матеј 24:14). Ако с времена на време имаш потребу за разонодом, онда се томе радуј на уравнотежен, користан начин. Као што је једном неко написао: „Живот не може увек бити крцат акцијом и узбуђењем — а када би био, били бисмо прилично исцрпљени.“

[Фуснота]

^ одл. 3 Име је промењено.

Питања за разговор

◻ Зашто неки млади хришћани завиде световним омладинцима? Да ли је то и код тебе био случај?

◻ Како Бог упозорава младе у вези њиховог понашања? Како би то требало да утиче на тебе при избору облика разоноде?

◻ Зашто би било лудо завидети младима који омаловажавају Божје законе и начела?

◻ Како можемо уживати у корисној разоноди (1) са члановима породице, (2) сами и (3) са сухришћанима?

◻ Какав пример уравнотежености је дао Исус Христ кад се радило о разоноди?

[Истакнути текст на 297. страни]

„Привучена гласном музиком и треперавим светлом, притиснула бих нос на стакло и чежњиво замишљала како се само забављају“

[Истакнути текст на 302. страни]

„Неко [је] донео пот. Онда је дошло пиће. Тада је све почело да лудује“

[Слика на 299. страни]

Да ли млади који се држе библијских начела заиста пропуштају прилике за провод?

[Слике на 300. страни]

Бављење неким хобијем је добар начин за коришћење слободног времена

[Слике на 301. страни]

Хришћански скупови су још забавнији ако се планирају различите активности и ако се позову хришћани различите старости