Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се могу приближити Богу?

Како се могу приближити Богу?

Поглавље 39

Како се могу приближити Богу?

ПРИБЛИЖИТИ се — Богу? За многе људе Бог је издвојено, удаљено биће, безлични ’Створитељ‘. Помисао да му се приближиш може те узнемирити или чак уплашити.

Или је твоје искуство слично искуству младе Линде коју су васпитали хришћански родитељи. Она се присећа: „Током свих тих [тинејџерских] година нисам пропустила скоро ниједан хришћански састанак, није прошао ниједан месец у коме нисам ишла да проповедам од куће до куће. Ипак, никада нисам заиста развила присан лични однос с Јеховом.“

Међутим, твоја будућност зависи од тога да ли си се приближио Богу. Исус Христ је рекао: „Живот је вечни у томе да тебе познају, тебе јединога истинитога Бога“ (Јован 17:3). То спознање значи више него само знати набројати чињенице — то може и атеиста. Оно укључује развити однос с Богом, и постати његов пријатељ. (Упореди Јаков 2:23.) Бог ни у ком случају није неприступачан, чак нас позива да га ’тражимо... и заиста нађемо‘, јер „није далеко ни од кога од нас“ (Дела 17:27New World Translation).

Како можемо упознати Бога

Да ли си икада посматрао далеке звезде, ослушкивао узбуркано море, био очаран љупким лептиром или се дивио нежној лепоти маленога листа? Та Божја дела само су мали одсјај његове неизмерне моћи, мудрости и љубави. Божја ’невидљива својства... се опажају по ономе што је створено, и његова вечна моћ и Божанство‘ (Римљанима 1:19, 20NW).

Међутим, ти мораш о Богу знати више него што ти могу открити сама дела стварања. Бог се зато побринуо за своју написану Реч. Та књига открива да Бог није неко безимено биће нити безлична сила, већ да је права Особа која има име. „Знајте да је Господ [Јехова] Бог“, објављује псалмиста (Псалам 100:3). Библија такође описује Особу иза тог имена: „Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу“ (Излазак 34:6). Кроз исцрпан извештај о томе како је Бог поступао са човечанством, можемо га такорећи видети у акцији! Према томе, ако желимо да се приближимо Богу, морамо читати Библију.

Наћи радост у читању Библије

Признајемо, Библија је обимна књига. Сам њен обим уплаши многе младе. Други сматрају да је досадна. Али, Библија је Божје откривење човеку. Објашњава нам откуда долазимо и куда идемо. Тачно нам објашњава шта морамо да радимо да бисмо заувек живели у рају на Земљи. Како би то могло бити досадно? Истина, Библија није једноставна за читање и ’неке тачке се тешко разумеју‘ (2. Петрова 3:16). Међутим, читање Библије не мора бити мучење.

Млади Марвин нам даје савет како можемо читање Библије учинити занимљивијим: „Покушавам да замислим место радње и да се преместим тамо.“ На пример, размотри извештај из Данијела, 6. поглавља. Уместо да га само пасивно читаш, покушај замислити да си Данијел. Биваш ухапшен под оптужбом да си се молио свом Богу. Пресуда? Смрт! Персијски војници те брутално вуку до твог гроба — јаме пуне гладних лавова.

Чује се тутњава док огромни камен који покрива јаму бива покренут. Лавови испод тебе испуштају рику од које се леди крв у жилама. Ужаснут устукнеш, али краљеви војници те савладавају, бацају те у јаму смрти и опет затварају рупу каменом. Тама те обавија, а нешто длакаво те додирује...

Досадно? Сигурно не! Али, сети се да не читаш само забаве ради. Покушај да схватиш шта се из извештаја може научити о Јехови. На пример, зар не показује Данијелово искуство да Јехова дозвољава тешке кушње над својим слугама?

Планирај и редовно читање. Ако сваког дана читаш Библију само петнаест минута, вероватно ћеш је целу прочитати за годину дана. ’Искупљуј себи време‘ од мање важних ствари — као што је гледање телевизије (Ефесцима 5:16NW). Ако се посветиш читању Библије, осећаћеш се ближе Богу него икада (Пословице 2:1, 5).

Молитвом му се приближаваш

Тинејџерка по имену Лаверн примећује: „Тешко можемо рећи да заиста имамо лични однос с неким ако с њим не разговарамо.“ Јехова, који ’слуша молитву‘, позива нас да с њим разговарамо (Псалам 65:2). Ако му се молимо с вером ’услишава [нас] ако што молимо по његовој вољи‘ (1. Јованова 5:14).

Линда (споменута раније) научила је то из личног искуства. Она се присећа времена у свом животу када је имала много проблема и напетости; ’данима се непрестано молила за решење својих проблема‘. Бог који јој се пре чинио тако далеким, сада јој је, када је нашла снагу да изађе на крај са својим проблемима, изгледао тако близу. Кеј, једна друга девојка, такође је упознала вредност молитве: „Понекад имаш осећај да мораш некоме рећи своја најдубља осећања, а за то нема никог бољег од Јехове, јер он те разуме, а ти знаш да је он једини који ти стварно може помоћи.“

Да ли ти молитва пружа само емоционално олакшање? Не, Јаков 1:2-5 нам засигурава да Бог „даје свакоме без разлике и никоме не пребацује“, кад стојимо пред разним кушњама и кад у њега непрестано ’иштемо‘. Бог можда неће проузроковати да кушња престане, али он нам обећава потребну мудрост да бисмо изашли на крај с кушњом! Могао би ти дозвати у сећање одговарајућа библијска начела. (Упореди Јован 14:26.) Или се може побринути да ти кроз лични студиј Библије или кроз хришћанске састанке пажња буде скренута на одређене ствари. Немој заборавити: ’Неће допустити да се преко снаге ваше искушате, него ће... омогућити да одолите.‘ Да, он те неће ’оставити‘ (1. Коринћанима 10:13; 2. Коринћанима 4:9). Зар не осећаш да си ближе Богу ако си искусио како ти у кушњама помаже?

Али, у својим молитвама немој само говорити о својим проблемима. У свом моделу молитве Исус је дао предност слављењу Јеховиног имена, доласку Његовог Краљевства и остварењу Божје воље (Матеј 6:9-13). ’Мољење заједно са захвалом‘ такође је важан саставни део молитви (Филипљанима 4:6NW).

Али, шта ако ти тешко пада да се молиш? Моли у вези тога! Замоли Бога да ти помогне да му отвориш своје срце. Буди „постојан у молитви“ и с временом ћеш утврдити да можеш с Јеховом говорити исто тако слободно као с неким блиским пријатељем (Римљанима 12:12). „Знам“, каже Марија, „да могу увек Јехову молити за вођство кад имам неки проблем, и он ће ми помоћи.“

Није потребно обраћати се Богу улепшаним или бираним речима. „Изливајте пред њим срце своје“, рекао је псалмиста (Псалам 62:9 [62:8, Даничић-Караџић]). Кажи му своја осећања, своје бриге. Замоли га да ти помогне да савладаш своје слабости. Моли га да благослови твоју породицу и сухришћане. Замоли га за опроштај када погрешиш. Свакодневно му захваљуј за дар живота. Ако молитва постане чврст саставни део твог живота, може те довести у присан и срећан однос с Јеховом Богом.

Јавно обзнањивање твог пријатељства с Богом

Зар не би требало чим се сам радујеш пријатељству с Богом да и другима ревно помажеш да и они постигну тако драгоцен однос? Да, за оне који желе бити Божји пријатељи захтев је да ’дају јавну изјаву за спасење‘ (Римљанима 10:10NW).

Многи у почетку неформално разговарају са школским друговима, суседима или рођацима о својој вери. Касније се придружују Јеховиним сведоцима у њиховој служби проповедања „од куће до куће“ (Дела 5:42NW). Међутим, за неке младе то јавно дело представља препреку. „Мислим да је многим младима непријатно да иду од куће до куће“, каже један млади хришћанин. „Плаше се шта ће њихови пријатељи мислити о њима.“

Али, чије ти је мишљење важније: оно твојих вршњака или оно твог небеског пријатеља Јехове? Да ли желиш да због страха или непријатности проиграш своје спасење? „Држимо се чврсто јавног објављивања своје наде без колебања“, опомиње нас апостол Павле (Хебрејима 10:23NW). Утврдићеш да ћеш заиста налазити радост у служби проповедања ако се будеш довољно припремао и вежбао (1. Петрова 3:15).

У одређено време цењење према твом небеском Пријатељу треба да те подстакне да му се без сустезања предаш и да то симболизујеш крштењем у води (Римљанима 12:1; Матеј 28:19, 20). Онај ко да̂ ту јавну изјаву и постане крштени ученик Христа, не треба то да схвати олако. То укључује ’одрећи се себе‘ — своје личне жеље ставити на страну и најпре тражити интересе Јехове Бога (Марко 8:34). То такође значи поистоветити се са организацијом Јеховиних сведока раширеном целим светом.

„Мислим да многи млади оклевају с крштењем“, примећује Роберт. „Плаше се да је то коначан корак који више не могу повући.“ Тачно је, неко не може повући своје предање Богу. (Упореди Проповедник 5:4.) Али „који уме добро чинити, а не чини, грех чини“ — био он крштен или не! (Јаков 4:17). Питање гласи: Да ли цениш пријатељство с Богом? Да ли се осећаш наведеним да му служиш заувек? Онда немој дозволити да те страх спречи у обзнањивању свог пријатељства с Богом!

Вечни благослови за Божје пријатеље

Онај ко се одлучи на пријатељство с Богом има цели свет против себе (Јован 15:19). Можеш постати мета изругивања. Потешкоће, проблеми и искушења могу доћи на тебе. Али, немој никоме и ничему дозволити да те лиши твог односа с Богом. Он је обећао да његова подршка неће никад изостати: „Сигурно те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Хебрејима 13:5NW).

Ова књига је један од многих доказа да се Јехова и његова организација занимају за твоје вечно добро. Иако је овде немогуће одговорити на сва твоја питања и проблеме, ипак си више него икада досад научио да цениш Библију као неисцрпан извор мудрости (2. Тимотеју 3:16, 17). Ако те збуњују проблеми, истражуј по Библији (Пословице 2:4, 5). Ако имаш богобојазне родитеље, можеш код њих наћи божанску мудрост и подршку — ако им отвориш своје срце.

Изнад свега, немој заборавити да Јехова Бог поседује решење свих проблема. Он је „помоћ што се увек у невољи нађе“, и у свакој потешкоћи може ти показати пут (Псалам 46:1). Зато, „опомињи се творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:3 [12:1, ДК]). Тако ћеш обрадовати Јеховино срце (Пословице 27:11). То је пут који води до вечног живота у непролазном Рају — награда коју Бог спрема за своје пријатеље.

Питања за разговор

◻ Зашто је важно да имаш близак однос с Богом?

◻ Шта открива Библија о Богу?

◻ Како можеш читање Библије учинити пријатним и продуктивним?

◻ Шта је укључено у давање ’јавне изјаве‘ своје вере? Да ли се осећаш на то наведеним? Зашто?

◻ Коју улогу играју састанци ако желиш да се приближиш Богу? Како можеш извући из њих највећу корист?

◻ Које благослове доживљава Божји пријатељ?

[Истакнути текст на 311. страни]

Да ли је заиста могуће да се ја приближим Богу?

[Истакнути текст на 312. страни]

Библија је Божје откривење човеку. Објашњава нам откуда долазимо и куда идемо

[Оквир⁄Слика на странама 316, 317]

Састанци — помажу да се приближимо Богу

„Утврдила сам да ми блиско дружење с другима који воле Јехову помаже да сачувам добар однос с њим“, објаснила је једна млада особа из Нигерије. Јеховини сведоци пружају у својим Краљевским дворанама такво дружење (Јеврејима 10:23-25). Шеснаестогодишња Анита каже: „У Краљевској дворани сам нашла праве пријатеље.“

Међутим, такви састанци нису само друштвеног карактера. У Краљевским дворанама пружа се библијски образовни програм који се састоји од пет недељних састанака. Обрађује се широки распон тема: породични живот, библијска пророчанства и науке, понашање и хришћанска служба, да наведемо само неке. Иако се не изводе компликовани позоришни комади, градиво се разлаже на занимљив начин. Говори и дискусије су често проткани интервјуима и живахним приказима. Теократска школа проповедања посебно се одликује тиме што је школовала хиљаде да буду делотворни говорници.

Шта можеш учинити ако већ похађаш састанке? Потруди се да извучеш још већу корист од њих. (1) Припрема: „Чврсто сам резервисала време за проучавање оног што ћемо разматрати на састанцима“, каже Анита. То олакшава (2) учествовање: Као дечак, Исус је пажљиво слушао, постављао питања и давао одговоре када се у храму расправљало о религиозним темама (Лука 2:46, 47). И ти можеш ’посветити више него обичну пажњу ономе што чујеш‘, тако да правиш белешке како би у мислима остао код онога што се говори (Хебрејима 2:1NW). Када се тражи да присутни учествују, тада и ти учествуј у давању коментара.

Даљња препорука би била (3) примена наученог: Разговарај с другима о ономе што си научио. А што је још важније, примењуј то у свом животу и предузимај потребне промене. Докажи да истина у теби „очитује своју снагу“ (1. Солуњанима 2:13Ст).

Дај састанцима предност. Ако имаш изузетно много домаћих задатака, потруди се да их обавиш пре састанка. „Волим да после састанка разговарам и често сам међу последњима који одлазе“, каже Симеон. „Али, ако још морам да напишем домаће задатке, идем одмах.“ Како год решиш ствар — учини све што је у твојој моћи да редовно будеш на свим састанцима. Они су неопходни за твој духовни раст.

[Слика на 315. страни]

Да би се развило пријатељство с Богом неопходно је потребно читати Библију

[Слике на 318. страни]

„Знам да се увек могу обратити Јехови за вођство када имам неки проблем и он ће ми помоћи“