Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ми доноси будућност?

Шта ми доноси будућност?

Поглавље 38

Шта ми доноси будућност?

„БОЈИМ се будућности, будућности у свету који је прожет нуклеарним претњама.“ Ове речи упутио је један младић из Немачке савезном канцелару своје земље.

Можда и твоју визију будућности засењује застрашујућа помисао да ћеш једном погинути у нуклеарној ватреној лопти. „Зашто бих се трудио за добре оцене?“, питао је један младић. „Свет ће ионако одлетети у ваздух.“ Једна анкета међу ученицима је заиста показала да се дечаци највише боје атомског рата. Девојчице су то навеле на другом месту; претходио је само страх од смрти родитеља.

Међутим, нуклеарна печурка није једини мрачни облак на хоризонту. Претња „пренасељености, исцрпљивања извора сировина, загађења околине“ и друге претеће катастрофе навеле су чувеног психолога Б. Ф. Скинера (B. F. Skinner) на закључак: „Људски род је угрожен.“ Касније је признао: „Врло сам песимистичан. Ми заиста не можемо решити наше проблеме.“

Пошто чак учени посматрачи са стрепњом гледају у будућност, није чудо што многи млади живе по девизи: „Једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“ (1. Коринћанима 15:32). Ако би твоја будућност зависила од настојања политичара и научника, заиста би изгледала мрачно, јер у Јеремији 10:23 пише: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим.“

Али, човек није само неспособан да влада собом. Запази да то „није у његовој власти“ — он нема право да одређује будућност Земље. Зато су његова настојања осуђена на пропаст. Из тог разлога је Јеремија молио за Божју помоћ: „Казни ме, Господе, али ме праведно казни“ (Јеремија 10:24). То значи да ће наш Творац одредити нашу будућност. Али, како ће изгледати та будућност?

Божја намера са Земљом и твоја будућност

Кратко време након што је створио први људски пар, Бог им је рекао: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом, и имајте власт над рибама морским и над птицама небеским и над свим животињама које се по земљи мичу“ (Постање 1:28). Човек је имао изглед да живи у рају раширеном по целом свету.

Међутим, први пар се побунио против Божје власти. Као што је то Соломон касније изразио: ’Бог је створио људе исправне; али они многе криве путеве траже‘ (Проповедник 7:29). Планови људи показали су се погубним, чиме је данашња генерација наследила патње, невоље и најзлокобније изгледе за будућност који се могу замислити.

Да ли то значи да је Бог препустио Земљу да постане загађена, радиоактивна — и можда беживотна — планета? Немогуће! Он ’који је саздо̂ и утврдио земљу, начинио да не буде пуста, начинио да се у њој настава“. Његова установљена намера са Земљом ће се зато сигурно испунити! (Исаија 45:18; 55:10, 11).

Али, када — и како? Прочитај Луку, поглавље 21. Исус је тамо тачно прорекао проблеме који муче човечанство у нашем веку: међународни ратови, земљотреси, болести, несташица животних намирница и криминал широм света. Шта наговештавају ти догађаји? Сам Исус је објаснио: „Кад се почне ово збивати, исправите се и подигните главе своје — јер се приближује избављење ваше... Тако и кад будете видели да се ово збива, знајте да је близу краљевство Божје“ (Лука 21:10, 11, 28, 31).

То Краљевство је кључ твоје будућности. Једноставно речено, то је владавина помоћу које ће Бог владати Земљом. Та краљевска владавина ће присилно отети из људских руку власт над Земљом (Данијел 2:44). ’Они који земљу уништавају‘ сами ће се суочити с уништењем од Божје руке, који ће тако спасти Земљу — и човечанство — од људске злоупотребе (Откривење 11:18 New World Translation; Проповедник 1:4).

Заштићена под управом Божјег Краљевства, Земља ће постепено постати глобални рај (Лука 23:43). Поново ће се успоставити савршена еколошка равнотежа. Да, чак ће људи и дивље звери живети заједно у хармонији (Исаија 11:6-9). Ратови и оружје ће нестати (Псалам 46:8, 9). Криминал, глад, недостатак станова, болести, па чак и смрт — све ће то бити одстрањено. Становници Земље „налазиће заиста своју највећу радост у обиљу мира“ (Псалам 37:10, 11, NW; 72:16; Исаија 65:21, 22; Откривење 21:3, 4).

’Проверавати‘ Божја обећања

Вечни живот у рају — тако може изгледати твоја будућност! Ова замисао ти се може, додуше, свиђати, али можда ти тешко пада да одустанеш од веровања да сви добри људи иду на небо, или имаш сумње у вези саме Библије. Чак неки млади међу Јеховиним сведоцима морали су утврдити да је њихова вера била забрињавајуће слаба. На пример, Мишелини родитељи су били Јеховини сведоци. За Мишел је било само по себи разумљиво да прихвата Библију као истиниту. Али, једног дана јој је нешто постало јасно — да није знала зашто верује у Библију. „Мислим да сам до тада веровала у Библију зато што су моја мајка и отац били уверени у њену истинитост“, каже она.

„А без вере није могуће угодити Богу“, каже се у Библији (Јеврејима 11:6). Али, вера није нешто што једноставно имаш, зато што је имају твоја мајка и отац. Ако желиш да имаш сигурну будућност, мораш да изградиш веру која је темељена на чврстим доказима — „зајамчено очекивање ствари којима се надамо“ (Хебрејима 11:1NW). Као што то Библија изражава, мораш ’све проверавати‘ или као што то слободно преводи Нови завет живим речима, „проверавајте све што се говори, да сте сигурни да ли је то истина“ (1. Солуњанима 5:21Дуда-Фућак).

Доказати самом себи да је Библија истинита

Можда мораш најпре да испиташ да ли је Библија заиста ’од Бога надахнута‘ (2. Тимотеју 3:16). Како то можеш учинити? Па, само Свемогући Бог може са сигурношћу ’од почетка јављати крај‘ (Исаија 43:9; 46:10). И он је то учинио више пута у Библији. Прочитај пророчанства о паду Јерусалима, која су забележена у Луки 19:41-44 и 21:20, 21. Или пророчанства о паду Вавилона у Исаији 44:27, 28 и 45:1-4. Историја доказује поузданост библијских предвиђања. „Када сам проверила нека пророчанства“, каже 14-годишња Џени, „чудила сам се како је Библија могла све то да прорекне.“

Историјска тачност Библије, њена искреност, непристраност и одсуство противречја даљњи су разлози због којих јој се може веровати. * Али, како можеш бити сигуран да је начин на који Јеховини сведоци разумеју Библију исправан? Становници древне Берије нису слепо прихватили објашњење које је дао апостол Павле у вези Библије. Уместо тога, они су ’сваки дан истраживали по писму да ли је то тако‘ (Дела 17:11).

Позивамо те да и ти темељно проучиш библијске науке. Публикације Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи и Уједињени у обожавању јединог правог Бога (издате од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.) објашњавају те науке јасно и исцрпно. Ако су твоји родитељи Јеховини сведоци, сигурно ће моћи да ти помогну код било којих питања која би могао имати. „Буди искрен према својим родитељима, ако у том погледу имаш било какве проблеме“, саветује млада жена по имену Џенел. „Постављај питања ако ти тешко пада да у нешто верујеш“ (Пословице 15:22). С временом ћеш несумњиво увидети да је Јехова благословио своје Сведоке дивним разумевањем библијских истина!

Девојка по имену Прентис каже: „Понекад сам депримирана када видим шта се догађа у свету. Тада прочитам библијске стихове као што је Откривење 21:4. То ми даје наду.“ Да, чврста вера у Божја обећања сигурно ће утицати на твоје изгледе за будућност. Тада ћеш се радовати будућности, и нећеш је гледати црно. Тада твој садашњи живот није бесмислена борба, него нешто чиме ’сакупљаш сигурно благо, као добар темељ за будућност, да би чврсто ухватио прави живот‘ (1. Тимотеју 6:19NW).

Али, да ли је за постизање ’правог живота‘ довољно само упознати и веровати у библијске науке?

[Фуснота]

^ одл. 20 Даљње детаљне информације о веродостојности Библије могу се наћи у књизи Расправљање на темељу Писма (издато од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.) на странама 43-52.

Питања за разговор

◻ Какве страхове пред будућношћу имају многи млади?

◻ Шта је била Божја првобитна намера са Земљом? Зашто можемо бити сигурни да се Божја намера није изменила?

◻ Коју улогу игра Краљевство у испуњењу Божје намере са Земљом?

◻ Зашто је потребно да испиташ веродостојност библијских наука? Како то можеш учинити?

◻ Како можеш да докажеш самом себи да је Библија од Бога надахнута?

[Истакнути текст на 306. страни]

„Врло сам песимистичан. Ми заиста не можемо решити наше проблеме“ (психолог Б. Ф. Скинер)

[Слика на 307. страни]

Створитељ Земље неће дозволити да човек уништи нашу планету

[Слика на 309. страни]

Да ли си се сам уверио у веродостојност Библије?