Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се одупрем притиску вршњака?

Како да се одупрем притиску вршњака?

Поглавље 9

Како да се одупрем притиску вршњака?

У СТАРОСТИ од 14 година Карен је већ била тешки зависник од дроге и редовно се упуштала у секс. Са 17 година Џим је био алкохоличар и водио неморалан живот. Обоје признају да им се у ствари није свиђао живот какав су водили ни ствари које су радили. Зашто су онда тако поступали? Притисак вршњака!

„Сви с којима сам била заједно водили су такав живот и то је имало снажан утицај на мене“, прича Карен. Џим је то потврдио речима: „Да сам поступао другачије, изгубио бих своје пријатеље; то нисам желео.“

Зашто се млади поводе за вршњацима

Док млади одрастају, код многих попушта утицај родитеља, а расте жеља да се код вршњака буде омиљен и од њих прихваћен. Други једноставно имају потребу да разговарају с неким ко их „разуме“ или ко им пружа осећај да су вољени или потребни. Ако код куће недостаје измена мисли — што је често случај — траже је међу својим вршњацима. Често су млади и због недостатка самопоуздања или због несигурности подложни утицају вршњака.

Утицај вршњака није обавезно штетан. У библијској књизи Пословице каже се: „Гвожђе се гвожђем оштри. Тако човек оштри лице другога“ (Пословице 27:17New World Translation). Слично као што челични нож може наоштрити тупу оштрицу другога ножа, дружење с другим младима може „изоштрити“ твоју личност и учинити те бољим човеком — уколико ти вршњаци имају зреле, здраве ставове.

Нажалост, младима пречесто недостаје зрелости — како умне тако и духовне. Многи млади имају гледишта и мишљења која су сумњива, непоуздана, чак лакомислена. Ако се, дакле, неки млад човек без размишљања излаже утицају вршњака, то је слично као да слепац води слепца. (Упореди Матеј 15:14.) Последице могу бити катастрофалне.

Чак ако те вршњаци не терају на лоше поступање, њихов утицај ипак може бити такав да осећаш притисак. „Толико ти је стало да те други млади прихвате“, рекла је Деби. „Када сам имала 18 година, помисао да будем неомиљена била ми је неподношљива, јер онда не бих имала никога ко би са мном излазио. Бојала сам се да ћу бити усамљена.“ Зато се Деби трудила да придобије признање својих вршњака.

Јесам ли ја под утицајем?

Да ли си и ти почео да говориш, поступаш или се одеваш на одређени начин? Седамнаестогодишња Сузи тврди: „Нико од младих не може те заиста присилити да урадиш нешто што не желиш.“ То је тачно, али групни притисак може бити толико подмукао да га можда нећеш одмах ни препознати. Узмимо за пример апостола Петра. Као храбар човек јаког уверења, Петар је био стуб хришћанства. Бог му је открио да људи из свих народа и раса могу придобити Његову наклоност. Петар је помагао првим не-јеврејским верницима да постану хришћани (Дела 10:28).

Међутим, неко време после тога Петар се нашао у Антиохији, граду у коме су многи не-Јевреји постали хришћани. Петар се отворено дружио с овим не-јеврејским верницима. Једног дана су из Јерусалима у Антиохију дошли јеврејски хришћани, који су још увек имали предрасуде према не-Јеврејима. Како ће се сада понашати Петар међу својим јеврејским суверницима?

Петар се одвојио од паганских хришћана, и није хтео више с њима да једе. Зашто? Бојао се да ће својим јеврејским суверницима постати камен спотицања. Можда је размишљао овако: ’Док су они овде, прилагодићу се њима, а када оду, опет ћу јести с паганским хришћанима. Зашто бих реметио свој однос према њима због такве ситнице?‘ Петар се претварао — погазио је властита начела и учинио нешто што није одговарало његовом уверењу (Галатима 2:11-14). Према томе, нико није имун на групни притисак.

Како бих ја реаговао?

Лако је, додуше, рећи да нам је свеједно шта други мисле, али остати при томе када смо изложени групном притиску сасвим је нешто друго. Како би се, на пример, понашао у следећим ситуацијама?

Један твој школски друг понуди ти цигарету у присуству других младих. Ти знаш да је неисправно пушити. Али, сви напето ишчекују твоју реакцију...

У школи девојке разговарају о сексуалним односима са својим младићима. Једна девојка ти каже: „Ниси ваљда још увек невина?“

Желела си имати хаљину какву носе све друге девојке, али твоја мајка каже да је прекратка. У одећи коју тражи да носиш осећаш се као шестогодишњакиња. Другови из разреда те задиркују. Једна девојка пита: „Зашто једноставно не уштедиш нешто од новца за доручак и не купиш себи нешто паметно? Па, не мора твоја мајка за то да зна. Једноставно одећу за школу негде сакриј.“

Да ли је једноставно наћи се у таквим ситуацијама? Ни у ком случају. Али, ако се бојиш вршњацима рећи не, онда ћеш рећи не самом себи, својим мерилима и својим родитељима. Како можеш развити снагу да се одупреш групном притиску?

„Способност мишљења“

Петнаестогодишња Робин почела је да пуши, не зато што је то желела, него зато што су то радили и други. Она се присећа: „Касније сам почела размишљати: ’Заправо то не волим. Зашто онда то радим?‘ Тако сам с тиме и престала.“ Властитим размишљањем била је у стању да се одупре својим вршњацима.

Библија позива младе људе да придобију „знање и способност мишљења“ (Пословице 1:1-5NW). Ко има способност мишљења не мора се ослањати на неискусне вршњаке да би добио вођство. Истовремено, неће постати самоуверен, тако што не би уважавао мишљења других (Пословице 14:16). Такав је спреман ’послушати савет и прихватити дисциплину‘ да би постао „мудар“ (Пословице 19:20NW).

Али, немој бити изненађен ако постанеш неомиљен или будеш изругиван зато што користиш своју способност мишљења. „Човек [или жена] са способностима мишљења омражен је“, каже се у Пословицама 14:17 (NW). Али, ко је у ствари јачи, онај ко попушта својим страстима и осећањима или ко неисправним жељама може рећи не? (Упореди Пословице 16:32.) Куда су се усмерили у животу они који ти се подсмехују? Желиш ли да и твој живот тамо заврши? Може ли бити да су такви само љубоморни на тебе и да своју несигурност желе прикрити изругивањем?

Избећи замку

„Дрхтање пред људима је оно што поставља замку“, каже се у Пословицама 29:25 (NW). У библијска времена под замком се подразумевала клопка с мамцем која би брзо захватила неопрезну животињу која би посегнула за мамцем. Данас може жеља да будемо прихваћени од вршњака бити исто као мамац. Можеш упасти у замку да повредиш божанска мерила. Како, дакле, можеш избећи замку страха од људи?

Као прво, пажљиво бирај своје пријатеље (Пословице 13:20). Дружи се с особама које имају хришћанска мерила и вредности. Истина, то ограничава твоја пријатељства. Једна млада девојка је рекла: „Када су моји школски другови приметили да не делим њихово мишљење по питању дроге и секса, нису више желели имати ништа са мном. Мада, додуше више нисам стајала под притиском да им се прилагодим, осећала сам се помало усамљеном.“ Међутим, боље је мало патити од усамљености, него допустити да те групни притисак сроза духовно и морално. Дружење у породичном кругу и унутар хришћанске скупштине може допринети томе да се попуни вакуум усамљености.

Слушати родитеље такође ти може помоћи да се одупреш притиску вршњака (Пословице 23:22). Они се вероватно јако труде да би ти посредовали исправне вредности. Једна млада девојка је рекла: „Моји родитељи су били строги. Понекад ми се то није свиђало. Али, сада сам срећна што су били тако енергични и ограничили моје дружење.“ Због помоћи родитеља, она није подлегла притиску да узима дрогу и да се упушта у секс.

Саветница за младе, Бет Виншип (Beth Winship), објашњава: „Млади који се истичу на било ком подручју с правом се осећају важни. Није им потребно признање вршњака да би имали добру слику о себи.“ Зашто се онда не би потрудио да код својих активности у школи или у кући развијеш више спретности и способности. Млади Сведоци Јехове посебно се напрежу да буду ’радници који се немају чега стидети, који исправно управљају речју истине‘ у својој хришћанској служби (2. Тимотеју 2:15NW).

Након упозорења да се чувамо ’замке‘ страха од људи, у Пословицама 29:25 каже се у наставку: „А ко се узда у Јехову биће заштићен“ (NW). Добар однос с Богом сигурно ти може дати већу снагу него било шта друго да се храбро супротставиш својим вршњацима. На пример, Деби, која је већ била споменута, једно време је следила масу; пуно је пила и била зависна од дроге. Али, онда је започела озбиљан студиј Библије и научила да се узда у Јехову. Шта је била последица тога? „Одлучила сам да не радим исто што и та мала група младих“, каже Деби. Својим бившим пријатељима је рекла: „Ви идите својим путем, а ја ћу својим. Ако желите моје пријатељство, морате поштовати иста мерила као и ја. Жао ми је, али мени је једноставно свеједно шта ви о томе мислите. Ја ћу тако.“ Нису сви њени пријатељи ценили њену новостечену веру. Али, Деби каже: „Након што сам донела своју одлуку, сама себи сам се више допадала.“

Ако избегнеш замку притиска вршњака, и ти ћеш се ’сам себи више допадати‘ и бићеш поштеђен многих боли.

Питања за разговор

◻ Зашто су неки млади подложни утицају вршњака? Да ли је то увек штетно?

◻ Чему нас искуство апостола Петра учи у вези групног притиска?

◻ У каквим ситуацијама (можда лична искуства) се искушава твоја способност да кажеш не?

◻ О чему можеш размишљати ако будеш изазван да докажеш храброст?

◻ Шта може помоћи младом човеку да не упадне у замку страха од људи?

[Истакнути текст на 74. страни]

„Толико ти је стало да те други млади прихвате“, рекла је Деби. „Помисао да будем неомиљена била ми је неподношљива... Бојала сам се да ћу бити усамљена“

[Оквир на 75. страни]

’Чик ако смеш!‘

„Хајде!“ навалиле су Лизине школске другарице. „Реци наставници да има задах из уста!“ Не, овде се у ствари није радило о нези уста. Требало је да Лиза докаже храброст — и то на прилично рискантан начин! Неким младима причињава злобно задовољство да друге подстичу на поступке који се протежу од лакомислених па све до самоубилачких.

Али ако те неко подстиче да учиниш нешто сулудо, ниско или очигледно опасно, радије двапут размисли о томе. Један мудри човек је рекао: „Мртве мухе кваре и чине да се ужегне уље мирисарево, и мало лудости квари и мудрост и славу“ (Проповедник 10:1). У древна времена је нешто тако сићушно као мртва мува могло покварити скупоцену маст или парфем. Слично неко може упропастити свој добар глас због „мало лудости“.

Детињасте шале могу довести до тога да добијеш лошије оцене, да будеш избачен из школе или чак ухапшен! Али шта ако сматраш да нећеш бити ухваћен? Питај се да ли је то на шта те желе навести разумно? Да ли је то из љубави? Хоће ли то повредити мерила Библије или мерила твојих родитеља? Ако је тако, желиш ли заиста да твојим животом управљају млади који само желе властиту забаву? Осим тога, зар су прави пријатељи млади који те подстичу да свој углед или свој живот ставиш на коцку? (Пословице 18:24).

Покушај разумно разговарати с младима који те изазивају. Осамнаестогодишњи Тери ’збија од тога шалу‘ постављајући питања: ’Зашто би то требало да учиним? Шта бих тиме доказао?‘ Такође покажи да заступаш чврста мерила по којима желиш живети. Једна девојка је покушала да наведе једног младића на неморал, рекавши: „Не знаш шта пропушташ.“ „Знам“, одговорио је младић. „Херпес, трипер, сифилис...“

Да, ако имаш храбрости да вршњацима кажеш не, можеш избећи да урадиш нешто због чега би касније пожалио!

[Слика на 76. страни]

Млади се често држе један уз другога ради подршке

[Слика на 77. страни]

Да ли си икада стајао под притиском вршњака да учиниш нешто супротно ономе за шта знаш да је исправно?

[Слика на 78. страни]

Смогни снагу да се одупреш притиску вршњака!