Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу склапати права пријатељства

Како могу склапати права пријатељства

Поглавље 8

Како могу склапати права пријатељства

„ОСАМ година већ идем у ову школу, али за све то време нисам нашао пријатеља, ни једног јединог“, жали се Рони. Можда се и ти с времена на време осећаш неуспешним у склапању пријатељстава. Али, ко су уопште прави пријатељи? И у чему је тајна њиховог проналажења?

У Пословицама пише: „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује (Пословице 17:17). Међутим, у пријатељство је укључено више него само раме за плакање. Млада жена по имену Марвиа каже: „Понекад тобожња пријатељица примети да ћеш запасти у потешкоће. Онда каже: ’Знала сам да ће те то довести до тога, али нисам имала храбрости да ти то кажем.‘ Међутим, права пријатељица ће, када види да крећеш погрешним путем, покушати да те упозори пре него што буде касно, иако је свесна да ти се њене речи неће допасти.“

Да ли би, подстакнут повређеним егом, одбио некога ко је толико за тебе забринут да ти каже истину? У Пословицама 27:6 пише: „Ударци пријатеља верност му показују; ал’ преварни су пољупци од душмана“. Особа која искрено мисли и искрено говори пријатељ је каквог треба желети.

Лажни насупрот правим пријатељима

„Мој живот доказује да сви ’пријатељи‘ не побуђују у теби оно што је најбоље“, прича 23-годишња Пеги. Као тинејџерка, била је приморана да оде од куће. Међутим, била је пријатељица двоје Јеховиних сведока — Била и његове супруге Лој. Они су с Пеги започели библијски студиј. „Током месеци које сам провела с њима доживела сам много радости; била сам срећна и задовољна“, каже Пеги. Ипак, одлучила се на дружење с младима које је управо била упознала — и напустила је Била и Лој.

Она извештава: „Научила сам много тога од својих нових ’пријатеља‘: Красти стерео-уређаје, уновчавати лажне чекове, пушити марихуану и финансирати своју навику дрогирања у износу од 200 долара дневно.“ Са 18 година упознала је младог човека по имену Реј, који јој је понудио толико дроге колико је желела, и то бесплатно. „Помислила сам да су сада сви моји проблеми решени. Никада више нећу морати да крадем ни варам“, извештава Пеги. Међутим, Реј ју је увео у проституцију. Најзад је Пеги побегла из града и од својих разузданих „пријатеља“.

На њеном новом месту становања Пеги су једног дана посетиле две Сведокиње Јехове. „Очи су ми се напуниле сузама радосницама када сам загрлила две зачуђене жене“, прича она. „Стигла сам дотле да сам презирала лицемерство својих бивших ’пријатеља‘, али овде су били људи који су били искрени.“ Пеги је поново наставила свој библијски студиј.

Није јој, додуше, било лако да обликује свој живот по Божјим мерилима. Посебно тешко је било престати с пушењем. Али, једна хришћанска пријатељица јој је саветовала: „Након што погрешиш, ти молиш за опроштај. Зашто не молиш пре за снагу када осетиш нагон за пушењем?“ Пеги каже: „Овај љубазни и практични савет ми је помогао... Први пут након много година осећала сам се изнутра чиста и знала сам шта значи имати самопоштовање.“

Пегини доживљаји наглашавају колико су истините библијске речи из Пословица 13:20: „Ко ходи с мудрима постаће мудар, а ко се упушта с глупацима лоше ће проћи“ (New World Translation). Она признаје: „Да сам одржавала своје пријатељство с онима који воле Бога, могла сам избећи сва горка искуства на која се сада гнушам.“

Пронаћи пријатеље

Где можеш пронаћи пријатеље који воле Бога? У хришћанској скупштини. Потражи младе који не тврде само да имају веру, него чија дела сведоче о њиховој вери и оданости. (Упореди Јаков 2:26.) Ако је такве младе тешко пронаћи, спријатељи се с хришћанима који су старији од тебе. Године не морају бити препрека пријатељству. Библија говори о једном узорном пријатељству између Давида и Јонатана, иако је Јонатан био довољно стар да би могао бити Давидов отац (1. Самуелова 18:1).

Али, како можеш склапати пријатељства?

Живо занимање за друге

Исус Христ је склапао пријатељства која су била толико чврста да су његови пријатељи били спремни умрети за њега. Зашто? Исус се бринуо за људе. Он је другима прилазио и помагао им. Желео је контакт с другима (Матеј 8:3). Показивање занимања за друге је први корак у склапању пријатељства.

На пример, младић по имену Давид каже да с лакоћом склапа пријатељства: „Људе мораш заиста волети и бити за њих заинтересован. Једна од најважнијих претпоставки је да познајеш име особе. Често су други задивљени ако се потрудиш да им запамтиш име. То би могао бити разлог да ти испричају нешто из свог живота или да с тобом разговарају о неком проблему и већ започиње пријатељство.“

То не значи да мораш бити екстремно отворен према свакоме. Исус је био „понизан у срцу“; није поступао нападно или упадљиво (Матеј 11:28, 29NW). На друге делује привлачно ако покажеш искрено занимање за њих. Често може најједноставнија ствар продубити пријатељство, као што је на пример заједнички оброк или прилика када некоме помажеш.

„Како слушате“

„Пазите како слушате“ препоручио је Исус (Лука 8:18NW). При томе је, додуше, имао у мислима колико је важно слушати Божје изјаве, али начело се односи и на склапање пријатељстава. Бити добар слушалац од одлучујуће је важности за настанак пријатељства.

Ако смо искрено заинтересовани за оно што други кажу, они се обично осећају привучени к нама. То захтева да ’не гледамо само своју корист [можда оно што ми желимо рећи], него да узмемо у обзир и туђу корист‘ (Филипљанима 2:4).

Буди лојалан

Исус је прионуо уз своје пријатеље. Он их је ’до краја љубио‘ (Јован 13:1). Млади човек по имену Гордон поступа са својим пријатељима слично: „Најважнија особина пријатеља је његова лојалност. Хоће ли и у тешка времена бити уз тебе? Мој пријатељ и ја бранили бисмо један другога када су други давали омаловажавајуће примедбе. Бранили смо један другога, али наравно само онда када смо били у праву.“

Међутим, лажним пријатељима није ништа ако лицемерно нападну један другога. „Постоје другови који су склони раскомадати један другога“ каже се у Пословицама 18:24 (NW). Да ли би „раскомадао“ добар глас неког пријатеља тиме да учествујеш у злобном оговарању, или би се лојално заузимао за њега?

Покажи своја осећања

Исус је, осим тога, придобио наклоност других тако што им је показивао своја најдубља осећања. Понекад им је откривао да је осећао ’сажаљење‘ или му је неко ’омилео‘ или да је био ’жалостан‘. Најмање једном су му ’удариле сузе‘. Исус се није стидео открити своја осећања онима којима је веровао (Матеј 9:36; 26:38; Марко 10:21; Јован 11:35).

То, наравно, не значи да свакога кога управо упознаш треба обасути својим осећањима. Али, према свакоме можеш бити искрен. Док некога поближе упознајеш, и развијаш према њему све веће поверење, можеш му све више и више откривати своја најдубља осећања. Истовремено је за једно значајно пријатељство одлучујуће научити да показујеш способност уживљавања и ’саосећање‘ (1. Петрова 3:8Ст).

Не очекуј савршенство

Чак ако пријатељство добро почне, немој очекивати савршенство. „Сви ми у многоме грешимо. Али ко у речи не погреши, тај је савршен човек“ (Јаков 3:2). Осим тога, пријатељство кошта — времена и емоција. „Мораш бити спреман да дајеш“, каже младић по имену Присли. „То је за пријатељство врло битно. О одређеним стварима имаш своја властита гледишта, али радо попушташ и узимаш у обзир и осећања и гледишта свог пријатеља.“

Пријатељство је, међутим, вредно великог труда који изискује. Иначе би морао плаћати празним животом усамљености. Дакле, склапај пријатељства уз властиту иницијативу. (Упореди Лука 16:9.) Дај све од себе. Слушај пажљиво и показуј прави интерес за друге. Можда ћеш онда као Исус моћи да кажеш многима: „Ви сте пријатељи моји“ (Јован 15:14).

Питања за разговор

◻ По чему можеш препознати правог пријатеља? Какви пријатељи су лажни пријатељи?

◻ Где можеш потражити пријатеље? Морају ли увек бити твојих година?

◻ Шта би требало учинити ако ти пријатељ западне у озбиљне потешкоће?

◻ Која су четири начина за склапање пријатељстава?

[Истакнути текст на 66. страни]

„Научила сам много тога од својих нових ’пријатеља‘: красти стерео-уређаје, уновчавати лажне чекове, пушити марихуану и финансирати своју навику дрогирања у износу од 200 долара дневно“

[Оквир на странама 68, 69]

Да ли треба да одам свог пријатеља?

Претпоставимо да сазнаш да ти се пријатељ упустио у дрогу, секс, да вара или краде — да ли би то испричао неком одговорном? Већина то не би учинила, него би се држала неписаног закона ћутања који често преовладава међу младима.

Неки се боје да не буду означени као „издајице“. Други имају погрешну представу о лојалности. Многи мисле да свом пријатељу чине услугу ако прикривају његове грешке, пошто казну сматрају штетном. Осим тога, ко прекрши закон ћутања, могао би се изложити изругивању других и ризиковати губитак пријатељства.

Ипак, када је младић по имену Ли сазнао да његов најбољи пријатељ Крис пуши, одлучио је да нешто учини. Ли каже: „Савест ме је оптерећивала, јер ми је било јасно да то морам некоме рећи.“ У библијска времена један младић се нашао у сличној ситуацији. „Јосиф, кад беше момак од седамнаест година, пасијаше стоку с браћом својом... И Јосиф казиваше оцу своме зле намисли њихове“ (Постање 37:2). Јосиф је знао да би духовна добробит његове браће била угрожена ако би ћутао.

Грех је упропашћавајућа и разарајућа снага. Пријатељ који је кренуо странпутицом и коме нико не помаже — можда у облику библијске дисциплине — тонуће све дубље у оно што је лоше (Проповедник 8:11). Дакле, од прикривања пријатељевих недела нема никакве користи, него још може нанети непоправљиву штету.

Библија нас упозорава: „Браћо, ако који човек и учини какав погрешан корак пре него што је тога свестан, ви који имате духовне способности покушајте таквог човека да исправите у духу благости“ (Галаћанима 6:1NW). Можда осећаш да немаш духовне способности да исправиш пријатеља који је кренуо странпутицом. Зар онда не би имало смисла да ствар изнесеш пред некога ко је способан да помогне?

Према томе, неопходно је да разговараш са својим пријатељем и отворено разложиш његов преступ. (Упореди Матеј 18:15.) То захтева храброст и отвореност. Остани постојан, наведи уверљиве доказе за његов грех и кажи одређено шта знаш и откуд знаш. (Упореди Јован 16:8.) Не обећавај да нећеш никоме рећи, јер такво обећање не би важило у очима Бога, Онога који мрзи прикривање преступа (Пословице 28:13).

Можда се ради о неспоразуму (Пословице 18:13). Ако то није случај и ако је твој пријатељ стварно учинио велику грешку, он би могао осетити олакшање када његов проблем изађе на видело и када може с неким да разговара и повери му се. Буди добар слушалац (Јаков 1:19). Немој угушити изливе његових осећања оптужујућим примедбама, као на пример: „То ниси смео да урадиш!“, или примедбом запрепашћења: „Како си само могао!“ Покушај се уживети и осећати оно што осећа твој пријатељ (1. Петрова 3:8).

Често ситуација захтева више помоћи него што је можеш пружити. Ако је учинио нешто погрешно, инсистирај да то каже својим родитељима или другим одговорним одраслима. Али, шта ако твој пријатељ одбија да то учини? Реци му да се као прави пријатељ осећаш обавезним да о томе с неким разговараш, уколико он унутар разумног временског раздобља ствар не доведе у ред (Пословице 17:17).

У почетку твој пријатељ можда неће разумети твој поступак. Могао би се чак наљутити и сместа окончати пријатељство. Али, Ли каже: „Знам да је било исправно некога обавестити. Моја савест је била умирена, пошто је Крис добио помоћ која му је била потребна. Касније је дошао к мени и рекао да није љут на мене због мог поступка, па сам и због тога осетио велико олакшање.“

Ако твој познаник и даље твој одважни поступак узима за зло, онда никада није био прави пријатељ. У сваком случају, осећаш задовољство што си доказао своју лојалност према Богу и што си се показао као прави пријатељ.

[Слика на 67. страни]

Да ли тешко склапаш пријатељства?

[Слика на 70. страни]

Показивање интереса за друге кључ је за настанак пријатељстава