Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да добијем (и сачувам!) посао?

Како да добијем (и сачувам!) посао?

Поглавље 21

Како да добијем (и сачувам!) посао?

ПРИЛИКОМ једне студије, која је била објављена у часопису Senior Scholastic, америчким средњошколцима завршних разреда било је постављено питање који су њихови „најважнији“ циљеви. Осамдесет четири посто је одговорило: „Наћи сталан посао.“

Можда се занимаш за посао уз школу, како би повисио свој џепарац или помогао својим родитељима. Или тражиш посао са скраћеним радним временом који ти омогућава пуновремену службу проповедања. (Види 22. поглавље.) Али, због светом раширене инфлације и ограничене потражње за неквалификованом радном снагом, посао је тешко добити, поготово теби као младом човеку. Како онда можеш себи олакшати улазак у свет запослених?

Школа — тренинг за посао

Кливленд Џонс (Cleveland Jones), посредник за кадрове с много година искуства, даје савет: „Стекни добро школско образовање. Не могу довољно да нагласим колико је важно научити да читаш, пишеш и да се лепо изражаваш. Усвоји потребне манире опхођења, како би знао да се опходиш с људима у пословном свету.“

Возач аутобуса мора бити у стању да чита ред вожње, фабрички радници морају знати како се испуњавају радни извештаји, а од продаваца се очекује да могу вршити одређене обрачуне. На скоро сваком радном месту потребна је вештина комуникације. Ове вештине можеш научити у школи.

Истрајност се исплати

„Немој никада одустати ако си завршио школу и тражиш посао“, каже К. Џонс. „Након што си конкурисао за два или три радна места, немој седети код куће и чекати. Тако никада нећеш добити посао.“ Млади Сал је седам месеци тражио посао пре него што је био примљен. „Говорио бих себи: ’Мој посао је да тражим посао‘“, објашњава он. „Током седам месеци проводио сам сваког радног дана по осам сати тражећи посао. Почињао бих рано сваког јутра и ’радио‘ до четири поподне. Често су ме ноћу болеле ноге. Идућег јутра сам се морао ’психички припремити‘ да опет кренем у потрагу.“

Шта је помогло Салу да не одустане? „Сваки пут када сам био у некој службеној канцеларији“, одговара он, „сетио бих се Исусових речи: ’Снажно се напрежите.‘ Стално сам имао у мислима да ћу једног дана имати посао и да ће проћи ово тешко време“ (Лука 13:24New World Translation).

Где наћи посао

Ако живиш на селу, твоје трагање за послом могло би да започне на сеоским имањима и плантажама воћа или би могао да потражиш некакав вртларски посао. Ако живиш у граду, читај у новинама огласе за посао. Они указују на предуслове за неки одређени посао и могу ти помоћи да објасниш послодавцу у којој мери испуњаваш те услове. Можеш се обратити и својим родитељима, наставницима, берзама рада, службеним канцеларијама, пријатељима и суседима.

Задржати посао

Ако због неповољне ситуације у привреди долази до отпуштања са посла, млади радници су најчешће први који бивају отпуштени. Али, то се не мора догодити и теби. „Они који задржавају своје радно место су вредни људи који показују спреман став, без обзира шта се од њих захтева“, каже господин Џонс.

Твој став је твоје мишљење — оно што мислиш о свом послу, свом послодавцу и својим колегама. Твој став ће се одражавати у квалитету твог рада. Твој шеф неће просуђивати твоју вредност само по твом радном учинку, него и по твом ставу.

„Покажи свом послодавцу да и без сталног надзора можеш не само да следиш упутства, него и да учиниш више него што се захтева“, наставља Џонс. „Пошто је тржиште радне снаге презасићено, радници који задржавају своје радно место нису безусловно они који су ту најдуже, него они који нешто постижу.“

Сал је утврдио да је то истина. Он каже: „Увек сам покушавао да удовољим свом послодавцу. Био сам спреман да по потреби изменим свој временски план, да следим упутства, а према свом претпостављеном да поступам с поштовањем.“ То нас подсећа на библијску опомену „да будемо послушни својим људским господарима, не с намером да им запнемо за око или да се улагујемо, него као искрени израз наше оданости Господу!“ (Колошанима 3:22Phillips).

Надвладати страх

Људи су на новом радном месту првих неколико дана често бојажљиви. Можда мислиш: ’Да ли ће ме волети? Да ли ћу савладати посао? Да ли ће с мојим послом бити задовољни? Ваљда нећу испасти глуп.‘ Овде би требало да пазиш да твоји страхови не упропасте твој позитиван став.

Ти можеш да убрзаш прилагођавање и да смириш своје живце тако да сазнаш нешто више о фирми. Осврни се око себе, слушај и читај. У одговарајуће време постављај свом претпостављеном разумна питања о свом послу и својим резултатима — нећеш због тога испасти смешан. Питај се: ’Какву улогу игра мој посао у мом одељењу и у читавој фирми?‘ Одговори ти могу помоћи да развијеш добре радне навике и нађеш задовољство у послу.

Опхођење с колегама

Коначно, сваки посао укључује опхођење с људима. Да би се задржало радно место, важно је знати како се с другима може сачувати добар однос. „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите мирољубиви са свим људима“ (Римљанима 12:18NW). Тако се на радном месту могу избећи непотребне препирке или жестоки сукоби.

Људи с којима радиш понекад се по пореклу и по личности јако разликују од тебе. Али, немој мислити да неко мање вреди зато што је различит. Поштуј његово право да буде другачији. Нико не жели да се с њим поступа без поштовања; иначе ће имати осећај да није нико и ништа. Свако жели имати осећај да је пожељан и потребан — да је неко. Стекни поштовање својих сарадника и свог послодавца тако да се према њима опходиш с поштовањем.

Избегавати оговарање

„Оговарање је подла замка“, каже Сал, „зато што би могао створити лошу слику о шефу или о другима.“ Гласине нису добар извор информација; њени плодови би могли бити горки за тебе. Гласине су у већини случајева велика претеривања која могу штетити угледу других — али и твом властитом. Зато потисни склоност ка оговарању.

Исто тако, немој заборавити да нико не воли онога који приговара. Ако ти на радном месту нешто смета, не треба о томе да причаш на сва уста. Иди код свог претпостављеног и разговарај с њим о томе. Али, немој узбуђено улетети у његову канцеларију с изјавама због којих би касније морао жалити. Немој подлећи искушењу да нападаш некога лично. Остани код чињеница. Проблем опиши што је могуће јасније и искреније. Можда би могао да започнеш речима као: ’Треба ми ваша помоћ...‘ или: ’Можда немам право, али ми се чини...‘

Важна је тачност

Два главна разлога за губитак запослења јесу закашњавање и недолажење на посао. Директор центра за запошљавање и образовање у једном великом индустријском граду је рекао о младим радницима: „Они морају научити да рано устају и да слушају упутства. Ако то не науче, синдром незапослености неће се никада ублажити.“

Сал се кроз горко искуство научио тачности. „Већ након три месеца изгубио сам свој први посао због закашњавања“, уздахнуо је, „и тиме је постало још теже наћи неки други посао.“

Вредност поштења

Саветник за избор занимања К. Џонс каже: „Поштење доприноси томе да се задржи посао.“ Бити поштен не значи само дословно не красти, него и уздржавати се од „крађе времена“ превеликим паузама. Поштен радник је цењен и у њега имају поверења. На пример, један млади сведок Јехове који је радио у ексклузивној робној кући био је на гласу због поштења.

„Једног дана“, присећа се он, „пословођа је у складишту пронашао један артикл сакривен у другој одећи. Један од радника је крао робу из продавнице. Након радног времена отишао сам у канцеларију пословође на горњем спрату, где сам на своје изненађење затекао све раднике. Били су тамо позвани на претрес. Био сам једини радник који је био изузет од претреса.“

Многи млади хришћани имали су слична искуства и сада су цењени радници. Напрежи се да нађеш посао. Буди истрајан и немој одустати. Када коначно нађеш запослење које си тако напорно тражио, уложи велики труд да га задржиш!

Питања за разговор

◻ Како ти може оно што учиш у школи помоћи у потрази за запослењем?

◻ Зашто је код тражења запослења важно бити истрајан?

◻ Где и код кога би се могао распитати за запослење?

◻ Наведи неке препоруке за разговор у вези запослења?

◻ Како можеш спречити отказ?

[Истакнути текст на 166. страни]

„Не могу довољно да нагласим колико је важно научити да читаш, пишеш и да се лепо изражаваш“

[Истакнути текст на 170. страни]

„Говорио бих себи: ’Мој посао је да тражим посао‘“

[Оквир⁄Слика на странама 168, 169]

Водити разговор у вези запослења

„Пре него што одеш на разговор у вези запослења, сети се да је први утисак трајан утисак“, препоручује саветник за избор занимања К. Џонс. Он упозорава да се на разговор не одлази у џинсу нити у патикама и наглашава потребу да будемо чисти и уредни. Послодавци често закључују да ће нека особа радити онако како се и облачи.

Ако конкуришеш за посао у канцеларији, обуци се као што се облаче пословни људи. Ако конкуришеш за посао у фабрици, онда панталоне и кошуља треба да буду чисте и испеглане, а ципеле уредног изгледа. Ако си жена, обуци се скромно, а шминку нанеси умерено. Ако конкуришеш за канцеларијски посао, обуј чарапе и ципеле које одговарају уз конзервативну одећу.

Иди сам на разговор за запослење, саветује К. Џонс. Ако поведеш своју мајку или пријатеље, послодавац би те могао сматрати незрелим.

’Шта ћу одговорити ако ме послодавац пита за моје радно искуство?‘, могао би да се питаш. Немој блефирати. Послодавци најчешће врло брзо прозру увеличавања. Буди искрен.

Можда ниси свестан да си вероватно већ сакупио радно искуство, чак ако тражиш свој први „прави“ посао. Да ли си већ радио за време летњих распуста? Да ли си икада чувао децу? Да ли си код куће редовно обављао неке послове? Да ли си на свом месту обожавања добио одговорност да бринеш о одређеним дужностима? Да ли си икада био школован да јавно говориш? Ако јеси, могао би све то да споменеш током разговора или да наведеш у биографији, како би показао да можеш преузети одговорност.

Послодавци такође јако пазе на то колико си заинтересован за њихову фирму и за понуђени посао. Мораш их уверити да желиш и можеш радити тај посао. Са ставом: ’Какву ћу ја имати корист?‘ брзо ћеш изгубити интерес свог саговорника.

Ти можеш бити успешан у изазову трагања за целодневним запослењем или запослењем са скраћеним радним временом. И ако још то запослење служи као средство да се помогне и другима, а не само теби, наћи ћеш у томе и задовољство.

[Оквир на 171. страни]

Како се понашати током разговора за запослење

Понашај се као одрасла особа, пословно. Поздрави послодавца с дужним поштовањем. Ословљавај га с „Ви“ и „господине“.

Седи усправно на столици, с ногама чврсто на поду; буди пажљив. Припрема ће ти помоћи да будеш смирен, опуштен и уравнотежен.

Размисли пре него што одговориш на неко питање. Буди уљудан, коректан, искрен и отворен. Пружи потпуне информације. Немој се хвалити.

Забележи пре тога сва своја дотадашња радна места с датумима када си почео и када си престао да радиш, висину плате, послове које си обављао и разлоге за отказ; понеси белешке за разговор.

Припреми се да објасниш како ће ти твоје образовање и радно искуство помоћи да обављаш посао за који конкуришеш.

Као препоруке наведи имена три поуздане особе (с потпуним адресама) које познају тебе и твој начин рада.

Буди самоуверен и одушевљен, али немој блефирати. Изражавај се књижевно и говори јасно. Немој да говориш превише.

Слушај пажљиво; буди уљудан и тактичан. Ни у ком случају немој се са својим могућим послодавцем упуштати у препирку.

Послодавац је само заинтересован за то колико ћеш добро обављати посао. Немој спомињати никакве личне, кућне или финансијске проблеме.

Ако ти се чини да нећеш добити посао, питај послодавца да ли ће у фирми можда друга места бити слободна.

Пошаљи послодавцу одмах након разговора кратко писмо са изразима захвалности. *

[Фуснота]

^ одл. 65 Извор: How to ”Sell Yourself“ to an Employer, брошура Државне берзе рада државе Њујорк.

[Слике на 167. страни]

Оно што научиш у школи може за твој посао бити једног дана драгоцено