Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се могу сложити са својим учитељем?

Како се могу сложити са својим учитељем?

Поглавље 20

Како се могу сложити са својим учитељем?

„НЕ МОГУ поднети неправедног наставника“, каже млада Вики. Сигурно и ти тако мислиш. Према једној анкети која је била спроведена 1981. међу 160 000 америчких омладинаца, 76 посто њих је оптуживало своје наставнике за одређени облик пристраности!

Млади се узрујавају када добију слабу оцену за, како они сматрају, добар рад. Замерају наставнику ако је нека казна наизглед престрога, неоправдана или чак темељена на расним предрасудама. Љуте се када наставници придају посебну пажњу или дају предност својим љубимцима.

Признајмо, далеко од тога да су наставници непогрешиви. Они као и сви други имају своје хирове, проблеме, а и предрасуде. Међутим, Библија нас упозорава: „Не нагли у духу свом да би се увредио“ (Проповедник 7:9New World Translation). И наставници се ’много пута спотичу. Ако се ко не спотиче у речи, тај је онда савршен човек, способан да обузда и све тело‘ (Јаков 3:2NW). Можеш ли зато покушати да разумеш наставника?

Фреди је запазио да је његов наставник једном „викао на свакога“. Тактично се обратио наставнику и сазнао узрок његовог отреситог понашања. „То је само зато што сам јутрос имао проблема са својим аутомобилом“, објаснио је наставник. „Мотор се прегрејао и зато сам закаснио на наставу.“

Наставници и њихови љубимци

Шта је са давањем предности омиљеном ученику? Немој заборавити да се од једног наставника захтева много и да он стоји под јаким притиском. Књига Being Adolescent објашњава да се наставници налазе у „крајње тешком положају“, трудећи се да задрже пажњу групе младих који су „у мислима обично негде другде... Пред собом имају групу крајње хировитих, деконцентрисаних младих који уопште нису навикли да се на неку ствар концентришу дуже од 15 минута“.

Зар је онда чудо што наставници обасипају пажњом ученике који интензивно уче, који су пажљиви и који се односе према њима с поштовањем? Наравно, може те љутити ако се некоме ко је у твојим очима „улизица“ поклања више пажње него теби. Али, зашто бити љут или љубоморан ако је неки марљиви ученик наставников љубимац, ако ти ниси током наставе занемарен? Уосталом, можда уопште не би било наодмет да и сам будеш мало марљивији.

Рат у разреду

Један ученик је рекао за свог наставника: „Он је сматрао да смо му сви ми објавили рат и зато је хтео да нас предухитри. Патио је од маније прогањања.“ Међутим, многи наставници сматрају да се с правом осећају угрожени. Као што је Библија прорекла, ми живимо у ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘. Ученици су често „без самосавладавања, брутални, без љубави према добру“ (2. Тимотеју 3:1-3NW). У U.S. News & World Reportu је писало: „Наставници у школама многих градских области живе у страху од насиља.“

Некадашњи наставник Роланд В. Бетс (Roland W. Betts) каже: „Деца сматрају природном обавезом да их [наставнике]... [сликовито говорећи] гурају, по њима газе и искушавају колико их могу савијати и развлачити док овима коначно не прекипи... Када деца примете да су неког новог наставника довели на ивицу очаја, они настављају даље.“ Да ли сте ти или твоји другови у разреду већ некада намерно наљутили свог наставника? Онда се немојте чудити његовој реакцији.

Библија каже: „Угњетање обезумљује мудрога“ (Проповедник 7:7). У атмосфери страха и непоштовања каква влада у неким школама, разумљиво је да неки наставници реагују претерано и превише строго. У књизи The Family Handbook of Adolescence пише: „Ученици који... својим понашањем остављају утисак да омаловажавају гледишта наставника, обично су заузврат исто тако третирани с омаловажавањем.“ Да, наставник који је непријатељски расположен, често је на то наведен од својих ученика!

Мисли и на последице злобних шала у разреду. Валери не претерује када каже да наставници који су на замени морају пролазити кроз „тешке муке“. Роланд Бетс додаје: „Разред немилосрдно поступа с наставницима на замени, често их тера до ивице нервног слома.“ Пошто су ученици сигурни да ће проћи некажњено, причињава им велико задовољство да сви одједном, у исто време, „из нехата“ бацају на под своје књиге или оловке. Или доводе свог наставника до очаја тако што се праве глуви или се претварају како не разумеју ниједну реч коју каже. „Ми ометамо наставу само из забаве“, каже млади Боби.

Ипак, ако неки разред сеје окрутност, не треба се чудити ако пожање заједљивог, непријатељског наставника. (Упореди Галатима 6:7.) Увек мисли на златно правило: „Све, дакле, што желите да људи вама чине, тако исто и ви морате чинити њима“ (Матеј 7:12NW). Зато немој учествовати у злобним шалама. Пажљиво слушај када твој наставник нешто говори. Сарађуј. Можда ће с временом попустити његово непријатељство — бар према теби.

’Мој наставник ме не воли‘

Понекад ненаклоност почива на различитим карактерима или на неком неспоразуму; љубопитљивост се тумачи као бунтовништво или неки мали хир и лудост. Неки наставник који те не воли може имати склоност да те доводи у неприлику или понижава, а последица тога може бити обострано непријатељство.

Библија каже: „Никоме не враћајте зла за зло... Ако је могуће, колико до вас стоји, имајте мир са свим људима“ (Римљанима 12:17, 18). Настој да свог наставника не учиниш својим непријатељем. Избегавај непотребне конфронтације и немој му пружити оправдани разлог за тужбу. Покушај да будеш љубазан. ’Љубазан? Према њему?‘, можда питаш. Да, покажи своје добро понашање тако да га поздрављаш с поштовањем. Твоја постојана љубазност — чак повремени смешак — може изменити његово држање према теби. (Упореди Римљанима 12:20, 21.)

Наравно, смешак није лек за све. Али, у Проповеднику 10:4 се саветује: „Ако се на те подигне [тако да би те казнио] дух владарев [или особе с ауторитетом], не остављај своје место, јер мирноћа умањује велике грехе“ (NW). Исто тако, немој заборавити: „Одговор, када је благ, отклања љутњу“ (Пословице 15:1NW).

’Заслужио сам бољу оцену‘

Тако се ученици често жале. Покушај са својим наставником да разговараш о томе. Библија описује како је Натан приступио тешком задатку, да разоткрије озбиљан грех краља Давида. Натан није утрчао у палату оптужујући на сав глас Давида; уместо тога, с њим је разговарао тактично (2. Самуелова 12:1-7).

И ти се можеш обратити свом наставнику мирно, понизно. Брус Вебер, бивши наставник, нас подсећа: „Непријатељство ученика изазива непопустљивост наставника. Дизати много буке, жалити се на ’неправду која виче до неба‘ или се заклињати на освету, не води ничему.“ Настој да се понашаш као одрасла особа. Можда можеш свог наставника најпре замолити да ти објасни свој систем оцењивања. Затим можеш, према мишљењу Вебера, „покушати да докажеш да се у твом случају мора радити о забуни или грешци у рачунању а не о лошем просуђивању. Немој критиковати наставникову способност просуђивања. Покажи на темељу његовог властитог система оцењивања где видиш грешку приликом твог оцењивања.“ Чак ако се твоја оцена не промени, твоја зрелост ће по свој прилици оставити добар утисак на твог наставника.

Разговарај са својим родитељима

Понекад су, међутим, разговори узалудни. Узмимо за пример Сузан — одличну ученицу. Била је запрепашћена када јој је једна наставница одједном почела давати слабе оцене. Како је до тога дошло? Сузан је једна од Јеховиних сведока и њена наставница је дала до знања да је због тога не воли. „Била сам стварно депримирана“, каже Сузан, „и нисам знала шта да радим.“

Она се присећа: „Сакупила сам сву своју храброст и о тој наставници сам разговарала са својом [самохраном] мајком. Она је рекла: ’Можда ја могу разговарати с твојом наставницом.‘ Када је било примање родитеља, отишла је у школу и питала је моју наставницу у чему је проблем. Мислила сам да ће се моја мајка узрујати, али она је с њом разговарала сасвим мирно.“ Наставница је уредила ствар тако да Сузан добије другог наставника.

Признајемо, не завршава се увек све добро. Понекад мораш то једноставно подносити. Дај све од себе да са својим наставником у овој школској години мирољубиво изађеш на крај. Идућа школска година доћи ће сигурно, а с њом и нови почетак, можда нови школски другови — а можда чак и нови наставник с којим треба научити како да се слажеш.

Питања за разговор

◻ Како треба да гледаш на наставника који се према теби односи неправедно?

◻ Зашто наставници обасипају пажњом своје такозване омиљене ученике?

◻ Како можеш научити нешто од „досадног“ наставника?

◻ Зашто неки наставници изгледају непријатељски расположени према својим ученицима?

◻ Како можеш примењивати златно правило у школи?

◻ Шта можеш учинити ако сматраш да си неправедно оцењен или ако се с тобом неправедно поступа?

[Истакнути текст на 158. страни]

Пажња која се поклања љубимцима наставника често изазива негодовање других ученика

[Истакнути текст на 163. страни]

„Наставници у школама многих градских области живе у страху од насиља“ (U.S. News & World Report)

[Оквир⁄Слика на странама 160, 161]

’Мој наставник је тако досадан!‘

У књизи The Family Handbook of Adolescence пише: „Неке анкете су показале да је већина ученика критички настројена према својим наставницима, жалећи се да су они досадни и да немају смисла за хумор.“ Пре или касније можеш и ти добити наставника који ће ти досађивати до суза. Шта тада можеш учинити?

Недавно извршен експеримент показао је да су ученици прилично концентрисани на предмете као што је техничко, физичко и музичко васпитање, док концентрација рапидно опада на часовима језика и историје.

Јесу ли наставници физичког или музичког васпитања оспособљенији од наставника који предају друштвене предмете? Вероватно нису. Очигледно многи ученици имају негативан став према „теоретским“ предметима. Ако унапред створе мишљење да је неки предмет досадан, чак наставник са способностима Сократа не би могао да задржи њихову пажњу! Можда би ти морао да измениш свој став о одређеним предметима? Ако се занимаш за градиво, можда ти школа неће изгледати тако досадна.

Понекад се чак и ученици који радо уче жале на „лоше“ наставнике. Али, шта је уопште „добар“ наставник? Једна девојка каже: „Волим своју наставницу математике зато што је тако забавна.“ Један дечак је одушевљен својим наставником енглеског, зато што ’изваљује много шала‘.

Додуше, може бити предност ако је неки наставник симпатичан или чак забаван, али то није замена за ’способност да се и друге поучи‘ (2. Тимотеју 2:2Стварност). Иако се Библија овде у првом реду осврће на духовну оспособљеност, она наглашава да добар наставник треба да познаје свој предмет.

Нажалост, знање и занимљива личност не иду увек заједно. На пример, апостол Павле је био као учитељ Божје речи изврсно оспособљен. Али, неки хришћани његовог времена жалили су се: „Јер су му посланице“ — каже се —, „тешке и јаке, а кад је он телом пред нама неугледан је, и реч је његова неспретна.“ Павле је на то одвратио: „Јер и ако сам неспретан у речи, али у познању нисам“ (2. Коринћанима 10:10; 11:6). Пошто неки нису пазили на оно што је Павле имао да каже, него на његову наводно недовољну оспособљеност за говорника, пропустили су прилику да постигну драгоцено знање. Немој учинити исту грешку! Пре него што неког наставника ожигошеш као „лошег“, питај се: ’Да ли он зна о чему прича? Могу ли од њега нешто научити?‘

Можда мораш наставнику који говори монотоно поклонити више пажње него другима. Покушај да правиш белешке, како би с мислима остао код онога што он говори. Надопуни досадну наставу додатним учењем код куће.

Барбара Мејер, и сама наставница, додаје: „Наставници који су исто градиво прошли вероватно више пута него што се могу сетити, склони су да западну у рутину.“ Шта можеш учинити да оживиш наставу? „За промену, дигни руку и моли за даљња разјашњења... Наведи га да каже о теми све што зна.“ Хоће ли ти то наставник замерити? Неће, ако се понашаш с поштовањем (Колошанима 4:6). Мејерова каже: „Утврдићеш да твој наставник долази на наставу боље припремљен и да не посредује само површне информације.“

Одушевљење је прелазно, па твоја жеља за учењем може удахнути мало живости у твог наставника. Наравно, немој очекивати да ће се он из темеља променити. Вероватно постоје часови које једноставно мораш подносити. Али, ако пажљиво слушаш и ако се стварно занимаш за наставно градиво, можеш упркос томе много научити — чак и од досадног наставника.

[Слика на 162. страни]

Растући талас насиља по школама учинио је позив наставника тешким задатком

[Слика на 164. страни]

Ако сматраш да ти је нанесена неправда, обрати се свом наставнику с поштовањем