Пређи на садржај

Пређи на садржај

Један другачији ученик

Један другачији ученик

Поглавље 45

Један другачији ученик

КАКАВ застрашујући призор на месту где Исус излази на обалу! Два необично бесна човека долазе с оближњег гробља и трче према њему. Опседнути су демонима. Пошто је један од њих вероватно насилнији од другог и много је дуже подносио патње под демонском влашћу, он долази у средиште пажње.

Већ дуго тај жаљења вредан човек живи међу гробовима. Из дана у дан, он непрестано виче и разрезује се камењем. Он је тако насилан да нико нема храбрости да прође тим путем. Покушали су да га свежу, али он кида ланце и ломи гвоздене окове са својих ногу. Нико нема снаге да га обузда.

Кад се човек приближи Исусу и пада до његових ногу, демони који њиме владају наводе га да повиче: ”Шта ја имам с тобом, Исусе, Сине Највишег Бога? Заклињем те Богом, не мучи ме.“

”Изађи из овог човека, нечисти душе“, каже Исус. Али, затим Исус пита: ”Како ти је име?“

”Име ми је Легија, јер нас је много“, гласи одговор. Демони уживају кад виде патње оних које могу запосести и очигледно се одушевљавају тиме да групно нападају на начин како то чини кукавичка гомила. Али, суочени с Исусом, они моле да их не пошаље у бездан. Поново видимо да Исус има велику моћ, да може савладати чак и зле демоне. Исто тако, ово нам показује како су демони свесни тога да њихово бацање у бездан, заједно с њиховим вођом Сатаном, Ђаволом представља Божји коначни суд за њих.

На једној гори у близини пасе крдо од око 2 000 свиња. Зато демони кажу: ”Пошаљи нас у свиње, да уђемо у њих.“ Очигледно су демони имали неку врсту неприродног, садистичког задовољства у томе да опседају тела материјалних створења. Кад им је Исус допустио да уђу у свиње, свих 2 000 свиња се зајурило преко литице и утопило у мору.

Кад свињари ово виде, отрче да би о томе обавестили град и околину. На то људи долазе да виде шта се догодило. Кад стигну, виде човека из ког су изашли демони да седи до Исусових ногу обучен и здраве памети!

Сведоци причају људима о томе како је човек излечен. Исто тако, причају им о необичној смрти свиња. Кад то људи чују, захвата их велики страх, и они искрено моле Исуса да напусти њихово подручје. Он им удовољава и укрцава се на бродић. Бивши опседнути човек моли Исуса да му дозволи да пође с њим. Али, Исус му каже: ”Пођи кући својима, те им испричај све што ти је Јехова учинио и како ти је указао милост.“

Исус обично поучи оне које излечи да о томе не говоре никоме, будући да не жели да људи доносе закључке на темељу сензационалних извештаја. Али, овај изузетак је прикладан зато што ће бивши опседнути сведочити међу људима до којих Исус сада вероватно неће имати прилике да дође. Штавише, присутност тог човека пружиће доказ о Исусовој моћи да ради добро, а то ће стајати насупрот било каквом неповољном извештају који би могао кружити у вези штете настале губитком свиња.

Послушавши Исусово упутство, бивши опседнути одлази. Он у Декаполису почиње објављивати све оно што му је Исус учинио и људи су једноставно задивљени. Матеј 8:28-34; Марко 5:1-20; Лука 8:26-39; Откривење 20:1-3.

▪ Зашто се пажња вероватно усредсређује на једног опседнутог, иако су двојица?

▪ Из чега је видљиво да демони знају за бацање у бездан у будућности?

▪ Зашто демони очигледно воле опседати људе и животиње?

▪ Зашто Исус чини изузетак с бившим опседнутим, поучавајући га да другима прича о ономе што му је он учинио?