Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бег пред тиранином

Бег пред тиранином

Поглавље 8

Бег пред тиранином

ЈОСИФ буди Марију да јој пренесе хитне вести? Управо му се јавио Јеховин анђео, говорећи: ’Устани, узми мало дете и његову мајку, и бежи у Египат, и остани тамо док ти не кажем; јер се Ирод спрема и тражи мало дете да га убије.‘

И тако њих троје брзо креће на пут. Уследило је то у право време, јер је Ирод сазнао да су га астролози преварили и напустили земљу. Као што ти је познато, требало је да они обавесте Ирода кад нађу Исуса. Ирод је бесан. У жељи да убије Исуса, заповеда да се у Бетлехему и његовој околини поубијају сви дечаци у старости до две године. Старосну границу одредио је према наводима које је већ раније добио од астролога, који су дошли са Истока.

Страшно је било видети то убијање малих дечака! Иродови војници упадају у сваку кућу и кад наиђу на дечака, отимају га из руку његове мајке. Није нам познато колико су деце поубијали, али велики плач и јаук мајки испуњава пророчанства Божјег пророка Јеремије из Библије.

У међуавремену су Јосиф и његова породица стигли сигурно у Египат и сместили се тамо. Једне ноћи опет се Јосифу у сну јавља Јеховин анђео. ”Устани, узми мало дете и његову мајку, и врати се у земљу Израел“, каже анђео, ”јер су помрли они, који су тражили дететову душу.“ Тако породица креће натраг у своју домовину, чиме се испуњава једно друго библијско пророчанство, које говори да ће Син Божји бити позван из Египта.

Јосиф очигледно намерава да се настани у град Бетлехем у Јудеји, где је живео са својом породицом пре њиховог бега у Египат. Али, сазнао је да сада у Јудеји краљује Архелај, зли Иродов син. Осим тога, Јехова га је још једном у сну упозорио на опасност. Зато Јосиф креће са својом породицом на север и насељава се у граду Назарету у Галилеји. Ту одраста Исус, далеко од средишта религиозног живота Јевреја. Матеј 2:13-23; Јеремија 31:15; Хосеа 11:1.

▪ Коју страшну заповест издаје краљ Ирод кад примећује да се астролози нису вратили натраг, али како је Исус заштићен?

▪ Зашто се по повратку из Египта Јосиф и његова породица не настањују у Бетлехему?

▪ Која се билијска пророчанства испуњавању у то време?