Пређи на садржај

Пређи на садржај

Близу је Исусова последња Пасха

Близу је Исусова последња Пасха

Поглавље 112

Близу је Исусова последња Пасха

ДОК СЕ уторак, 11. нисан, приближава крају, Исус завршава поучавање апостола на Маслинској гори. Како је пун посла и напоран био тај дан! Сада, док се вероватно враћа да ноћи у Бетанији, он каже својим апостолима: ”Знате да је за два дана пасха, и Син човечији треба бити предан да се прибије на стуб.“

Исус очигледно проводи следећи дан, среду, 12. нисана, у тихој усамљености са својим апостолима. Дан раније, Исус је јавно укорио религиозне вође, и сада разуме да желе да га убију. Зато се у среду не показује јавно, јер не жели да било шта омета његово слављење Пасхе са својим апостолима следеће вечери.

У међувремену, главари свештенички и старији мужеви из народа сакупили су се у дворишту првосвештеника Кајафе. Погођени Исусовим нападом претходног дана, праве планове да га ухвате на подмукао начин и да га погубе. Ипак, они говоре: ”Не на празник, да не настане вика међу народом.“ Они се боје народа, чију наклоност Исус ужива.

Док се религиозне вође злобно договарају да убију Исуса, примају посетиоца. На њихово изненађење, то је један од Исусових апостола, Јуда Искариотски, онај у кога је Сатана усадио подлу замисао о издаји свог Господа! Како су само задовољни кад се Јуда распитује: ”Шта ћете ми дати да вам га издам?“ Они се радосно слажу да му плате 30 сребрника, цену за роба по савезу Мојсијевог закона. Од тада, Јуда тражи повољну прилику да им изда Исуса без присуства мноштва.

Са заласком сунца у среду почиње 13. нисан. Исус је стигао из Јерихона у петак, тако да је то шеста и последња ноћ коју проводи у Бетанији. Идућег дана, у четвртак, биће потребно да учини последње припреме за Пасху, која започиње заласком сунца. Тада мора да се закоље и цело испече пасхално јагње. Где ће они славити свечаност, и ко ће учинити припреме?

Исус још није пружио такве детаље, можда да би спречио Јуду да обавести главаре свештеничке како би могли да ухвате Исуса током слављења Пасхе. Али, сада, вероватно у четвртак поподне, Исус шаље Петра и Јована из Бетаније, и каже: ”Идите и приправите нам пасху да једемо.“

”Где желиш да је приправимо?“ питају они.

”Кад уђете у град“, објашњава Исус, ”срешће вас човек који носи земљану посуду с водом. Следите га у кућу у коју уђе. И морате рећи господару куће: ’Учитељ ти каже: ”Где је гостинска соба у којој могу јести пасху са својим ученицима?“‘ И тај ће вам човек показати велику намештену горњу собу. Ту приправите.“

Нема сумње да је господар куће Исусов ученик који вероватно очекује Исусов захтев да употреби његову кућу за ту посебну прилику. У сваком случају, кад Петар и Јован стигну у Јерусалим, налазе све управо како је Исус предсказао. Зато се њих двојица брину да јагње буде спремно и да буду учињене све остале припреме за 13 слављеника Пасхе, Исуса и његових 12 апостола. Матеј 26:1-5, 14-19; Марко 14:1, 2, 10-16; Лука 22:1-13; 2. Мојсијева 21:32.

▪ Шта Исус вероватно ради у среду, и зашто?

▪ Који састанак је одржан у кући првосвештеника, и са којом намером Јуда посећује религиозне вође?

▪ Кога Исус у четвртак шаље у Јерусалим, и са којом намером?

▪ Шта налазе они који су послати што још једном открива Исусову чудесну моћ?