Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји глас чује се трећи пут

Божји глас чује се трећи пут

Поглавље 104

Божји глас чује се трећи пут

ДОК је у храму, Исус је на муци због смрти са којом се ускоро мора суочити. Највише га брине како ће то утицати на углед његовог Оца и зато моли: ”Оче, прослави своје име.“

Нато с неба долази моћни глас, објављујући: ”И прославио сам га и прославићу га опет.“

Мноштво које стоји около збуњено је. ”Анђео му је говорио“, почињу неки да говоре. Други тврде да је то грмљавина. Али, уствари, Јехова Бог је био тај који је говорио! То, међутим, није био први случај да се чује Божји глас у повезаности са Исусом.

Приликом Исусовог крштења, три и по године раније, Јован Крститељ чуо је како Бог каже о Исусу: ”Ово је мој Син, љубљени, кога сам признао.“ Затим, некако после претходне Пасхе, кад се Исус преобразио пред Јаковом, Јованом и Петром, они су чули Бога који је објавио: ”Ово је Син мој, љубљени, кога сам признао; слушајте га.“ И сада, трећи пут, 10. нисана, четири дана пре Исусове смрти, људи су опет чули Божји глас. Али, овај пут је Јехова говорио тако да га је могло чути мноштво!

Исус објашњава: ”Овај се глас није збио мене ради, него вас ради.“ Он је доказао да је Исус заиста Божји Син, обећани Месија. ”Сада је суђење овоме свету“, наставља Исус, ”сада ће бити избачен владар овога света.“ Исусов верни начин живота, уствари, потврђује да је Сатана Ђаво, владар света, заслужио да буде ”избачен“, погубљен.

Истичући последице своје долазеће смрти, Исус каже: ”А ипак, ако ја будем подигнут са земље, привући ћу к себи све врсте људи.“ Његова смрт ни у ком случају није пораз, јер ће он помоћу своје смрти привући к себи друге тако да се могу радовати вечном животу.

Међутим, мноштво приговара: ”Чули смо из закона да Христ остаје заувек, а како ти кажеш да Син човечији мора бити подигнут? Ко је тај Син човечији?“

Упркос свим доказима, укључујући слушање Божјег гласа, већина не верује да је Исус истински Син човечији, обећани Месија. Ипак, као што је учинио шест месеци раније на празнику Сеница, Исус поново о себи говори као о ”светлу“ и охрабрује своје слушаоце: ”Док имате светло, показујте веру у светлу, да постанете синови светла.“ Након изговарања ових речи, Исус одлази и скрива се, очигледно зато што је његов живот у опасности.

Помањкање вере у Исуса од стране Јевреја испуњава Исаијине речи да ће ’очи људима бити слепе и њихова срца окорела, тако да се не обрате и не буду исцељени‘. Исаија је у визији видео небески Јеховин суд, укључујући Исуса у његовој предљудској слави уз Јехову. Ипак, Јевреји, у испуњењу онога што је писао Исаија, тврдоглаво одбацују доказе да је Он њихов обећани Ослободилац.

Насупрот томе, чак су и многи владари (очигледно чланови јеврејског врховног суда, санхедрина) заиста положили веру у Исуса. Никодим и Јосиф из Ариматеје су двојица од тих владара. Међутим, владари, бар засад, пропуштају да објаве своју веру, јер се боје да ће бити истерани са својих положаја у синагоги. Колико само такви пропуштају!

Исус наставља да указује: ”Ко положи веру у мене, не полаже веру само у мене, него и у онога који ме је послао; и ко мене види, види и онога који ме је послао... Али ако ко чује моје речи и не држи их, ја га не судим; јер нисам дошао да судим свету, него да спасем свет... Реч коју сам ја говорио биће оно што ће му судити у последњи дан.“

Јехову је љубав коју има према свету човечанства покренула да пошаље Исуса, тако да се они који полажу веру у њега могу спасти. Хоће ли се људи спасти биће одређено тиме да ли ће слушати оно што је Бог упутио Исуса да говори. Суђење ће се одвијати у ”последњи дан“, током Христове Хиљадугодишње владавине.

Исус закључује и каже: ”Јер нисам говорио из властите побуде, него ми је Отац који ме је послао дао заповест шта да кажем и шта да говорим. Исто тако, знам да његова заповест значи вечни живот. Зато, оно што говорим, како ми је Отац рекао, тако говорим.“ Јован 12:28-50; 19:38, 39; Матеј 3:17; 17:5; Исаија 6:1, 8-10.

▪ У која три случаја се чуо Божји глас с обзиром на Исуса?

▪ Како је пророк Исаија видео Исусову славу?

▪ Ко су владари који су положили веру у Исуса, али зашто га отворено не признају?

▪ Шта је ”последњи дан“, и на темељу чега ће људи бити тада суђени?