Пређи на садржај

Пређи на садржај

Владар надљудских способности какав је потребан

Владар надљудских способности какав је потребан

Поглавље 53

Владар надљудских способности какав је потребан

КАД Исус чудом нахрани хиљаде људи, они су задивљени. ”Ово је сасвим сигурно пророк који је требало да доће на свет“, кажу они. Они не закључују само да је Исус сигурно тај пророк већи од Мојсија, него да је и владар какав им највише треба. Зато га они намеравају ухватити и начинити краљем.

Исус, међутим, зна шта они смерају. Зато брзо одлази како би избегао да га присилно не поставе за свог краља. Он отпушта мноштво, приморава ученике да уђу у чамац и врате се натраг према Кафарнауму, а затим се повлачи у гору да би се молио. Те је ноћи Исус тамо потпуно сам.

Нешто пре зоре Исус погледа са свог уздигнутог повољног положаја и примећује да је јаки ветар на мору подигао таласе. У светлу пуног месеца, будући да је близу Пасха, Исус види како се чамац с његовим ученицима бори с таласима. Људи веслају свом снагом.

Видевши то, Исус силази с горе и почиње ходати према чамцу по таласима. Чамац је прешао удаљеност од око пет или шест километара кад га он стиже. Међутим, он наставља као да ће проћи. Кад га ученици угледају, они викну: ”То је утвара!“

Исус утешно одговара: ”Ја сам то; не бојте се.“

Али, Петар каже: ”Господе, ако си ти, заповеди ми да дођем к теби по води“.

”Дођи“, одговара Исус.

На то Петар излази из чамца и хода по води према Исусу. Али, видевши олују, Петар се уплаши и почне тонути, те викне: ”Господе, спаси ме!“

Исус одмах испружи руку, ухвати га и каже: ”Ти маловерни, зашто си посумњао?“

Кад су се Петар и Исус вратили на чамац, ветар престаје, а ученици су задивљени. Али, треба ли да буду зачуђени? Да су схватили ”значење хлебова“ тиме да су ценили велико чудо које је Исус учинио неколико сати раније кад је нахранио хиљаде људи само са пет хлебова и две мале рибе, тада не би изгледало тако зачуђујуће то што он може ходати по води и проузрочити да се ветар стиша. Сада, међутим, ученици исказују поштовање Исусу и кажу: ”Ти си заиста Божји Син.“

Убрзо долазе до Генезарета, лепе, плодне долине близу Кафарнаума. Ту усидрују чамац. Али, док излазе на обалу, људи препознају Исуса и одлазе по околном крају да би нашли оне који су болесни. Кад их донесу на њиховим лежајевима и ако само додирну руб Исусове горње хаљине бивају потпуно излечени.

У међувремену мноштво које је видело како је Исус чудом нахранио хиљаде људи примећује да је Исус отишао. Зато, кад дођу мали чамци из Тиберије, они се укрцају на њих и отплове према Кафарнауму да траже Исуса. Кад га нађу, питају га: ”Раби, кад си овамо дошао?“ Исус их прекорава, као што ћемо ускоро видети. Јован 6:14-25; Матеј 14:22-36; Марко 6:45-56.

▪ Шта људи хоће учинити с Исусом након што је чудом нахранио хиљаде људи?

▪ Шта Исус види с горе на коју се повукао, и шта чини потом?

▪ Зашто ученици не би требало да буду толико задивљени свим тим?

▪ Шта се догађа кад долазе на обалу?